Της Ελένης Κωστοπούλου
Το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί εκτός των άλλων και με τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων συνανθρώπων μας, με σκοπό αρχικά να τους πείσουν με διάφορα fake stories και στη συνέχεια να απομυζήσουν από αυτούς χρήματα και όχι μόνο. Η ηλεκτρονική απάτη είναι η συνέχεια της τηλεφωνικής απάτης και μάλιστα λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του διαδικτύου δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικά σύνορα.
Έτσι, λαμβάνουν χώρα χιλιάδες ανεπιθύμητα (spam) μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό και πάλι την εξαπάτηση αθώων.
Η απάτη, λοιπόν, είναι ένα φαινόμενο του καιρού μας. Τί επιπτώσεις έχει όμως αυτό το φαινόμενο στις ζωές των ανθρώπων; Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι η μη εμπιστοσύνη προς το συνάνθρωπό μας, η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα.
Το κοινωνικό γίνεται ατομικό και αυτό με τη σειρά του μοναχικό και στη συνέχεια καταθλιπτικό.
Γεννηθήκαμε για να ζούμε με άλλους ανθρώπους, να είμαστε κοινωνικά όντα, να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τον συνάνθρωπό μας και τελικά έχουμε καταλήξει να βλέπουμε γνωστό ή άγνωστο, ως ένα “όργανο” που θέλει το κακό μας. Άραγε, τί να επιφυλάσσει το μέλλον στις ανθρώπινες σχέσεις; Θα ενδιαφερόμαστε μόνο για την καλοζωία και το συμφέρον μας; Είναι άραγε αυτό μια μορφή σύγχρονης ζούγκλας; Τί πρέπει να κάνουν, λοιπόν, η οικογένεια, η παιδεία, η εκκλησία και το κράτος γι’ αυτό;
Η θέση του άρθρου αυτού είναι η φράση, “δια βίου διαπαιδαγώγηση”. Αυτό είναι, ίσως, που λείπει. Στόχος είναι να μην μετατραπούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μέσα κοινωνικής απάτης. Περαιτέρω, το εργαλείο του κοινωνικού μάρκετινγκ, θα μπορούσε να συμβάλλει στην άμβλυνση στερεωτύπων και προκαταλήψεων που έχουν ήδη εμφυτευτεί στις ανθρώπινες ψυχές. Επίσης, να αναφέρουμε και το ότι δεν είναι εύκολο σήμερα να εμπιστευτεί κάποιος, κάποιον που δεν τον βλέπει στα μάτια, έστω και αν ο τελευταίος του προσφέρει “Γη και ύδωρ” και έστω και αν αυτό είναι αλήθεια.
Να επαναφέρουμε, λοιπόν, την κοινωνική επαφή, την ορθή αυτοδιαπαιδαγώγησή μας και να κοιτάξουμε τον άλλον στα μάτια. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, η ψυχή μας όμως αλλοτριώθηκε στον βωμό της ύλης και του χρήματος, που έχει αποκτήσει πλέον τον χειρότερο ρόλο του, ο οποίος είναι η συσσώρευση οικονομικού πλούτου.