Φιλαράκια και συνεργάτες… Ο εξορθολογισμός της σχέσης Μπάιντεν-Ερντογάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η διαχρονική χρησιμότητα των μυθευμάτων, δεν θα απωλέσει φυσικά ποτέ την υπεραξία της. Ζήσε τον μύθο σου. Εκείνον που φτιάχνεις σύμφωνα με τις παραμέτρους που σε διευκολύνουν να διαχειρίζεσαι την πραγματικότητα, όταν αυτή… δεν συμφωνεί με τις προσδοκίες σου.

Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η “εγκάρδια συνεννόηση” των δυο ηγετών, ήρθε να μας υπενθυμίσει πόσα… μυθεύματα έχουν διαμορφωθεί στη δημόσια σφαίρα της πατρίδας μας, πόση… ομίχλη καταναλώνουν τα συστημικά ΜΜΕ, για να αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του “προβλήματος Ερντογάν” για εμάς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι δεξιοτέχνης παίκτης στη διεθνή σκακιέρα. Επειδή… δεν έχει όρια. Μπορεί να φτάσει παντού. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Φτάνει να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Η στάση του στο θέμα των S-400 διαφοροποιείται… σε δόσεις. Παρόλαυτά, ο Τζο Μπάιντεν άνοιξε μια φιλόξενη αγκαλιά για τον Τούρκο ομόλογό του.

Ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς. Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ έχει αυξημένη χρησιμότητα για τον… πρώτο. Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν υπηρετεί τις πολιτικές στοχεύσεις του Τζο Μπάιντεν στο εσωτερικό της υπερδύναμης, και ο Ταγίπ Ερντογάν προσφέρεται να… καλύψει το κενό. Ποιοί… S-400, λοιπόν.

Φιλαράκια και συνεργάτες. Just business… που θα έλεγαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος