Έργο… Μπάιντεν-Χάρις το ιστορικό προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το δίδυμο εξουσίας του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι χρεώνεται ολοκληρωτικά την απρόσμενη αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας.

Ο Τζο και η Κάμαλα Χάρις έχουν προλάβει ήδη να απογοητεύσουν την πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας. Οι ψίθυροι για απόσυρση του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου το 2024 πληθαίνουν, όπως και ο προβληματισμός για το κατά πόσο η σημερινή Αντιπρόεδρος μπορεί να ηγηθεί της μάχης να να μην ανακτήσουν οι Ρεπουμπλικανοί τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου.

Νωρίτερα ωστόσο, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πολιτικό ορόσημο των Ενδιάμεσων Εκλογών του 2022, εκεί όπου το κλίμα έχει ήδη “γυρίσει” υπέρ των Ρεπουμπλικανών, και μάλιστα με ιστορικά υψηλά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News και την εφημερίδα Washington Post, το 51% των Αμερικανών σχεδιάζει να ψηφίσει τους Ρεπουμπλικανούς για τα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, και το 41% τους Δημοκρατικούς.

Η διαφορά αυτή, των 10 μονάδων, έναν χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές και έναν χρόνο πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 40 χρόνια, όταν το 1981 οι Ρεπουμπλικανοί κάλπαζαν, μετά και την επικράτηση του Ρόναλντ Ρίγκαν στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, απέναντι στον Τζίμι Κάρτερ.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής