Βασίλης Ταλαμάγκας: Η χρεοκοπία της Ευρώπης και η Κίνα που έρχεται

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

Πηγή: One Voice

 

Από την αρχή της αλλαγής του αιώνα μέχρι το 2023 ,  το χάσμα μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ έφτασε περίπου στο 18% του δυνητικού ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το οποίο υπολογίζει ότι το έλλειμμα θα φτάσει σχεδόν στο 40% μέχρι το 2050.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η γήρανση του πληθυσμού που αποδυναμώνει την ανάπτυξη και ενισχύει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς  οι συντάξεις  χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τα τρέχοντα φορολογικά έσοδα.

Η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες που ήδη προσπαθούν να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι και η πηγή της μεγαλύτερης πίεσης. Η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη σε μόλις τρία χρόνια,  από σήμερα,  σύμφωνα με τους πιο έγκυρους διεθνείς αναλυτές .

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ οδηγείται προς τα πάνω σε Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο, με τα ελλείμματα να βρίσκονται πολύ πάνω από το ανώτατο όριο του 3% που επιδιώκει να επιβάλει η ΕΕ.

Οι μεγάλες εκθέσεις και πρωτοβουλίες αποτελούσαν παλαιότερα έναν πιο φυσιολογικό τρόπο για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως αποδεικνύεται από την προσπάθεια της δεκαετίας του 1980 να δημιουργήσει την ενιαία  Ευρωπαϊκή αγορά.

Οι πιο πρόσφατες καινοτομίες, όπως η δημιουργία του εργαλείου «ηρεμίας» της αγοράς από τον Ντράγκι το 2012-13  και το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεννήθηκαν μέσα από την κρίση .

Τα πολιτικά αποτελέσματα στις τελευταίες ευρωεκλογές καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η παλιά σχολή που ήθελε κάποιους «σοφούς» της Ευρωπαϊκής νομενκλατούρας να αποφασίζουν και οι λαοί να ακολουθούν , έχουν περάσει ανεπιστρεπτί .

Σε λίγο καιρο θα γίνει πιο εμφανής η διαφορετική αντίληψη που αναπτύσσεται από διάφορες χωρες και σε σχέση με την γεωπολιτική ανάγνωση .

Κράτη , κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκά κόμματα έχουν αρχίσει να ερωτοτροπούν πλέον φανερά με τον Ρωσικο παράγοντα , που μετα την εισβολή στην Ουκρανία είναι στο στόχαστρο της δύσης .

Η Ευρώπη μάλλον σπασμωδικά προσπαθεί να εξοβελίσει από την αγορά της και την Κίνα .

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι μετα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικονομία ,  έχει κλονιστεί στο έπακρο και η πολιτική συνοχή των Ευρωπαϊκών χωρων .

Συνήθως σαυτες τις περιπτώσεις χρειάζεται restart με αφορμή κάποια αιτία . Το θέμα είναι αν η όποια αιτία ,  θα αφήσει χαινουσα πληγή στην Ευρώπη ….

Best Of

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανοίγει νέους δρόμους για τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο για τον...

Κοίτα τι… φύτεψες (στην ηγεσία), Αλέξη Τσίπρα

    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο στον καθρέφτη μιας...

Ο Κασσελάκης ως… αστοχία υλικού (επαγγελματικού προσανατολισμού)

    Η περίοδος Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πολιτικό...

Οι… αυλικοί του (έκπτωτου) ηγεμόνος Κασσελάκη

    Ο θυμόσοφος λαός μας τα έχει πει όλα, σε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το τελευταίο βράδυ των Ελλήνων… πριν τον Ανδρέα

Συναρπαστικός, το λιγότερο... Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έγινε Εθνάρχης...

Οι… υποψίες για τα εθνικά θέματα ως ανατροφοδότης της πολιτικής φθοράς

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, και η...

Ο Τζέι Ντι Βανς προτρέπει τους Δημοκρατικούς να… αντικαταστήσουν τη Χάρις με τον Μπάιντεν

Στον απόηχο της καταστροφικής συνέντευξης της Κάμαλα Χάρις στο...

Ο Τραμπ έκανε… σημαία το “ναυάγιο” της συνέντευξης Χάρις στο Fox News

Όπως αναμενόταν, ο Ντόναλντ Τραμπ... δεν κρατήθηκε, και έκανε......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η “Σιδηρά Κυρία” της Σοσιαλδημοκρατίας, που δεν πρόλαβε να μας… γλιτώσει από τον Σημίτη

Να σε γνωρίσει η Ιστορία με το μικρό όνομά σου. Χωρίς να χρειάζεται επώνυμο για να σε προσδιορίσει. Η Βάσω, του ΠΑΣΟΚ και της...

Το τελευταίο βράδυ των Ελλήνων… πριν τον Ανδρέα

Συναρπαστικός, το λιγότερο... Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έγινε Εθνάρχης σαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή παλαιότερα τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Επηρέασε ωστόσο το εθνικό dna, την...

Οι… υποψίες για τα εθνικά θέματα ως ανατροφοδότης της πολιτικής φθοράς

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, και η ατζέντα ανησυχίας που άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για... όσα...