Οι εκλογές αφορούν τη ζωή μας

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

 

 

Πολίτης. Ενεργός πολίτης. Με την πολυεπίπεδη και ανθεκτική στη φθορά του χρόνου και της συγκυρίας έννοια την οποία περιέγραψαν οι Αθηναίοι στις απαρχές της Δημοκρατίας, και μας υπενθύμισε τόσο εμφατικά ο Μπαράκ Ομπάμα, στον επίλογο της διαδρομής του στο ισχυρότερο αξίωμα στον πλανήτη.

 

Η σημαντικότερη ιδιότητα που μπορεί να αποκτήσει, να ενσαρκώσει και να υπερασπιστεί μια ατομική διαδρομή, στην κοινή πορεία της συμβίωσης και της κοινής προόδου. Σε συνθήκες και με όρους Δημοκρατίας, με την κρίση των πολιτών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να καθορίζει το πώς θα πορευτεί το συλλογικό υποκείμενο στο αβέβαιο μέλλον που ακολουθεί.

 

Οι εκλογές αφορούν τη ζωή μας. Κάθε εκλογή αφορά τη ζωή μας. Καθορίζει τα πρόσωπα που θα έχουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας. Σε μια Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο. Όσο και αυθεντικότερο. Ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι.

 

Οι πολίτες, ενεργοί ή αποστασιοποιημένοι, ευσυνείδητοι ή απαθείς, έχουν πρωτογενή πρόσβαση στην πληροφορία, αδιαμεσολάβητη προσέγγιση στην αντικειμενική κρίση, ανεμπόδιστη επιλογή στην απόφασή τους. Ο πολίτης είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας, επομένως και ο άμεσα υπεύθυνος για την ποιότητα της λειτουργίας της.

 

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουμε μπροστά μας στις απαρχές του φθινοπώρου, είναι οι περισσότερο πολιτικές από κάθε άλλη αναμέτρηση. Περισσότερο πολιτικές και από τις ίδιες τις εθνικές εκλογές. Επειδή αφορούν την… αυλή μας. Αφορούν την απτή και βιώσιμη καθημερινότητα, στην οποία καλούμαστε να διανύσουμε το μερίδιο της διαδρομής που μας αναλογεί, στο πλαίσιο της συλλογικής κοινωνίας.

 

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο περισσότερο ανθρωποκεντρικός θεσμός της Πολιτείας μας. Προσβάσιμος, άμεσος, αδιαμεσολάβητος. Προσεγγίσιμος. Ένα κάδρο ταυτοτικών χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπει λανθασμένες επιλογές, προτεραιότητες, κρίση. Δεν διευκολύνει τη διάχυση ευθυνών σε απρόσωπους άλλους, πλην του εαυτού μας.

Best Of

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μια Ευρώπη αρχών και αξιών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο επάγγελμα του ξεναγού

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 4561/12.03.2024 απόφασης της Υπουργού...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε…

  Η Ημέρα της Ευρώπης. Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Ημέρα......

Η Ενωμένη Ευρώπη μπροστά στον μονόδρομο της (ηθικής) επανίδρυσής της

  Ένα μέρος της κιβωτού προίκας που ο καθένας από...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ευρώπη εξελίσσεται σε… Φιλιππινέζα της Δύσης

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Τις άγιες μέρες του Πάσχα συνέβησαν ορισμένες...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία ολισθήματα και απόψεις που παραπέμπουν σε... επισκέπτη της ελληνικής πραγματικότητας, προσφέρουν στην κυβέρνηση του Κυριάκου...

Ο Ανδρουλάκης αναζητεί… εσωτερικούς εχθρούς, για να σώσει την (προεδρική) καρέκλα του

Από τη στιγμή που η αίσθηση η οποία επικρατεί στην κοινωνία και... περιέργως καταγράφεται ορθώς στις δημοσκοπήσεις, επιβεβαιωθεί στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης...

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε…

  Η Ημέρα της Ευρώπης. Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού. Ημέρα... μελαγχολίας. Η Γηραιά Ήπειρος γερνάει ταχύτατα, αδυνατώντας να βρει ένα ενδιαφέρον ελιξίριο καινούριων ιδεών. Ουσιαστικά, έχοντας απαρνηθεί...