Αντώνης Καρακούσης: Τους… κασιδιαραίους πριμοδοτούμε

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Πηγή: Το Βήμα

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου το πλουσιότερο 0,1% της αμερικανικής κοινωνίας, στο οποίο ανήκουν 131.485 νοικοκυριά, κατείχε συνολικό πλούτο, εκπεφρασμένο κυρίως σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, ύψους 17,6 τρισ. δολαρίων! Πολύ κοντά δηλαδή στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας που το 2022 έφθασε τα 20,6 τρισ. δολάρια. Εχει δε εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πλούτος διευρύνθηκε κατά περίπου 5 τρισ. δολάρια στα χρόνια της πανδημίας και ιδιαιτέρως στη διάρκεια της εκρηκτικής μεταπανδημικής περιόδου.

Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία της FED, το πλουσιότερο 1% της αμερικανικής κοινωνίας κατείχε το 53,7% του συνόλου των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων μέσω των οποίων συγκεντρώνεται κυρίως ο πλούτος στην πιο ευημερούσα χώρα του κόσμου. Το κορυφαίο 9% κατείχε το 88,9% όλων των μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων και η μεσαία τάξη μόλις το 10,6% αυτών, από περίπου 18% που κατείχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Το δε φτωχότερο 50% της αμερικανικής κοινωνίας κατείχε μόλις το 0,6% των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων.

Το χάσμα είναι προφανές, όπως και η διεύρυνση των ανισοτήτων εμφανέστατη. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι στις τρέχουσες συνθήκες πληθωριστικής έκρηξης οι πλούσιοι πλουτίζουν ακόμη περισσότερο και οι ασθενέστεροι φτωχαίνουν ταχύτερα γιατί απλούστερα η αμοιβή της εργασίας δεν ακολουθεί την άνοδο των τιμών και δεν δύναται τις εισοδηματικές απώλειες να ελέγξει.

Τηρουμένων των αναλογιών, οι επικρατούσες τάσεις στις ΗΠΑ μεταφέρονται σε όλο τον δυτικό κόσμο. Και στην Ελλάδα βεβαίως. Η διαστροφή των εισοδηματικών ανισοτήτων και της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου γίνεται και εδώ εμφανέστερη χρόνο με τον χρόνο. Πολύ περισσότερο όταν την περασμένη δεκαετία η ελληνική κοινωνία βίωσε πρωτοφανείς εισοδηματικές απώλειες, τις συνέπειες των οποίων πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι λαϊκότερες και οι ασθενέστερες των κοινωνικών τάξεων και δη οι νεότερες γενιές αυτών.

Θα χρειαστεί πλήθος μέτρων και πολιτικών που τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις θα επαυξήσουν και τις ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης θα πολλαπλασιάσουν για να αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόσοφος για να διαπιστώσει ότι διατηρούμενη η διαστροφή της υπερσυγκέντρωσης του πλούτου και της διεύρυνσης των ανισοτήτων μόνο τη διεκδικούμενη σταθερότητα δεν προάγει. Αντιθέτως μόνο τις αναστατώσεις, τις κοινωνικές εντάσεις και τις συγκρούσεις ευνοεί. Και αυτή ακόμη τη Δημοκρατία θα κλονίσει και την αποτελεσματικότητά της θα αμφισβητήσει.

Δυστυχώς η προεκλογική Ελλάδα περί άλλα τυρβάζει. Αν θέλουμε μια Ελλάδα δυναμική και ευημερούσα, οικονομικά και κοινωνικά αναπτυσσόμενη, οφείλουμε να ξεπεράσουμε εγκαίρως τη μονομέρεια της οικονομικής πολιτικής και να συζητήσουμε όλοι μαζί, κόμματα και πολίτες, τις πολιτικές, τα κίνητρα και τους όρους που θα ευνοήσουν ιδιαιτέρως τη συμμετοχή των νεότερων γενεών στην παραγωγική διαδικασία. Τώρα οφείλουμε τους στόχους της επόμενης δεκαετίας να ορίσουμε και τις νεότερες γενιές να εμπνεύσουμε.

Αλλιώς τους κασιδιαραίους θα πριμοδοτήσουμε…

Best Of

Οι αλλαγές που αποφάσισε ο Κασσελάκης για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ… το κόμμα του

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μια εβδομάδα μετά τη... θεατρική παράσταση του...

Με τον Γεραπετρίτη στη θέση του Σχοινά, η Ελλάδα ανεβαίνει επίπεδο στην Ευρώπη

Η σεισμική αλλαγή που αναμένεται στις Βρυξέλλες και τις......

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

Στο όραμα αλλά και στη στρατηγική ώστε να γίνει...

Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης για ακόμη μια (μεγάλη) νίκη στις ευρωεκλογές

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν το πρωί της Παρασκευής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το “τέρας” της ακρίβειας. Και τα (πολιτικά) θύματά του…

Μια απειλή, καθόλου αόρατα και κάθε άλλο παρά περαστική....

Νίκος Μπογιόπουλος: Οι βρωμιάρηδες που επιχειρούν συμψηφισμούς με τους νεκρούς στα Τέμπη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Μιχάλης Ψύλος: Η σφαγή των πεινασμένων

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Σοκ, φρίκη και...

Ποιούς “ψήφισε” ο Χάρης Δούκας για να έχουν εκπομπή στον “Αθήνα 9.84”

Η δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα ολοκλήρωσε τις... ζυμώσεις...

Μανώλης Κοττάκης: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως εκπρόσωπος του… 3%

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το άρθρο του αρχιδιακόνου της...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το “τέρας” της ακρίβειας. Και τα (πολιτικά) θύματά του…

Μια απειλή, καθόλου αόρατα και κάθε άλλο παρά περαστική. Με πολυεπίπεδες αφετηρίες και ανατροφοδοτούμενη δυναμική. Κοινωνική απειλή, πολιτικό πρόβλημα, εκλογικός πονοκέφαλος. Η ακρίβεια, ως εργαστηριακή...

Νίκος Μπογιόπουλος: Οι βρωμιάρηδες που επιχειρούν συμψηφισμούς με τους νεκρούς στα Τέμπη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Νίκος Μπογιόπουλος... δεν χαρίστηκε σε εκείνους που επιχειρούν συμψηφισμούς με την εθνική τραγωδία...

Μιχάλης Ψύλος: Η σφαγή των πεινασμένων

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Σοκ, φρίκη και σκληρή κριτική στο Ισραήλ: Έτσι αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στα τραγικά νέα από την πόλη...