Ουάσινγκτον και Μόσχα συνεχίζουν να… συνεννοούνται για τα «επικίνδυνα» θέματα των διεθνών εξελίξεων
Η κρίση που πυροδοτήθηκε με… πάθος και πείσμα στη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα, προσέφερε σε όσους παρακολουθούν προσεκτικά τις διεθνείς εξελίξεις και τις λεπτομέρειες που… κάνουν τη διαφορά, ακόμη ένα ηχηρό και χειροπιαστό παράδειγμα για την «ανοικτή επικοινωνία» των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.
Μπορεί η βάρβαρη εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία να διαμόρφωσε συνθήκες επανεκκίνησης του Ψυχρού Πολέμου, αρκετές δεκαετίες μετά τη λήξη του, το «βαθύ κράτος» της υπερδύναμης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο, διατηρεί απευθείας και αδιαμεσολάβητη επαφή με το καθεστώς του Κρεμλίνου, ώστε να αποφεύγονται κάθε φορά τα… χειρότερα.
Αυτή την πραγματικότητα την αντιληφθήκαμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, όταν η κατάσταση είχε αφορμές για να οξυνθεί, και την αντιλαμβανόμαστε και στην τρέχουσα συγκυρία, με το ανοικτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τον «ολοκληρωτικό» πόλεμο του Ισραήλ με την πλειοψηφία του αραβικού κόσμου. Ή τουλάχιστον εκείνους που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το καθεστώς που έχει συγκροτηθεί γύρω του, θεωρούν επικίνδυνους για το κράτος του Ισραήλ, και να αναζητούν αφορμές και ευκαιρίες για να… ξεδοντιάσουν, στη σκιά της αβεβαιότητας που συνοδεύει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τον Τζο Μπάιντεν να… ομολογεί πριν, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είχε εξηγήσει τον σχεδιασμό του να εδραιωθεί σε ορισμένα εδάφη στα ανατολικά της χώρας και… αυτό ήταν;
Στο διάστημα που ακολούθησε, μέχρι και σήμερα, η επικοινωνία των δυο πλευρών περνάει, από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσα από τα ανοικτά κανάλια που διατηρεί ο Διοικητής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς. Ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, γνωρίζει τι συμβαίνει στη Ρωσία και έχει την εκτίμηση του καθεστώτος Πούτιν.
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου