Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον πρώην δήμαρχο του Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο, αρχίσαμε να συζητούμε για την ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής και το Ταμείο Ανάκαμψης, την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης, που πρώτος ξεκίνησε, και καταλήξαμε να μας εξιστορεί τα πρώτα βήματα του Σόιμπλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ανέσυρε μνήμες από τον μακαριστό Χριστόδουλο και μας αποκάλυψε άγνωστες ιστορίες της οικογενειακής του παράδοσης.
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει διατελέσει νομάρχης Πρεβέζης, δήμαρχος Αιγάλεω (2002-2010), πρόεδρος των Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιώς, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, συντονιστής γενικός γραμματέας Υπ. Εσωτερικών για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ για πέντε έτη.
Ποιες ευκαιρίες ανοίγονται στη Δυτική Αττική από το Ταμείο Ανάκαμψης;
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ιστορικά χρήσιμο εργαλείο για τη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας. Μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας, στον απόηχο δύο επώδυνων κρίσεων, της οικονομικής με τα μνημόνια και της υγειονομικής με την πανδημία. Οι τέσσερις πυλώνες του, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, επενδύσεις και νέο κοινωνικό μοντέλο, διαμορφώνουν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη Δυτική Αθήνα. Με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, εμπλοκή νέων ανθρώπων με σύγχρονες ιδέες στην οικονομική παραγωγή, περιβαλλοντική υπέρβαση επιζήμιων πρακτικών του παρελθόντος, με υπογειοποίηση υψηλής τάσης, αστικές αναπλάσεις, αναδασώσεις κ.λπ. Με συνένωση δυνάμεων, διάθεση συνεργασίας και ανοιχτό μυαλό, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τη γειτονιά μας. Η Δυτική Αθήνα υπήρξε πάντοτε γειτονιά αλληλεγγύης και οι πολίτες της περιοχής μας μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την πατρίδα μας.
Μιας και αναφερθήκατε στο ζήτημα της υπογειοποίησης υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, πώς θα συμβάλει αυτό στην αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτών;
Στο πλαίσιο ενός συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι πυλώνες θα απομακρυνθούν από την Αγία Βαρβάρα και το Αιγάλεω, έως το νέο ΚΥΤ του Ρουφ και από εκεί υπογειοποίηση για όλη τη Δυτική Αθήνα. Έτσι διαμορφώνονται συνθήκες περισσότερο ασφαλούς διαβίωσης για τους κατοίκους. Η επιστήμη μάς προσφέρει διαρκώς καινούργιες δυνατότητες, για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον από αυτό που κληρονομήσαμε. Και, κυρίως, να προσφέρουμε στις γενιές που ακολουθούν μια καλύτερη αφετηρία για τη δική τους ζωή.
Από όσο γνωρίζω, από το 2006 η τότε κυβέρνηση είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό και μάλιστα είχε διαθέσει και κονδυλια. Τι έγινε μετά και μπλόκαρε;
Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κάνει το επόμενο βήμα και να επιχειρεί να υπερβεί τις αντιδράσεις πάσης φύσεως συμφερόντων.
Τι είχε μεσολαβήσει;
Στο ενδιάμεσο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 2009 και του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 φρέναραν το έργο, με αποτέλεσμα να χαθούν έδαφος και πολύτιμος χρόνος. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτού ασκήσουν τυφλή και ανεδαφική κριτική, θα πρέπει να θυμούνται όσα έκαναν, ή μάλλον… δεν έκαναν, όταν βρέθηκαν εκείνοι στο τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου. Έχουμε το ιστορικό πλεονέκτημα, πρωθυπουργός να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν κοινοβουλευτικός υπεύθυνος της ΝΔ για το περιβάλλον, γνωρίζει πλήρως το θέμα και είναι ένθερμος υποστηρικτής της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μας, αλλά και συνολικά της χώρας. Το 2010 είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση για τις υστερήσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Εσείς την ίδια περίοδο, από το 2002 έως το 2010, ήσασταν δήμαρχος του Αιγάλεω. Τι παρακαταθήκη αφήσατε;
Η σημαντική κληρονομιά που άφησε η δική μας περίοδος ήταν η εμπέδωση, στην κοινωνία, της νοοτροπίας να επιλέγει τον δήμαρχο στη βάση της ικανότητας, του σχεδίου και της αποτελεσματικότητάς του, πέρα και πάνω από πολιτικές αφετηρίες και κομματικές γραμμές. Να λύνει προβλήματα. Να ακούει τους πολίτες. Να βρίσκεται δίπλα τους στην καθημερινότητά τους. Οι πολίτες επιβράβευσαν τις προσπάθειές μας, και στη δεύτερη θητεία μάς χάρισαν τη νίκη από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Είμαι ευγνώμων για την τιμή που μου έκαναν να με εμπιστευτούν, καθώς και προς τους συνεργάτες μου, για την ακατάβλητη προσπάθειά τους. Στο ίδιο μονοπάτι έχει κινηθεί και ο σημερινός δήμαρχος της πόλης μας, ο Γιάννης Γκίκας.
Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, τι εισηγήσεις έχετε κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα πολιτικό όργανο, με αναφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πιο ανθρωποκεντρικό θεσμό της Ενωμένης Ευρώπης. Είχα την τιμή να διατελέσω δύο φορές επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έξι φορές αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών. Είχα ακόμη τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής Φυσικών Πόρων (ΝΑΤ), αντιπρόεδρος της Επιτροπής CONST, ενώ ήμουν ο συντονιστής για λογαριασμό του ΕΛΚ στην Επιτροπή Καλής Γειτονίας CIVEX. Εκεί, συνεργάστηκα με τον Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος Λισαβόνας. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας καλός φίλος, ένας φανατικός φιλέλληνας. Έχω καταθέσει εισηγήσεις για το μεταναστευτικό, την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και για μια σειρά ακόμη από θέματα αιχμής.
Γιατί παραιτηθήκατε;
Επέλεξα να παραιτηθώ πριν από τη λήξη της θητείας μου, από επικεφαλής, ώστε να ανοίξω δρόμο για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Έναν νέο άνθρωπο, με φρέσκες ιδέες, ικανό και με τη δυνατότητα να κρατήσει ψηλά την ελληνική σημαία. Αισθάνομαι λοιπόν διπλή υπερηφάνεια, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών.
Όση ώρα μιλάμε, παρατηρώ στο γραφείο σας διάφορες φωτογραφίες που μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Σε μία από αυτές σας βλέπω μαζί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Περιγράψτε μας το γεγονός.
Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πολλά μπορεί να πει κανείς. Την περίοδο των μνημονίων αδίκησε την Ελλάδα και μείωσε τους Έλληνες. Εκείνη την περίοδο της φωτογραφίας μας όμως, το 2007, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και είχαμε βρεθεί στο Βισύ της Γαλλίας, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, όπου εγώ είχα καταθέσει τη σχετική εισήγηση για την Επιτροπή των Περιφερειών, ο κ. Σόιμπλε είχε άλλη συμπεριφορά και ρητορική από ό,τι είχε αργότερα ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Σε περίοπτη θέση βλέπω πως έχετε και πολλά στιγμιότυπα με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Ναι, γιατί η Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες στην Ορθοδοξία. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι παίρνει δύναμη από την πίστη, και η Εκκλησία βρέθηκε πάντοτε στην πρωτοπορία των αγώνων και της στήριξης της κοινωνίας. Οι γενιές μας ήταν ευλογημένες που ζήσαμε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Τι θυμάστε από εκείνον;
Πάρα πολλά. Το κυριότερο όμως πως ήταν ένας πραγματικός Εθνάρχης, που άγγιξε τις καρδιές των Ελλήνων και έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγωνία του για τα εθνικά θέματα, για την ευημερία των πολιτών και για την υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε τις νεότερες γενιές να δημιουργήσουν.
Υπάρχουν δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ποδοσφαιρικές ομάδες, που φαίνονται πολύ παλιές. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτές;
Όντως είναι πολύ παλιές. Είναι δύο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Αθηναϊκός, πολύ πριν από το αλβανικό μέτωπο. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε ο πατέρας μου, Γιάννης Καλογερόπουλος, και αργότερα, την περίοδο της Κατοχής, ο θειος μου Τάκης. Ο Παναθηναϊκός είχε βάλει τον Τάκη να εργαστεί στα Ταχυδρομεία και σε συνεννόηση με την Αντίσταση πετούσε σάκους με αλληλογραφία των Γερμανών, από την οποία αντλούσαν πληροφορίες. Τον θείο μου Τάκη τον συνέλαβαν για αυτό με την κατηγορία της κατασκοπείας και τον μετέφεραν στις Φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ήταν συγκρατούμενος με τον Μανώλη Γλέζο. Ο θείος μου Τάκης δικάστηκε και μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, από όπου επέστρεψε μετά τον Πόλεμο, σε άσχημη κατάσταση. Ο οργανισμός του δεν άντεξε τις κακουχίες και ύστερα από λίγα χρόνια απεβίωσε, σε σχετικά νέα ηλικία. Ο πατέρας μου μετά τον Παναθηναϊκό πήγε στον Αθηναϊκό. Τότε πρόεδρος της ομάδας ήταν ο πατέρας της Μελίνας Μερκούρη. Πήρε μαζί του στην ομάδα τον 18χρονο Μάνο Κατράκη. Ήταν γείτονες στου Γκύζη και έμειναν φίλοι μέχρι τον θάνατο του πατέρα μου.
Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να σας ζητήσω να διαλέξετε μια φωτογραφία που έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς και να μας πείτε το γιατί.
Αναμφισβήτητα, η σπουδαιότερη φωτογραφία για εμένα είναι αυτή που βρίσκομαι ανάμεσα στους προέδρους της παράταξης και πρώην πρωθυπουργούς, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η φωτογραφία δείχνει τη συνέχεια μιας παράταξης που έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει μακριά. Μιας παράταξης με αίσθημα εθνικής ευθύνης, που δεν προέταξε ποτέ το κομματικό συμφέρον, ένωσε και δεν δίχασε τους Έλληνες και ταυτίστηκε με τις μεγάλες εθνικές επιλογές. Όπως την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είμαι περήφανος που υπηρετώ αυτή την παράταξη, από διαφορετικές θέσεις και ρόλους, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μου στον δημόσιο βίο.