Ανδρουλάκης: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα, πολιτική αυτονομία. Τα διαθέτουμε και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτές»

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης παρουσίασαν το δικό τους σχέδιο για τη χώρα, ένα σχέδιο, που ο κ. Μητσοτάκης ονόμασε «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Μια από τις παρενέργειες της κρίσης είναι η κακοποίηση των λέξεων. Κλασσικά παραδείγματα οι λέξεις:  Πρόοδος,  αριστερά,  μεταρρύθμιση,  εκσυγχρονισμός. Στην αφετηρία, λοιπόν, αυτής της νέας τετραετίας ας κάνουμε μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε στα βασικά.

Τι σημαίνει εκσυγχρονισμός; 

Για εμάς είναι η προσπάθεια  οι λειτουργίες του κράτους, οι θεσμοί και  η ποιότητα ζωής των πολιτών να προσεγγίσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό σημαίνει να βρεθούμε ξανά σε τροχιά σύγκλισης και όχι απόκλισης από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί, λοιπόν, να αυτοπροβάλλεστε ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν εξαιτίας των  επιλογών σας μεγαλώνει η απόσταση. 

Η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους επιδεινώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, επιβαρύνοντας τους πιο αδύναμους. Έχουμε τους τέταρτους υψηλότερους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Επίσης, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχει δίλημμα για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δίλημμα δίκαιη μεταξύ βιώσιμης ανάπτυξης ή ισχυρών θεσμών. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.  Αν έχετε εσείς κάποιο άλλο παράδειγμα, εντός τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μας το δώσετε.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο το πρόταγμα μιας ανοιχτής συμμετοχικής δημοκρατίας, που δεν κάνει διακρίσεις και διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών. Μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε συνεχώς τους αρεστούς. Δεν αντιμετωπίζετε συνειδητά την αναξιοκρατία, γιατί είναι κυρίαρχο εργαλείο άσκησης της πολιτικής σας και αυτό αποδεικνύεται από το ότι σπάσατε κάθε ρεκόρ μετακλητών και απευθείας αναθέσεων. 

Σας προκαλώ ξανά, να δεχτείτε την πρόταση μας για στελέχωση των διοικήσεων οργανισμών και νοσοκομείων μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών. Ας μείνει κάτι από αυτή τη συνεδρίαση, που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να πάει μπροστά.

Εσείς όμως αναζητάτε συναίνεση σε ζητήματα χαμηλότερης αξίας,  ενώ εμείς σας την προσφέρουμε σε ένα κορυφαίο θέμα, που μπορεί να ανατρέψει παθογένειες δεκαετιών. Για να σταματήσει επιτέλους η εγχώρια  πολιτική ελίτ της χώρας να αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο, όπως κάνατε κι εσείς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Οι μεγάλες αλλαγές προϋποθέτουν όραμα, γενναιότητα, πολιτική αυτονομία. Εμείς τα διαθέτουμε και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για αυτές τις μεγάλες αλλαγές χωρίς να λογαριάσουμε ποτέ το πολιτικό κόστος.

Ακούσαμε στη Βουλή των Ελλήνων από τον αρμόδιο Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας να εκφέρει την άποψη περί ανεξέλεγκτων ανεξάρτητων αρχών. Ποιοι όμως, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι ανεξέλεγκτοι; Αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια ή το παρακράτος, που οργάνωσε τις υποκλοπές;

Περιμένω, κ. Μητσοτάκη, να τοποθετηθείτε για αυτή την άποψη, που εξέφρασε ο Υπουργός σας. Γιατί μπορεί να τον «αδειάσατε» διακριτικά για την ασυλία των τραπεζιτών, που εσείς νομοθετήσατε, όμως για αυτό το κορυφαίο ζήτημα διάκρισης των εξουσιών και σεβασμού του κράτους δικαίου μείνατε σιωπηλοί.

Επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά δεν διστάσατε να κάνετε προεκλογική εκστρατεία για ένα ευαίσθητο θέμα, σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για την πατρίδα μας, με τα δελτία της ΕΥΠ.

Αλλά κατά τ’ άλλα, σας ενοχλούν τα θεσμικά αντίβαρα και δεν σας ενοχλεί ότι πολλάκις οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επανειλημμένα έχουν ασχοληθεί με τη διολίσθηση σας σε θέματα διάκρισης εξουσιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χώρα χρειάζεται ένα προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτεραιότητες, που θα βελτιώσει θεαματικά τη λειτουργία των θεσμών, θα ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανθεκτική και αειφόρο οικονομία.

Για εμάς η πρόοδος συνδέεται άρρηκτα με μια ισχυρή ανάπτυξη, που τα οφέλη της διαχέονται δίκαια σε όλους, που οδηγεί στη μείωση των ανισοτήτων.

Γιατί αυτή είναι η πραγματική αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι η αγωνία προοδευτικού κόσμου:  Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κι εμείς θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να το πετύχουμε.

Μια ανάπτυξη για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς. Με ένα κοινωνικό κράτος, που δημιουργεί ασφάλεια στον πολίτη για το μέλλον του, που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, αγκαλιάζει τους πιο ευάλωτους Έλληνες και κάνει τη συμπερίληψη πραγματικότητα.

Ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, που χειραφετεί τον πολίτη και δεν τον καθιστά όμηρο της εκάστοτε εξουσίας.

Με πολιτικές που δημιουργούν ελπίδα και αισιοδοξία στη νέα γενιά και δεν την εγκαταλείπουν στην ανασφάλεια και την απογοήτευση.

Έχουμε ευθύνη ως χώρα να αντιμετωπίσουμε με άμεσο αλλά και κοινωνικά δίκαιο τρόπο την κλιματική κρίση. Κάνοντας κτήμα των πολιτών την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι για  λίγους. Αλλά εκεί οδηγείτε τα πράγματα με την επιλογή σας να μην επενδύετε στο δίκτυο και την αποθήκευση.

Πηγαίνετε στις Βρυξέλλες και ζητάτε ενεργειακή λεωφόρο για να συνδεθεί η Ελλάδα με τα κράτη του Βορρά, αλλά δεν δείχνετε διάθεση να ανοίξετε ενεργειακούς δρόμους, που θα διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση εντός της χώρας μας για να έχουμε δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, χαμηλό κόστος ενέργειας, εξοικονόμηση, ενεργειακή ασφάλεια απέναντι σε γεωπολιτικούς κινδύνους -είδαμε τι πάθαμε με τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο – και βέβαια ενεργειακή δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τη μελλοντική ενεργειακή φτώχεια.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας άκουσα να κάνετε λόγο για πληγές, που μας καταδιώκουν από το παρελθόν. Τέσσερα χρόνια όμως τώρα, όχι μόνο δεν τις θεραπεύσατε, αλλά ανοίξατε και καινούργιες. Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, απασχόληση, αύξηση μισθών και κοινωνική ευημερία. Το ερώτημα είναι σε ποιους απευθύνεται.

Θέσατε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 8% . Σας είναι όμως αδιάφορο αν η μείωση της ανεργίας γίνεται με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Και φάνηκε αυτό με τα «διπλά βιβλία» στους μισθούς. Άλλες υποσχέσεις προεκλογικά στους πολίτες και άλλες δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το όραμα μας για την Ελλάδα του 2030 δεν συμβαδίζει με εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, που υπονομεύουν κλαδικές συμβάσεις, με υποβαθμισμένη επιθεώρηση εργασίας. Εμείς δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα, οι νέοι μας ενώ είναι από τους πιο μορφωμένους στην Ευρώπη, να έχουν λιγότερες ευκαιρίες, χαμηλούς μισθούς και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Είναι ώρα για νέες ρυθμίσεις, με κανόνες και ασφάλεια για τον εργαζόμενο.Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις Και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις με καθολική εφαρμογή, που θα οδηγήσουν σε αξιοπρεπείς μισθούς. Για ισχυρούς και στελεχωμένους μηχανισμούς επιβολής των νόμων και των συμβάσεων. Σύντομα θα φέρουμε ειδική νομοθετική πρόταση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι με ημίμετρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε προχθές για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ξέχασε όμως να αναφέρει ότι από τις 18.000 προεγκρίσεις, λιγότεροι από 5.000 δικαιούχοι βρήκαν σπίτι λόγω των αυξημένων τιμών των ακινήτων. Τι έχετε προβλέψει για τους νέους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σπίτι; Ή μήπως θεωρείτε ότι οι 2.500 κοινωνικές κατοικίες που εξαγγείλατε, επαρκούν;  Δεν γνωρίζετε ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με το μέγεθος της χώρας μας και ανάλογα κοινωνικά ζητήματα, έχουν δημιουργήσει απόθεμα – και από προηγούμενα εθνικά προγράμματα – δεκάδων χιλιάδων κατοικιών;

Εμείς επιμένουμε στη πρόταση μας για μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών, που είτε θα κατασκευαστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε θα ανακαινιστούν παρέχοντας φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής στους ιδιοκτήτες τους, και βέβαια θα διατίθενται με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλά ενοίκια.

Επίσης, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν πάρει την ανηφόρα εδώ και 20 μήνες. Ο πληθωρισμός σε αυτή την κατηγορία άγγιξε το 12,2%, αυξημένος σε σχέση με τον Μάιο. Είναι απορίας άξιο όμως, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να κάνει ελέγχους στην αγορά. Έχουν επιβληθεί μόλις πέντε πρόστιμα για αισχροκέρδεια. 

Εξαγγείλατε τη μόνιμη απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα των παλαιών δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που είχε καταργήσει ο κ. Τσίπρας. Συμφωνούμε αλλά δεν φτάνει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απελπιστική κατάσταση. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη διόρθωση των αδικιών για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Όσον αφορά τη νάρκη του ιδιωτικού χρέους, πάνω από 270 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και funds. Θα δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους αγωνίστηκαν αλλά έχουν περιέλθει για αντικειμενικούς λόγους σε δύσκολη θέση; Θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία με δίκαια και διαφανή κριτήρια; Θα προστατεύσετε τους δανειολήπτες, που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αλλά τα funds έχουν άλλες προτεραιότητες;

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν σας απασχολεί, ούτε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τη ρευστότητα και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε τα δάνεια του Ταμείου δεν είναι μόνο για αυτούς που είχαν έτσι και αλλιώς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, και απλά τώρα πετυχαίνουν καλύτερους όρους. Δεν φτάνει αυτή η πολιτική. Η Πορτογαλία έφτιαξε ένα ειδικό χρηματοδοτικό φορέα στήριξης ενός αρχιπελάγους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Με στόμφο ο κ. Πρωθυπουργός προειδοποίησε όσους φοροδιαφεύγουν ότι έχει τη βούληση να τους εντοπίσει και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. Την ίδια ώρα όμως, απέφυγε να αναφέρει έστω και ένα συγκεκριμένο μέτρο όπως για παράδειγμα: Τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών που πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κυρίες και κύριοι,

Ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνει ότι ο πολίτης όταν έχει ανάγκη να χειρουργηθεί δεν θα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις λίστες της πολύμηνης αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία ή της ιδιωτικής υγείας όπου θα τον χειρουργεί ο γιατρός του ΕΣΥ με αμοιβή.Εκεί μας οδηγεί ο απαράδεκτος νόμος σας. Τρεις μέρες τώρα δεν είπατε τίποτα για τις λίστες ντροπής στα χειρουργεία, για τα κίνητρα, που είναι αναγκαία για την στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων. Ούτε για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά την οποία έχετε απορρίψει επανειλημμένα, όποτε καταθέσαμε αίτημα στη Βουλή.

Ως προς την Παιδεία, η υποκρισία περισσεύει τόσο από  τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν τεσσερισήμισι  χρόνια κυβέρνηση, ξεχάσατε ότι και επί των ημερών σας χιλιάδες νέοι σπούδαζαν σε ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα. Τώρα ακούσατε πρώτη φορά για τα ιδιωτικά γιατί σας είδα να ξαφνιάζεστε.

Και η Κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η ρύθμιση της, κάνει διαχείριση συμβόλων. Όπως έκανε και με την «φανταστική» πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ας μιλήσουμε, κύριοι, συγκεκριμένα. Υποστηρίζουμε ως χώρα ότι  ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αλλά τόσο επί Νέας Δημοκρατίας όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν  σε ομηρία, χωρίς ακαδημαϊκή αναγνώριση εκατοντάδες νέοι που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις στις τουριστικές σχολές στην Κρήτη και τη Ρόδο. Μήπως μέσω της απαξίωσης έχετε στόχο να κλείσουν; Έχω πολλά ανάλογα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι δεν έχετε διάθεση για γόνιμη και συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλά επιλέγετε το «διαίρει και βασίλευε» σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου,  ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα. Αλλά και δημόσιες επαγγελματικές σχολές, που θα καλύψουν ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, πρέπει να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολλέγια που υπάρχουν στη χώρα. Να βάλουμε αυστηρά κριτήρια και  προϋποθέσεις. Να σταματήσουμε το εμπόριο πτυχίων χωρίς υπόβαθρο. Το ζήτημα αυτό είναι σύνθετο. Αφήστε, λοιπόν, τα ευχολόγια.

Οι νέοι χρειάζονται υψηλής ποιότητας εφόδια και θα πρέπει να τα παρέχουμε χωρίς να εξαρτάται το μέλλον τους από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους.  

Θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας γιατί αν δεν σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά, δεν θα σταθεί όρθια η πατρίδα μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Έχω χρέος να υπογραμμίσω ότι ο ρόλος του κ. Στόλτενμπεργκ και οι δηλώσεις των ίσων αποστάσεων, που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν βοήθησαν.

Η στόχευση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν ανεχόμαστε αναθεωρητικές λογικές και προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να βαδίσει στον δρόμο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει αλλά για μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης του 1995 και θα διασφαλίζει το σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εργαστεί για να επιλυθούν, όλες οι δυσλειτουργίες, που εντοπίζονται στο υπάρχον καθεστώς και επίσης να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να αποφύγουμε την ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, λειτουργώντας ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυρίες και κύριοι,

Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που θα σφυρηλατεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, κάνοντας την κοινωνία σύμμαχο στις μεγάλες αλλαγές. Σήμερα, η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια σοβαρή αντιπολίτευση, που θα δίνει καθημερινές μάχες δίπλα στον πολίτη, με σχέδιο, αξιοπιστία και προοπτική. Με διάθεση συναινέσεων αλλά και με δημιουργική κριτική και αντιπροτάσεις όπου διαφωνούμε.

Κριτήριο μας θα είναι πάντα το εθνικό συμφέρον, ο ορθός λόγος, ο σεβασμός στους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Θα αγωνιστούμε, λοιπόν, ώστε η Δημοκρατική Παράταξη να είναι στην πρωτοπορία για μια κοινωνία αυτοπεποίθησης και υψηλών προσδοκιών. Για να εδραιώσουμε την ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης απέδειξαν ότι έχουμε ένα άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πως αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.  Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία της συμπερίληψης όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Τέλος, δεν πιστεύουμε στα κλειστά συστήματα εξουσίας γιατί γεννούν διαφθορά, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία. Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία. Διαφωνούμε με το επιτελικό κράτος, γιατί είναι το περιτύλιγμα ενός πελατειακού κράτους. Είναι κάτι βαθιά παλαιοκομματικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαστε η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...