Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
Και ενώ χθες το ευρώ κατρακύλησε σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια, αργότερα σήμερα έρχεται νέο κύμα δυσμενών ειδήσεων, με το σύνολο των προβλέψεων να μιλά για ύφεση της οικονομίας στη Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης από την πανδημία θα είναι ασθενέστερη από ότι αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι ταχύτερος λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα προσχέδια προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με τις αυξανόμενες τιμές να συρρικνώνουν τη ζήτηση και τον κίνδυνο οι χειμερινές ελλείψεις ενέργειας να εξαντλήσουν την εμπιστοσύνη, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 2,6% φέτος και 1,4% το 2023, κάτω από τις προβλέψεις του Μαΐου για κέρδη 2,7% και 2,3%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα.
Ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ήδη σε ρεκόρ υπερτετραπλάσιο του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη θα κινηθεί στο 7,6% το 2022 και στο 4% το επόμενο έτος, από 6,1% και 2,7% που αναφέρονταν στις προβλέψεις του Μαΐου.
Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και δείχνουν ότι η ύφεση βρίσκεται καθ’ οδόν, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία, περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου για να χτυπήσει ξανά την Ευρώπη για τις κυρώσεις.
Ενώ οι καταναλωτές βγήκαν από την πανδημία με αποταμιεύσεις και συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια (όλη η Ελλάδα έχει ξεχυθεί σε τουριστικούς προορισμούς και όλοι ξοδεύουν), αυτή η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι πιθανό να εξασθενίσει καθώς τελειώνει το καλοκαίρι και έρχεται με μανία σφοδρής καταιγίδας, η εφιαλτική πραγματικότητα μιας ενεργειακής κρίσης.
Οι κατασκευαστές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου και μεταξύ των πιο εξαρτημένων από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες διαταραχές εάν χρειαστεί να υπάρξει, κάτι σχεδόν βέβαιο πλέον, διανομή ενέργειας. Το κλίμα των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την κρίση χρέους της Ευρώπης.
Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν μια ύφεση στην Ευρώπη ως αναπόφευκτη, ακόμη και στην περίπτωση που η Μόσχα δεν διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό, με τον πληθωρισμό να είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει αυξημένος. Αυτό περιπλέκει το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μόλις ξεκινά μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Είναι σαφές πλέον, ότι έχουμε εισέλθει σε μια πορεία απόλυτης καταιγίδας σε οικονομικό επίπεδο, με τα παραδοσιακά όπλα αντιμετώπισής της να είναι ξεκάθαρο ότι δεν επαρκούν. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη και συνολικά στη Δύση, είναι περισσότερο από ξεκάθαρη, και σχεδόν το σύνολο των κυβερνήσεων είτε κρέμεται από μια κλωστή είτε δεν διαθέτει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών. Σαν αποτέλεσμα, κοινωνίες και πολίτες είναι αφημένοι να ζουν σε μια επίφαση κανονικότητας, η οποία στηρίζεται σε επιδόματα και επιδοτήσεις, χωρίς να υπάρχει αντίληψη για αυτό που πραγματικά έρχεται.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.