Δημήτρης Καμπουράκης: Η πλήρης κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης

Πηγή: liberal.gr

Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Κυριάκος πήγε σε σούπερ μάρκετ. Καλά το ‘κανε, τουλάχιστον δείχνει ότι έχει επίγνωση της κατάστασης με τις τιμές και ότι ενδιαφέρεται να βρεθούν λύσεις. Θα πουν κάποιοι ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά και ότι ο Έλληνας θα προτιμούσε χίλιες φορές να δει κάποιες τιμές προϊόντων να σταθεροποιούνται, παρά τον πρωθυπουργό να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα ράφια.

Χάρηκα πολύ, όμως οι πρωθυπουργοί βρίσκονται πάντα σ’ αυτή τη διελκυστίνδα. Αν δεν εμφανιστούν στο σημείο που εκδηλώνεται ένα πρόβλημα τους κατηγορούν για αδιαφορία και αν εμφανιστούν τους κατηγορούν για επικοινωνιακή συγκάλυψη. Αν κρίνουμε από τις ξεψυχισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει σωτηρία. Αλλά έτσι που έχει καταλήξει το πολιτικό σκηνικό, ούτε για την αντιπολίτευση υπάρχει σωτηρία.

Ο Μητσοτάκης – καλώς ή κακώς- έχει τέτοια κυριαρχία, που είναι υποχρεωμένος να παίζει παράλληλα και τους δύο ρόλους. Και αυτού που κυβερνά κι εκείνου που αντιπολιτεύεται. Διότι, ειλικρινείς όντες, η εικόνα ενός πολιτικού που σε καιρό ανεξέλεγκτης ακρίβειας πηγαινοέρχεται για ελέγχους στα σούπερ μάρκετ, κανονικά δεν ανήκει στον πρωθυπουργό. Ανήκει στον αντίπαλο του που εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της εξουσίας και πατάει πάνω στις αστοχίες της. Όπερ, ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης (ως δεύτερος πια) θα ‘πρεπε να μπαινοβγαίνουν στα μπακάλικα, με τον Μητσοτάκη να τους κατηγορεί για λαϊκισμό και πλασάρισμα εύκολων συνταγών.

Να όμως που τα πράγματα πάνε ανάποδα. Ο Κυριάκος ζορίζεται να ελέγξει τις τιμές, αλλά είναι ο Κυριάκος που αναδεικνύει το πρόβλημα, όχι οι αντίπαλοι του. Συνήθως οι πρωθυπουργοί παρουσιάζονται στα καλά και ευτυχή γεγονότα, φιέστες, εγκαίνια και τέτοια (θυμηθείτε τον Τσίπρα), αλλά αποφεύγουν συστηματικά να συνδέσουν την προσωπική τους εικόνα με άσχημα ή δυσάρεστα γεγονότα και με αποτυχίες. Αυτή είναι δουλειά των αντιπολιτευόμενων να το κάνουν.

Ο Μητσοτάκης αντιθέτως, όχι μόνο από άποψη για το πώς πρέπει να γίνεται η πολιτική, αλλά και από επίγνωση ότι είναι ο μόνος που μιλά στο σύνολο του λαού ελλείψει άλλων αξιόπιστων δυνάμεων, αναλαμβάνει και τους δυο ρόλους. Και του συμπολιτευόμενου και του αντιπολιτευόμενου. Μη σας κάνει εντύπωση, το χω ξαναδεί την περίοδο του κραταιού ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα, όταν η ΝΔ παράπαιε δίχως στρατηγική και πολιτική.

Τότε το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, ήταν παράλληλα και αριστερά και κέντρο, και σοσιαλιστικό και καπιταλιστικό, και πατριωτικό και διεθνιστικό. Αφού δεν υπήρχε τίποτα άλλο στο πεδίο, έπαιζε όλους τους ρόλους, κάθε μέρα εμφάνιζε κι ένα διαφορετικό προσωπείο. Μπορεί από μέρα σε μέρα να ικανοποιούσε ελαφρώς και να δυσαρεστούσε μερικώς όλα τα ακροατήρια, πάντως κυριαρχούσε πλήρως. Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Και δε βλέπω να τελειώνει σύντομα αυτό.

Best Of

Χατζηδάκης: Η κυβέρνησή μας προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης

«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό...

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία...

Η βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων από τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό...

Τα Ευχοστολίδια έκαναν την προσφορά χριστουγεννιάτικη παράδοση

Για 10η συνεχή χρονιά ο ΟΠΑΠ κάνει πραγματικότητα χιλιάδες...

Τάσος Παππάς: Τα κόμματα και οι θεωρίες συνωμοσίας

Γράφει ο Τάσος Παππάς Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"   Κατά κανόνα οι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ... κακοποιούν τον Ρίσι Σούνακ για την ακραία απρέπειά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει και... συνέχεια. Όπως καταγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ σε σχετικά ρεπορτάζ τους, η κυβέρνηση των Συντηρητικών...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό αναστοχασμό. Μια πρώην αυτοκρατορία, η Μεγάλη Βρετανία περνάει από γενιά σε γενιά το ταυτοτικό αποτύπωμα του...