Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “One Voice”, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Το χλιμίντρισμα της Ιστορίας που ακούγεται στην ανάμνηση της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, δεν εξαντλεί το ηχόχρωμά του κάθε 14η Ιουλίου. Δεν υποκύπτει στη γοητεία της ασυνέχειας. Αντηχεί στις καρδιές των ανθρώπων, για να ανατροφοδοτεί μια αυταπόδεικτη μεγάλη αλήθεια. Οι λαοί που σέβονται τον εαυτό τους… δεν αράζουν στον καναπέ.
Ο γαλλικός λαός βέβαια είναι διαφορετικός. Κομίζει στην Ιστορία του μέλλοντος την υστεροφημία του φυσικού κληρονόμου των ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Ιδεών με αφετηριακή μήτρα τη ζύμωση ιδεών στην Αρχαία Αθήνα, στο αδιαπραγμάτευτο μαιευτήριο της Δημοκρατίας.
Οι Γάλλοι δεν αντικρίζουν στον καθρέφτη τους εγωπάθεια και αυταρέσκεια. Αντικρίζουν συνειδησιακή ευθύνη και δέσμευση περηφάνειας. Αντανακλούν φως, από εκείνο που απαντάται σε περίσσευμα μέσα τους. Φως ιδεών και ηθικής συνείδησης.
Οι πρόσφατες ευρωεκλογές και οι δυο γύροι των βουλευτικών που ακολούθησαν, με τις πολλαπλές και πολυποίκιλες ερμηνείες και εξηγήσεις τους, επαναβεβαίωσαν τη φυσική υπεροχή της γαλλικής κοινωνίας, κάθε φορά που το διακύβευμα έχει ιστορική σημασία.
Μια κοινωνία σε διαρκή διάλογο, με την Ιστορία την οποία συνυπογραφεί και συνδιαμορφώνει.
Ο (ενεργός) πολίτης ως σημειολογική εκδοχή της προόδου
Στην τελευταία ομιλία του στην Αθήνα, στην… υποσυνείδητη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, το φθινόπωρο του 2016, μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, γητευτής οραματικών εννοιών, που άγγιξαν την καρδιά της σύγχρονης ανθρωπότητας, περιέγραψε την έννοια του πολίτη, ως ενεργού πολίτη, όπως τον παρουσίασε η ιδεολογική δεξαμενή της Αρχαίας Αθήνας, ως την αρτιότερη μορφή αυτοπροσδιορισμού.
Δεν είχε άδικο. Ο ενεργός πολίτης συνιστά τη σημειολογική εκδοχή της προόδου. Επειδή μονάχα με τη συμμετοχή μπορούμε να κινητοποιήσουμε την αλλαγή. Να γίνουμε μέρος της αλλαγής. Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, για να θυμηθούμε τη σχετική ιστορική ρήση του Μαχάτμα Γκάντι.
Οι Γάλλοι δεν χρειάστηκαν ειδικές… προτροπές για να συμμετάσχουν μαζικά σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Και έτσι φρέναραν την… κακοποίηση του μέλλοντός τους.
Η Δημοκρατία δεν είναι… λεπτομέρεια
Όπως έλεγαν και οι παλαιοί πολιτικοί, ανάμεσα στην προεκλογική περίοδο και τη μετεκλογική περίοδο, μεσολαβούν οι… εκλογές. Αυτή η μικρή… λεπτομέρεια. Δεν πρόκειται φυσικά για λεπτομέρεια. Η Δημοκρατία δεν είναι λεπτομέρεια. Οι εκλογές ως αδιαμεσολάβητη έκφραση της βούλησης μιας κοινωνίας για το μέλλον της, δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας.
Η μαζική συμμετοχή των Γάλλων στις κάλπες, λειτουργεί ως συνειδησιακή αφύπνιση για κάθε άλλο λαό. Ευρωπαϊκό λαό, σε πείσμα της απογοήτευσης που προκαλεί η χαμηλή ποιότητα μιας πολιτικής γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες, που αδυνατεί να εγγυηθεί και να εκφράσει τη στρατηγική αυτονομία της Ενωμένης Ευρώπης και την ευδαμονία των Ευρωπαίων πολιτών.
Πολύ περισσότερο για τον δικό μας λαό. Στη σκιά των μη αναστρέψιμων συνεπειών της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, όσο επιλέγουμε την αποχή ως βολική λύση για το πολιτικό αδιέξοδο του τόπου, τόσο το πολιτικό αδιέξοδο αυτό θα επιδεινώνεται.
Και η φθορά της παρακμής θα παγιώνεται.