Η αλλαγή που έρχεται πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να την… κατανοήσουμε

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

 

 

Η αυθόρμητη, γοητευτική, ακατανίκητη έλξη που ασκεί η προοπτική της αλλαγής στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων. Μια σιωπηλή συνθήκη επιβίωσης, με όρους αδιευκρίνιστης και ανεξήγητης πολλές φορές αυτοπεποίθησης, για την ατομική αλλά και συλλογική απόφαση να αλλάξουμε.

 

Ο Μαχάτμα Γκάντι το είχε ιχνηλατήσει με περίσσευμα συναισθηματικής προβοκάτσιας. Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Εμείς οι ίδιοι. Να διανύσουμε το διάστημα της διαδρομής που μας αναλογεί, για να προσθέσουμε το αποτύπωμά μας στον «μικροσκοπικό κυματισμό της ελπίδας», για τον οποίο τόσο οραματικά μας είχε μιλήσει ο Ρόμπερτ Κένεντι.

 

Η αλλαγή ως μεθοδολογική σταθερά της προόδου. Και η οξύμωρη συνθήκη που τη συνοδεύει. Ένα μωσαϊκό ελπίδας, λαχτάρας, αβεβαιότητας. Ένα κάδρο διαμόρφωσης αντιθετικών πλαισίων, με αντιπάλους, πολλές φορές «εχθρούς», να διεκδικούν να διαταράξουν την αρμονία της αμφισβήτησης.

 

Το συλλογικό υποκείμενο που απαντά στον ταυτοτικό χαρακτηρισμό Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται και πάλι ενώπιον σεισμικών και συστημικών αλλαγών. Το εκκρεμές των ιδεών μετατοπίζεται στην αμφισβήτηση της προόδου. Την άρνηση της αλλαγής. Κάτι που από μόνο του συνιστά θεμελιώδη αλλαγή για την πιο συναρπαστική ήπειρο του πλανήτη μας. Την ήπειρο που άντεξε δυο Παγκοσμίους Πολέμους και αναρίθμητους εμφυλίους και περιφερειακούς στα εδάφη της. Την Ευρώπη της σύνθεσης, της ενσωμάτωσης διαφορετικών ιδεών και αντιλήψεων, της αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης με πληθυσμούς που έφτασαν στην ήπειρό μας αναζητώντας περισσότερο φως για τη ζωή τους.

 

Με φόντο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, είναι μάλλον χρήσιμο να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα αχρείαστο και οδυνηρό λίφτινγκ στην πολιτική, κοινωνική, ίσως και στην ιδεολογική φυσιογνωμία της Ενωμένης Ευρώπης. Μια αλλαγή που έρχεται πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να την κατανοήσουμε.

 

Θα χρειαστεί λοιπόν να βρούμε τον ρόλο μας στις καινούριες σελίδες. Διατηρώντας την πεισματική διάθεση και ενθουσιασμό να βρισκόμαστε μεταξύ των συγγραφέων των σελίδων οι οποίες θα ακολουθήσουν, στο διαρκές, κοινό μέλλον.

Best Of

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μια Ευρώπη αρχών και αξιών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο επάγγελμα του ξεναγού

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 4561/12.03.2024 απόφασης της Υπουργού...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μεγαλύτεροι από κάθε πολιτικό κόμμα…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος,...

Η Μαρίνα Σάττι και η ανάγκη των Ελλήνων να ξεχάσουν τα προβλήματά τους

Το... πανηγυράκι της Eurovision έχει και φέτος τη δημιουργική...

Η Έλενα Παπαρίζου “Number One” σε… κάθε Eurovision

  Η Έλενα. Η δική μας Έλενα, άντε και...λίγο των...

Ούτε… βαλτός να ήταν ο (γκαφατζής) Κασσελάκης

Οι επαναλαμβανόμενες γκάφες του Στέφανου Κασσελάκη, με δημόσια ακραία...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Μεγαλύτεροι από κάθε πολιτικό κόμμα…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μέσα σε 48 ώρες, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ του Ολυμπιακού και...

Η Μαρίνα Σάττι και η ανάγκη των Ελλήνων να ξεχάσουν τα προβλήματά τους

Το... πανηγυράκι της Eurovision έχει και φέτος τη δημιουργική χρησιμότητά του. Και μάλιστα, από τους ημιτελικούς κιόλας, πολύ περισσότερο από τον ημιτελικό στον οποίο...

Η Έλενα Παπαρίζου “Number One” σε… κάθε Eurovision

  Η Έλενα. Η δική μας Έλενα, άντε και...λίγο των Σουηδών. Φυσικά και η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στη σκηνή του δεύτερου ημιτελικού της φετινής...