Βασίλης Ταλαμάγκας: Οι πληροφορίες που διαχέονται ότι… χρήματα δεν υπάρχουν

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “One Voice”, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ενας νέος κύκλος αναδρομικών, με σημαντικές συνέπειες στα δημόσια δημοσιονομικά, ενδέχεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Το εξαιρετικά σημαντικο είναι ,  ότι μπορεί οι υποθέσεις κυρίως λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων να έχουν υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, όμως μια πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να επιφέρει νέες δημοσιονομικές εξελίξεις .

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη

Για όσους έχουν προσφύγει, περίπου 370.000 συνταξιούχοι,  θα λάβουν επιστροφές των  αναδρομικών  από μειώσεις στις επικουρικές τους. Το κόστος είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Αν όμως δικαιωθούν και για τις περικοπές στα δώρα των κύριων συντάξεων, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Για την δεύτερη περίπτωση είναι θέμα πολιτικής  βούλησης της κυβέρνησης .

Τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα επικουρικής σύνταξης διαφοροποιούνται ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο ανήκουν οι συνταξιούχοι. Ετσι, για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ αναμένουν αναδρομικά από 410 έως 2.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι από ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών αναμένουν από 1.150 έως 4.000 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα λάβουν αναδρομικά από 650 έως 2.600 ευρώ.

Η αρχή εκτιμάται ότι θα γίνει με την πληρωμή των αναδρομικών σε 2.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, με τα ποσά των αναδρομικών σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν και τις 15.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις των αναδρομικών ανήκει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που είχαν αιτηθεί τη σύνταξή τους πριν από τον Μάιο του 2016, η οποία μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά, όμως δικαιούται προσαύξηση της σύνταξής του μετά την εφαρμογή των συντελεστών του νόμου Βρούτση.

Στο υπουργείο οικονομικών αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου για να καθορίσουν την πορεία τους . Ηδη διαχέονται πληροφορίες ότι χρήματα δεν υπάρχουν .

Εδώ ακριβώς όμως είναι το ζητούμενο . Ποσο μπορεί ένα κράτος να λογαριάζεται ως σοβαρο αν στο ελάχιστο δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου του . Γιαυτο η  υλοποίηση της απόφασης είναι μονόδρομος .

Best Of

Τα… ίδια επιχειρήματα κατά Σαμαρά (και Καραμανλή). Λες και μοιράστηκε… non paper

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Ο Αντώνης Σαμαράς, περισσότερο, αλλά...

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανοίγει νέους δρόμους για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο για τον...

Κοίτα τι… φύτεψες (στην ηγεσία), Αλέξη Τσίπρα

    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο στον καθρέφτη μιας...

Ο Κασσελάκης ως… αστοχία υλικού (επαγγελματικού προσανατολισμού)

    Η περίοδος Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πολιτικό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Έρχεται το Eurojackpot Extra για τις δυο κληρώσεις αυτής της εβδομάδας

 - Extra 2,5 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους νικητές...

Τα… ίδια επιχειρήματα κατά Σαμαρά (και Καραμανλή). Λες και μοιράστηκε… non paper

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Ο Αντώνης Σαμαράς, περισσότερο, αλλά...

Το μέσο είναι το μήνυμα…

Πρόκειται φυσικά για την κυρίαρχη θεωρία της επιστήμης της...

Η Ευρώπη… μεταναστεύει από την κοινή λογική

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο θάνατος βρήκε τον Γκιουλέν, πριν τον βρει ο… Ερντογάν

Μια πολυετή "εκκρεμότητα" ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Έρχεται το Eurojackpot Extra για τις δυο κληρώσεις αυτής της εβδομάδας

 - Extra 2,5 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους νικητές της κατηγορίας 4+1 στην Ελλάδα Ένας νέος μηχανισμός απόδοσης επιπλέον κερδών, ο οποίος θα προσφέρεται...

Τα… ίδια επιχειρήματα κατά Σαμαρά (και Καραμανλή). Λες και μοιράστηκε… non paper

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Ο Αντώνης Σαμαράς, περισσότερο, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκαν στο στόχαστρο… τρολ, ακροκεντρώων και των λεγόμενων «περαστικών» από τη...

Το μέσο είναι το μήνυμα…

Πρόκειται φυσικά για την κυρίαρχη θεωρία της επιστήμης της επικοινωνίας, που επιβεβαώνεται, με πεισματικές αντοχές, ανεξαρτήτως συγκυρίας και πρωταγωνιστών. Το μέσο είναι το μήνυμα. Και...