Του Κυριάκου Βελισσάριου
Ο Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος τον ανέτρεψε από την εξουσία, “έφυγε” κυνηγημένος στις φυλακές και τα δικαστήρια. Εκείνος, περίπου ξεχασμένος από την αυστηρή κρίση της Ιστορίας.
Η είδηση του θανάτου του Χόσνι Μουμπάρακ πέρασε… βιαστικά από τη ροή της ειδησεογραφίας, σαν σήμερα στις 25 Φεβρουαρίου του 2020. Δεν θα έπρεπε. Ο έκπτωτος Πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν πιθανότατα ο τελευταίος Φαραώ. Δικτάτορας, που παρέμεινε στην εξουσία για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, από το 1981 μέχρι το 2011. Εκπρόσωπος ενός καθεστώτος ακραία σκληρού, που ποδοπάτησε έννοιες όπως τη Δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες.
Ωστόσο… Ήταν το πρώτο πολιτικό θύμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Που δεν ήταν… ούτε αραβική, ούτε Άνοιξη. Ανατράπηκε από τον Μοχάμεντ Μόρσι και το επικίνδυνο καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων, για να… σώσει την Αίγυπτο (και όχι μόνο) μια άλλη στρατιωτική δικτατορία. Με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, και στρατηγούς της εποχής Μουμπάρακ, να γκρεμίζουν από την εξουσία ένα καθεστώς που θα μπορούσε να είχε τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή. Δηλαδή… ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι πολλές δίκες και καταδίκες του Μουμπάρακ δεν… εξαργυρώνουν τον τρόμο και τα εγκλήματα του καθεστώτος του. Ο τρόμος που προκάλεσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ωστόσο, και η… χαλαρή στάση του Προέδρου Σίσι απέναντί του, επέτρεψαν στον επίλογο της υστεροφημίας του να γραφτεί διαφορετικά.
Η Ιστορία θα είναι επιεικής μαζί του…