«Στην ΔΕΘ φάνηκε ποια είναι η πολιτική δύναμη που προσπαθεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ακρίβειας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105.5», επισημαίνοντας ότι «οι προτάσεις μας εστιάζουν στην ανακούφιση των ευάλωτων, με μειώσεις στους ειδικούς φόρους και στήριξη των ασθενέστερων καταναλωτών ενέργειας, ενώ θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα ρύθμισης της αγοράς». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίζεται επικοινωνιακά μια πολύ δύσκολη κατάσταση που πλήττει δυσανάλογα τα ευάλωτα στρώματα και τους μικρομεσαίους», ενώ «αποφεύγει την ουσιαστική παρέμβαση για την ρύθμιση αγορών, όπως στον χώρο της ενέργειας, που δεν λειτουργούν με όρους υγιούς ανταγωνισμού».
Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε την κυβερνητική αδράνεια «συνειδητή επιλογή», τονίζοντας ότι «χαμένη από την κρίση είναι η κοινωνική πλειοψηφία και νικητές τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα που λυμαίνονται πολύ κρίσιμες αγορές» και κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο οικονομικής εκκαθάρισης σε βάρος των μικρομεσαίων, το οποίο ομολόγησε πρόσφατα και ο υπουργός Ανάπτυξης». Ο ίδιος τόνισε ότι «οι ανατιμήσεις συντελούν στην διεύρυνση των ανισοτήτων», αναφερόμενος και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι «μετά την περίοδο 2016- 2019 που είχαμε σταδιακή μείωση του πληθυσμού που ήταν σε κίνδυνο φτώχειας, είδαμε πάλι αύξηση το 2020».
«Βασικά κριτήρια των επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας πρέπει να είναι η παραγωγή πλούτου στην χώρα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η μεταβίβαση τεχνογνωσίας στις ελληνικές επιχειρήσεις», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πώληση φυσικών μονοπωλίων όπως τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνιστά επένδυση, ειδικά σε μια περίοδο που τα χρειαζόμαστε για να ασκήσουμε εθνική ενεργειακή πολιτική».
«Επένδυση είναι και η δημόσια επένδυση» δήλωσε ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι «η ΝΔ οδήγησε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας το 2οεξάμηνο το 2019, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία». «Η κυβέρνηση κομπάζει για κινήσεις που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ στις επενδύσεις που συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.