“Επιστρέφει” για να… βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η φιγούρα του παραμένει συγκρουσιακή και θορυβώδης. Την εποχή που ήταν Πρόεδρος άλλωστε, δεν δίστασε να τα βάλει ευθέως τόσο με τον Αμερικανό τότε ομόλογό του, Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, όσο και με το θεοκρατικό κατεστημένο της χώρας του.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υπέβαλε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Ιράν, στις 18 Ιουνίου, γνωρίζει ωστόσο ότι πολύ δύσκολα το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ και οι Φρουροί της Επανάστασης θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει την επιστροφή του στην Προεδρία της χώρας, την οποία υπηρέτησε για δυο πλήρεις θητείες.

Και το 2017 άλλωστε, είχε υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα, προσδοκώντας να εκτοπίσει τον Χασάν Ροχανί, τα χαρτιά του ωστόσο… απορρίφτηκαν από το Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς που ο ίδιος πολέμησε ως Πρόεδρος.

Τι προσδοκά λοιπόν ο Αχμαντινετζάντ; Να αξιοποιήσει τις εσωτερικές έριδες στο στρατόπεδο Χαμενεϊ, και να προωθήσει έναν υποψήφιο που θα στηρίξει, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα του επιτραπεί να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Παραμένει άλλωστε εξαιρετικά δημοφιλής και… θορυβώδης.

Όποιο αποτύπωμα και αν έχει η “επιστροφή” του, λοιπόν, αρκεί για να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

 

 

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος