Περισσότερο χαρισματικός (ακόμη και) από τον Κένεντι… Τα γενέθλια της “προηγούμενης ελπίδας”

Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Λίγα πράγματα (πιθανότατα) μπορεί να εύχεται ένας πατέρας, περισσότερο από το να κάνει περήφανη την κόρη του… Η Τσέλσι Κλίντον δήλωσε και πάλι, δημοσίως, μια “περήφανη κόρη”, με αφορμή τα 77α γενέθλια του Μπιλ Κλίντον, και η Αμερική θυμήθηκε την εμβληματική ηχώ της φωνής και της παρουσίας του πιο χαρισματικού πολιτικού που πέρασε ποτέ από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Περισσότερο χαρισματικός, πιθανότατα και από τον ίδιο τον θρυλικό Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, του οποίου το χέρι είχε σφίξει στο Κολλέγιο, ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να κερδίσει τον μαραθώνιο αντοχής, και όχι αγώνα δρόμου, με την Ιστορία.

Ο 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέδεσε τη θητεία του με σκάνδαλα, με την απιστία σε βάρος της συζύγου του, με την ισοπέδωση της Γιουγκοσλαβίας και την έκτοτε διαρκή αναταραχή στα Βαλκάνια.

Ωστόσο… ο πάλαι ποτέ Κυβερνήτης του Άρκανσα βγαίνει κερδισμένος στη ζυγαριά της σύγκρισης. Υπήρξε ο καλύτερος ρήτορας που άκουσαν οι ζώσες γενιές του πλανήτη. Καλύτερος και από τον Μπαράκ Ομπάμα. Υπήρξε ο περισσότερο χαρισματικός στο σκέλος της επικοινωνίας, κάτι που επιβεβαίωσε σε πλείστες περιπτώσεις, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην ξεσπάσει… εμφύλιος στην Αμερική, μετά την περίεργη επικράτηση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου έναντι του Αλ Γκορ στις προεδρικές εκλογές του 2000.

Στάθηκε στο πλευρό της Χίλαρι, την οποία είχε ντροπιάσει με το σκάνδαλο Λουίνσκι, και τη βοήθησε να εκλεγεί Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, και στη συνέχεια να φτάσει μισό βήμα πριν από την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών το 2008, τότε που έπεσε πάνω στο σκίρτημα της Ιστορίας για τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό Πρόεδρο.

Βελτίωσε τη δημόσια ρητορική του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008, και σε εκείνες του 2012 “διόρθωσε” τον θυμό που είχε για τον “προφήτη της Αλλαγής” η κοινωνική βάση των Δημοκρατικών, με μια εμπνευσμένη όσο και ιστορική ομιλία στο προεκλογικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και στη συνέχεια, προσπάθησε όσο μπορούσε να συρρικνώσει την πρωτοφανή τοξικότητα της Χίλαρι, στις προεδρικές εκλογές του 2016, που τελικά την οδήγησαν σε ένα εξίσου πρωτοφανές στραπάτσο με αντίπαλο έναν… μισογύνη και μάλλον ασταθή μεγιστάνα του real estate.

Ο… αστικός μύθος λέει ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν επιθυμούσε πραγματικά να κερδίσει την Προεδρία η Χίλαρι, ώστε να μην σβήσει ούτε σπιθαμή από τη δική του πολιτική υστεροφημία.

Υπήρξε άλλωστε ο πρώτος ενσαρκωτής της Θεωρίας της Τριγωνοποίησης, δηλαδή της πολιτικής στρατηγικής του μεσαίου χώρου, που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες χαρίζει εκλογικές νίκες και πολιτικές ηγεμονίες σε όσους την κατανοούν και την ασπάζονται.

Το βέβαιο είναι ότι, ανεξαρτήτως συναισθημάτων και ψυχισμού, ο άνθρωπος στον οποίο αποδίδεται η πιο… αυτονόητη ανάγνωση της εκλογικής συμπεριφοράς μιας κοινωνίας (“είναι η οικονομία, ανόητε”…) προκάλεσε σε “μονομαχία” τον μύθο της εφηβικής ηλικίας του.

Και ο JFK βγήκε χαμένος…

We salute you, Mr. President.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Οι… θιασάρχες (επιθεώρησης) που βρήκαν (σκληρό) ανταγωνισμό (με τον Κασσελάκη)

Ανορθογραφίες Έχετε μήνυμα Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Στον περίπου έναν χρόνο...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… αδιόρθωτη Χίλαρι συνωμοτεί στο παρασκήνιο για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Με τον Τζο Μπάιντεν, την οικογένεια και το στενό...

Το Μίσιγκαν (που το 2016 ανέτρεψε τις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές) και πάλι… στην αγκαλιά του Τραμπ

Η προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν θύμιζε... Τέξας....

Οι μνήμες. Τα δάκρυα. Η οργή…

  Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δεν θα...

Κάποτε ο άνθρωπος έφτανε… στο φεγγάρι

  Η επέτειος της προσελήνωσης. 20 Ιουλίου του 1969. Το...

Άρης Ραβανός: Θα βρεθούμε μπροστά σε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις

Γράφει ο Άρης Ραβανός Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Διαβάσαμε πριν λίγες...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η… αδιόρθωτη Χίλαρι συνωμοτεί στο παρασκήνιο για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν

Με τον Τζο Μπάιντεν, την οικογένεια και το στενό επιτελείο του να συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά να παραμερίσουν, ώστε το Δημοκρατικό Κόμμα να δοκιμάσει...

Το Μίσιγκαν (που το 2016 ανέτρεψε τις προβλέψεις για τις προεδρικές εκλογές) και πάλι… στην αγκαλιά του Τραμπ

Η προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν θύμιζε... Τέξας. Υπό την έννοια ότι η συντηρητική Πολιτεία του Νότου, εκεί όπου δολοφονήθηκε (στο Ντάλας) ο...

Οι μνήμες. Τα δάκρυα. Η οργή…

  Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο πόνος δεν θα περάσει. Οι μνήμες δεν θα περάσουν. Τα δάκρυα δεν θα περάσουν. Η οργή δεν θα...