Γιώργος Λακόπουλος: Να συγκροτήσει ο Τσίπρας ένα νέο κόμμα, με την προσωπική σφραγίδα του

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πηγή: ieidiseis.gr

Περίπου 14 μήνες μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ερώτημα πλανάται στην πολιτική ομίχλη της χώρας: «Πόσος Αλέξης Τσίπρας υπάρχει μέσα στον Αλέξη Τσίπρα;». Η αλήθεια είναι ότι η παραίτησή του, μετά τη συντριβή του 2023, ήταν τομή στην εγχώρια πολιτική σκηνή: Οδήγησε στην εποχή του μονοκομματισμού, που συνεχίζεται.

Ωστόσο, η φορτισμένη δήλωση που τη συνόδευσε, δεν δικαιώθηκε. Επειδή δεν απέδιδε την πραγματικότητα – σε πολλά μέτωπα. Πρώτο: Ο ίδιος δεν υπέστη την ήττα. Τη δημιούργησε. Πράγματι «το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διπλή εντολή, να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την κυβέρνηση». Αλλά αυτό ίσχυε κυρίως στις εκλογές του 2019. Όταν ο ίδιος πήρε την ίδια εντολή και την άφησε να εκπνεύσει, ανεκτέλεστη.

Δεύτερο: Άφησε την ηγεσία, αλλά δεν άφησε επιγόνους. Η φράση του «κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», δεν είχε περιεχόμενο. Δεν υπήρχε κανένα «νέο κύμα». Μόνο παλιές σπαρασσόμενες «φράξιες» – δύο από τις οποίες είχαν επικεφαλής τον ίδιο. Αν με τη φράση «έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός» εννοούσε τον …Στέφανο Κασσελάκη – που δεν είχε σχέση με το κόμμα – σήμερα τον στοιχειώνει…

Τρίτο: Στα κόμματα, ο απερχόμενος αρχηγός εγγυάται τις διαδικασίες της διαδοχής του, αλλά ο Τσίπρας δεν λειτούργησε σαν εγγυητής: Ανέχθηκε οικεία πρόσωπα και συνεργάτες του να τον εμπλέκουν υπέρ ενός υποψηφίου, στον οποίο επέτρεψε να αυτοπαρουσιάζεται ότι ως εκλεκτός του. Τέταρτο: Οι παρεμβάσεις του μετά την παράδοση της σκυτάλης και ιδίως το προνουτσιαμέντο ανατροπής του διαδόχου του, τον έφεραν στο έλεός του. Τα άγρια διώχνουν τα ήμερα πλέον. Όλα μαζί τα προηγούμενα οδηγούν σε ένα συμπέρασμα ότι δημιουργός της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας.

Οι ήττες του από τον Μητσοτάκη και η επικράτηση του Κασσελάκη είναι πολιτικά αποτελέσματα χειρισμών που ο ίδιος – δεν – έκανε. Ότι μια ετερόκλιτη εσωκομματική συμμαχία – ευεργετημένων από τον ίδιο – τον δείχνει ως αποδιοπομπαίο τράγο, είναι η πληρωμή του κόστους ευθυνών που δεν ανάλαβε στην ώρα τους. Εδώ τελειώνει, λοιπόν, η ιστορία του Αλέξη Τσίπρα; Υπήρξε παρένθεση – απλώς μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν το 2015 οι Σαμαροβενιζέλοι; Καθόλου, αν ληφθεί υπόψη ότι του μένει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο. Με τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα που δεν διαθέτει άλλος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο: Πρωθυπουργική εμπειρία στα 50 του, έντιμο κυβερνητικό βίο και πολιτική επάρκεια με εντυπωσιακή σκηνική παρουσία.

Τα πολιτικά προσόντα συγκροτούν την προσωπικότητα του πολιτικού ηγέτη και δεν μπαίνουν στον τόκο. Αλλά για να είναι ηγέτης, πρέπει να είναι ηγετικός και η σιωπή δεν υπήρξε ποτέ τεκμήριο ηγετικότητας. Στην ιστορία της πολιτικής, οι ηγέτες υπήρχαν μόνο με έναν τρόπο: Την ανάληψη πρωτοβουλίας, που τους έφερνε στο προσκήνιο, χωρίς το φορτίο του παρελθόντος τους.

Με φόντο την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας μόλις που προλαβαίνει να εκδηλώσει τη μόνη πρωτοβουλία που του μένει: Συγκρότηση νέου κόμματος με την προσωπική του σφραγίδα. Ως τομή στη δική του την πορεία: Ιδρυτής ενός φορέα θα συνδέσει τον εγχώριο άξονα Αριστεράς – Κεντροαριστεράς με την παράδοση της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Αν ο Τσίπρας που έχει μέσα του, σκοπεύει να ποντάρει στη ρουλέτα του μέλλοντος, καλύτερα να το κάνει για την ανάκτηση του φυσικού ρόλου του στη Δημοκρατική Παράταξη. Παρά ως ιντριγκαδόρος ομαδάρχης της, μειοψηφικής, αντικασελλακικής σέχτας ανάκτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλώς το θέμα είναι αν θα έχει απήχηση ένα τέτοιο εγχείρημα, από τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Αμερικανός πολιτικός, Όουεν Λάφλιν, θα έλεγε: «Αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση είναι πάντα όχι».

 

Best Of

Η ενόχληση του Μαξίμου για τις… χαρωπές φωτογραφίες στη ΔΕΘ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice    Σε αντίθεση με άλλες...

Η «ψηφιακή»… αποσυναρμολόγηση της Παιδείας

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice (Όλα) είναι θέμα Παιδείας   Η πολιτική...

Η… περιφρόνηση του Βενιζέλου από το «όλον ΠΑΣΟΚ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Μια από τις πιο...

Ο… έρωτας του Κασσελάκη με την καρέκλα (του προέδρου)

Η στάση και η συμπεριφορά του Στέφανου Κασσελάκη και...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι αιχμές του Αλεξανδρουπόλεως κατά της κυβέρνησης

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...

Η ενόχληση του Μαξίμου για τις… χαρωπές φωτογραφίες στη ΔΕΘ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice    Σε αντίθεση με άλλες...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολιτικά χρήσιμες εσωτερικές διαδικασίες

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Αφού μετεκλογικά τα...

Αντώνης Καρακούσης: Η καθήλωση της κυβέρνησης

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Ο Πρωθυπουργός ανέβηκε το...

Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει απόψε 13,4 εκατομμύρια ευρώ στο μεγαλύτερο τζακ ποτ της επταετίας

Κατάθεση δελτίων στα καταστήματα ΟΠΑΠ ή στο opaponline.gr     Το μεγαλύτερο έπαθλο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι αιχμές του Αλεξανδρουπόλεως κατά της κυβέρνησης

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει) Πηγή: One Voice   Δεν πέρασε απαρατήρητη η σκληρή κριτική την οποία άσκησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως...

Η ενόχληση του Μαξίμου για τις… χαρωπές φωτογραφίες στη ΔΕΘ

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice    Σε αντίθεση με άλλες φορές, παρατηρήθηκε… εγκράτεια. Ή τουλάχιστον, οι περισσότερο υποψιασμένοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν για να...

Λευτέρης Κουσούλης: Οι πολιτικά χρήσιμες εσωτερικές διαδικασίες

Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα" Αφού μετεκλογικά τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν την προσοχή μας ως αντιπολιτευτικές δυνάμεις απέναντι στην Κυβέρνηση, δηλαδή...