Από το 18% στο… 42%. Τι κάνουμε (τόσο) λάθος και γιγαντώνονται τα άκρα (και οι ακρότητες…);

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Πώς… τα καταφέραμε έτσι; Διόλου ρητορικό το ερώτημα, και βαθιά ανησυχητικές οι πληθυντικές απαντήσεις που το συνοδεύουν. Η ιστορική συνείδηση της γαλλικής κοινωνίας δεν επέτρεψε στη Μαρίν Λεπέν να πάρει στα χέρια της το τιμόνι της χώρας που κληρονόμησε το φως του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, η ιστορική εξέλιξη της γιγάντωσης των άκρων ωστόσο, σοκάρει.

Το 2002, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 18% έναντι 82%. Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, η κόρη του έφτασε στο σοκαριστικό 42%, απέναντι στον “ελαφρύ” Εμμανουέλ Μακρόν, η απόσταση του οποίου από τις πραγματικές ανάγκες της γαλλικής κοινωνίας οδήγησε σε αυτή την εντυπωσιακή γιγάντωση της αντισυστημικής ψήφου.

Είναι προφανές ότι το 42% των Γάλλων που επέλεξαν τη Μαρίν Λεπέν δεν είναι ακροδεξιοί. Η ίδια ωστόσο είναι. Παρά την καμουφλαρισμένη εκδοχή της “μετριοπαθούς Δεξιάς” που επιχείρησε, και ως ένα σημείο πέτυχε να λανσάρει σε αυτές τις εκλογές.

Γιατί λοιπόν γιγαντώθηκε τόσο η αντίδραση της κοινωνίας στη Γαλλία. Τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν, όπως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τους Έλληνες ο Κώστας Καραμανλής, επελαύνουν και στη χώρα μας, μετά τις εκλογές του 2009. Η ακροδεξιά νίκησε. Ως νοοτροπία, συμπεριφορά, στάση ζωής. Διατρέχοντας οριζόντια το πολιτικό σύστημα, χωρίς δηλαδή μονοδιάστατες κομματικές δεξαμενές, τον δημόσιο βίο, τα ΜΜΕ, τα social media.

Το μίσος και ο εθνικός διχασμός έχουν κυριαρχήσει στην Ελλάδα της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων, με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, την απώλεια της εθνικής αυτοδιάθεσης, τη συρρίκνωση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Η επόμενη μέρα για τη Γαλλία και συνολικά την Ευρώπη, είναι επώδυνη. Αν δεν κατανοήσουμε τους λόγους για τη γιγάντωση του θυμού, θα μετράμε εκλογές στο σύνολο της ηπείρου μας, όπου η αντίδραση θα διογκώνεται. Και, όπως μας έχει αποδείξει η Ιστορία, πιθανότατα κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός δεν έχει την αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος που διατηρούν στο γενετικό αποτύπωμά τους οι Γάλλοι.

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

  Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Μεγάλη Παρασκευή... Μια σκοτεινιασμένη, πένθιμη εικόνα, με τον διστακτικό...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η πρώτη (και μεγαλύτερη)… μπασκετική καζούρα

  Πρακτικά η μεγαλύτερη... μπασκετική καζούρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν εκείνη της επόμενης χρονιάς. Το 1995. Στη Σαραγόσα. Με τα τρίποντα του Έντι...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...