Εκκλησία-τηλεοπτικά ΜΜΕ… καλώς τα παιδιά, 3-0

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Νίκος Αλέφαντος, με την αυθόρμητη αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, μας έχει χαρίσει μια μνημειώδη ατάκα που… πάει με όλα, σαν το γνωστό αναψυκτικό. Καλώς τα παιδιά… 3-0. Περιγράφοντας τη διά περιπάτου επικράτηση του λατρεμένου του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, απέναντι στον ΠΑΟΚ… πριν την έναρξη του αγώνα.

Η έννοια του… περιπάτου σε μια αναμέτρηση, έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό, όταν παρακολουθεί κανείς την εξοργιστική εικόνα των περισσότερων τηλεοπτικών ΜΜΕ και των περισσότερων παρουσιαστών ενημερωτικών εκπομπών, να συνεχίζουν να… κάνουν μάθημα στην κοινωνία και να κατηγορούν τους πολίτες για την πανδημία του κορονοϊού. Με τελευταίο… ευτράπελο την επίθεση στην Εκκλησία, για όσα έγιναν στον εορτασμό του Αγιασμού των Υδάτων.

Δεν είναι της παρούσης να σταθεί κανείς στην ουσία και τις ευθύνες της Ιεραρχίας για τις συνέπειες των ανοιχτών εκκλησιών στην επιδείνωση των στοιχείων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Αξίζει ωστόσο να σταθούμε στο πόσο μακριά από την πραγματικότητα παραμένουν οι… περσόνες της τηλεόρασης, που ζουν με την ψευδαίσθηση ότι, κατηγορώντας την Εκκλησία, υπάρχει… εκεί έξω επαρκής κοινωνική δυναμική που θα συμφωνήσει με τα ΜΜΕ.

Τηλεοπτικό προϊόν κατώτατης αισθητικής, μακριά από τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, με πρωταγωνιστές που υπονομεύουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα και το ρίχνουν… στο πάτωμα, από πλευράς επιπέδου. Μακάριοι και αδιάφοροι για την αποστροφή της κοινωνίας απέναντί τους. Με την τηλεθέαση συρρικνωμένη, την κοινωνική παρέμβαση απαξιωμένη και την εικόνα τους στα social media στα όρια της φαιδροποίησης.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής