Της Δέσποινας Νέμτσα
Επιστήμονας Υγείας, φαρμακοποιός
Τρέχει η μύτη σας, δακρύζουν τα μάτια σας, έχετε φαγούρα και μπούκωμα, φτερνίζεστε συνέχεια, η αναπνοή σας όλο και δυσκολεύει; Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι εδώ και δυστυχώς αφορούν πολύ κόσμο.
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι:
- Αλλεργική ρινίτιδα
Οφείλεται στη γύρη, στους μύκητες ή στη σκόνη. Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και ορισμένες φορές πονοκέφαλο.Είναι πιθανό μάλιστα κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα.
- Ρινοεπιπεφυκίτιδα
Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα που δεν σταματούν.
- Αλλεργικό άσθμα
Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό «βράσιμο» στο στήθος και να προκαλεί κάποιο επεισόδιο δύσπνοιας κατά καιρούς ή απλώς έναν ανεξήγητο ξερόβηχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο και να σας δημιουργεί μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.
- Δερματικές αλλεργίες
Προκαλούνται από αλλεργιογόνα που είτε έρχονται απευθείας σε επαφή με την επιδερμίδα είτε εισχωρούν στον οργανισμό μέσω του δέρματος. Υπάρχουν δύο είδη: η αλλεργική κνίδωση και η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Για την πρώτη μπορεί να ευθύνονται το τσίμπημα εντόμων και η γύρη, ενώ για τη δεύτερη η επαφή με συγκεκριμένα φυτά. Εξανθήματα, έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα τα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν.
Αντιμετώπιση και θεραπεία
Ανάλογα με την κλινική σας εικόνα ο γιατρός θα σας συστήσει αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, κολλύρια για τα μάτια, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, αλλά και μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, καθώς και αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα. Δυστυχώς, καμία από τις παραπάνω προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζει το αίτιο της αλλεργίας. Η μόνη πραγματικά θεραπευτική προσέγγιση είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με πολλές πιθανότητες πλήρους ύφεσης του προβλήματος.