Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου:
Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα
Η παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από όσα γνωρίζουμε από χώρες που έχουν προηγηθεί. Αυτή η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων της «Όμικρον» δεν φέρνει αντίστοιχη μεγάλη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, δεδομένου ότι έχει μικρότερη νοσηρότητα. Περιμένουμε και στη χώρα μας αύξηση κρουσμάτων. Η αύξηση αυτή θα μας βρει με το Σύστημα Υγείας σε υψηλή πίεση γι’ αυτό και χωρίς πανικό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και απαιτείται και εγρήγορση. Είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε και στην Ελλάδα την αύξηση αυτή των κρουσμάτων γι’ αυτό και σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, σημασία έχει πως αντιδρούμε.
Το να κάνουμε ό,τι μπορούμε σημαίνει για μας να μη σταματάμε την προσπάθεια. Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί από όλους μας συνέπεια, υπευθυνότητα και φυσικά η επιστήμη είναι τα όπλα μας που διαθέτουμε. Αυτά είναι που μας έφτασαν ως εδώ και με αυτά θα συνεχίσουμε.
Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας, που επιδεικνύουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.
Τα επόμενα 24ωρα ο βασικός μας στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν τις μέρες αυτές μεγάλη κινητικότητα και συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις όπου παρατηρείται συνωστισμός, είναι ανάγκη να αποφύγουν ή να προσέξουν πολύ στις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας και να λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).
Για αυτό άλλωστε και όλα τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των Ειδικών και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερμετάδοση. Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαρχής δυναμικός με στόχευση καθαρή: Προστασία της δημόσιας υγείας, διασφάλιση της ομαλότητας στον κοινωνικό και οικονομικό βίο, εξασφάλιση του ατομικού και δημοσίου αγαθού. Έτσι και τώρα λοιπόν παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης της εξάπλωσης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή χρειάζεται να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, στο χρόνο που θα κριθεί ότι είναι ο κατάλληλος και ο ενδεδειγμένος.
Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Ήδη, χθες, έκλεισε ο πρώτος χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών. Θέλω να θυμίσω ορισμένα πράγματα και να κάνω κάποιες επισημάνσεις:
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί και έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας. Πάνω από 4.360.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει ήδη την αναμνηστική δόση.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι, με βάση τις έρευνες, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους, αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τα καθημερινά στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που διασωληνώνονται και χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι.
Θέλω να επισημάνω ότι στην Επιχείρηση «Ελευθερία» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 550 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία και περισσότερα από 100 στελέχη από τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Σημαντική, επίσης, υπήρξε όλο αυτό το διάστημα η συμβολή των ιδιωτών δωρητών, των οργανισμών και των οργανώσεων, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που διαχειρίστηκε κρίσιμα θέματα και έλαβε πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση:
-Δημιούργησε σταδιακά 3 χιλ. εμβολιαστικά κέντρα σε 725 σημεία.
-Ανέπτυξε παράλληλα περισσότερες από 300 κινητές μονάδες και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εμβολιασμού στις δυσπρόσιτες περιοχές, πόρτα-πόρτα.
-Εφάρμοσε πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού σε συμπολίτες μας που είχαν κινητικά προβλήματα.
-Ανέπτυξε πρόγραμμα συνεργασίας για τον εμβολιασμό με τον ιδιωτικό τομέα με ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία.
-Ανέπτυξε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους, για στοχευμένες παρεμβάσεις.
-Ανέπτυξε συστηματική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού από τον περασμένο Ιανουάριο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
-Εφάρμοσε το freedom pass για τους νέους 18-25 ετών και τα data pass για τους 15-17 ετών.
Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πήρε πρώτη ή από τις πρώτες στην Ευρώπη πρωτοβουλίες που στη συνέχεια υιοθέτησαν και άλλες χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρω:
-Υιοθέτησε πρώτη τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.
-Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας άνω των 18 ετών από τον περασμένο Οκτώβριο.
-Ήταν η πρώτη χώρα, μαζί με τη Γαλλία, που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι προϋπόθεση ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω μετά την παρέλευση 7μηνων.
-Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, πριν από την έλευση της παραλλαγής «Όμικρον».
-Απαγόρευσε την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.
Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που διευκόλυνε τις μετακινήσεις και συνέβαλε στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Και επίσης ήταν από τις πρώτες χώρες που έδωσε τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου, με αποτέλεσμα να έχουν διατεθεί σήμερα πάνω από 80 εκατ. self-tests σε πάνω από 6,2 εκατ. συμπολίτες μας.
Μέχρι και σήμερα πορευόμαστε σε αυτό το πλαίσιο, με διαρκείς αναπροσαρμογές και επιμέρους βελτιώσεις, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που τίθενται από την πραγματικότητα και τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας. Για αυτό και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, διασφαλίζοντας την οικονομική και εκπαιδευτική λειτουργία. Διασφαλίζοντας να μην έχουμε μια κοινωνία περίκλειστη. Γιατί η πανδημία αποτελεί μια σύνθετη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις, πράγμα που αδυνατούν ακόμη και σήμερα να αντιληφθούν ορισμένοι.
Κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το Ε.Σ.Υ. σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης. Κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης, όσο εμείς στην πανδημία. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγιναν όλα αυτά.
Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης. Όλα έγιναν με πολύ κόπο, με την συμπαράσταση και την ενεργό υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Μακριά από κραυγές που επειδή δεν διαθέτουν ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των παράλληλων κρίσεων που σοβούν από αυτή επιδίδονται σε ένα εμπόριο πόνου και σε ένα εμπόριο μετρολογίας, προτείνοντας κατά καιρούς αποσπασματικές ρυθμίσεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους και πρακτικά ανεφάρμοστες στην πραγματικότητα της χώρας. Μακριά από απόψεις και συμπεριφορές που μέσα σε συνθήκες πανδημικής πολιορκίας αρνήθηκαν να αποδοκιμάσουν τον παραλογισμό και την αντιεπιστημονικότητα.
Η Κυβέρνηση πήρε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις, με γνώμονα το κοινό αγαθό, αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, τώρα, στην εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον», θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται αφού ακούσουμε τους επιστήμονες και σταθμίσουμε τα δεδομένα, από κάθε πτυχή του βίου.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, Χρόνια Πολλά. Επειδή, πριν από λίγη ώρα, βγήκε ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Θάνος Πλεύρης, και είπε ότι αύριο θα υπάρξει μια έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών και άφησε ανοιχτό παράθυρο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δηλαδή, πριν από τις 3 Ιανουαρίου. Θα ισχύσει αυτό; Θα έχουμε ανακοινώσεις αύριο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα, σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα. Περιμένουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. Παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα. Βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση και η Κυβέρνηση και οι ειδικοί και, αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις των Ειδικών, θα πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις, έτσι ώστε να κάνουμε αυτό που πρέπει στον ενδεδειγμένο χρόνο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά στο ερώτημα της κυρίας Κάτζου. Αυτό σημαίνει, κύριε Εκπρόσωπε, μόνο χρονική μετατόπιση των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί ή και πρόσθετα μέτρα; Κι αν μου επιτρέπετε, ακόμη ένα σκέλος, σε ό,τι αφορά στα σχολεία. Αυτά έχουν χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση ως η τελευταία γραμμή άμυνας. Ποια είναι η παράμετρος που θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει και αυτή τη γραμμή άμυνας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που έχει ανακοινωθεί. Σταθμίζουμε συνεχώς τα δεδομένα. Περιμένουμε αύριο τις εισηγήσεις της Επιτροπής για τη χρονική εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. Των μέτρων αυτών που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάποια εισήγηση ή κάποιος σχεδιασμός για να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, προχωρούμε με βάση αυτό. Με πολύ αυστηρό testing και με εμπιστοσύνη στο Πρωτόκολλο, που μέχρι σήμερα είχαμε και μας έφερε μέχρι εδώ. Ο σχεδιασμός μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι η «Όμικρον», όπως είπατε κι εσείς, φαίνεται να είναι πιο ήπια στη νόσηση και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι στη χώρα μας, οι πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάνω από 7 εκατομμύρια, δεν νοσούν βαριά, δεν επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας. Ποια η αναγκαιότητα αυτήν την ώρα, αυτών των μέτρων την ώρα μάλιστα που όσοι, αρνούνται ακόμα και τώρα, να κάνουν το εμβόλιο, ισχυρίζονται ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι, τελικά, τα μέτρα αγγίζουν όλους, όχι μόνο εκείνους. Και, επιπλέον, θέλω να ρωτήσω και για μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η θέση σας, δεδομένου ότι με το γεγονός ότι ο κ. Πλεύρης αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο», για νέα μέτρα, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Πρωθυπουργό ότι αυτήν την ώρα κάνει διακοπές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψει αύριο. Νομίζω ότι αυτό και μόνο αναδεικνύει το πόσο ανάξιο σχολιασμού είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα δυόμισι χρόνια που είναι Πρωθυπουργός, έμεινε ελάχιστες μέρες εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Από εκεί και πέρα, αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα για την «Όμικρον», είναι ότι, όντως, πλήττει τις νεαρές ηλικίες. Αυτό που ξέρουμε, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της μετάλλαξης αυτής σε άλλες χώρες, που είναι πιο μπροστά από εμάς στην εξέλιξη της πανδημίας, είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων -όπως είπα- δεν συνοδεύεται με αύξηση νοσηλειών. Δεν έχει υψηλή νοσηρότητα. Από την άλλη πλευρά, περιμένοντας στη χώρα αυτή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την πολύ μεγάλη αύξηση, πρέπει να συνυπολογίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πίεση και δεύτερον, ότι έχουμε, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο 85%-86% του ενήλικου πληθυσμού, που είναι εμβολιασμένοι, αρκετούς ακόμα συμπολίτες μας, από 60 και πάνω, που είναι ανεμβολίαστοι. Ο κίνδυνος, λοιπόν, επαφής των νέων ανθρώπων, που μολύνονται γρήγορα και εύκολα από την «Όμικρον» και που δεν νοσούν, να μεταδώσουν τον κορονοϊό στους ηλικιωμένους της οικογένειάς τους, στους οικείους τους, που δεν είναι εμβολιασμένοι και ν’ αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι μια παράμετρος που πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας. Και γι’ αυτό με παρεμβάσεις και μέτρα προσπαθούμε να περιορίσουμε τη μετάδοση στους χώρους εκείνους, που -μέσω της ιχνηλάτησης- έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Αυτή είναι η λογική και η φιλοσοφία των μέτρων και αυτή τη λογική υιοθέτησε η Κυβέρνηση και θα εφαρμόσει.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο συμπληρωματικά ερωτήματα. Εάν επίκεινται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την επαναλειτουργία των σχολείων και αν αυτό που εσείς χαρακτηρίσατε ως «πανδημική πολιορκία» φέρνει εγγύτερα το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε κανένα από τα δύο που είπατε δεν υπάρχει κάτι αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όπως σας είπα, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση -και η Κυβέρνηση και η Επιτροπή των Ειδικών- παρακολουθώντας τα δεδομένα, τη δυναμική εξέλιξη των κρουσμάτων, τα σταθμίζουμε πάντοτε. Πάντως, αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός μας για τα σχολεία εξακολουθεί να είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους. Μέχρι τότε, θα έχουμε αρκετά στοιχεία στα χέρια μας από την πορεία της «Όμικρον» και θα έχουμε τη δυνατότητα και εμείς και η Επιτροπή να τα σταθμίσουμε. Πάντως, ο σχεδιασμός είναι μέσα από αυξημένο testing, έτσι όπως έγινε και όλο το προηγούμενο διάστημα και με βάση τα πρωτόκολλα που έχουμε, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας και είπε ο κ. Πλεύρης για διπλασιασμό των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει lockdown ή κάποιου είδους περιορισμό κυκλοφορίας πριν από την Πρωτοχρονιά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή είναι γνωστά. Δεν υπάρχει κάτι πέραν αυτού. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή και νομίζω ότι το βασικό ζήτημα θα είναι η χρονική εφαρμογή και όχι καινούργια μέτρα.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης για το χιουμοριστικό σκίτσο του κ. Μόσιαλου και την απορριπτική απάντηση -σκληρή- που του έδωσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας και που ο κ. Μόσιαλος εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη χώρα στους διεθνείς οργανισμούς;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε μια προσωπική άποψη, στο πλαίσιο του ιδιωτικού του βίου. Η ελευθερία του λόγου, τόσο στο πλαίσιο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου βίου, είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας, ακόμα κι όταν ο λόγος αυτός είναι άκομψος για πολύ κόσμο ή και προσβλητικός για τα πιστεύω του. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει απόψεις πέραν του αυστηρού υπηρεσιακού ορίου του ρόλου του καθενός.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης το ενδεχόμενο, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει στους 7 μήνες; Δηλαδή, όταν έχουν παρέλθει, να θεωρούνται όλοι ανεμβολίαστοι πλέον;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοείτε χωρίς να έχει κάνει την αναμνηστική δόση;
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του πιστοποιητικού. Είναι ικανοποιητικά, όπως σας είπα και προηγουμένως, τα ποσοστά εξέλιξης, σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση. Και αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας, εδώ είμαστε να το δούμε.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, σε περίπτωση που ανακοινώσετε μέτρα, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά, όπως για την εστίαση, για τα κέντρα διασκέδασης, για τις αθλητικές εκδηλώσεις, κ.λ.π.;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση στήριξε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με πάνω από 42 δισ. ευρώ σε όλη την προηγούμενη διάρκεια της κρίσης. Επίσης -και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό- με την πολιτική, με τη στρατηγική την εξισορροπιστική που ακολουθήσαμε από το προηγούμενο διάστημα μέχρι τώρα, καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ. Καταφέραμε να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά. Μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για τον τζίρο των επιχειρήσεων και της εστίασης και του λιανεμπορίου. Όποια μέτρα συζητούμε από εδώ και πέρα, είναι μέτρα τα οποία προφανώς και θα έχουν περιορισμένη διάσταση, στοχευμένες παρεμβάσεις στις εστίες, που παρατηρείται υπερμετάδοση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός οικονομικής στήριξης, με δεδομένο αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι μιλάμε για μέτρα περιορισμένης διάστασης. Ερχόμαστε μετά από μια περίοδο που καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ. Καταφέραμε να κρατήσουμε την αγορά όρθια, να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου και πριν από τις γιορτές και κυρίως στη μεγάλο μέρος της εορταστικής περιόδου. Είμαστε ενόψει των εισηγήσεων της Επιτροπής για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων που σας είπα.
Ευχαριστώ πολύ.