Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε
Όποια από τις δύο επιλογές ακολουθούσε, καλή κουβέντα δεν θα άκουγε. Προτίμησε τη λύση ανάγκης για να αποφύγει την κριτική περί ακινησίας. Κι έκανε ανασχηματισμό α λα Μητσοτάκη. Των στοχευμένων αλλαγών όπου εντόπισε πρόβλημα. Έτσι, επανήλθαν δια της…περιστρεφόμενης πόρτας, όπως κάποιος επιτυχημένα παρομοίασε, πρόσωπα, τα οποία μόλις ένα χρόνο πριν είχαν κριθεί να καθίσουν στον κυβερνητικό πάγκο. Το rotation αποδεικνύεται ευεργετικό και ανθρώπινο!
Η επιλογή της ταχείας αντίδρασης δεν έφερε κλίμα ενθουσιασμού. Φάνηκε σαν μια γραφειοκρατική τακτοποίηση του παρελθόντος. Δεν περιείχε κάτι προωθητικό. Η αμέσως μετεκλογική κατάσταση μοιάζει ανέμπνευστη…
Θα μου πεις, δεν ψάχνουμε έμπνευση, αλλά δουλειά κι αποτέλεσμα. Και η πρώτη δουλειά είναι να περάσει η κυβέρνηση αλώβητη το καλοκαίρι. Η ανάμνηση του περυσινού στοιχειώνει ακόμη. Καλείται να αποδείξει ότι έχει προετοιμαστεί κι οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται για τους πιθανούς κινδύνους. Το βασικό, τα συμβάντα να ελεγχθούν στο πρώτο στάδιο και να μην εξελιχθούν. Τα παθήματα, λογικά, έχουν γίνει μαθήματα.
Το επιχειρησιακό σκέλος δεν μπορεί να μην συνοδεύεται από το αναπτυξιακό και το δημιουργικό. Αλλιώς η προσεχής τριετία θα έχει ξοδευτεί σε μια απογοήτευση. Η έμπνευση, η όρεξη και η κοπιώδης προσπάθεια θα ξεχωρίσει εκείνους τους υπουργούς που έχουν τη φιλοδοξία να διακριθούν. Θα χρειαστούν θάρρος και κουράγιο να τολμήσουν.
Όπως καταλαβαίνετε, ευχές εκφράζω, μέχρι να δω να ξεκινούν. Τα πρωθυπουργικά λόγια της παρακίνησης, καλά είναι, όμως τα έχουμε ξανακούσει. Ο Κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε τις προτεραιότητες. Κράτος, πρωτογενής τομέας, υγεία, παιδεία. Καθόλου εύκολα πράγματα.
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε καλές προθέσεις, μήπως οι υπουργοί, που έχουν την αρμοδιότητα, να λάβουν το μπλε φάκελο από το Μαξίμου, με συγκεκριμένες οδηγίες; Θα βοηθήσει την κοινή γνώμη να μάθει τι ακριβώς ζητά από τους υπουργός ο πρωθυπουργός.
Θα αρκεστεί στην, απαραίτητη-δεν συζητείται, ανακαίνιση των κρατικών Νοσοκομείων και στη βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής τους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ή θα δούμε επιτέλους να ανακοινώνεται ο Υγειονομικός χάρτης, χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να μιλάμε για εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Και μια σειρά άλλων σημαντικών αποφάσεων, όπως η λειτουργία των Νοσοκομείων, ως αυτοτελών μονάδων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στοχοθεσία κλπ. Ο Αδ. Γεωργιάδης, ως πολιτικός τόλμης και πρωτοβουλιών βρίσκεται στο σωστό πόστο. Ας μάθουμε τις οδηγίες που έχει λάβει από το Επιτελικό Κράτος…
Αντιστοίχως και στους άλλους τομείς, η κυβερνητική επιτυχία θα έρθει μόνο εάν ακολουθηθεί ρηξικέλευθη πολιτική δράση με λεπτομερές σχέδιο, ειλικρινή κι ανοιχτή συζήτηση και πειθώ. Να εξηγηθεί σε βάθος τι ακριβώς θα επιδιώξει η κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας κι ως προς τη βελτίωση των κρατικών δημόσιων υπηρεσιών ώστε οι πολίτες να μην έχουν την αίσθηση ότι εργάζεται ερήμην τους.
Κανένας τομέας δεν είναι εύκολος. Η αντιμετώπιση του βαθέως κράτους μέσα στο οποίο «βυθίστηκε» η κυβέρνηση πολλές φορές, θέλει πολλές δυνάμεις. Πόσο μάλλον όταν επιπλέον πρέπει να εξουδετερωθούν «καρκινώματα» του βαθέως παρά-κράτους!
Αρωγός στην προσπάθεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές δεν σταματούν να λένε ότι θέλουν ρόλο και δίκιο έχουν. Ορίστε τώρα η ευκαιρία. Προπομποί. Ας ξεχυθούν στις τοπικές κοινωνίες να συζητήσουν όσο χρειαστεί. Να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση.
Η απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων είναι επόμενο να μην σηκώνει άνεμο ενθουσιασμού. Όχι, όμως και να προκαλεί φόβο. Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί για καιρό να παλεύει με τον εαυτό της και τους δαίμονες της! Αυτούς πρέπει να ξεπεράσει για να ανοιχτεί με αισιοδοξία και έμπνευση.
Χωρίς όραμα από τον Πρωθυπουργό δεν θα πάει ούτε μέτρο μπροστά…