Ο Κώστας Καραμανλής για την “περιφρόνηση των λαών από τις ηγεσίες”

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Πολεμικό Μουσείο, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη δυσαρμονία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

“Απέναντι σε αυτή τη νέα ανησυχητική πραγματικότητα, θα περίμενε κανείς ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα, προσπαθούν να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά των πολιτών, αντιλαμβάνονται ότι έσφαλαν, ότι προτίθενται να επανεκτιμήσουν και πιθανώς να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους επιλογές, ή τουλάχιστον, πολλές εξ αυτών. Ότι άκουσαν την καμπάνα της δυσφορίας και προτίθενται να αλλάξουν πορεία, να επανορθώσουν. Ότι αν μη τι άλλο είναι διατεθειμένες να αφουγκραστούν τις κοινωνίες, να δείξουν κατανόηση για τις ανησυχίες και την δυσφορία τους. Ότι σε τελική ανάλυση βρίσκονται στοιχειωδώς σε επαφή με το λαϊκό αίσθημα!

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, τουλάχιστον αυτές τις τρεις εβδομάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Οι αντιδράσεις του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρωπαϊκής ηγεσίας δεν δείχνουν ούτε συνειδητοποίηση του τι πραγματικά συνέβη, ούτε σοβαρό προβληματισμό για το τι γίνεται λάθος, ούτε βέβαια ειλικρινή διάθεση για ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις.

Το πρώτο μέλημα στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν η αγωνία κατ’ αρχήν και η μερική ανακούφιση ότι μπορούν να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους επιτρέπει κατά πάσα πιθανότητα να εμμείνουν στις προτιμήσεις τους. Ότι βγαίνουν δηλαδή οι αριθμοί! Αντί το σοκ να τους αφυπνίσει, η προτεραιότητά τους είναι μη τυχόν και δεν μπορούν να επιβάλλουν τις εκ των προτέρων προκαθορισμένες αποφάσεις τους.

Ακόμα χειρότερα, επιμένοντας επί το πλείστον σε πρόσωπα που με την συμπεριφορά τους στις προηγούμενες θητείες τους επέτειναν το πρόβλημα, διόγκωσαν την λαϊκή αγανάκτηση και έχουν σοβαρές ευθύνες για την σημερινή ευρωπαϊκή κρίση. Απλά ειπωμένο, γεωμετρική αύξηση της δυσαρμονίας μεταξύ των επιλογών των ηγετικών ελίτ και των αντιλήψεων μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους”.

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Best Of

Μητσοτάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου...

Οι (τυχοδιώκτες) ακροκεντρώοι που ξέσπασαν κατά Καραμανλή-Σαμαρά

Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά...

Η Λατινοπούλου… τρολάρει τους “ΠΑΣΟΚους” που θα… γιορτάσουν τη ΝΔ στη Ρηγίλλης

Με ένα αιχμηρό σχόλιο, η Αφροδίτη Λατινοπούλου... τρόλαρε τους...

Η Όλγα ήταν πάντα εδώ. Στην Κεντροδεξιά

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν πάντα εδώ στη μεγάλη οικογένεια...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μητσοτάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου...

Το μυαλά που αλλάζουν τον κόσμο. Και δεν “σβήνουν”…

  Λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να επηρεάσουν την ιστορική διαδρομή των...

Οι (τυχοδιώκτες) ακροκεντρώοι που ξέσπασαν κατά Καραμανλή-Σαμαρά

Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά...

“Λοιπόν… Στη ζωή, το ιδανικό είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι”…

  Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Για κάθε Πέμπτη που ξενυχτούσαμε μαζί του,...

Μαρία Καρυστιανού: Πονάμε το ίδιο. Να είμαστε ένα…

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media,...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Μητσοτάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά μας

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας Χρόνια μας...

Το μυαλά που αλλάζουν τον κόσμο. Και δεν “σβήνουν”…

  Λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να επηρεάσουν την ιστορική διαδρομή των κοινωνιών μας όσο ο Στιβ Τζομπς, που "έφυγε" σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου του 2011,...

Οι (τυχοδιώκτες) ακροκεντρώοι που ξέσπασαν κατά Καραμανλή-Σαμαρά

Η επιλογή του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά να μην συμμετάσχουν στην επετειακή εκδήλωση της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης, για...