Δουλευόμαστε μεταξύ μας… (με την “αναγνώριση” της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δια στόματος Μπάιντεν)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το είπε… “Γενοκτονία”. Στην πρώτη κιόλας φράση της δήλωσής του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε το… ποινικό μητρώο της Τουρκίας, ακριβώς όπως είχε αποκαλύψει στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, κάτι λιγότερο από 24 ώρες πριν.

Και; Να το δούμε λίγο σοβαρά το θέμα. Πόσα δάκρυα πιστεύετε ότι προκάλεσε στον Τούρκο Πρόεδρο η ιστορική δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του; Πού ακριβώς τον δυσκολεύει; Στο… μάθημα Ιστορίας που θα έπρεπε να κάνουν ο Ερντογάν και οι Τούρκοι πολίτες, ζητώντας συγγνώμη για τα διαχρονικά εγκλήματα του έθνους τους;

Η “αναγνώριση” δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν συνοδεύεται από καθυστερημένες “κυρώσεις” για το έθνος που πρωταγωνίστησε στη Γενοκτονία ενός άλλου. Ακόμη και σε επίπεδο γοήτρου, δεν πληγώνει το καθεστώς Ερντογάν. Αντιθέτως, ενισχύει τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου ότι… τον χτυπούν οι μεγάλες δυνάμεις, και συσπειρώνει το συλλογικό υποσυνείδητο της τουρκικής κοινωνίας, που φυσικά δεν αισθάνεται καμία ιστορική και ηθική ανάγκη να απολογηθεί για “Γενοκτονίες”.

Απ’ την άλλη, η επιλογή Μπάιντεν έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να θέσει μια σειρά από ζητήματα, για τα οποία περιμένει… διευκολύνσεις. Από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μέχρι τους Κούρδους της Συρίας, και φυσικά την επαναβεβαίωση της στρατηγικής συμπόρευσης ΗΠΑ-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και… πολλούς ακόμη, που διαφαίνονται ανάμεσα στις λέξεις, δεν θα έβλαπτε… αυτοσυγκράτηση για το “δράμα” Ερντογάν, λόγω της “αναγνώρισης” της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν. Εκτός κι αν θέλουμε να… δουλευόμαστε μεταξύ μας.

ΥΓ1: Στη δήλωσή του, ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι, μιλώντας για “Γενοκτονία” δεν… κατηγορεί κάποιον, αλλά επιδιώκει να μην επαναληφθεί η Ιστορία. Έγκλημα χωρίς δράστη, δηλαδή…

ΥΓ: Απολαύστε την απάντηση Τσαβούσογλου:

 

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος