Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη ανέφερε σχετικά με το ν/σ για την παιδεία και τα πανεπιστήμια ότι : «Τα Ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, δημοκρατικά, με όλες τις αντιλήψεις που ζυμώνονται και αναδεικνύονται, καθώς είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι χώροι ανομίας και μπάχαλου». Σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μια συναινετική πρόταση που έχει σαφή στόχο την φύλαξη των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας που έχουν μεγάλα προβλήματα όπως το ΕΚΠΑ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ.
Ο κ. Χρηστίδης τόνισε: «ότι η θέση μας είναι καθαρή, πρέπει να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή φύλαξη κατά τα πρότυπα όλων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων η οποία θα συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία όπου και όποτε χρειάζεται. Παράλληλα τόνισε ότι στη βουλή έγινε μια εμπεριστατωμένη και ουσιαστική τοποθέτηση από τη Φώφη Γεννηματά απέναντι στους δυο αρχηγούς οι οποίοι επέλεξαν ξανά να κάνουν τη βουλή γήπεδο του πινγκ- πονγκ και να ευτελίσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία και δυνατότητα που είχαν να συζητήσουν ουσιαστικά για την παιδεία και τα δομικά προβλήματά της. Κοκορομαχία, χωρίς ουσία και στο κέντρο ο Έλληνας πολίτης να παραμένει ανενημέρωτος και μπερδεμένος». «Να θυμίσω», επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, «ότι πριν από λίγα χρόνια ψηφίστηκε με 270 βουλευτές από την Ελληνική βουλή ένας νόμος, ο εμβληματικός νόμος Διαμαντοπούλου, που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα, και ο οποίος περιελάβανε ζητήματα φύλαξης. Αυτός ο νόμος που ξήλωσε στην συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι ένα νόμος που είχε λύσει αυτά τα ζητήματα. Εμείς αυτό τον νόμο στο κομμάτι της φύλαξης επαναφέραμε και η ΝΔ που τότε το είχε ψηφίσει επέλεξε τώρα να ψηφίσει ένα νόμο που στήριξε η ίδια και η Ελληνική λύση και αυτή η σημειολογία δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο υπουργείο της κυρίας Κεραμέως, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον διάλογο και τη συμμετοχή της σε αυτό». Παράλληλα ο κ. Χρηστίδης στη συνέντευξή του σχολίασε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει να βλέπει «μπάχαλα» στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Πιστεύω ειλικρινά, τόνισε, ότι αν η ερώτηση στην δημοσκόπηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν να αντιγράψουμε το αυταρχικό σχέδιο που εκπονεί στην Τουρκία τώρα ο κ. Ερντογάν εναντίον των φοιτητών ή τη διαμόρφωση ενός μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, ποια θα ήταν απάντηση άραγε; θεωρητικά το λέω. Tο μοντέλο που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης με σώμα που υπάγεται στην ελληνική αστυνομία να αλωνίζει μέσα στα πανεπιστήμια, δεν υπάρχει πουθενά. Θυμίζω ενάμιση χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι με την κατάργηση του ασύλου καταργούμε την ανομία τα πανεπιστήμια. Ενάμιση χρόνο μετά συνεχίσαμε να βλέπουμε μολότοφ στα πανεπιστήμια, συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις, θα ασχοληθούμε με το γεγονός ότι έχουμε ένα πανεπιστήμιο στα 200 καλύτερα του κόσμου, ένας άνθρωπος που θέλει να γίνει ακαδημαϊκός πρέπει να φτάσει 45-50 χρονών».
Τέλος ο κ. Χρηστίδης τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανένας στο Κίνημα Αλλαγής που να θέλει να βλέπει μαυροντυμένους τύπους να στήνουν μπλοκ και φράξιες μέσα στα πανεπιστήμια, και να πετάνε μολότοφ σε καθηγητές και φοιτητές. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το θέμα είναι πως θα το αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά. Γνωρίζουνε οι αρχές που βρίσκονται όλοι αυτοί. Είναι σε τρία πανεπιστήμια. Ότι πέρασε ο κ. Συρίγος δύσκολες καταστάσεις στο Πάντειο, ξέρουμε που οφείλεται, αυτό που συμβαίνει στο Πολυτεχνείο ξέρουμε που οφείλεται, ας μπουν οι αρχές όπως μπήκαν πρόσφατα σε άλλα τμήματα να καθαρίσουν αυτά τα ζητήματα ανομίας. Εμάς αυτή είναι η θέση μας. Να προσθέσω, τόνισε, ότι οι νόμοι υπήρχαν και υπάρχουν, το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν επιτέλους. Κανένας δεν πιστεύει πως ο χώρος των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ένας χώρος όπου πρέπει να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, να υπάρχει βία εναντίον της ζωής και τιμής των ανθρώπων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση προς την παιδεία η οποία είναι ελάχιστη, στο μέλλον της πατρίδας μας, η έμφασή μας πρέπει να είναι στην έξυπνη ανάπτυξη, και αυτή έχει ειδικό χαρακτηριστικό την παιδεία, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και επειδή όλοι γνωρίζουμε πως ήταν το εκπαιδευτικό μας σύστημα πριν 30 και 40 χρόνια, το γεγονός ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε αριστεία μέσω των δημόσιων πανεπιστημίων για εμάς στο ΚΙΝΑΛ είναι το βασικό διακύβευμα.