Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και την πρωθυπουργία, πλησιάζει στο σημείο βρασμού: ο ίδιος βρίσκεται μπροστά σε αποκαλύψεις που, αργά ή γρήγορα, θα τον υποχρεώσουν να δώσει εξηγήσεις.
Ως Πρωθυπουργός δείχνει ότι στρατολογείται από τους χορηγούς του να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην υπάρξει δραστική κοινοτική παρέμβαση κατά των Ελλήνων εφοπλιστών- τα ΜΜΕ των οποίων τον στηρίζουν- που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, παραβιάζοντας το εμπάργκο.
Την ίδια στιγμή ο Σαμαράς, αφού δεν μπορεί να τον ανατρέψει για να… σώσει τη χώρα -όπως είχε κάνει με τον πατέρα του- έκοψε κάθε δεσμό μαζί του δημοσίως και στο ανώτατο κομματικό επίπεδο και εμφανίζεται έτοιμος να κατέβει στις εκλογές με δικό του κόμμα.
Άλλωστε η πρόσφατη προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό- μέσω δυο υπουργών και έξι βουλευτών– να μην υιοθετησει η κυβέρνηση την κοινοτική οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες , πέφτει στο κενό πλέον. Ο Μητσοτάκης δεν έχει άλλο περιθώριο υπό τη διεθνή πίεση: προχθές έλαβε επιστολή από τη Διεθνή Αμνηστία.
Αλλά από τον Μεσσήνιο πολιτικό εκλαμβάνεται ως εκβιασμός του για τη Νοβάρτις -για την οποία εγράφη ότι τον… έσωσε ο Μητσοτάκης προσφέροντας την κομματική υποστήριξη-και τον.. εξαγριώνει. Δεν θα ρίξει τον Μητσοτάκη, αλλά δεν θα του επιτρέψει να επανεκλεγεί.
Άλλωστε ακόμη και από τη Γαλλία τα μηνύματα δεν είναι καλά για τον Κυριάκο: ενώ ο ίδιος χάλασε τον κόσμο για να αποβάλει από την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τον Γ. Κύρτσο-και το κατάφερε μόνο για ένα χρόνο- ο Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να τον πάρει μετα βαΐων και κλάδων στη δική του ομάδα.
Αποδεχόμενος εμμέσως και το κατηγορητήριο του ευρωβουλευτή για το «σύστημα Μητσοτάκη».
Ο «μυστικός φάκελος» της εκλογής Μητσοτάκη
Σα να μην έφταναν αυτά αιφνιδίως από το καραμανλικό στρατόπεδο ανοίγει- με υπαινιγμούς προς το παρόν- ο «μυστικός φάκελος» της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ- για την οποια φαίνεται να συνέπραξαν.. θεοί και δαίμονες.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος και διευθυντής της «Εστίας» Μανόλης Κοττάκης-, από τους καλύτερα ενημερωμένους για τα παρασκήνια στη ΝΔ – απελευθερώνει μεθοδικά τον ασκό του Αιόλου, με το πρώτο θέμα της εφημερίδας στις 10 Μαΐου. (Δημοσιεύεται ολόκληρο στις <Αναγνώσεις>)
Με ευανάγνωστες «φωτογραφίες» εμπλέκει πολλούς στην επιχείρηση εκλογής Μητσοτάκη το 2015-16:
–Αμερικανός διπλωμάτης παρότρυνε φιλόδοξο πολιτικό να διασπάσει το καραμανλικό μπλοκ, ως υποψήφιος.
– Δυο καναλάρχες, μετά τον πρώτο γύρο, ρώτησαν τον… Τσίπρα ποιον προτιμάει να στηρίξουν και τους είπε: Κυριάκος- ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ- του κλίματος Σημίτη προφανώς- έγραψαν 10.000 μέλη στη ΝΔ για να ψηφίσουν Μητσοτάκη.
– Τηλεφωνική εταιρία ευθύνεται για την ανατίναξη της πρώτης εκλογής, που έβγαζε τον Μειμαράκη και η δεύτερη που πήρε τη θέση της στην επαναληπτική εκλογή, είχε εμπλακεί στην παρακολούθηση του Καραμανλή.
– Ο Αντώνης Σαμαράς «κινητοποίησε τις δυνάμεις του πανελλαδικά» υπέρ του Κυριάκου και ο πατέρας Μητσοτάκης φέρεται να έκανε τις πιο » αποφασιστικές» παρεμβάσεις.
Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η εξώθηση -με «τα μαγικά» του, που μπορούν να ερμηνευθούν ως πιέσεις -ή εκβιασμοί- «πολιτικών παιδιών « του να «αδρανοποιηθούν» , ή να κάνουν «λευκή απεργία»- την τελευταία εβδομάδα.
Ο συνδυασμός δείχνει και προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά τρόπο που υποδηλώνει ότι …τα παράτησε υπέρ του Κυριάκου.
Καθώς ο αρθρογράφος είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως του αναγνωρίζουν όλοι, προκύπτει ότι η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία υπήρξε προϊόν σκοτεινών συναλλαγών, στις οποίες μετείχαν, κατά τις νύξεις, και δυο από τους… ανθυποψηφίους του , που συνήργησαν στην εκλογή του, υπό πίεση.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θιγόμενος, περισσότερο από τους υπόλοιπους από το άρθρο- σοκ της «Εστίας», δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής. Αλλά το θέμα συζητείται ευρέως πλέον μεταξύ των στελεχών της ΝΔ.
Αν μη τι άλλο, όλοι γνωρίζουν ότι στη δεκαετία του ’80 βρισκόταν κοντά στον Κώστα Μητσοτάκη.
Αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ το 1984, τον τοποθέτησε επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ , εκπορθώντας του Αβερωφικούς Βασίλη Μιχαλολιάκο και Μάνο Μανωλάκο, οργανωτές των ομάδων κρούσης » «Κένταυροι» και «Ρέητζερς» που καθοδηγούσε ο Αντώνης Σαμαράς, βουλευτής ήδη από το 1977. Η έξωσή τους μάλιστα, την 1η Νοέμβριου 1984, από τα κεντρικά γραφεία της στη γωνία των οδών Νικηταρά και Εμ. Μπενάκη υπήρξε επεισοδιακή.
Υπήρξε συναλλαγή Σαμαρά με τον «γέρο»;
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παλαιό στέλεχος της ΔΑΠ ήταν εκείνη την περίοδο ασκούμενος στο δικηγορικό γραφείο του, επίσης Μητσοτακικού, Νώντα Ζαφειρόπουλου.
Παρότι ο Μητσοτάκης εμφάνισε τον 30άρη από την Κρήτη, ως «προσωρινό», οι καταληψίες δεν τον ΄δέχθηκαν, φωνάζοντας «Έξω τα τζάκια από την ΟΝΝΕΔ«. Χρειάστηκε να παρέμβει ο γενικός διευθυντή της Ν.Δ. ναύαρχος Βασιλειάδης για την «ενθρόνιση».
Στην πορεία ο Μεϊμαράκης απαγκιστρώθηκε από την οικογένεια Μητσοτάκη και σταδιοδρόμησε ως κορυφαίο και ικανό στέλεχος του κόμματος, ιδίως επί Καραμανλή, ως γραμματέας, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής.
Το 2015 ορίσθηκε από το Σαμαρά προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ -στην ουσία ως «παρένθεση». Ωστόσο άσκησε αποτελεσματικά και υπεύθυνα τον ρόλο του προέδρου και ήταν ο πιθανότερος από τους άλλους τρεις υποψήφιους να πάρει την προεδρία από τη βάση απέναντι στον Κυριάκο.
Με την υποστήριξη, όχι μόνο των Καραμανλικών- παρότι δεν υπήρξε ευθεία ανάμιξη του Κ. Καραμανλή– αλλά και της … Ντόρας Μπακογιάννη.
Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη από τον Αντ. Σαμαρά, από τη νέα οπτική γωνία θεώρησης των πραγμάτων, από κάποιους δεν αποκλείεται να προήλθε από το αδιανόητο: την άμεση συναλλαγή του με τον «γέρο»!
Ο Μεϊμαράκης πάντως αφήνοντας αφελώς τον Νοέμβριο του 2015 τον σαμαρικό Ανδρέα Παπαμιμίκο γραμματέα του κόμματος «αυτοκτόνησε»: η διαφαινόμενη εκλογή του δεν ολοκληρώθηκε, επειδή κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης της διαδικασίας.
Κανείς δεν λογοδότησε ποτέ γι’ αυτό, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε χρόνο να οργανωθεί.
Στην οργάνωσή του το άρθρο του Μαν. Κοττάκη, εντάσσει -με τον τρόπο του -ισχυρούς της οικονομίας, τον Σημίτη, τον Τσίπρα, τους Αμερικανούς και τον Τζιτζικώστα.
Κυρίως όμως ανοίγει συζήτηση για τη στάση Μεϊμαράκη. Τα περί άτυπης «οπισθοχώρησης» σερνόταν ως φήμη στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά πρώτη φορά αναδεικνύονται εμμέσως, ως επιλογή του, υπό την πίεση του Κώστα Μητσοτάκη.
Οι υπόνοιες για το ενδεχόμενο να «εγκατέλειψε», κατ’ ουσίαν, την κούρσα και έτσι να «έδωσε» -εκών-άκων- την εκλογή στον αντίπαλό του, απαιτούν πολλά στοιχεία για να εδραιωθούν. Ωστόσο επειδή προκύπτουν από την επεξεργασία κειμένου με έγκυρη υπογραφή, κλονίζουν τη φήμη ενός από τα πιο «στέρεα» στελέχη της ΝΔ και θα χρειαστεί η αντίδρασή του.
Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά βαρύνουν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με όσα δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο της Δεξιάς- και δεν δείχνει και πολύ ευνοϊκό για τον ίδιο.