Αλ. Παπαχελάς: Η ακρίβεια θα δοκιμάσει (άγρια) την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

 

Το ζήτημα της ακρίβειας έμοιαζε με την πανδημία στην αρχή. Πολλοί πίστευαν ότι θα κρατούσε τρεις, πέντε, άντε έξι μήνες και ότι η ζωή μας θα επέστρεφε στην κανονικότητα μετά. Ετσι και με την ακρίβεια, θεωρούσαν πολλοί ότι ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, που θα διαρκούσε λίγους μήνες, μια και ήταν απόρροια δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πανδημία. Δεν είναι όμως έτσι – δυστυχώς.

Ολες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ακρίβεια στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και σε βασικά αγαθά θα κρατήσει καιρό. Η Ιστορία έχει άλλωστε αποδείξει πως ό,τι ακριβαίνει σπανίως φθηναίνει.

Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να μιλήσει με τους ανθρώπους γύρω του, οι οποίοι σοκάρονται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. Και δεν καταλαβαίνουν πώς θα τα βγάλουν πέρα. Το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει με τα τρόφιμα ή τα υλικά οικοδομής.

Η ακρίβεια έρχεται έπειτα από μία οικονομική κρίση και την πανδημία για να δοκιμάσει τις δυτικές κοινωνίες – και την ελληνική προφανώς. Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ειδικά σε μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις αγορές αγαθών. Οσοι πολιτικοί βιάζονται να την ξορκίσουν με υπεραισιόδοξες προβλέψεις, εξαγγελίες διατιμήσεων και άλλα παρόμοια, μάλλον σκάβουν τον λάκκο τους. Η ακρίβεια, όπως και ο κορωνοϊός, δεν είναι εύκολος αντίπαλος για να τα βάλεις μαζί του.

Είναι εύκολο να πέσει κάποιος στην παγίδα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν κάνει συνεχείς δονκιχωτικές δηλώσεις κατά της ακρίβειας, γιατί φοβάται πολύ ότι θα του κοστίσει τις εκλογές για το Κογκρέσο τον επόμενο Νοέμβριο.

Οι δυτικές κοινωνίες είναι καλομαθημένες σε έναν τρόπο ζωής που δεν αλλάζει εύκολα. Η ιδέα ότι θα χρησιμοποιούν την ενέργεια με αυστηρούς περιορισμούς, όπως κάναμε στην Ελλάδα σε άλλες εποχές, μοιάζει εξωπραγματική. Προφανώς θα προσαρμοστούμε, αλλά οι κλυδωνισμοί θα είναι μεγάλοι. Οι μισθοί ανεβαίνουν, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να καλύψουν την ψαλίδα. Οι ανισότητες παραμένουν σημαντικές.

Μέχρι τώρα οι πολιτικοί υπολογισμοί και κάθε σχετική πρόβλεψη βασίζονταν στην εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα που η πανδημία μπορεί και να τελειώνει, πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τον παράγοντα της ακρίβειας, που ούτε εύκολη απάντηση έχει ούτε θα εξαφανιστεί σύντομα.

Best Of

Κικίλιας: Το μέρισμα από τον τουρισμό φτάνει στην ελληνική οικογένεια

«Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εισπράξεις στο τουριστικό...

Η απόφαση Μητσοτάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή του...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η Μαϊου (1453) ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της μεγαλύτερης ιστορικής τραγωδίας του Ελληνισμού. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε τα επιχειρήματα περί του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την κατάκτηση ενός...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική. Ένας "διασκεδαστής", με πληθυντικά αρνητικά, ακραία, έως και επικίνδυνα στοιχεία...