Το «πραξικόπημα» των πέντε ωρών, στη χώρα-τοποτηρητή των ΗΠΑ στην περιοχή
Η ιστορική φράση… της Κορέας, διατηρεί την ανθεκτικότητά της, όπως απέδειξαν όσα συνέβησαν στη χώρα, στο λεγόμενο «πραξικόπημα» των πέντε ωρών, με τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, να επιχειρεί να… ευνουχίσει το Κοινοβούλιο, και τελικά, μετά από το παραπάνω χρονικό διάστημα, να ανακαλεί την απόφασή του.
Η Νότια Κορέα αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο και… τοποτηρητή των Ηνωμένων Πολιτειών στην κορεατική χερσόνησο αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η Ουάσινγκτον και η συλλογική Δύση επένδυσαν επί σειρά ετών στην πολιτική και οικονομική άνθηση της Νότιας Κορέας, ως αντίβαρο και αντίπαλο δέος στο ολοκληρωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Η αψυχολόγητη πρωτοβουλία του Προέδρου Γέολ θα έχει σύνθετες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις, σε βάθος χρόνου. Πέρα από την απαξιωμένη παρουσία του στον πολιτικό στίβο, τις αιτούμενες παραιτήσεις και τα… θεσμικά μπλεξίματα που τον περιμένουν, υπονομεύεται στην πράξη η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και της συλλογικής Δύσης στην περιοχή.
Σε μια εξαιρετικά σύνθετη και… μπερδεμένη διεθνή συγκυρία, με ανοικτό το μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, και κυρίως εν αναμονή της επίσημης επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του καινούριου χρόνου.
Του Κυριάκου Βελισσάριου