Του Βασίλη Ταλαμάγκα
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα One Voice, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Η ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα θα μπορούσε για πολλούς να συμπυκνωθεί σε λίγες λέξεις: «ένας φαύλος κύκλος εσωστρέφειας και διάσπασης». Συχνά άλλωστε οι προηγούμενες γενιές κάνουν λόγο για την «κατάρα της Αριστεράς» που πάντα οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της.
Η κατανόηση αυτή της ιδιαιτερότητας, είναι και το «κλειδί» για να παρακολουθήσει κανείς πως γεννήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως έφτασε στην «Πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς».
Κοινή μήτρα πολλών Αριστερών κομμάτων αποτελεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, το κόμμα του υψηλότερου ιστορικού κυρους στην Ελλάδα , αφού ιδρύθηκε το 1918.
Στο χώρο της Αριστεράς καταγράφεται το 1989 μια νέα προσπάθεια με τη συγκρότηση του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Μια συμμαχία του ΚΚΕ και της ΕΑΡ, που ήταν η μετεξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτερικού, και άλλων μικρότερων φορέων του ίδιου πολιτικού χώρου.
Πολιτικές επιλογές όμως του Συνασπισμού, όπως η συμμετοχή σε κυβέρνηση με την ΝΔ το 1989, ήταν η αφορμή για νέες διασπάσεις ενώ καταλυτική δύναμη για αυτές ήταν και οι εξελίξεις στις τότε Σοσιαλιστικές χώρες. Οι προσπάθειες για τη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα απέτυχαν. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό. Οι δρόμοι των δύο κομμάτων χώρισαν οριστικά και σήμερα, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΚΕ.
Ο Συνασπισμός, αν και συχνά φάνηκε να περνά Συμπληγάδες, επιβίωσε και αποτέλεσε τον βασικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως «συμμαχία» αριστερών πολιτικών φορέων, γεννήθηκε το 2004.
Τα πιο σημαντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού, μετά από επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου, ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος πρόεδρός του, συγκεντρώνοντας το 70,41% των ψήφων, έναντι του 28,67% που συγκέντρωσε ο εκπρόσωπος της ανανεωτικής πτέρυγας του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.
Η εποχή Τσίπρα αρχίζει κάθε άλλο παρά ανέφελα. Στις εκλογές του 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 4,6%, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πετυχαίνει έναν εκλογικό θρίαμβο και κατακτά την αυτοδυναμία.
Ο Αλέξης Τσιπρας , εκμεταλλευόμενος τις δύσκολες καταστάσεις στην Ελλάδα , λογω της οικονομικής κρίσης , κυβέρνησε την Ελλάδα για περίπου πέντε χρονια .
Κατά την διακυβέρνηση του ο πολυτασικός ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών έμελλε να πρωταγωνιστήσει, υιοθετώντας στον λόγο του διαχωριστικές τομές και δίπολα. Αν μη τη αλλω είχε μια σημαντική παρουσία στην μεταπολίτευση .
Η σημερινή κατάντια όμως του κόμματος, φέρνει στην επιφάνεια τις ευθύνες αυτών – και είναι πολλοί – που άφησαν το κόμμα να γίνει πρωταγωνιστής των επιθεωρήσεων .