Ποιός ωφελείται από την “πυρπόληση” της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή;

Η διεισδυτική διαδικασία της μαιευτικής. Μια αξιόπιστη και ανθεκτική μεθοδολογία για να καταλήγει κανείς σε συμπεράσματα που φαντάζουν δυσδιάκριτα, σε μια πρώτη θέαση των γεγονότων και των δεδομένων που τα περιβάλλουν.

Μια ερώτηση, θεμελιώδης και απελευθερωτική για διορατικές απαντήσεις. Ποιός κερδίζει από μια δράση, μια εξέλιξη, μια πρωτοβουλία. Στη… ζωή γενικώς, αλλά στην πολιτική ακόμη πιο ειδικά. Ποιός ωφελείται από ένα σημείο καμπής, που ανατρέπει διαδρομές οι οποίες είχαν ξεκινήσει με συνεσταλμένη αυτοπεποίθηση.

Στην ανάλυση των διεθνών εξελίξεων, η συνεπής αναζήτηση του “ποιός ωφελείται”, μπορεί να αποτρέψει αποπροσανατολισμούς. Η σφαγή στη Γάζα, ως απάντηση του Ισραήλ στη σοκαριστική επίθεση της Χαμάς, θα πρέπει να θεαθεί ως φωτογραφία στιγμής ενός ευρύτερου, σύνθετου, πολυεπίπεδου και πολυπαραγοντικού μωσαϊκού.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή “πυρπολεί” τις ζυμώσεις για ειρήνευση, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν στο επίκεντρο τον Μπένταμιν Νετανιάχου και τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το απόλυτο “γεράκι” της Μέσης Ανατολής διήνυσε τη μεγάλη απόσταση που του αναλογούσε, για να συνεννοηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του Οίκου των Σαούντ, και να επιχειρήσει μια ιστορικά πρωτοφανή εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν, ισόβιος σπόνσορας της Χαμάς, ακολουθούσε επίσης στρατηγική νηνεμίας, με αντάλλαγμα την ανάκληση των κυρώσεων από τη Δύση και ειδικότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, που άφησαν το ενοχλητικό αποτύπωμά τους στην οικονομία της Τεχεράνης.

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά την τελευταία 15ετία στο Ισραήλ, και μάλιστα στο Ισραήλ της περισσότερο εθνικιστικής κυβέρνησης της Ιστορίας του, υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Συζητώντας ακόμη και προωθητικές οικονομικές συνεργασίες, στον ενεργειακό τομέα.

Η Αίγυπτος του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ήρθε επίσης πολύ κοντά στο Ισραήλ, προσφέροντας υπηρεσίες ακόμη και… πληροφοριοδότη του Τελ Αβίβ, για τις επιθετικές κινητοποιήσεις ακραίων τζιχαντιστικών στοιχείων στον αραβικό κόσμο.

Τα υπόλοιπα αραβικά κράτη, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον πλανήτη, είχαν βρει κώδικα συνεννόησης και ισορροπίας, τόσο με τον άξονα Ρωσίας-Κίνας, όσο και με τη συλλογική Δύση, όπως εκφράζεται αυτή με την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετώπιζε εσωτερική αμφισβήτηση, λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προώθησε, με σημαντικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Μοσάντ να επιδιώκουν την περαιτέρω αποσταθεροποίησή του.

Ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Άντονι Μπλίνκεν υπονόμευαν με συνέπεια την ηγεμονία Νετανιάχου, ακόμη και με… ψυχρό πόλεμο προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος άργησε δραματικά να λάβει πρόσκληση για το Οβάλ Γραφείο.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, που χρηματοδοτεί τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκεται σε κενό εξουσίας, μετά την καθαίρεση του Κέβιν ΜακΚάρθι από την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και την τελμάτωση της νομοθετικής διαδικασίας στην Ουάσινγκτον.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποστασιοποιούνται από την… παθιασμένη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι, στη σκιά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τους Αμερικανούς πολίτες, σε ποσοστά της τάξεως του 60%, να διαφωνούν με την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν εδραιώνει την παράνομη κατοχή ουκρανικού εδάφους, μετά τη βάρβαρη εισβολή της, και αναδιατάσσει τις σχέσεις της με την Κίνα, την Ινδία και τον αραβικό κόσμο, μέσω της διεύρυνσης της σύνθεσης των BRICS.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο “μεγάλος ασθενής” της εξίσωσης των διεθνών ισορροπιών, με το μεταναστευτικό και την ακρίβεια να συνιστούν δίδυμη απειλή, αποσυναρμολογώντας περαιτέρω την ατροφική πολιτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών, την ώρα που ο Όλαφ Σολτς γκρεμίζεται στη Γερμανία, υπό το βάρος και της ανόδου της ακροδεξιάς, και ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση και απαξίωση στη Γαλλία.

Το μεγάλο διακύβευμα αφορά φυσικά τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Νοέμβριο του 2024. Εκεί όπου θα παιχθεί η διεκδίκηση του Λευκού Οίκου, αλλά και ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικανοί και η ομάδα Τραμπ χρεώνουν ήδη την τραγωδία του Ισραήλ στην αναιμική και ετοιμόρροπη ηγεσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αμφισβητείται και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ με την απόφαση του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ να αποχωρήσει και να διεκδικήσει την Προεδρία ως ανεξάρτητος, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες αλλαγής ενοίκου στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μάο το είχε περιγράψει εκκωφαντικά. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση. Ευκαιρία. Για όσους θέλουν και μπορούν να κερδίσουν από τη διαιώνιση των πολεμικών συγκρούσεων. Η Ιστορία που αναθεωρείται, σε ενεστώτα χρόνο.

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

 

 

Best Of

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production  

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...