Αλέξης Παπαχελάς: Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

 

Ενας παλιός και έμπειρος πολιτικός έδινε κάποτε συμβουλές σε γόνο πολιτικής οικογενείας για το πώς, και με ποιους, πρέπει να κυβερνήσει. Η κρίσιμη συμβουλή ήλθε, όμως, στο τέλος: «Δεν θα κυβερνάς μόνο με αυτούς που θέλεις να βγεις για παρέα και να φας σούσι το βράδυ». Ακουγόταν λίγο ρηχό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν είναι και τόσο.

Κάθε πρωθυπουργός πρέπει να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να έχει γύρω του ανθρώπους που του λένε τα πράγματα όπως είναι και οι οποίοι αφουγκράζονται τι πραγματικά σκέπτεται η κοινωνία. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τους αγνοεί όταν αποφασίζει μέσα του ότι κάτι πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Οι Αμερικανοί έχουν μία τέλεια έκφραση γι’ αυτούς που διασφαλίζουν ότι ένας ηγέτης έχει καθαρή εικόνα τού τι συμβαίνει, τους αποκαλούν υπεύθυνους για να επαληθεύουν αν η εικόνα του ηγέτη έχει σχέση με την πραγματικότητα, το λεγόμενο reality check.

Ποιος είναι ο κίνδυνος; Να πάει κανείς από το ένα άκρο στο άλλο. Από τον υπερμοντερνισμό στην οπισθοδρόμηση.

Χωρίς αυτό δεν πας μακριά. Ο Κώστας Σημίτης δεν κατάλαβε την πολιτική ζημιά που έφεραν οι «ταυτότητες» και ήταν λογικό να μην το αντιληφθεί, καθώς όλος του ο περίγυρος είχε την ίδια άποψη για το θέμα. Και όχι απλώς είχε την ίδια άποψη, αλλά το θεωρούσε θέμα ύψιστης προτεραιότητας και μία αυτονόητη μεταρρύθμιση. Και ο σημερινός πρωθυπουργός ενδεχομένως δεν κατάλαβε το κόστος της απόφασής του για τα ομόφυλα ζευγάρια, για τους ίδιους λόγους.

«Και λοιπόν, τι σημαίνει αυτό;», θα ρωτήσουν κάποιοι, «ότι πρέπει να φοβόμαστε πάντοτε τις δυνάμεις του σκοταδισμού και να μην αλλάζει τίποτα σε αυτόν τον τόπο;». Δεν πάει ακριβώς έτσι. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και πολιτικής δοσολογίας. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που απαιτούν τεράστιο πολιτικό κόστος και οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στην πορεία της χώρας. Αν κάποιος έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις ταυτότητες και στο ασφαλιστικό, επειδή δεν του περίσσευε πολιτικό κεφάλαιο, το ασφαλιστικό ήταν η προτεραιότητα.

Είναι όμως και θέμα δοσολογίας. Στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων δεν ήταν ο νόμος που κόστισε, όσο το πότε ήλθε προς ψήφιση και ο ασύλληπτα αυτοκαταστροφικός τρόπος με τον οποίο έπρεπε κάποιοι να τον «τρίψουν» στα πρόσωπα όσων διαφωνούσαν χωρίς να παθιάζονται.

Ποιος είναι ο κίνδυνος; Να πάει κανείς από το ένα άκρο στο άλλο. Από τον υπερμοντερνισμό στην οπισθοδρόμηση. Υπάρχουν, άλλωστε, δύο γνωστές ρήσεις. Η μία που λέει ότι ένας καλός ηγέτης δεν μπορεί να είναι τόσο μπροστά από τους οπαδούς του ώστε να κινδυνεύουν να μην τον βλέπουν όσοι είναι πίσω του. Και η άλλη που περιγράφει τον πολιτικό που συμβιβάζεται με το επιχείρημα «είμαι ο ηγέτης τους, γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να τους ακολουθώ»… Οπως πάντα, κάπου στη μέση είναι η σωστή συνταγή.

Best Of

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

«Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice     Στην πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου,...

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι...

Ο Ερντογάν… δουλεύει για τον Δένδια

Μαύρη Λίστα Πηγή: One Voice Δεν εξηγείται αλλιώς.   Ο “σουλτάνος” έχει κλείσει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το λάθος της Μαρίας Αναστασοπούλου να επιστρέψει στον (τοξικό) ΣΚΑΪ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice     Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ επιμένει...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Οι Πράσινοι της… ντροπής διέσωσαν τη φον ντερ Λάιεν και της χάρισαν μια δεύτερη θητεία

Στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μια μικρή... εξέγερση...

«Σε περιμένω να συζητήσουμε οι δυο μας»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice     Στην πρόσφατη συνεδρίαση κομματικού οργάνου,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το λάθος της Μαρίας Αναστασοπούλου να επιστρέψει στον (τοξικό) ΣΚΑΪ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice     Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ επιμένει ότι, μετά το κλείσιμο της αυλαίας της συνεργασίας της με τον Γιώργο Παπαδάκη, στην παρουσίαση...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη, που προκάλεσε γενική θυμηδία, υπήρξαν και εκείνοι, κάποιοι λίγοι και περιθωριακοί, συνηθισμένοι...

Η (ελεγχόμενη για σκάνδαλα) Ούρσουλα πιστεύει ότι… θα αντέξει πέντε χρόνια στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Λίγο μετά την επανεκλογή της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, ευχαρίστησε...