Δημήτρης Καμπουράκης: Ο κίνδυνος να ξαναζήσουμε τα Μνημόνια

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης

Πηγή: liberal.gr

 

Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα για να τον πορευτεί υπερήφανα ο νεοέλληνας. Αλλά τέρμα δεν έχει, σας το λέω. Αυτό το «πρωθυπουργέ, δώσε-δώσε-δώσε» έχει τον ατέλειωτο. Εντάξει, προεκλογική χρονιά είναι, κάτι παραπάνω θα μοιραστεί στον κόσμο. Μέσα στους όρους του παιχνιδιού είναι, όσο υπάρχει εγγύηση ότι δεν ξεπερνάμε τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας για να βάλουμε σε κίνδυνο την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ναι, εντάξει, αλλά γιατί εμένα όλο αυτό μου θυμίζει το 1990-2010; Τότε που όποιος ζητούσε έπαιρνε, όποιος απαιτούσε δικαιωνόταν κι όποιος διαμαρτυρόταν κέρδιζε; Αυτές τις δεκαετίες, ο κάθε υπουργός Οικονομίας ξεχωριστά έκανε μικρές και ανεπαίσθητες υπερβάσεις, όλοι μαζί αθροιστικά ήταν που του άλλαξαν τα φώτα του δημόσιου ταμείου. Βουνό το χρέος τότε, που όμως μαζεύτηκε σιγά-σιγά, όχι μέσα σε μια προεκλογική περίοδο. Πολλές εκλογές χρειάστηκαν, αλλά κάθε μια το ‘βαζε το λιθαράκι της.

Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο σήμερα; Όχι τόσο αυτά που μοιράζονται αφειδώς, όσο η πάνδημη πεποίθηση ότι έπονται περισσότερα. Και αναμένοντας τα περισσότερα, αυτά που ήδη δόθηκαν δεν έχουν νόημα. Και ότι όποιος δεν δώσει τόσα κι άλλα τόσα, την πάτησε, θα τον μαυρίσουν άγρια. Και ότι κάθε αύξηση και κάθε επίδομα και κάθε παροχή που δίνεται, είναι στην πραγματικότητα κλεψιά διότι θα ‘πρεπε να είναι διπλάσια και τριπλάσια ή να έχει δοθεί σε όλους οριζόντια.

Ποτέ δεν εμφανίζεται κάποιος, έστω και λιγάκι, ικανοποιημένος. Πάντα προβάλλεται και κυριαρχεί ο δυσαρεστημένος. Ο οποίος είναι δυσαρεστημένος ανεξαρτήτως αν δικαιούνταν ή δεν δικαιούνταν μια παροχή από τις εισφορές που είχε καταβάλλει ή από τα χρόνια που είχε δουλέψει ή από την οικονομική του κατάσταση. Είναι δυσαρεστημένος από μόνος του διότι πιστεύει ότι τα δικαιούται, κι αφού το πιστεύει πρέπει να τα πάρει.

Εγώ σας το ξαναγράφω. Αυτά τα ζήσαμε το 1990-2010. Έτρεχε το (δανεικό) χρήμα σαν ποτάμι δίπλα στα πόδια μας κι εμείς ήμασταν ο πιο δυσαρεστημένος λαός του κόσμου. Και δεν βρισκόταν ένας πολιτικός να πει μια κουβέντα σωφροσύνης. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε και τώρα. Εγώ μόνο δυσαρεστημένους και αδικημένους ακούω γύρω μου. Που δικαιούνται-δικαιούνται-δικαιούνται. Το ξεχάσαμε το 2010-2020, το βγάλαμε απ’ το μυαλό μας. Ε λοιπόν, θα το ξαναζήσουμε. Αργά ή γρήγορα θα το ξαναζήσουμε. Κι αν δεν προλάβουμε εμείς, τα παιδιά μας.

Best Of

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...

Το “μουστάκι” (του Μεϊμαράκη)… ξεθώριασε

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Έχετε μήνυμα  Βαγγέλη Μεϊμαράκη Πρώην… γενικώς   Το «μουστάκι»...

Ο νόμος Πατέλη-Σκέρτσου και οι… δικαιωμένοι

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice   Η νομοθετική παρέμβαση για τους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και...

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς φαίνεται να του στοιχίζει ψήφους ανεξάρτητων, όχι όμως στο σημείο που θα επέτρεπε στον...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι, ακόμη και ο δημοφιλέστερος Αμερικανός Πρόεδρος...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην τελική ευθεία για...