Άδωνις Γεωργιάδης: Θα κινηθούμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις

Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στο 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit με θέμα «FINANCE, GROWTH AND RRF – New employment benefits & Greeces economy Fintech and economic growth: moving forward?».

 

«Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση για ακόμη μία φορά, στο συνέδριο του “Economist”, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία πολύ σημαντική συνάντηση για τη Θεσσαλονίκη και για όλη την Περιφέρεια.

Ας περάσω τώρα στο ερώτημά σας. Η Ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε σταθερό σημείο. Έχουμε 10,8% ποσοστό ανεργίας σήμερα. Αυτή είναι η καλύτερη απόδοση που έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια.

Είχα μία δημόσια διαφωνία με την κυρία Ντίας, την Υπουργό Εργασίας στην Ισπανία, πάνω σε αυτό το θέμα.

Πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα ξεκίνησε με πολύ υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ισπανία, τώρα είμαστε ακόμη πιο χαμηλά και κατεβαίνουμε ακόμη και περισσότερο.

Οι προβλέψεις είναι πολύ καλές. Παρόλο όμως που έχουμε αυτό το ποσοστό ανεργίας 10,8% αυτό που είναι παράξενο και παράδοξο είναι ότι όλοι όσοι έρχονται στο γραφείο μου ακόμη και όσοι είναι από τον κατασκευαστικό, από τον βιομηχανικό, από τον αγροτικό ή από τον τουριστικό τομέα, το μόνο αίτημα που έχουν από το Υπουργείο μου είναι να εγκρίνω την εργασία ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Όταν λέω εξωτερικό είναι τρίτες  χώρες, χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Είναι παράδοξο και παράξενο λοιπόν ότι  έχουμε τόσο μεγάλη ζήτηση για εισαγόμενο εργατικό δυναμικό και από την άλλη το ποσοστό ανεργίας είναι 10,8%.

Για να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση λοιπόν πρόσφατα ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο μεταρρυθμιστικό που έχει μια πολύ πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση και δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο και να έχουν μεγαλύτερες απολαβές.  Και έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν και να προσλάβουν περισσότερα άτομα. 

Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων όσο  πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από τις άλλες χώρες γιατί η παγκόσμια οικονομία κινείται πολύ γρήγορα.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες περνούν μια ύφεση, κινούνται προς μια ύφεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά σίγουρα υπάρχει  μια επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ελλάδα δεν βιώνει κάτι τέτοιο.  Ο Υπουργός Οικονομικών που είναι στενός φίλος μου, ο κύριος Χατζηδάκης, έχει  την ευθύνη και το άγχος να επιταχύνει η οικονομία μας γοργά για να  μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις μας. Και θα το κάνουμε. Γιατί πιστεύουμε στην πραγματική δύναμη που διαθέτει η χώρα μας.

Είμαι πολύ υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια ως Υπουργός Ανάπτυξης πετύχαμε πολύ καλά δεδομένα και σημεία ρεκόρ και τώρα, ως Υπουργός Εργασίας μειώσαμε το ποσοστό ανεργίας πολύ γρήγορα, θα μπορούσαμε και ακόμα πιο γρήγορα αλλά τα πάμε πολύ καλά.

Κάποια λόγια τώρα για την πόλη και την περιοχή εδώ. Η Θεσσαλονίκη ήταν μία από τις πιο σημαντικές περιοχές που προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια. Έχει αλλάξει η εικόνα της πάρα πολύ γρήγορα. Θα λειτουργήσει σύντομα και το μετρό και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Οι εργασίες για το «Flyover» θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, πρόκειται για ένα από τα μεγάλα οδικά έργα στην Ελλάδα και θα κινηθεί πολύ γρήγορα. Η ανάπλαση της ΔΕΘ επίσης εξελίσσεται, όπως επίσης και η αναβάθμιση του λιμένα που θα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το μέλλον στην πόλη.

Ήρθα σε επαφή με τις ξένες επενδύσεις τη Deloitte, τη Cisco, τη Pfizer κλπ. που ήρθαν στην πόλη γιατί βλέπουν το μέλλον της πόλης που θα είναι λαμπρό και η περιοχή γύρω από την πόλη έχει πολλές ακόμα δυνατότητες να αναπτυχθεί.

Σας ευχαριστώ θερμά».

 

Ερωτήσεις:

 

Συντονιστής: Μία πολύ σύντομη ερώτηση, γιατί οι ελληνικές εταιρείες στρέφονται προς το εξωτερικό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε εργατικό δυναμικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη. Όχι για θέσεις υψηλές, αλλά για θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αυτόν τον τομέα. Από ότι καταλαβαίνω αυτή είναι μία πίεση που ασκείται και στην Ισπανία και σε βόρειες χώρες. Για παράδειγμα πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα είχαμε 600 χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι ήρθαν από την Αλβανία, τη δεκαετία του ’90, να εργαστούν εδώ. Περισσότεροι από 200 χιλιάδες από αυτούς έφυγαν από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, και κατευθύνθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία, όχι στην Αλβανία, γιατί αυτές οι χώρες έχουν επίσης ανάγκη εργατικού δυναμικού.

 

Συντονιστής: Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο, αφού ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη ομιλία. Νομίζω ότι τα σχόλια που ακούσατε ήταν θετικά για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στις startup. Θα θέλατε να σχολιάσετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Για να απαντήσω θα πρέπει να μπω στην προηγούμενή μου θέση. Κατά πρώτον, να ευχαριστήσουμε τον Άλεξ για τα καλά του λόγια, αναφορικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Νομίζω τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει τη διαφορά και αυτός είναι και ο λόγος που η οικονομία έχει αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα. Βεβαίως έχουμε πάρα πολλά που πρέπει ακόμα να κάνουμε.

Στον τομέα των startup έχουμε νομοθετήματα που δίνουν κίνητρα προκειμένου οι εταιρίες startup να είναι επιτυχημένες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης φτιάξαμε την πλατφόρμα “Elevate Greece”, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση άνω των 700 startup στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια.

Ήταν κάτι πολύ περίεργο στην αρχή, διότι όταν μπήκαμε στο γραφείο ούτε καν είχε σκεφτεί κάποιος τι είναι μία startup και βεβαίως μας ενδιαφέρει η βιομηχανία του FinTech.

Απλά να σας υπενθυμίσω ότι η «Viva Wallet» ήταν ο πρώτος ελληνικός μονόκερος. Μία ελληνική εταιρεία. Αυτό απέδειξε ότι έχουμε πολύ ταλέντο και σε μία ανταγωνιστική αγορά. Ποιος θα πίστευε ότι η «JP Morgan» θα έρχονταν να επένδυε 1 δις δολάρια σε μία ελληνική startup;

Η πλατφόρμα της «Viva Wallet» ήταν η καλύτερη αντίστοιχη πλατφόρμα στον κόσμο. Αυτό είπε η «JP Morgan». Δεν ήταν απλά λόγια της «JP Morgan», ήταν πράξη. Επένδυσε τόσα χρήματα.

Ναι λοιπόν, έχουμε ταλέντο σε αυτή τη χώρα. Τούτου λεχθέντος να πω ότι δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνεις τις αποφάσεις για να προσελκύεις επενδύσεις.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Θέλουμε να μετασχηματίσουμε τη χώρα μας σε μια χώρα «brain gain» όπου θα συγκεντρώνει ταλέντα διότι τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έψαξαν να βρουν μια καλύτερη θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Αυτό επί της αρχής δεν είναι κακό διότι οι άνθρωποι που πήγαν  στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά τότε στην Ελλάδα οπότε βγήκαν έξω, μειώθηκε η ανεργία εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα που είχαμε μεγάλο πρόβλημα, οξύ πρόβλημα.

Από την άλλη όμως τα άτομα αυτά που δουλεύουν στο εξωτερικό ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες, έμαθαν περισσότερα πράγματα, είδαν πως δούλευαν οι άλλες οικονομίες. Οπότε αν μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε να γυρίσουν, θα προσελκύαμε όχι μόνο τα άτομα που είχαν φύγει τότε, αλλά θα προσελκύαμε άτομα τα οποία θα ήταν ακόμα υψηλότερης ποιότητας ως εργατικό δυναμικό.

Αυτό λοιπόν είναι  ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο διότι έχουμε ακόμα δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.  Για παράδειγμα  μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι  οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες και είναι, τώρα μπαίνω στα παπούτσια του σημερινού μου ρόλου, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Και αυτό καθιστά την όλη κατάσταση  λίγο περίεργη διότι  αν πάρεις τον ίδιο μισθό στην Ελλάδα από μια μεγάλη εταιρία και πάρεις αντίστοιχο μισθό από την ίδια εταιρία όντας σε μια άλλη χώρα, τα λεφτά που θα σου μείνουν στο τέλος στην τσέπη είναι  πολύ λιγότερα στην Ελλάδα.  Άρα, αυτό είναι ένα συγκριτικό μειονέκτημα.

Δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις αυτό διότι από την άλλη πλευρά πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει τότε καταρρέει όλη η οικονομία συνολικά.

Όμως το δουλεύουμε. Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα, ναι, η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα για να ζει κάποιος και για εμένα η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος».

 

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά σε επίπεδο υποδομών, σκληρών υποδομών, γραμμές internet κλπ, γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την COSMOTE, τη NOVA και τη VODAFONE στο πεδίο αυτό.

Υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Amazon Web Services για την ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουμε εξαιρετικά ταχείες γραμμές internet, που είναι ο πρώτος παράγων για να προσκαλέσεις τέτοιες επιχειρήσεις. Διότι αν δεν έχεις γρήγορο internet, δεν κάνεις τίποτα.

Βεβαίως, δεν μιλώ για γρήγορο internet μόνο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, γρήγορο πρέπει να είναι το internet και στα νησιά, διότι ο ψηφιακός νομάς μπορεί να έρθει να ζήσει στην Ελλάδα, σε ένα νησί. Αν του δώσεις εκεί τις κατάλληλες συνθήκες, θα έρθει.

Είναι πολύ πιο ωραίο να δουλεύεις από ένα όμορφο ελληνικό νησί, απ’ ότι στη συννεφιασμένη Βόρεια Ευρώπη. Δεν λέω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τη Βόρεια Ευρώπη, φίλοι μου είναι κι εκεί, αλλά να είμαστε ειλικρινείς, στην Ελλάδα έχουμε ήλιο, είναι πιο χαλαρή η ζωή εδώ.

Ένα από τα οράματα που έχει η κυβέρνησή μας για το μέλλον αυτής της χώρας, πέρα από τις υπόλοιπες επενδύσεις, είναι η εξ αποστάσεως οικονομία η οποία  χτίζεται σιγά-σιγά. Η πανδημία επιτάχυνε την κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή και βεβαίως θα ακολουθήσει και η τεχνολογία περαιτέρω.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι σαν τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστοίχως για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και βεβαίως αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ζούσε στο Μαϊάμι. Οπότε θα το καταλάβει αυτό που είπα. Με έναν πιο καπιταλιστικό τρόπο, ακόμα και αν είναι στο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα βρούνε τρόπους να το κάνουν πιο εύκολο».

Best Of

Ποιός… κερδίζει από την παραμονή Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό, και φυσικά...

O Κωστής Χατζηδάκης ενισχύει τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε...

Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε εκείνους που συμπορεύονται μαζί μας

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου...

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Πάμε Στοίχημα με Μαρίνα Σάττι και Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού

 Απόψε ο μεγάλος τελικός με πλήθος αγορών στα καταστήματα...

Ποιός… κερδίζει από την παραμονή Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό, και φυσικά...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Eurovision της υποκουλτούρας και της καθοδήγησης των μαζών

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ποιους αφορά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το...

ΤΙΤΑΝ: Της έκανε το χατίρι ο Χαρδαλιάς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα Αλλοίμονο.    Άλλωστε ο όμιλος είναι από τους ισχυρότερους...

Λευτέρης Κουσούλης: Η Eurovision αντανακλά το περιεχόμενο και την αισθητική μιας εποχής

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Πάμε Στοίχημα με Μαρίνα Σάττι και Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού

 Απόψε ο μεγάλος τελικός με πλήθος αγορών στα καταστήματα ΟΠΑΠ   Στον ρυθμό του αποψινού τελικού της Eurovision κινείται το Πάμε Στοίχημα, με τα καταστήματα ΟΠΑΠ...

Ποιός… κερδίζει από την παραμονή Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό, και φυσικά κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να βρει κάποιος την απάντηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Eurovision της υποκουλτούρας και της καθοδήγησης των μαζών

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ποιους αφορά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το πανηγυράκι που λέγεται “Eurovision”; Παιδιά και έφηβους, «τηλεπερσόνες» και «κουλτουριάρηδες» της κακιάς ώρας, ομοφυλόφιλους και «νέο-δικαιωματιστές»,...