Ένα (πολύ) μεγάλο χαμένο (πολιτικό) ταλέντο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Με βραχιολάκι κατάδικου… Αυτή κι αν είναι παρακμή διαδρομής. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της νομικής αντεπίθεσης των συνηγόρων του Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρώην Πρόεδρος δεν θα αποφύγει την απαξιωτική κρίση της Ιστορίας.

Καταδικασμένος, ή έστω εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς. Στη χώρα της διαρκούς Επανάστασης (ιδεών και συνειδήσεων). Στη χώρα που δεν δίστασε να αμαυρώσει τη διαδρομή ενός Ζακ Σιράκ και ενός Φρανσουά Μιτεράν, όταν εντοπίστηκαν… προβληματικοί.

Η Γαλλία σε αναγκάζει να τη… φθονήσεις για τη λειτουργία των Θεσμών της. Βασικά για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ειδικά όταν κάνεις τις θλιβερές συγκρίσεις με την Ελλάδα, και το πώς κινείται στην πατρίδα μας η Δικαιοσύνη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η Ιστορία βέβαια θα έχει ένα πρόσθετο, διαρκές παράπονο από τον Νικολά Σαρκοζί. Σπατάλησε ασυγχώρητα το μεγάλο πολιτικό ταλέντο του. Μας… έσωσε από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. εξελίχτηκε ωστόσο σε παρένθεση, ανοίγοντας το δρόμο για τον “λίγο” Φρανσουά Ολάντ και τον… “Μανού” Εμμανουέλ Μακρόν.

Ίσως αυτά τα “εγκλήματα” είναι σφοδρότερα της διαφθοράς.

 

 

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος