Ανδρουλάκης: Η πολιτική μας αυτονομία είναι η μεγάλη μας δύναμη

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Π.Ε.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε χρέος το ΠΑΣΟΚ να μην αγκυροβολήσει στο παρελθόν και να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος των αγώνων πολλών γενεών».

Φίλες και Φίλοι,

Πριν από έναν χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξέπληξαν το πανελλήνιο με την μαζική συμμετοχή τους στη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας του Κινήματος μας.

Mε αυτόν τον τρόπο απέδειξαν ποσό βαθιά ριζωμένο είναι το Κίνημά μας στην κοινωνία και τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Απέδειξαν την μεγάλη ανάγκη να το δουν να αναγεννάται δίνοντας σάρκα και οστά στις ελπίδες του για καλύτερες μέρες.

Έναν χρόνο αργότερα, η αναγέννηση αποτελεί κάτι παραπάνω από επιθυμία των φίλων μας, των συντρόφων μας, των οπαδών μας σε όλη την Ελλάδα.

Αποτελεί μία ανάγκη για τη Δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Έχουμε ένα βαθύ πατριωτικό χρέος απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην παρακμή, στον ευτελισμό των θεσμών. Έχουμε χρέος να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Να μείνουμε πιστοί στην εντολή, που πήραμε πέρσι για ανανέωση της πολιτικής ζωής χωρίς “ναι μεν και αλλά” .

Να δώσουμε προοπτική στις νέες γενιές, ελπίδα στους εργαζόμενους, έμπνευση στην κοινωνία των πολιτών που βυθίζονται στην αβεβαιότητα, που κυριεύονται από την ανασφάλεια, που απελπίζονται με την κορύφωση των ανισοτήτων, που βαθαίνουν όλο και περισσότερο.

Φίλες και φίλοι,

Ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δίνει λυσσαλέο αγώνα για να ανακόψει τη δυναμική και την πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης με συνεχείς μεθοδευμένες επιθέσεις.

Τη μια ισχυρίζονται ότι καθυστέρησαν τα ψηφοδέλτια μας. Αλλά σήμερα είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, που τα ανακοινώνει.

Ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε θέσεις και προτάσεις, ενώ κάθε μέρα μέσα και έξω από τη Βουλή με τροπολογίες δράσεις δίνουμε απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού.

Αυτά τα οικονομικά συμφέροντα έμαθαν να στηρίζονται από μία πολιτική ελίτ που δεν θέλει να αλλάξει ο τόπος σελίδα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες! Και δεν πρόκειται αυτή η παράταξη σε αυτό το νέο περήφανο ξεκίνημα να κάνει καμία διαπραγμάτευση μαζί τους στο παρασκήνιο.

Η πολιτική μας αυτονομία είναι η μεγάλη μας δύναμη. Είναι η μεγάλη ελπίδα για να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλον τον ελληνικό λαό.

Όσα εμπόδια και να βάζουν, δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα.

Γιατί αυτή η νέα προσπάθεια είναι γέννημα των σημερινών αναγκών του ελληνικού λαού, που έχει όμως βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα.

Μία ρίζα που αποδεικνύει καθημερινά ότι εμείς δεν ήρθαμε για να κάνουμε τα χατίρια τους, αλλά να σταματήσουν να κάνουν τα χατίρια κάποιοι άλλοι που κυβερνούν σήμερα τη χώρα.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται ένα παιχνίδι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος που κατασπαταλά τους ευρωπαϊκούς πόρους για να γίνονται οι ισχυροί, ισχυρότεροι.

Δεν εργαλειοποιούμε την οργή και την αγανάκτηση, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για να αντικαταστήσουμε την αβεβαιότητα του ελληνικού λαού με ελπίδα και προοπτική.

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει η ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας από δυο συστήματα εξουσίας, που καταλύουν την κοινωνική συνοχή.

Που υποβαθμίζουν καθημερινά τον δημόσιο διάλογο.

Που υπονομεύουν την πολιτική συναίνεση.

Που συνεχίζουν να εξαναγκάζουν τους νέους που βρίσκονται στο εξωτερικό να συμβιβαστούν με την μοίρα τους. Εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα.

Δυο ολόκληρες ημέρες παρακολουθήσαμε στη Βουλή σκηνές απείρου κάλλους από το γνωστό ταγκό της πόλωσης, της τοξικότητας, που χόρεψαν για πολλοστή φορά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούσαμε χυδαιολογίες μεταξύ βουλευτών των δυο κομμάτων ως και την κυνική ομολογία του κ. Γεραπατρίτη: «Ένοχος ένοχον ου ποιεί».

Συμφωνούμε απολύτως με την διαπίστωση σας, κύριε Γεραπετρίτη: Μόνο που το αμαρτωλό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, της απαξίωσης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης με τον Καμμένο, δεν μπορεί να γίνει συγχωροχάρτι της σημερινής θεσμικής εκτροπής του κυρίου Μητσοτάκη!

Απέναντι σε αυτόν τον διαγκωνισμό ΕΝΟΧΩΝ, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τον δικό του αγώνα αξιών για να σπάσει το σπιράλ της τοξικότητας, που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή.

Για να ΜΗΝ επιβληθεί ο συμβιβασμός της χώρας με ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών.

Ξεκινάμε σήμερα με δυναμισμό, με ενότητα, με ομοψυχία έναν αγώνα για τη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την προοπτική της Νέας Γενιάς.

Έναν αγώνα εναντίον των εκπροσώπων ενός παρωχημένου μοντέλου διακυβέρνησης.

Έναν αγώνα για να αποδείξουμε ότι “δεν είμαστε όλοι το ίδιο”.

Για να πείσουμε ότι η πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις στην καθημερινότητά των πολιτών. Για να ξαναδώσουμε νόημα και περιεχόμενο στις ιδεολογικές μας διαφορές.

Για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή μιας νέας εποχής, εγγυητή της σταθερής, παραγωγικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης του τόπου.

Φίλες και φίλοι

Στις 26 Ιουλίου πέρασα το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, έχοντας πάρει μια απόφαση.

Με απόλυτη συνείδηση ότι πια θα είχαμε μία μάχη με το βαθύ κατεστημένο. Με απόλυτη συνείδηση του πολέμου που θα δεχθώ, επέλεξα να μην παρεκκλίνω ούτε στιγμή, από μία σοβαρή, υπεύθυνη και θεσμική στάση.

Εξελέγην με ζητούμενο την ανανέωση και ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα συμπεριφοράς. Και αυτή την δέσμευση, δεν πρόκειται να την αθετήσω.

Ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν να μας πείσουν ότι όλα ήταν νόμιμα… αλλά ταυτόχρονα ήταν ΚΑΙ λάθος.

Με καλούσαν να πάω να ενημερωθώ στο αφτί, μολονότι κατόπιν διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν ήξεραν τίποτα για την περίπτωση της παρακολούθησης μου και μάλιστα ότι ο φάκελος είχε καταστραφεί.

Πότε ξανά άφησε η δεξιά παράταξη υπονοούμενα για “πράκτορες” και “εθνικούς κινδύνους” ας αναρωτηθεί ο ελληνικός λαός. Γιατί κάποιοι από αυτούς δεν αλλάζουν όσες δεκαετίες και να περάσουν. Και εμείς είμαστε εμπόδιο σε αυτές τις συμπεριφορές που γυρνούν τον ελληνικό λαό δεκαετίες πίσω.

Λυσσαλέα δεν προστάτευσαν μόνο τον ανιψιό αλλά και τους επιχειρηματίες, που σχετίζονταν με το λογισμικό.

Δεν είναι ένα σκάνδαλο κουτσομπολιού όπως ήθελαν να το παρουσιάσουν αλλά ένα σκάνδαλο χρήματος και εξουσίας.

Δεν δέχομαι ως σοσιαλδημοκράτης η πατρίδα μου να πουλάει το λογισμικό αυτό σε αφρικανικά κράτη, που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτό φιλελευθερισμός κ. Μητσοτάκη. Δεν αξίζει αυτά να συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα.

Με μία Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία, αλά καρτ εργαλειοποίηση του «Απορρήτου» και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτών που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Με όλα αυτά για να πάμε σε εκλογές με τους πολίτες στο σκοτάδι.

Παρά τα κυβερνητικά προσκόμματα όμως, πλέον τεκμηριώθηκε η θεσμική εκτροπή χάρη στην έρευνα της ΑΔΑΕ.

Αποκαλύπτεται ότι παρακολουθήθηκε και μάλιστα επί μακρόν, ο Υπουργός Εργασίας και ανώτατοι στρατιωτικοί χωρίς όμως να ξέρουμε τον λόγο.

Διαμαρτύρεται ο κύριος Χατζηδάκης και ζητά να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Γιατί τώρα δεν του απαντούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αυτά που έλεγαν σε μένα: Πήγαινε να σου πούνε στο αφτί γιατί σε παρακολουθούσαν; Να τον ενημερώσουν και αυτόν «δια την υπόθεσιν του».

Αυτή η κατάσταση της θεσμικής σήψης η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός τη χρεώνει σε ρυπαρά αυτονομημένα δίκτυα της ΕΥΠ, που παίζουν με την εθνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Ο παντοδύναμος μέσα στο πολιτικό μας σύστημα Πρωθυπουργός, γίνεται ξαφνικά ένας ανεύθυνος άρχοντας, ο κυβερνήτης, που δεν ξέρει, δεν άκουσε και δεν κάνει το παραμικρό για να ξεσκεπάσει αυτά τα δίκτυα που καταγγέλλουν τα στελέχη του.

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις ικανότητες και τον πατριωτισμό των στρατιωτικών μας. Το αντίθετο.

Όμως, αν πράγματι δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης αυτός που ζήτησε την παρακολούθηση των ανώτατων στρατιωτικών και ουδεμία αναφορά έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υπενθυμίζω, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν, είναι το μόνο αρμόδιο για την λειτουργία της ΕΥΠ, τότε πού πήγαιναν τα δελτία παρακολούθησης;

Ποιοι είχαν πρόσβαση σε αυτές τις τόσο ευαίσθητες πληροφορίες για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων; Ποιος είναι τελικά εθνικά επικίνδυνος;

Σαν πολλά νόμιμα λάθη δεν μαζεύτηκαν και πολλοί εθνικοί κίνδυνοι δεν συσσωρεύτηκαν , κύριε Μητσοτάκη;

Θέλω να φανταστεί κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα κάτω από ποιες συνθήκες θα πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές, αν ο αγαπητός μου και στενός μου συνεργάτης με είχε πείσει να αξιοποιήσω την επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων.

Σε όποια άλλη χώρα είχε συντελεστεί μια τέτοια παράσταση αυταρχισμού, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί.

Ας αναρωτηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν συμβαίνει εδώ.

Δεν συμβαίνει γιατί και η ίδια όταν ήταν κυβέρνηση, κακοποίησε τους θεσμούς με το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών, με τις προσπάθειες της να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και με τα όσα αποκαλύπτονται για τον κύριο Παππά, που όπως φαίνεται μοίραζε και μετοχές στα κανάλια.

Αυτό δεν είναι πρόοδος ούτε Αριστερά, κύριε Τσίπρα για τα δικά μας αξιακά φορτία!

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ένα αλληλοκαλυπτόμενο δίδυμο περιφρόνησης των θεσμών και φίμωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία τον επιλέγει ως αντίπαλο.

Το δίλημμα, λοιπόν, των επόμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι:

Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να ασκούν την εξουσία ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας

Ή με αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τα θυσιάσουν όλα για το εθνικό συμφέρον, την πατρίδα, την κοινωνική ειρήνη, την ευημερία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η παράταξη ήταν πάντα στην απέναντι όχθη, κρατώντας τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, χαράσσοντας δρόμους προοπτικής για τους πιο αδύναμους Έλληνες και πρωτοπορώντας με μεταρρυθμίσεις-σταθμούς, που έφεραν την πατρίδα μας στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ γιατί βρισκόμαστε σε δυο διαφορετικές όχθες.

Από τη μια είναι η όχθη του καθήκοντος και από την άλλη η όχθη του “όλα για την εξουσία”.

Η όχθη του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, της δημιουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών ως θεσμικών αντίβαρων και η όχθη της εργαλειοποίησης των θεσμών, των επισυνδέσεων και της συγκάλυψης.

Η όχθη της “Διαύγειας” και αυτή του πρωταθλητισμού στους μετακλητούς και στις απευθείας αναθέσεις.

Γι’ αυτό και όταν η χώρα χρεοκοπούσε, βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Ούτε στο Ζάππειο πήγαμε, ούτε στη Θεσσαλονίκη για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο.

Τον αγώνα για να μείνει η χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον έδωσε πρωτοπόρα η παράταξή μας με κόστος αλλά και με περηφάνια.

Για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Γι’ αυτό είμαστε ξανά εδώ, ενωμένοι. Όλες οι γενιές, με μόνη απούσα την αγαπημένη μας Φώφη Γεννηματά που και για αυτήν θα δώσουμε τον αγώνα μας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας, που πρωταγωνίστησε για να μείνει αυτή η παράταξη όρθια κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Γι’ αυτό εμείς ασκήσαμε και ασκούμε δριμεία κριτική σε όποιον από τους πολιτικούς μας αντιπάλους υπονόμευσε αυτές τις αξίες .

Δεν έχουμε αλά καρτ ευαισθησίες μιας ελίτ, που είναι έτοιμη να δικαιολογήσει τα πάντα για να μην πλήξει τον κ. Μητσοτάκη.

Και για να πούμε και κάτι για το «Μένουμε Ευρώπη» που έγινε συζήτηση τις τελευταίες ημέρες: «Μένουμε Ευρώπη» για εμάς σημαίνει ότι είμαστε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών, όχι ότι «μένουμε αδύναμοι και ευάλωτοι μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις που επιζητά η εποχή μας για να πάμε μπροστά».

Φίλες και φίλοι

Το ΠΑΣΟΚ δυνάμωσε και πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου για δεκαετίες, εκφράζοντας τη μεγάλη συμμαχία των μη προνομιούχων Ελλήνων.

Σήμερα σε πολύ διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της ψηφιακής μετάβασης και της οικονομίας της γνώσης, αντιμετωπίζουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις δημιουργώντας μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία ενάντια και στον αυταρχισμό και στον λαϊκισμό, ενάντια και στον φόβο για το αύριο και στην αβεβαιότητα του σήμερα.

Μια νέα κοινωνική συμμαχία της διεκδίκησης και της αυτοπεποίθησης, που στηρίζεται σε αξιόπιστες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα και στις ανησυχίες των πολιτών για τις ανατροπές που φέρνουν οι ραγδαίες αλλαγές στην οργάνωση της οικονομίας, της εργασίας, της ζωής.

Μια νέα κοινωνική συμμαχία που εγγυάται την μελλοντική ευημερία του λαού μας.

Δεν θα αφήσουμε τους πιο ευάλωτους να νιώσουν αποκλεισμένοι, την μεσαία τάξη να νιώσει μετέωρη και τη νέα γενιά να παραλύσει πιστεύοντας ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Απευθυνόμαστε :

Στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου

Στην υγιή επιχειρηματικότητα, που επενδύει στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μακριά από τις κρατικοδίαιτες πρακτικές, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες για να σταθούν ανταγωνιστικά, με ψηλά το κεφάλι, στις νέες συνθήκες.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες, που ζητούν αξιοπρέπεια στη ζωή τους.

Ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Κανόνες και δικαιώματα στην εργασία τους. Αξιοπρεπή σύνταξη.

Ένα ποιοτικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλεια στη γειτονιά τους απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας.

Μια ανοιχτή κοινωνία, απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων.

Ένα κράτος που λειτουργεί με αξιοκρατία.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που καλούνται σε εκβιαστικές διαπραγματεύσεις από τα funds χωρίς κριτήρια και κανόνες διαφάνειας. Έχουμε χρέος να τους δώσουμε μια αξιοπρεπή οικονομική λύση για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στη ζωή τους.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που οφείλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της ανασύνταξης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, που θα μειώνει τις ανισότητες, θα διασφαλίζει για όλους μια ενεργή θέση στην κοινωνία με στοχευμένες πολιτικές και θα οδηγεί στην χειραφέτηση και την ένταξη και όχι στην εξάρτηση από τα προσωρινά προεκλογικά επιδόματα.

Απευθυνόμαστε ειδικά στους νέους, που θέλουν να σπάσουν την ομηρία των πελατειακών σχέσεων και της λογικής των κολλητών.

Που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις δαπάνες στέγασης και να δημιουργήσουν τη δίκη τους οικογένεια.

Έχουμε χρέος να τους διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, επιχειρηματικότητα, αξιοπρεπή και καλά αμειβόμενη εργασία, πρόσβαση στον πολιτισμό και σε ποιότητα ζωής. Για να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Αυτή τη νέα κοινωνική συμμαχία, αυτό το νέο πλειοψηφικό ρεύμα δημιουργούμε.

Ενώνοντας τους πολίτες σε κοινούς στόχους, συνθέτοντας δημιουργικά τις αντιθέσεις.

Γιατί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των ασθενέστερων, δεν είναι ανταγωνιστική στη μεσαία τάξη. Ακριβώς το αντίθετο, είναι ο στόχος μιας υγιούς κοινωνίας. Είναι η προτεραιότητα κάθε σοσιαλδημοκράτη.

Στη μεταπολίτευση το ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον δρόμο στην άνοδο των νέων μεσοστρωμάτων στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Άνοιξε μια νέα εποχή για τα παιδιά του εργάτη, του αγρότη, του κτηνοτρόφου.

Αυτές είναι οι ρίζες μας. Αυτό είναι το όραμα μας για τη νέα εποχή:

Ευκαιρίες δημιουργίας για όλους τους Έλληνες.

Φίλες και φίλοι

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές καλούμαστε να κερδίσουμε την μάχη ενός μέλλοντος αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, σιγουριάς και ασφάλειας για την χώρα.

Την μάχη του μέλλοντος που προετοιμάζει το πρόγραμμα που πρώτοι παρουσιάσαμε.

Το πρόγραμμα των δέκα προτεραιοτήτων που υπηρετούν το όραμά μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή να γίνεται κινητήρια δύναμη μιας συνολικής εθνικής επανεκκίνησης.

Με τολμηρά κίνητρα για αξιοπρεπή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για επαγγελματικές και επιχειρηματικές διακρίσεις.

Με την εφαρμογή των πρωτοπόρων προτάσεών μας για τις κοινωνικές κατοικίες ,που θα δίνει λύση στο οξύ πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων στηρίζοντας τους φοιτητές και τις νέες οικογένειες, απενεργοποιώντας την βόμβα της δημογραφικής γήρανσης μαζί με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Με μείωση των ανισοτήτων μέσα από την δίκαιη διανομή του πλούτου που προωθεί ένα νέο προοδευτικό και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα.

Ώστε να υπάρχουν οι πόροι για την στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων.

-Με μόνιμες ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι προσωρινά επιδόματα.

-Με μείωση των φόρων στην εργασία.

-Με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής,

-Με τη δραστική μείωση του απαράδεκτα υψηλού ορίου αφορολόγητων γονικών παροχών.

-Με την έκτακτη φορολόγηση των προκλητικών υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων σε στρατηγικούς ολιγοπώλιακους τομείς της οικονομίας, που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση.

Πρωταρχικός στόχος μας η δημιουργία ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου.

Με δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ήπια πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μην υπονομεύονται οι προοπτικές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Εμείς δεν ξεχάσαμε τη λέξη “δημόσιο χρέος” όπως οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της δεξιάς από το 2004 -2009.

Με στοχευμένη αλλαγή των προτεραιοτήτων των ευρωπαϊκών πόρων και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάπτυξης, ώστε να στηριχτούν η εγχώρια παραγωγή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας, η δίκαιη πράσινη μετάβαση, η ενεργειακή δημοκρατία και η διάχυση των ΑΠΕ στην παραγωγή.

Η Νέα Δημοκρατία δεν τα πιστεύει και το αποδεικνύει με τις πολιτικές της να κάνει την πράσινη μετάβαση ένα επιχειρηματικό παιχνίδι στα χέρια των λίγων. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό θα οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες στο μέλλον στην ενεργειακή φτώχεια. Απέναντι σε αυτή την αδικία μπαίνουμε εμπόδιο, χωρίς να μετρήσουμε το κόστος απέναντι στα λόμπι του φυσικού αερίου, αυτών που θέλουν να λυμαίνονται την πράσινη μετάβαση.

Προμετωπίδα μας το ελληνικό ποιοτικό προϊόν, το Made in Greece.

Με διασύνδεση του τουρισμού με όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Με ένα κράτος στρατηγείο ανάπτυξης, που επενδύει στις υποδομές, και στα δίκτυα.

Με την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Και θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο σε αυτό: Στα εθνικά θέματα αυτή η παράταξη έχει αποδείξει τη συνέπειά της. Δεν είναι θέματα που αφορούν μια γενιά ή μια εποχή. Αφορούν το σύνολο του ελληνισμού και τη διαχρονικότητα των αναγκών της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας και της προοπτικής του έθνους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προτεραιότητά μας είναι να ενισχυθεί η αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Και το αποδείξαμε με την ψήφο μας στην ελληνική Βουλή, όταν κάποιοι άλλοι είναι φιλοαμερικάνοι όντας στην κυβέρνηση και μετά δεν ξέρουν τι σημαίνει αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Γι’ αυτό η έκφραση του πρωθυπουργού περί «σοσιαλ-Καμμένου» δείχνει το πολιτικό του ανάστημα απέναντι στην παράταξη, που κράτησε τη χώρα ισχυρή στη ζώνη του ευρώ, όταν και ο ίδιος υπηρετούσε τα λαϊκίστικα και αντιμνημονιακά αφηγήματα, που οδήγησαν τη χώρα στο να χάνει χρόνο σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Γι’ αυτό μαθήματα συνέπειας και αξιοπιστίας κύριε Μητσοτάκη στον κύριο Τσίπρα και τους ομοϊδεάτες σας, όχι σε αυτήν την παράταξη.

Δίνουμε, λοιπόν, ώθηση στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και σε συνέργειες, γιατί στηρίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτική δύναμης της χώρας. Αλλά δεν πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Να μπούμε σε έναν στείρο ανταγωνισμό με άλλα κράτη, υπονομεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και την ανάγκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Γι’ αυτό έδωσα αγώνα, -θα τον δώσουμε όλοι μαζί-, να σταματήσει να εξοπλίζεται η Τουρκία.

Δεν μπορεί ο Ερντογάν και η Τουρκία να εξοπλίζονται όντας ένας διεθνής ταραξίας στην ανατολική Μεσόγειο. Και εκεί που η Νέα Δημοκρατία συμφωνούσε, τώρα να λέει «ας πάρει τα F-16 η Τουρκία», με επίσημο τρόπο από τα χείλη των υπουργών της.

Αυτό δεν είναι σταθερή εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι ότι «λέμε ότι θέλουμε και ότι μας βολεύει για να μην έχουμε πολιτικό κόστος». Και εδώ φαίνεται η τεράστια αξιακή μας διαφορά.

Με δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Χωρίς τις διατάξεις νόμου της Νέας Δημοκρατίας, που οδηγούν στην εργοδοτική ασυδοσία.

Με αύξηση του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της εποχής και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στήριξη των κλαδικών συμβάσεων.

Με νέες ρυθμίσεις και κανόνες για τις νέες μορφές εργασίας, και ποιοτική δια βίου μάθηση, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς στις νέες τεχνολογικές συνθήκες.

Αξιοπρεπές επίπεδο αμοιβών στο δημόσιο τομέα με την παράλληλη ύπαρξη αξιοκρατικού συστήματος μισθολογικής επιβράβευσης της προσπάθειάς τους.

Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ακύρωση των πολιτικών που μετατρέπουν ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, σε αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα φθάνει στο σπίτι όσων την έχουν ανάγκη.

Με Δημόσια Νοσοκομεία αξιοκρατικά διοικούμενα -όχι με κομματικές επιλογές όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις- και αξιοπρεπώς αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό.

Με σύγχρονες μονάδες περίθαλψης και αποκατάστασης εκτός Νοσοκομείων.

Προτεραιότητά μας είναι η ποιοτική δημόσια παιδεία, η δημιουργία ίσων ευκαιριών για τους νέους μας.

Με ενισχυτική διδασκαλία για την κάλυψη των μαθησιακών κενών, αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής. Με πιστοποίηση επάρκειας σε ξένη γλώσσα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές ως την Γ΄ Γυμνασίου.

Με επαρκείς υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία.

Με ασφαλές σχολικό περιβάλλον και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Με εξωστρεφή Πανεπιστήμια και εσωτερική αξιοκρατία στην ακαδημαϊκή εξέλιξη. Με οικονομική ενίσχυση της έρευνας στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με σεβασμό της ανταποδοτικότητας.

Με κοινωνικό διάλογο για την αλλαγή των αδικιών, που δημιουργεί ο Νόμος Κατρούγκαλου.

Με καθιέρωση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Με στήριξη του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Με προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

Προτεραιότητά μας είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds.

Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

Με προστασία της αγροτικής γης.

Μετά την πρόσφατη συζήτηση στον Άρειο Πάγο, η Κυβέρνηση θα είναι απόλυτα έκθετη για κοινωνική αναλγησία, αν δεν διαμορφώσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας με βάση την ολοκληρωμένη τροπολογία, που πρόσφατα καταθέσαμε.

Προτεραιότητά μας είναι η λειτουργία ενός Κράτους διαφάνειας με ενίσχυση της Διαύγειας για κάθε απόφαση, με δημόσια διοίκηση χωρίς κομματικές παρεμβάσεις στηριγμένη στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση.

Με όλες τις προσλήψεις να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Με μείωση και όχι ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας.

Με αποκέντρωση του Κράτους μέσα από την μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους και ένα νέο δημοκρατικό και αποτελεσματικό σύστημα ανάδειξης των διοικήσεων των ΟΤΑ.

Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών

Με ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

Με αλλαγή του πλαισίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Με ουσιαστικό έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Και όχι να στοιβάζονται σε αποθήκες και μετά κάποιοι να λένε «δεν ήξερα» και «δεν γνώριζα».

Και, μάλιστα, να αναρωτηθούμε: Τελικά ο κ. Πάτσης που είναι; Γιατί τις τελευταίες εβδομάδες τον ξέχασαν τα μίντια τον κ. Πάτση.

Δεν κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας – κι εδώ υπάρχει αξιακή διαφορά – εμείς σε τέτοια φαινόμενα έχουμε ακαριαία αντίδραση. Γιατί υποσχέθηκα διαφάνεια και θα έχουμε διαφάνεια, χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος και γιατί δεν μας κρατά κανείς.

Δεν βλέπω τα ίδια αντανακλαστικά από τον κ. Τσίπρα και τον κολλητό του και από τον κ. Μητσοτάκη για τον ανιψιό του και τους άλλους.

Φίλες και φίλοι

Κάποιοι που θέλησαν να μονοπωλήσουν την εκπροσώπηση των προοδευτικών δυνάμεων ισχυριζόμενοι ότι “είναι κάθε λέξη του Συντάγματος”, μας κυβέρνησαν με διχαστικά διλήμματα ενός παρελθόντος που αναιρούσαν κάθε όρο παραγωγής κοινωνικών συναινέσεων, κάτι που είναι αρχή και στόχος κάθε δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Κάποιοι άλλοι σήμερα που θεωρούν την αυτοδυναμία τους πανάκεια της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κοινή γνώμη είναι αδιάφορη για την ποιότητα και την γνησιότητα της Δημοκρατίας μας.

Είναι αυτοί που βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν:

-διολισθαίνοντας στον αυταρχισμό,

-ελέγχοντας τα ΜΜΕ,

-κλείνοντας το σύστημα εξουσίας σε έναν όλο και πιο στενό κύκλο κολλητών και ευνοούμενων,

-εισάγοντας έναν νέου τύπου λαϊκισμό. Τον απόλυτο ατομισμό και την ψευδαίσθηση “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.

Φίλες και φίλοι

Αυτή η πορεία είναι, που θα διακυβευθεί, στις εθνικές εκλογές.

Είναι ένας αγώνας για την Αλλαγή, που έχει ανάγκη η χώρα.

Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, που θα μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική και την εθνική αξιοπρέπεια. Αν δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή επιλογή, να ξέρουν οι πολίτες σήμερα ότι θα μπούμε σε περιπέτειες αστάθειας, που είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η καρέκλα και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Δεσμεύομαι σήμερα στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι αν μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, ένα μήνυμα αναγέννησης και προοπτικής, θα τους το ανταποδώσουμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, ανοίγοντας άμεσα την επόμενη ημέρα βάσει του προγράμματός μας έναν διάλογο για πεδίο συγκλίσεων και όχι ένα πεδίο συγκρούσεων και διχασμού. Χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας.

Θα δώσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη ως δύναμη ευθύνης.

Ως δύναμη αποκατάστασης της ανεξαρτησίας και του κύρους των θεσμών.

Ως εμπνευστής ενός νέου πατριωτισμού,

Που η ελπίδα κερδίζει τον φόβο,

Που απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις,

Που όλοι είναι ισότιμοι απέναντι στη δικαιοσύνη

Που κάνει την Ελλάδα μια χώρα ίσων ευκαιριών και πολλαπλών δυνατοτήτων. Ενεργό συμμέτοχο των εξελίξεων στην Ευρώπη και πρωταγωνιστή των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για μια ακόμα φορά δυνατό ΠΑΣΟΚ θα σημάνει δυνατή Ελλάδα με βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυρούς θεσμούς και δίκαιη κοινωνία.

Έχουμε χρέος η ιστορική παράταξη να μην αγκυροβολήσει στο παρελθόν.

Έχουμε χρέος να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος των αγώνων πολλών γενεών για να έρθει στην πατρίδα μας η Μεταπολίτευση.

Έχουμε χρέος η πυξίδα μας να είναι η θετική προσφορά στον τόπο και η μεγάλη μας ευθύνη: Τίποτα από ό,τι πλήγωσε τους πολίτες να μην επαναληφθεί.

Έχουμε χρέος να δώσουμε αυτόν τον αγώνα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για μία πατρίδα εθνικής αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μία Ελλάδα ελπίδας και προοπτικής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτή η Ελλάδα είναι που οραματίζεται ο ελληνικός λαός και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας.

Για αυτό έχουμε χρέος να προσδώσουμε σε αυτόν τον αγώνα το όραμα της νέας ελπίδας!

Έχουμε χρέος να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες.

Έχουμε χρέος να συγκρουστούμε και να δημιουργήσουμε συγχρόνως.

Στην πορεία αυτής της παράταξης, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια, δύναμη μας ήταν ο λαός.

Γι’ αυτό όλοι θυμούνται τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, γι΄ αυτό όλοι συγκινούνται βλέποντας συγκεντρώσεις, που ανεμίζουν οι πράσινες σημαίες μαζί με τις σημαίες της πατρίδας.

Αυτές οι μεγάλες στιγμές είναι ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας.

Αυτές οι μεγάλες στιγμές είναι ένα μεγάλο κομμάτι της παρακαταθήκης μας.

Μας συγκινούν, αλλά μας κάνουν μας κάνουν να σηκώνουμε μεγάλη ευθύνη, βαριά ευθύνη στις πλάτες μας.

Ανέλαβα αυτήν την ευθύνη με απόλυτη συνείδηση ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν διακυβεύεται αν το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει ένα διπλάσιο ποσοστό, διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Αν εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα έχουν ένα προοδευτικό σπίτι, που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες και τις ελπίδες τους για μία καλύτερη Ελλάδα. Αυτό το σπίτι θα το οικοδομήσουμε όλοι μαζί.

Από αύριο σε κάθε γωνία της Ελλάδας, σε κάθε χωριό, σε κάθε εργασιακό χώρο, πρέπει να πάει η φωνή της Δημοκρατικής Παράταξης, το πρόγραμμα της, οι αξίες και η ιστορία της.

Ποιος θα το κάνει αυτό, αν όχι όλοι εμείς; Μαζί ενωμένοι με ομοψυχία και πίστη στον αγώνα μας.

Γι΄ αυτό σήμερα κλείνοντας στέλνω ένα καθαρό μήνυμα:

Πάρτε τη Δημοκρατική Παράταξη στα χέρια σας.

Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κομματικό χρέος. Είναι μία πατριωτική ευθύνη. Για να αλλάξει ο τόπος σελίδα. Για να ζήσουμε ξανά μέρες αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Καλό μας αγώνα.

Από αύριο όλοι μαζί, το πρόγραμμα μας, οι αρχές μας, η αξιοπρέπεια μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας να γίνει η φωνή του απλού ελληνικού λαού.

Να είστε καλά και καλό μας αγώνα!

Φίλες και φίλοι,

Όποτε και αν προκηρύξει τις εκλογές ο Πρωθυπουργός να είστε σίγουροι ότι το βράδυ των εκλογών θα έχει ανατείλει ο πράσινος ήλιος της ελπίδας και της προοπτικής.

Να είστε καλά και καλή μας δύναμη!

Best Of

Ο Κασσελάκης… ζηλεύει τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα Ινστιτούτα

Ο φθόνος του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα...

Εκείνος ο Κασσελάκης που προέβλεπε “20% και ανατροπή”, συνιστά… συνωνυμία;

Δεν εξέπληξε κανέναν η σπουδή του Στέφανου Κασσελάκη να...

Ο Κωνσταντινόπουλος έδειξε την… έξοδο στον Ανδρουλάκη (που απέτυχε και πάλι)

Η νέα αποτυχία του ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, υπό την...

Η Ντόρα συνεχίζει να λέει “άβολες αλήθειες”

Η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα "καβαλημένα καλάμια"...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Άγγελος Μπασινάς:  «Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου»  

  Οι Legends του 2004 πρωταγωνιστούν σε 6 αφιερωματικά βίντεο...

Ο Κασσελάκης… ζηλεύει τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα Ινστιτούτα

Ο φθόνος του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα...

Εκείνος ο Κασσελάκης που προέβλεπε “20% και ανατροπή”, συνιστά… συνωνυμία;

Δεν εξέπληξε κανέναν η σπουδή του Στέφανου Κασσελάκη να...

Ο Κωνσταντινόπουλος έδειξε την… έξοδο στον Ανδρουλάκη (που απέτυχε και πάλι)

Η νέα αποτυχία του ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, υπό την...

Η Ντόρα συνεχίζει να λέει “άβολες αλήθειες”

Η φράση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα "καβαλημένα καλάμια"...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Άγγελος Μπασινάς:  «Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου»  

  Οι Legends του 2004 πρωταγωνιστούν σε 6 αφιερωματικά βίντεο του ΟΠΑΠ για το έπος της Πορτογαλίας Σαν σήμερα, στις 12 Ιουνίου του 2004, η Εθνική...

Ο Κασσελάκης… ζηλεύει τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα Ινστιτούτα

Ο φθόνος του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστός και πολλάκις διαπιστωμένος. Όπως άλλωστε λέει και το σχετικό... θυμόσοφο ρητό, "να φοβάσαι...

Εκείνος ο Κασσελάκης που προέβλεπε “20% και ανατροπή”, συνιστά… συνωνυμία;

Δεν εξέπληξε κανέναν η σπουδή του Στέφανου Κασσελάκη να ξεκινήσει... διακοπές, την επαύριο κιόλας της εκλογικής αναμέτρησης που σηματοδότησε μια ακόμη βαριά ήττα για...