Η επιστροφή της ψυχολογίας της κοινωνίας σε εποχές… κρίσεων

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Ο εθισμός στην επιφανειακή ανάγνωση της πραγματικότητας και την ανάλυση των δεδομένων, οδηγεί με αυξανόμενη συχνότητα σε πλάνες και αυταπάτες.

         Η περίοδος και των φετινών εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα στάθηκαν αφορμή για μια τέτοια πλάνη και αυταπάτη, με επίκεντρο τη μεγάλη κινητικότητα των πολιτών, στους δρόμους και τα καταστήματα, σε εξοχικούς προορισμούς, σε χώρους διασκέδασης.

         Η επιφανειακή και εν πολλοίς μυωπική ανάγνωση αυτής της εικόνας, τη μεταφράζει σε… ευδαιμονία. Σε οικονομική δυνατότητα και υπεραξία για να ξοδέψει κανείς χρήματα, στο πλαίσιο της εορταστικής διάθεσης και του κλίματος που ενισχύουν μια τέτοια… σπάταλη συμπεριφορά.

         Η πραγματικότητα είναι επώδυνα διαφορετική. Πέραν του ότι η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα ήταν συρρικνωμένη σε σχέση με την περσινή περίοδο, αυτό που υποτιμάται στη σχετική ανάλυση είναι η ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας. Εύθραυστη και ευμετάβλητη.

         Ο Έλληνας, χωρίς να εναρμονίζει σε πλείστες περιπτώσεις τη λογική με την πραγματικότητα, έχει βαθιές συναισθηματικές παρορμήσεις. Ζει τη στιγμή. Ακόμη και σε βάρος του μέλλοντος. Η τάση… εξωστρέφειας της εορταστικής περιόδου λοιπόν, συνδέεται αδιαμεσολάβητα και αναπότρεπτα με τη… ζορισμένη ψυχολογία του.

         Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την εθνική κρίση, που εξελίχτηκε σε εθνική τραγωδία των Μνημονίων, οι πληγές φτωχοποίησης που άνοιξαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας δεν έχουν επουλωθεί. Η κρίση του κορονοϊού υπονόμευσε τη διαδρομή ανάτασης. Και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ασύδοτης ακρίβειας που προκάλεσε το ουκρανικό μέτωπο, ήρθε να λειτουργήσει αθροιστικά και σωρευτικά. Να φορτίσει περαιτέρω την ψυχολογία των πολιτών.

         Κάποιες δημοσκοπήσεις, όπως η έρευνα «Τάσεις» της MRB, καταγράφουν με συνέπεια τη σχετική πραγματικότητα. Την οποία αρνείται να αποδεχτεί το πολιτικό σύστημα. Και επομένως καθυστερεί τη θεραπεία της.

         Η ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας έχει επιστρέψει σε εποχές κρίσεων. Η απαξίωση για το πολιτικό σύστημα πολλαπλασιάζεται. Τίποτα αισιόδοξο δεν προδικάζει αυτή η άβολη αλήθεια.

Best Of

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του...

Η «πρωθυπουργική καταλληλότητα» ως… δώρο των δημοσκόπων στον Σημίτη

    Μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της...

Ο Παπαμιμίκος, το Open και ο Τζιτζικώστας

  Η προσθήκη του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη Διοίκηση του Open,...

Οι δημοσκοπήσεις ως… ελληνικό οξύμωρο

  Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι διαχρονικά γοητεύεται από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σχέδια Χαρδαλιά για… τηλεόραση της Περιφέρειας  

      Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ποτέ τις «υψηλές» πολιτικές...

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

  Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή...

Η «πρωθυπουργική καταλληλότητα» ως… δώρο των δημοσκόπων στον Σημίτη

    Μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 15 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Σχέδια Χαρδαλιά για… τηλεόραση της Περιφέρειας  

      Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψε ποτέ τις «υψηλές» πολιτικές φιλοδοξίες του. Μετά από αρκετά χρόνια στην πολιτική… έρημο, όταν η επιλογή του να στηρίξει...

Ποιοι «έκαψαν» εσωκομματικά τον Θωμά Βαρβιτσιώτη

    Οι διαδοχικές και… λεπτομερείς αποκαλύψεις για τον ρόλο του Θωμά Βαρβιτσιώτη στη στήριξη και χρηματοδότηση διαδικτυακών ΜΜΕ που ενίσχυσαν τη Νέα Δημοκρατία από το...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

  Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή της αναρίθμητους ηγέτες. Που λατρεύτηκαν και συγκλόνισαν τις μάζες, παρακινώντας την εκάστοτε κοινωνία να εγκαταλείψει...