Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι υπουργοί, προσερχόμαστε στη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αλλά και την τιμή, της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα όχι εν ονόματι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως αν μας ψήφισε ή όχι. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που μας στήριξαν εκλογικά. Αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών που δεν ήρθαν να ψηφίσουν, για να τους μεταφέρουμε ένα μήνυμα: ότι δηλαδή δεν πρέπει να επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή τους, ότι η πολιτική μπορεί να τους δώσει δικαιώματα επιλογής και ότι δεν είμαστε όλες και όλοι ίδιοι.
Θέλω εισαγωγικά και εγώ να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Βουλής. Θέλουμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν όρθιοι σε μια διπλή εκλογική μάχη, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες, πράγματι, και καθυστερήσεις, μας είχαν βάλει στο στόχαστρο. Γιατί ξέρουν καλά –και ξέρετε και εσείς καλά- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας. Είναι το εμπόδιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά είναι και ο πυλώνας μιας προοδευτικής διεξόδου για την κοινωνία, γιατί η κοινωνία μας έχει ανάγκη και διεκδικεί την πρόοδο.
Οφείλω βέβαια –και οφείλουμε- να κάνω μία ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, συμβάλλοντας σε μια ιστορική αναδρομή που κάνατε, θα ήθελα να πω ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που μαζί και στηριζόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.
Ήταν αυτός ο επικεφαλής της κυβέρνησης που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των διπλών εκλογών του 2015, αλλά ταυτόχρονα και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού για να διαπραγματευτεί και να ανατρέψει την πρόταση που οι Θεσμοί είχαν φέρει τότε στην Ελλάδα. Γιατί στο δημοψήφισμα αποφασίσαμε -και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι θα ανατρέψουμε τη δανειακή πρόταση που είχαν τότε οι Θεσμοί. Και πετύχαμε τότε μία συμφωνία ώστε η Ελλάδα το 2018 να έχει ρυθμισμένο χρέος, να έχει καθαρό διάδρομο, να έχει φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού και να έχει ταυτόχρονα και απόθεμα. Και αυτό το παραδώσαμε και το πετύχαμε!
Και μάλιστα, για να μην ξεχνιόμαστε, όλα αυτά τα καταφέραμε έχοντας την κοινωνία όρθια και από τους πρώτους μήνες εξασφαλισμένη την πρόσβαση στην υγεία για τους ανασφάλιστους που δεν είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Και να μην ξεχνάμε τα εννέα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε τα 37 δισεκατομμύρια που για πρώτη φορά υπήρχαν στο Ταμείο. Να μην ξεχνάμε ότι εμείς παραλάβαμε άδεια Ταμεία από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή είναι η αλήθεια και καλό είναι να μην την ξεχνάμε! Και για να πούμε και την αλήθεια, σήμερα συζητάμε δημοσιονομικά και πολιτικά ελεύθερα για την άσκηση πολιτικής, γιατί το 2015 η χώρα μας δεν είχε ούτε την πολιτική ούτε τη δημοσιονομική ελευθερία. Κι γι’ αυτό έφταιγαν κάποιες κυβερνήσεις και έφταιγαν κάποιοι υπουργοί που σήμερα κάθονται στα υπουργικά έδρανα και από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά στα ίδια υπουργικά έδρανα, για να λέμε την αλήθεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή και στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, γιατί σε εκείνη την κυβέρνηση είχαμε προχωρήσει και στο East Med Act και στη Συμφωνία «3+1» και στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και στη Σύνοδο του Νότου και στη Σύνοδο των ηγετών των Βαλκανίων. Γιατί για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα ασκήσουμε με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν, πρώτα απ’ όλα γιατί εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπήκαμε για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων και πάνω απ’ όλα των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς δεν είμαστε από τζάκια, από οικογένειες πολιτικών, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, δεν έχουμε εξαρτήσεις ούτε από την καρέκλα ούτε τα συμφέροντα, αλλά και γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει αλλάξει τα προβλήματα.
Όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο σαφώς το αναγνωρίζουμε, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, δεν μεταβλήθηκαν τα προβλήματα των πολιτών με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιθέτως, πολλά από αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα απαντούν σε προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν, κύριε πρωθυπουργέ, από τη δική σας θητεία. Γιατί για ποιον λόγο να μιλήσετε για το market pass, αν δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας; Και πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα ακρίβειας, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Και ποτέ δεν λύθηκε το πρόβλημα ακρίβειας, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση;
Να σας πω και κάτι άλλο, αν διαφωνείτε για την ακρίβεια. Πότε δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα στο ΕΚΑΒ, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Ποτέ δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Πότε μπήκαν τα ασθενοφόρα στα συνεργεία, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση;
Ναι, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησε και η ίδια ή σε προβλήματα που δεν μπόρεσε να λύσει. Δεν πρόκανε; Δεν άντεξε; Να είμαστε λίγο ειλικρινείς και σοβαροί, γιατί πρέπει να συνεισφέρουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το δημόσιο χρέος διογκώθηκε και παραμένει στα ύψη. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και παραμένει στα ύψη. Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος -είναι αλήθεια ότι τα έχει πει και ο ΟΟΣΑ- ο πολλαπλασιασμός στο αρνητικό του ισοζυγίου συναλλαγών, ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ελλείμματος είναι πραγματικότητα. Ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη το 2022 είναι πραγματικότητα. Το είπε η Eurostat.
Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Και χρησιμοποιώ τον πρώτο πληθυντικό γιατί πρέπει να τα λύσουμε όλοι μαζί. Εσείς αν τα κρύψετε, κρύβετε και το πρόβλημα και τις λύσεις γιατί υπηρετείτε άλλα συμφέροντα. Να κάτσουμε να συζητήσουμε, λοιπόν, σοβαρά.
Το market pass και το youth pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, δεν είναι επίλυση της ακρίβειας. Και μάλιστα είναι αποδοχή της ακρίβειας χρησιμοποιώντας λεφτά από τους φόρους για να χρηματοδοτήσετε την ακρίβεια, δηλαδή επιβαρύνοντας κι άλλο την κοινωνία. Εγώ θέλω να διαβάσουμε τον νόμο που λέει πώς χρηματοδοτείται το market pass. Λέει ότι χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και δεν λέει από την εισφορά των υπερκερδών.
Όμως θέλω να πω κάτι εισαγωγικά. Δεν άκουσα τίποτα από τα λόγια του κυρίου πρωθυπουργού -και είναι κρίσιμο- για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με το σχέδιο για τις τράπεζες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, δανειολήπτες. Δεν μπορεί να μην ακούσουμε κάτι. Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτα για την ουσία της ανάπτυξης, που είναι η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση. Ούτε κουβέντα. Αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα και τα βάζω τώρα για να τα λύσουμε στη διάρκεια της συζήτησης.
Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα πάμε να κάνουμε μια σύγκριση πολιτικών. Δεν έχουμε την ίδια πολιτική. Έχουμε μια τελείως διαφορετική πρόταση.
Η πρότασή μας στηρίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει μία ισχυρή, σύγχρονη και καινοτόμα πολιτεία. Δεν είμαστε υπέρ του κράτους. Είμαστε υπέρ της πολιτείας, της σύγχρονης, στελεχωμένης και επαρκούς πολιτείας που θα έχει σχέδιο όμως -σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο και θα σας εξηγήσω γιατί- και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους και προφανώς δεν θα επιτρέπει να ζούμε σε μια κοινωνία άγριας Δύσης. Αυτή είναι μια διαφορά.
Δεύτερη διαφορά: Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που να δίνει προτεραιότητα στο πραγματικό προϊόν και όχι μόνο στις υπηρεσίες. Να είναι συντεταγμένο το σχέδιο σε όλα τα επίπεδα: από το κράτος δικαίου μέχρι τη χωροταξία και η ευημερία να αφορά μία αγορά που είναι πλουραλιστική και όχι ολιγοπωλιακή. Άρα να έχουμε ευημερία για όλους και όχι να υπάρχει διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μόνο για λίγους. Διαφέρουμε και σε αυτό.
Και τρίτον, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά. Μιλάμε για το νερό. Μιλάμε για την ενέργεια. Μιλάμε για την Παιδεία, για την Πρόνοια, για την Υγεία. Μιλάμε και για το υγιές περιβάλλον, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κατάρρευσης των οικοσυστημάτων.
Και για να απαντήσουμε τώρα: προφανώς και πρέπει άμεσα να μεταφερθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Προφανώς. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν συμφώνησε ως προηγούμενος πρωθυπουργός να ψηφίσει την τροπολογία που φέραμε εδώ λίγο πριν τις εκλογές και έκανε τη μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με υπουργό τον κ. Σταϊκούρα έκανε μια νομοθετική ρύθμιση για να μην επιστρέψουν οι μετοχές στο Δημόσιο, ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη πάρει απόφαση στις αρχές του 2022 και ήρθε το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και χτύπησε νέο καμπανάκι. Άρα, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνετε κανένα χατίρι σε κανέναν. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είστε υποχρεωμένος. Και πάλι καλά που έχουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και σας υποχρεώνει. Αλλιώς δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο.
Η πολιτική μας επίσης -για να επιστρέψω σε αυτό- στηρίζεται και σε βασικές αρχές, όπως είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η πολιτική μας έχει επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας. Προσπαθήσατε να κλέψετε κάποια συνθήματα σήμερα, αλλά το θέμα είναι ότι έχει αυξηθεί η φτώχεια, παραδείγματος χάρη, στη δική σας διακυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, που ήταν και μέσα σε μνημόνιο.
Επίσης εμείς υποστηρίζουμε τη γνώση, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Υποστηρίζουμε τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, το δικαίωμα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό. Και εμείς τα βάζουμε μπροστά. Δεν τα ξεχνάμε, κύριε Μητσοτάκη, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και οι μη προνομιούχοι, οι μη «κολλητοί» του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι δημοκρατία.
Εμείς θέλουμε να βλέπουν όλοι την ενίσχυση του εισοδήματός τους, όλοι και όλες που βλέπουν ότι ο πλούτος από την εργασία τους μπαίνει σε τσέπες άλλων. Αυτό έγινε με τα υπερκέρδη. Τα άδικα κέρδη είναι ότι ο πλούτος της εργασίας όλων των Ελλήνων πηγαίνει σε λίγους. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες δούλευαν για λίγες εταιρείες ρεύματος, δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες και λίγες αλυσίδες μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Τρία είναι τα καθήκοντα, λοιπόν, και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο:
Πρώτον, να ασκήσει αντιπολίτευση και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας.
Δεύτερον, να συγκροτήσει μια συνεκτική πρόταση προοδευτικής διεξόδου, κυβερνητικής διεξόδου και να κάνουμε μία πλειοψηφική συμφωνία στην κοινωνία για να υποστηρίξει αυτήν τη διέξοδο.
Τρίτον, να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και τις προοδευτικές ιδέες που αμφισβητούνται στη χώρα μας. Και δυστυχώς, κύριε Μητσοτάκη, αμφισβητούνται και μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν άκουσα να λέτε τίποτα γι’ αυτό.
Ο σκοπός μας είναι η ελπίδα της κοινωνικής προόδου να επιστρέψει και μια ισχυρή Ελλάδα να πάρει τη θέση μιας κοινωνίας που σήμερα δυστυχώς έχει μηδενικές προσδοκίες, οριακή επιβίωση και στοχεύει μόνο στο ρουσφέτι για να τακτοποιηθεί. Εμείς δεν θέλουμε να υποκλίνονται οι νέοι και οι νέες στο ρουσφέτι. Θέλουμε μια άλλη κοινωνία.
Και βέβαια πρέπει να το πω και προς τα υπόλοιπα κόμματα: Η στρατηγική της προοδευτικής διεξόδου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε η συζήτηση για τις προοδευτικές ιδέες. Αλίμονο. Μάλιστα, πρέπει να πω ότι εμείς πάντα είχαμε στόχο τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και με τη στρατηγική της απλής αναλογικής είχαμε τείνει και χείρα φιλίας και συνεργασίας. Ναι, επέλεξαν οι προοδευτικές δυνάμεις τα υπόλοιπα κόμματα να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη. Θα κριθούν από την ιστορία γι’ αυτό. Όμως, ενώ ισχυροποιούνται συντηρητικές απόψεις και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, ενώ επωάζονται κίνδυνοι, εμείς λέμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι προοδευτικές ιδέες και στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο, για να υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές που ξεκινούν από την κοινωνία, για να αφορούν την κοινωνία και όχι σε επίπεδο κορυφής. Σε αυτό εμείς ανοίγουμε τη συζήτηση και έχουμε τη δυνατότητα γιατί δεν έχουμε χώρο ούτε για παραγοντισμούς ούτε για κάποιους που διεκδικούν καρέκλα ούτε για αυθεντίες ούτε για κομματικούς εγωισμούς, που τελικά λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των δεξιών και των συντηρητικών πολιτικών.
Ανησυχήσαμε σήμερα, να σας πω την αλήθεια, για το ποιος θα βάλει πλάτη στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Είναι ένα ερώτημα. Πρέπει να απαντήσετε. Το ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης εκ του Βήματος με αλλαγή του Συντάγματος. Ζήτησε υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περιορισμό της πρόσβασης στην παιδεία, ιδιαίτερα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, γιατί στα ιδιωτικά κολέγια δεν έχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που έβαλε η κ. Κεραμέως. Και αυτό πρέπει να το απαντήσουμε συλλογικά και κοινωνικά.
Σε αυτήν την κατεύθυνση βέβαια καταλαβαίνουμε ότι πρώτη αναγκαιότητα είναι να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι και πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα και για τη μάχη της καθημερινότητας και για τις αξίες της προόδου και της δημοκρατίας και για τα πατριωτικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε άμεσα σε αλλαγές και σήμερα είναι εδώ έτοιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ομόφωνα, μέσα σε λίγες μέρες μετά τη συγκλονιστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι εδώ με πλήρη στελέχωση σε όλες τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με πλήρες χρονοδιάγραμμα που δίνει απάντηση και στη δική του αλλαγή, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Απαντήσαμε σε μια δύσκολη στιγμή.
Πριν μπούμε όμως στα θέματα των προγραμματικών δηλώσεων, επιτρέψτε μου να πω κάτι που επεσήμανα ότι δεν ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της κοινωνίας για τα κομβικά ζητήματα της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και το πώς εκφράζονται σήμερα και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Είδαμε, κύριε πρωθυπουργέ, να εκλέγονται κόμματα με προτροπή καταδικασμένου εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Είδαμε επίσης να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις και να ανοίγουν από άλλους κομματικούς σχηματισμούς συζητήσεις ακόμα και για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θεωρώ –και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- ότι είναι απαράδεκτο το 2023 να ανοίγουν συζητήσεις και απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους και τη ζωή τους.
Δηλώνουμε λοιπόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προτεραιότητα της δράσης μας την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά και για τις αξίες της κοινωνίας. Διότι απέναντι στη μισαλλοδοξία, σε σκοτεινές απόψεις, σε θεωρίες που μας απομακρύνουν από την Ευρώπη και από το κράτος Δικαίου, εμείς καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τη νέα γενιά αλλά και την επιστήμη, τη διανόηση αλλά και την τέχνη, σε ένα πλατύ, δημιουργικό μέτωπο Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς. Και την πρόσκληση αυτή την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και παίρνει αυτή την πρωτοβουλία.
Ξέρουμε βέβαια ότι θα έχουμε και ένα σκληρό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε νεοφιλελεύθερες απόψεις, και μάλιστα ένα μέτωπο το οποίο θα είναι σε μια μάχη άνιση, γιατί υπάρχει και αυτή η πληθώρα της επικοινωνίας. Όμως εμείς το ξεκαθαρίζουμε, θα βάλουμε πλάτη στις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι, πρώτον στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς με τη σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεύτερον, θα βάλουμε πλάτη και θα αντισταθούμε στη νοοτροπία του ρουσφετιού, που ταυτόχρονα όμως αποδομεί το κράτος Δικαίου και τους θεσμούς, που το ζήσαμε, και θα προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία και σε κοινωνικό επίπεδο, να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες, αν χρειαστεί και έξω από την Ελλάδα, και σε επίπεδο Ευρώπης, για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε προηγουμένως να αλλάξει λίγο την ιστορία σε κάποια θέματα πολιτικής ιστορίας. Θέλει να ξεχάσουμε τι έγινε μέχρι το 2015, αλλά δεν είναι όμως εύκολο, γιατί κάποιοι χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας. Θέλετε να ξεχάσουμε και τι έγινε το 2019-2023.
Να μιλήσουμε όμως λίγο ειλικρινά: Δεν έχουμε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε τη συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχετε μια παρθενογένεση. Κάποιοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και σήμερα καλούμαστε να λύσουμε κάποια προβλήματα.
Λέει, παραδείγματος χάρη –και θα το πω πολύ απλά και ήταν και στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας: Να αυξήσουμε τους μισθούς -αναφέρθηκε ο κύριος πρωθυπουργός σε αυτό- και να λύσουμε τα θέματα της Υγείας. Και ρωτάμε πολύ απλά: Και γιατί δεν ασχοληθήκαμε με αυτό το 2019-2023; Γιατί δεν ασχοληθήκατε με αυτό το 2019-2023; Δεν προλάβατε; Ναι, αλλά εκείνη την περίοδο γιατί πρόλαβαν και έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, και δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε με τους μισθούς; Γιατί προλάβατε να υπάρχει ακρίβεια και αισχροκέρδεια, και δεν προλάβατε να υπάρχει δυνατή Υγεία και στελέχωση του ΕΚΑΒ; Αυτά είναι πραγματικά ερωτήματα, δεν μπορείτε να τα κρύψετε.
Και οφείλουμε να ξεκινήσουμε με μια τραγική επικαιρότητα. Υπάρχουν δυστυχώς τις τελευταίες δύο μέρες άλλοι τρεις νεκροί, οι οποίοι προστέθηκαν στην τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα. Ένας 52χρονος γιατρός στο Περιστέρι, ένας άνδρας στη Βόρεια Εύβοια, που μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας σε καρότσα -δεύτερο περιστατικό-, μια γυναίκα που κατέληξε στην παραλία του Γαββαθά στη Λέσβο, όπως ενημερωθήκαμε πρόσφατα, στην Κω, στη Χαλκιδική, στη Νέα Μάκρη, στη Θάσο. Όλα αυτά είναι περιστατικά τα οποία τα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, γιατί ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Άρα πρέπει να δούμε πραγματικά τι ήταν το λάθος και τι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να γίνει δικαιολογία αποδεκτή, όταν υπήρχαν τόσα δισεκατομμύρια διαθέσιμα για την Υγεία, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, και όταν η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της ένταξης πόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, αν δεν κάνω λάθος δέκατη έβδομη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει δικαιολογία, με διαθεσιμότητα πόρων, με κοινωνικό ζήτημα την πανδημία, και ταυτόχρονα να ακούμε από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας τότε ότι είναι πεταμένα λεφτά αν γίνουν μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο κ. Πέτσας, νομίζω, το είπε αυτό. Αυτά τα θυμάται ο ελληνικός λαός.
Ήταν επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μη στηρίξει την Υγεία. Και λόγω της πανδημίας μπορεί λίγο να καθυστέρησε αυτή η επιλογή, όμως το πολιτικό σχέδιο είναι η υπονόμευση της δημόσιας Υγείας. Γιατί δεν έχει τίποτα κακό με έναν ασφαλιστικό φορέα να κάνουμε μια μαστογραφία σε μια ιδιωτική εταιρεία. Το κακό όμως είναι ότι μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θέλετε να βάλουμε μια ιδιωτική εταιρεία να παράγει κέρδη. Αυτό είναι το πρόβλημα, έτσι ιδιωτικοποιείτε την Υγεία. Και είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνη για τη διάλυση του συστήματος Υγείας. Γιατί θυμήθηκε τώρα την Υγεία; Τη θυμόταν αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια, μόνο προς όφελος κάποιων συμφερόντων. Και όφειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία να κάνει έστω λίγες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την τελευταία τετραετία και οι τελευταίες ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Και θεωρώ ότι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κύριε πρωθυπουργέ, είναι προκλητική. Δηλαδή δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για το ΕΚΑΒ και ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε πληρώματα και οδηγούς από την Πυροσβεστική ή από στρατιωτικό προσωπικό, χωρίς πιθανά να υπάρχει εκπαίδευση, χωρίς να έχει αποτελεσματικότητα, όταν και η ΠΟΕΔΗΝ βάζει έντονες ενστάσεις; Αυτά είναι ξεκάθαρα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και οφείλουμε να σας τα επισημάνουμε. Δεν μπορείτε να βάλετε έναν επίδεσμο πάνω σε ένα ανοιχτό τραύμα εγχείρησης.
Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Υγεία. Με ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, που έχει έναν τίτλο, «ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας». Και είναι απλό. Αντέχετε να το κάνουμε; Εμείς το προτείνουμε. Και έχει προφανώς και προσλήψεις.
Ας δούμε λίγο τα θέματα οικονομικής πολιτικής, που είναι γεγονός ότι είναι πιο σημαντικά στις προγραμματικές δηλώσεις. Ζήτημα πρώτο: Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα συνεχιστεί το market pass και το youth pass. Οφείλω να καταθέσω τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε εδώ πέρα πίσω, κύριε Μητσοτάκη, να λέει «Νέα Δημοκρατία ίσον δουλειές, αυτή είναι η κοινωνική πολιτική, όχι η πολιτική των επιδομάτων». Τελικά, τι ακριβώς είναι αυτό που λέτε; Σήμερα ήρθατε και μιλήσατε για επιδόματα. Αυτό είναι το παλιό σας πρόγραμμα, κύριε Μητσοτάκη. Θα το καταθέσω αργότερα στα Πρακτικά.
Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα όταν η νομοθεσία για το market pass προέβλεπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό σε έναν νόμο που προβλέπει την καθυστερημένη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που οφείλω να σας πω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι ακόμα δεν έχει γίνει. Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων παρατάθηκε κι άλλο, πήγε για το τέλος Ιουλίου και βλέπουμε, και δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. Άρα πληρώνουν οι πολίτες με τη φορολόγησή τους, πιθανά με την υπερφορολόγηση από τον ΦΠΑ -θα αναφερθούμε και σε αυτό- τη δική τους επιδότηση του επιδόματος σίτισης, του market pass –πέστε το όπως θέλετε. Αλλά τα υπερκέρδη δεν έχουν φορολογηθεί.
Δεύτερο ζήτημα: Δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν αναλάβει την κυβέρνηση, το 2019, είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ; Ψέμα είναι; Είχε πει ότι δεν θέλουν πολιτική επιδομάτων και θα μειώσουν τον ΦΠΑ. Υπήρχε η υπόσχεση ότι οι δύο συντελεστές θα καταλήξουν στο 11% και στο 22%. Δεν πρέπει να λέω κάποιο ψέμα, έτσι δεν είναι; Το υποσχεθήκατε. Όμως επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ σήμερα, που ακόμα και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν από 2021, τον Οκτώβριο, λέει «μειώστε τα φορολογικά βάρη». Και είχαμε υπερέσοδα πάνω από 4 δισεκατομμύρια στον ΦΠΑ το 2022 εις βάρος των πιο ασθενών οικονομικών τάξεων. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι η έμμεση φορολογία πλήττει ιδιαίτερα τα ασθενή και μεσαία οικονομικά στρώματα και είναι προς όφελος των λίγων. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Δεν πρέπει να το δούμε; Άλλη μια ασυνέπεια λοιπόν.
Στη νέα περίοδο βέβαια η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση μισθών κατά 25%. Μάλιστα. Το ξέχασε την προηγούμενη τετραετία. Όμως η υπόσχεση αυτή, πρώτα απ’ όλα, διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και στους δημόσιους υπαλλήλους, όπου φαίνεται να υπάρχει μέχρι και μείωση αγοραστικής πραγματικών τιμών και αγοραστικής δύναμης, για εργαζόμενους που δεν έχουν δώδεκα χρόνια δει αύξηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, που προφανώς δεν υπάρχει το 25%. Θα περιμένουμε και το νομοσχέδιο. Όμως προσέξτε, γιατί τα όρια που εσείς θέσατε με την πρόταση στην Κομισιόν δείχνουν ότι δεν μπορείτε να καλύψετε τις εξαγγελίες σας.
Η ακρίβεια όμως επιμένει, ιδίως στα τρόφιμα, και ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019 ότι θα συνδέσει τους μισθούς με την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει γίνει αυτό. Και βλέπω ένα τελευταίο δημοσίευμα και θα το καταθέσω: Αύξηση κερδών 17%, αύξηση μισθών 2%. Αυτές είναι ανισότητες, για κάποιους έχει, για κάποιους άλλους δεν έχει. Ναι, αλλά εμείς θέλουμε να έχει για όλους. Η επόμενη μέρα, η προκοπή, να είναι για όλους και για όλες. Δεν το εξασφαλίζετε. Εμείς ήρθαμε εδώ και είμαστε εδώ για να το εξασφαλίσουμε και να σας πιέσουμε και να σας ελέγξουμε, γιατί ορισμένα πράγματα είναι γραπτά και μένουν.
Το πραγματικό λοιπόν αποτέλεσμα είναι ότι μεγαλώνει το χάσμα. Ας λέτε λόγια ωραία για τις ανισότητες και τη συμπερίληψη, τα ακούσαμε. Προσπαθείτε να κλέψετε την ορολογία της αριστερής προοδευτικής πολιτικής και αυτό είναι μια νίκη έναντι της δικιάς σας ιδεολογίας. Όμως η αλήθεια είναι ότι κλέβετε λέξεις, αλλά κλέβετε και το εισόδημα. Διότι τα υπερκέρδη που λείπουν από τις εταιρείες και από τους πολίτες είναι κλοπή για λίγους, με τη δική σας πλάτη.
Να πούμε όμως και την αλήθεια σχετικά με τον πληθωρισμό. Ποια ήταν η προτεραιότητα η πραγματική της κυβέρνησης το 2019-2023; Είναι υπερκέρδη, και ας τα λένε κάποιοι “απρόσμενα”, υπερκέρδη είναι για λίγους. Και γιατί είναι για λίγους; Δεν είναι μόνο στα διυλιστήρια. Ούτε της εμπορίας ρεύματος υπάρχει ακόμη φορολόγηση των υπερκερδών. Δεν έχει βγει καν η υπουργική απόφαση. Νομοθετημένο είναι. Δεν έβγαλαν καν την υπουργική απόφαση.
Ενώ, λοιπόν, δεν έχει γίνει φορολόγηση, τα λεφτά είναι ήδη στα ταμεία κάποιων. Τα λεφτά αυτά είναι ήδη στις ενεργειακές εταιρείες, είναι ήδη στα διυλιστήρια και σε εταιρείες ρεύματος. Και όπως αναδείξαμε πολλές φορές, θα βαρεθήκατε να μας ακούτε, είναι τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια τα υπερκέρδη στην ενέργεια, εκ των οποίων έχουν φορολογηθεί μέχρι τώρα μόνο 340 εκατομμύρια ευρώ.
Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, δεν ήρθατε εδώ όταν αποκάλυψε τα υπερκέρδη ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμευτήκαμε για 90% φορολόγηση; Μόνο 340 εκατομμύρια σε σχέση με 6 δισεκατομμύρια; Σε αυτές τις διαπιστώσεις προσθέστε και τα πρόσφατα ευρήματα από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι για την αύξηση του πληθωρισμού κατά 45% ευθύνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος, λοιπόν, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο εισαγόμενος. Σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αισχροκέρδεια και στην αισχροκέρδεια που δημιουργείται με τις πλάτες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα καταθέσω, λοιπόν, και το θέμα αυτό του πληθωρισμού απληστίας από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δείχνει ποιες πολιτικές συνεισφέρουν όχι μόνο στην αισχροκέρδεια, αλλά και στον πληθωρισμό, πλήττουν δηλαδή από δύο πλευρές το εισόδημα των πολιτών. Κι εδώ πρέπει να πω ότι όσα και να λέτε για την εισαγόμενη κρίση, οφείλω να θυμίσω κάτι πάρα πολύ απλό: η ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021, εφτά μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Αυτή είναι η αλήθεια, για να μην λέμε ό,τι θέλουμε εδώ.
Αναρωτιόμαστε όμως και τι έχετε να πείτε και ποια πρόταση έχετε να κάνετε -γιατί δεν άκουσα κύριε Μητσοτάκη καμία τέτοια πρόταση- για περιορισμό ή για αντιστροφή των αυξήσεων.
Βλέπουμε τι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες και διαβάζω το ρεπορτάζ της Καθημερινήςτης 4ης Ιουλίου: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να βγάλουν αδικαιολόγητα κέρδη. Στη Βρετανία λιανέμποροι κορυφαίοι κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα κέρδη τους σε Βουλευτική Επιτροπή.
Εσείς θα συνεχίσετε να επιδοτείτε την ακρίβεια -διότι τα επιδόματα κάνουν και κάτι τέτοιο- ή θα εφαρμόσετε αυτό που εμείς προτείνουμε; Μακάρι να το εφαρμόσετε, εμείς θα χειροκροτήσουμε. Μιλάω για την εφαρμογή 5% ανώτατου συντελεστή κέρδους σε όλη την ενέργεια και στην παραγωγή ρεύματος και την εμπορία ρεύματος. Εδώ είμαστε, μπορούμε να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις.
Ο κύριος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Αναφέρθηκε κάτι για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας.
Κύριε Μητσοτάκη θα ήθελα -αν σας αφήσει ο κ. Γεραπετρίτης- να παρακολουθήσετε λιγάκι κάτι που είναι πολύ σημαντικό και μας ενδιαφέρει και θα θέλαμε μια απάντηση. Αν θέλετε να πάρετε και τον λόγο μετά. Αναφερθήκατε στην φοροδιαφυγή. Θα καταθέσω λοιπόν, ένα δημοσίευμα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Λέω τον τίτλο μόνο. «Οριστική αναβολή για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, κερδισμένη η φοροδιαφυγή».
Με ποια κυβέρνηση έγινε αυτό; Δεν έγινε τώρα, πριν λίγους μήνες; Πού είναι το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη, ο εκσυγχρονισμός; Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ποιος είναι κερδισμένος; Η φοροδιαφυγή. Ή θέλετε μήπως να αναφερθώ σε αυτό που το λάβετε κι εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, κι έχω την λίστα σήμερα των παραληπτών και το έχετε λάβει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων μάς στέλνει και κοινοποιεί σε εμάς μια κραυγή αγωνίας που λέει ότι το λαθρεμπόριο, η νοθεία και η καταδολίευση των ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών – εκροών έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μας ανησυχεί, πλήττει την επιχειρηματικότητα, πλήττει την κοινωνία, πλήττει τα νοικοκυριά, πλήττει την ανάπτυξη της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αυτά όμως πρέπει να τα λύσουμε.
Και θα καταθέσω το τελευταίο δημοσίευμα και να μη σας κουράζω που λέει ότι οι λαθρέμποροι νίκησαν την ΑΑΔΕ. Ελάχιστα λουκέτα σε βενζινάδικα. Αυτά είναι πραγματικότητα. Όλοι πηγαίνουν στα πρατήρια καυσίμων, όλοι πληρώνουν ταυτόχρονα την ακρίβεια, τα υπερκέρδη, την αισχροκέρδεια και μάλλον και το λαθρεμπόριο. Όλοι και όλες και εσείς και δεν κάνατε κάτι. Δεν πήρατε μέτρα, για να μιλάμε για οικονομία γιατί εμείς θέλουμε να μιλάμε για οικονομία και να μιλάμε και για δουλειές.
Μιας όμως και το θέμα μας είναι οι δουλειές, ακόμα μια φορά και το 2019 η κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερες δουλειές, υποθέτω δουλειές σαν τη Ρόδο. Μάλλον κάτι τέτοιες δουλειές, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και σκάφανδρο για να σερβίρουν. Και αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Θυμίζω ότι σε συζήτηση με επαγγελματίες του τουριστικού τομέα που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόταν ή του ζήτησαν τότε να βάλει οδοστρωτήρα στα δικαιώματα, στα όρια, στις υποχρεώσεις και στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλετε και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί; Όχι βέβαια. Εδώ μιλάμε για μια απορρύθμιση της εργασίας και με νόμο Χατζηδάκη, μιλάμε για προώθηση ελαστικών και φτηνών μορφών, για απελευθέρωση των απολύσεων με την κατάργηση του οκταώρου και όλα αυτά με τις φθηνές υπερωρίες που τα γνωρίζετε κι εσείς, τα γνωρίζετε όλη η Ελλάδα. Αυτά είναι η πολιτική που πρέπει να αλλάξουμε. Δεν ακούσαμε τίποτα για όλα αυτά ούτε για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ούτε για τον έλεγχο της εργασίας, για το ΣΕΠΕ. Αλλά είδαμε περισσότερο την πραγματική σας αντίληψη που λέει βρες τα με τον εργοδότη –τα έλεγε και η Θάτσερ αυτά- μόνος, ατομική ευθύνη, όπως ατομική ευθύνη υπήρχε και στην πανδημία, ατομική ευθύνη και για το τι λογαριασμό ρεύματος θα διαλέξεις, ατομική ευθύνη και με τον εργοδότη. Πουθενά συνδικάτα, πουθενά συλλογικά δικαιώματα, πουθενά εργασιακές σχέσεις, πουθενά διαπραγματεύσεις, πουθενά το δικαίωμα της απεργίας. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Έτσι θα γυρίσουν τα παιδιά από το brain drain; Εμείς, πιστοί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις, για ενίσχυση εργασίας, για διαπραγματεύσεις, για ευρωπαϊκό μισθό -αυτά πρέπει να συζητήσουμε- και προφανώς για την κατάργηση της υπερεργασίας και τη συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία.
Ας βγούμε όμως και λίγο πιο έξω από τη δύναμη της εργασίας, που είναι το κέντρο της παραγωγής, να δούμε το επενδυτικό περιβάλλον. Πού βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα; Μας ανησυχεί. Έχουμε σχεδιασμό της ανάπτυξης; Όχι. Διότι ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, είχε βγάλει από τον αναπτυξιακό νόμο την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν γίνονται επενδύσεις με βάση την στρατηγική, γίνονται όπως λάχει ή όπως τους ταιριάζει για το ρουσφέτι. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Όμως ταυτόχρονα –προσέξτε- δεν έχουμε καν σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030. Κατάφερε ο κ. Σκρέκας να αφήσει στον κύριο Σκυλακάκη τον μη σχεδιασμό. Ήταν πέντε σελίδες power point, κάτι διαφάνειες. Δεν έχουμε σχεδιασμό. Και μιλάει για “πράσινη Ελλάδα”. Τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τώρα έφυγε βέβαια και δεν τα ακούει, αλλά πώς μιλάς για πράσινη Ελλάδα όταν δεν έχεις σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα που είναι η βάση της μετάβασης;
Ταυτόχρονα, μήπως έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό γιατί αναφέρθηκε στη χωροταξία; Μα πώς; Τέσσερα χρόνια χωρίς να ανατεθεί ούτε ένα σχέδιο χωροταξικό πολεοδομικό για Δήμο; Είναι δυνατόν; Και νομίζω δύο τώρα τελευταία στην εκλογική περιφέρεια του νυν υφυπουργού; Είναι δυνατόν; Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτή είναι η ΕΡΕ του ’50 και του ’60, του Γκόρτσου και του ρουσφετιού, χωρίς σχεδιασμό, δηλαδή άγρια Δύση.
Μήπως έχουμε Κτηματολόγιο; Ο άλλος “άριστος”, ο κ. Πιερρακάκης, είναι δυνατόν να νομοθέτησε ότι το Κτηματολόγιο κλείνει με εκκρεμότητες, με αστερίσκους, χωρίς καθαρούς τίτλους για να γίνει ένα ξενοδοχείο, να γίνει μια βιομηχανία, να γίνει μια πράξη οικιστική ή ένα δικαίωμα;
Ή μήπως δεν έχετε δει ότι σήμερα το πρωί -μας έστειλαν φωτογραφία- είμαστε φωτογραφία, 4.30’ τα ξημερώματα έξω από το Υποθηκοφυλακείο περίμεναν άνθρωποι για να πάρουν σειρά. Στην ψηφιακή Ελλάδα που θέλουμε να ζούμε; Όχι, αυτήν την Ελλάδα εμείς δεν την θέλουμε να την αποδεχτούμε. Γιατί τι έχετε κάνει ουσιαστικά; Έχετε καταργήσει την ασφάλεια Δικαίου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε σωστές και σοβαρές επενδύσεις. Για να μην πω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είχαμε και επιχειρηματίες που τους παρακολουθούσε το predator και η ΕΥΠ. Και πώς θα έρθει ένας σοβαρός άνθρωπος να επενδύσει στην Ελλάδα; Και ξέρετε ποια ήταν προτεραιότητα; Η προτεραιότητα ήταν η αναστολή των κατεδαφίσεων.
Κι όμως αυτή η κυβέρνηση που λέει ότι θέλει να είναι “πράσινη”, μας επιφύλαξε να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις στον αιγιαλό, στα ποτάμια, στις κοίτες. Αυτά έχουν νομοθετηθεί την προηγούμενη περίοδο. Και τι κάνατε ταυτόχρονα; Και εγώ σας καλώ να το αλλάξουμε σήμερα μαζί. Σταματήσατε τις προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης, δηλαδή στους επιστήμονες που θα έλεγχαν όλη την αυθαίρετη αλλά και την οργανωμένη δόμηση, για να έχουμε κράτος Δικαίου. Η ανάπτυξη αυτή είναι μια ανάπτυξη με όρους Far West. Δεν έχει κανόνες, δεν έχει έλεγχο και υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας, υποθηκεύει όμως και το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή τους πόρους μας και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Και τελικά καθόμαστε και στενοχωριόμαστε -γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε την στενοχώρια για το Turkaegean που δεν ξέρουμε τελικά ποιο υπουργείο έφταιγε ή γιατί τελικά η εξαγωγική δραστηριότητα που σηματοδότησε την τελευταία περίοδο ήταν η εξαγωγή του predator σε άλλες χώρες και ακόμα περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει εκείνη η ΕΔΕ με τον αναπληρωτή διευθυντή σας. Μιλάμε για ένα κακόβουλο λογισμικό.
Αυτό όμως εμάς μας προσβάλλει. Θέλουμε να συζητήσουμε και μια άλλη Ελλάδα. Και ειλικρινά δεν θέλουμε να συζητήσουμε για κάτι διαφορετικό γιατί συζητούσαμε προηγουμένως και στα έδρανα, πώς είναι δυνατόν να μην ακούς και τίποτα ενώ μιλάμε για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα για τον σιδηρόδρομο; Τίποτα για τον σιδηρόδρομο, για τη σταθερή τροχιά. Και ψάξαμε και στεναχωρηθήκαμε, ειλικρινά σας το λέω, ότι το πρόγραμμα το προεκλογικό της Νέας Δημοκρατίας του 2019 μιλούσε για την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και του τηλελέγχου. Και είχαμε την τραγικότητα των Τεμπών. Ήταν δέσμευσή σας το 2019 να το ολοκληρώσετε.
Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα και να υπάρχει και περιφερειακή ανάπτυξη. Γι’ αυτό μιλήσαμε για την αυτοδιοίκηση για τον κοινοτισμό, για τον περιφερειακό χωροταξικό προγραμματισμό. Δεν σας φαίνεται περίεργο το ότι η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είναι εκτός τελείως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν υπάρχει έργο. Δεν σας κάνει εντύπωση που σταμάτησε τέσσερα χρόνια το διαμετακομιστικό κέντρο του Στρατοπέδου Γκόνου, δηλαδή το κέντρο που θα συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τα Βαλκάνια; Ή ότι κανείς δεν έχει πει πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση της έκθεσης που θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν μάλλον και αυτήν; Ή γιατί περίεργα καθυστερούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος και όλα τα μεγάλα πρότζεκτ, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, που είχαν ξεκινήσει το 2019. Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που επιφυλάσσετε στην πόλη μας;
Η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για την περιφερειακή ανάπτυξη. Για να μην πω ότι στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς κύριε πρωθυπουργέ μας καλέσατε να έρθουμε στα εγκαίνια του Μετρό, που κι αυτά είχατε πει ότι θα γίνουν πέρυσι, που ήδη έχουν τρία χρόνια καθυστέρηση και που δεν ξέρουμε αν όταν γίνουν θα έχουμε ιδιωτικό φορέα διαχείρισης. Ενώ στην πόλη μας καταργήσατε τον Θερμαϊκό Κόλπο, αν θέλετε να μιλήσουμε για περιφερειακή ανάπτυξη. Και δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία, για παράδειγμα, για το κόστος παραγωγής, για τον πρωτογενή τομέα. Διότι και εκεί κρίνεται η περιφερειακή ανάπτυξη και η αποκέντρωση. Διότι μόνο έτσι μπορείς να αναστρέψεις και την αναπτυξιακή ταπείνωση, αλλά και την πληθυσμιακή μείωση και τη γήρανση και το δημογραφικό πρόβλημα. Και αυτά είναι πραγματικά προβλήματα.
Και βέβαια, οφείλω να πω ότι όλα αυτά υπονομεύονται και από τα μεγάλα ελλείμματα στην πράσινη μετάβαση. Αναφέρθηκε ο κύριος πρωθυπουργός, αλλά εγώ θέλω να δώσω κάποια πολύ απλά ερωτήματα. Πρώτον, τι γίνεται με το μπρος-πίσω στην απολιγνιτοποίηση; Δεύτερον, γιατί η χώρα είναι δεσμευμένη στο φυσικό αέριο και συνεχίζει να δεσμεύεται; Τρίτον, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο για να συνδεθούν ακόμα και τα μικρά φωτοβολταϊκά; Τέταρτον, τι γίνεται με την αποθήκευση ενέργειας; Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα για την αποθήκευση ενέργειας; Και πέμπτον, είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 να συζητάμε για απόρριψη στην παραγωγή πράσινης ενέργειας; Και όμως, υπάρχει πλέον παραγόμενη πράσινη ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται.
Λείπει, λοιπόν, και το κομμάτι των ενεργειακών κοινοτήτων και η αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση, ώστε η ελληνική βιομηχανία να έχει και παραγωγή και χρήση πράσινης ενέργειας. Δεν έχουμε τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές κοινότητες και η εξοικονόμηση ενέργειας, δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο, που θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θέλω να κλείσω, όμως, όσον αφορά στα παραγωγικά ζητήματα με κάτι το οποίο δεν είναι παραγωγικό, ή δεν φαίνεται, αλλά είναι στην ουσία του παραγωγικό: Το κράτος Δικαίου. Η διαφύλαξη του κράτους Δικαίου είναι βασικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και την εργασία, άρα την ανάπτυξη. Όμως, θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία των Αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων, η ελευθερία του Τύπου και η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς και δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα.
Η θητεία της Νέας Δημοκρατίας δεν θεωρείται πετυχημένη στα ζητήματα αυτά. Είχαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών και είχαμε, μάλιστα και μια προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Να πω ότι έχουμε και μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο δικαστικό πόρισμα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Και φυσικά, είχαμε και αιφνιδιαστικές νομοθετικές τροπολογίες που περιόριζαν τη διαφάνεια στο θέμα αυτό. Είχαμε ένα κλείσιμο άρον άρον της Εξεταστικής και ένα σχέδιο απενεργοποίησης Ανεξάρτητων Αρχών. Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης τελικά αναγνώρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο και ότι θα χυθεί άπλετο φως, δεν έχουμε απαντήσεις. Η χώρα μας εκτέθηκε διεθνώς, γιατί υπήρχε και ειδική Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξε σε μια σύσταση η οποία είναι κόλαφος για την Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι -γιατί βλέπω και τον κ. Χατζηδάκη- πόσο ασφαλή αισθάνονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ενημερώθηκαν ότι υπήρχαν περιστατικά υποκλοπών ακόμη και εις βάρος τους.
Εμείς, ως Αντιπολίτευση, ως μέλη του Κοινοβουλίου, σας λέμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς και δεν θέλουμε να παρακολουθούνται οι υπουργοί, όπως και ο αρχηγός του στρατεύματος, όπως και ο υπεύθυνος αμυντικών εξοπλισμών. Είναι δυνατόν αυτό να περνάει δίπλα από τους υπουργούς και να μην υπάρχει καμία κουβέντα; Τι δεσμεύσεις και τι προβλήματα υπάρχουν;
Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει και το δηλώνουμε και πιστεύουμε στην αξιοπιστία των πολιτικών στελεχών, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε και πρέπει και η δικαιοσύνη να το αποδείξει ότι έχουμε κράτος Δικαίου. Αυτό αφορά προφανώς και τους δημοσιογράφους, αφορά και τα μέσα ενημέρωσης, αφορά και τη χειραγώγηση της πληροφορίας, αφορά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είπε ότι για το κράτος Δικαίου υπάρχουν απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια ζητήματα της Πρόνοιας, της Παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας, όμως βλέπω ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Θα κλείσω με κάποια ζητήματα και θα εκμεταλλευτώ λίγο παραπάνω και κρατώ αυτό το δικαίωμα στη δεύτερη τοποθέτησή μου.
Θα αναφερθώ λιγάκι πριν κλείσω σε ένα ζήτημα που αφορά στην εξωτερική πολιτική. Είναι σημαντικό θέμα και πρέπει να περιλαμβάνεται στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να αναφερθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι στόχοι σε αυτό το πλαίσιο ήταν ξεκάθαροι, όταν ήμασταν κυβέρνηση και παραμένουν ξεκάθαροι και σήμερα και για τα επόμενα χρόνια. Πρώτος στόχος για εμάς είναι η αποφασιστική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας απέναντι σε κάθε παράνομη αμφισβήτηση, αλλά και κάθε διεκδίκηση της Τουρκίας. Είναι ένα μήνυμα που δώσαμε με το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τον εκσυγχρονισμό των F16, αλλά και όταν το Πολεμικό μας Ναυτικό έφτασε σχεδόν στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου για να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το 2018.
Δεύτερος στόχος μας είναι η ενεργητική προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι ένας αγώνας τον οποίο εμείς κατακτήσαμε και κερδίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατοχύρωσε εθνικά συμφέροντα, προώθησε την ειρήνη και εξασφάλισε την επαναφορά της Ευρώπης σε μια περιοχή, στα δυτικά Βαλκάνια, όπου άλλες δυνάμεις -και η Τουρκία- διεκδικούσαν χώρο.
Όμως, διεκδικήσαμε και τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά ως κεκτημένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας. Και αυτό το κεκτημένο πρέπει να αξιοποιηθεί και σήμερα.
Σήμερα, η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα σε συνέχεια των πολύνεκρων σεισμών και η μείωση των παραβιάσεων δημιουργούν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε η Τουρκία να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο διαλόγου στη βάση του διεθνούς Δικαίου, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της μόνιμης μεταξύ μας διαφοράς -υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς όμως διπλωματικές κόκκινες γραμμές: Την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισης και, ιδιαίτερα, των ελληνικών νησιών, αλλά και με επιβολή κυρώσεων, αν τυχόν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων.
Και τρίτος για εμάς στόχος της εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η αναβάθμιση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, ως ένας πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ως ένας περιφερειακός ενεργειακός και πολιτιστικός κόμβος, γιατί θέλουμε να είναι κόμβος και σημείο αναφοράς η χώρα μας. Και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να δίνει αυτό το διεθνές μήνυμα, διατηρώντας μια σαφή θέση απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή, με αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και τηρώντας τις δεσμεύσεις της, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η αλληλεγγύη, όμως, επιβάλλει και κάθε φορά να διαλέγει το πώς θα δείξει την αλληλεγγύη της και το δικαίωμα να επιλέξει αυτόν τον δρόμο της αλληλεγγύης.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε διεθνής πρωτοβουλία για την ειρήνη, γιατί πρέπει να μιλάμε πρώτα για την ειρήνη και μετά για την αλληλεγγύη και στο προσφυγικό, αλλά και στις περιοχές όπου έχουμε, δυστυχώς, την τραγική εξέλιξη.
Και τέταρτος στόχος της Ελλάδας είναι να αξιοποιήσει τις συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό, αλλά και ευρωτουρκικό πλαίσιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Μια ουσιαστικά δίκαιη συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου, όπου η προστασία των συνόρων -που, προφανώς και προέχει- απέναντι στην άθλια εργαλειοποίηση του πόνου και της αγωνίας από τους διακινητές, θα γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη ζωή. Εμείς αυτό λέμε, δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Προασπίζουμε τα σύνορα της χώρας μας. Αντιμετωπίζουμε την άθλια διαχείριση του πόνου και της αγωνίας από τους διακινητές, σεβόμενοι το διεθνές Δίκαιο, το οποίο έτσι εξασφαλίζει και τα δικαιώματα της χώρας και την ανθρώπινη ζωή. Και όπου προφανώς πρέπει να εξασφαλίζονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης για να αποδυναμωθούν οι παράνομες επικίνδυνες οδοί, οι χώρες της Ευρώπης να δεσμευτούν για την αναλογική, δίκαιη κατανομή των προσφύγων και προφανώς, όπου υπάρχει παρατυπία και παρανομία να υπάρχει και η ορθή διαδικασία της επιστροφής. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμά μας ήταν σταθερό και οι στόχοι αυτοί ήταν εθνικοί. Όσο ψηφοθηρικά και αν χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία τα εθνικά ζητήματα, για εμάς, το μήνυμα είναι σαφές: Στηρίζουμε ενεργά τον διάλογο με την Τουρκία, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Αν αυτές παραβιαστούν, η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της.
Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για αγορά εξοπλιστικών, αν δεν υπάρχει διαφάνεια, αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, αν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Διότι δεν έγιναν το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έτσι.
Και τρίτον, ο όρος για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στον αμυντικό τομέα είναι να υπάρχει αμοιβαία επωφελής διαδικασία και τρόπος. Δεν θα δεχτούμε λογικές του «πιστού και δεδομένου συμμάχου». Το ακούσαμε τα πρώτα χρόνια από τον κ. Μητσοτάκη. Ούτε θα δεχτούμε ανταλλάγματα, ιδίως στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.
Και προφανώς, η εξωτερική αμυντική μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει παιγνίδι εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας. Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για αλίευση ψήφων. Διότι το ακούσαμε και σήμερα και βλέπουμε τα αποτελέσματα και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Ξεκαθαρίζουμε, κύριε Μητσοτάκη: Είδαμε τους λυσσαλέους αγώνες που κάνατε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χέρι χέρι με δυνάμεις που σήμερα είναι στο Κοινοβούλιο και ελπίζω να σας ανησυχούν και εσάς. Είδαμε να χειροκροτείτε, νομίζω, τον κ. Βορίδη, όταν μας κατήγγειλε τότε για μειοδοσία. Ευτυχώς για τη χώρα, σήμερα, τιμάτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είστε από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς που πρότειναν να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, όμως, για την Ελλάδα, δεν έχετε το σθένος όχι να υπογράψετε νέες συμφωνίες, αλλά και να φέρετε να κυρώσετε τρεις τεχνικές Συμφωνίες που εκκρεμούν εδώ με τη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα να ανησυχούμε για τον δύστροπο ανατολικό γείτονα και τους ρόλους που αναλαμβάνει στα Βαλκάνια.
Την ίδια ανησυχία πρέπει να σας πω ότι έχουμε και στην Αλβανία, που προτιμάτε τις φιέστες και όχι την πίεση για να υπάρχει σεβασμός στην ελληνική εθνική μειονότητα. Από την άλλη, σας ακούσαμε να λέτε τα τελευταία χρόνια ότι για μας, ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη, ότι αποτελούμε εθνική εξαίρεση και είδαμε ότι εκμεταλλευτήκατε ακόμα και το ζήτημα της ΕΥΠ στη Θράκη. Ταυτίζετε όποιον κάνει κριτική στο μεταναστευτικό και στο τραγικό ναυάγιο του Πύλου με τις τουρκικές θέσεις, παρότι βοούν τα διεθνή μέσα. Σήμερα, μάλιστα, στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου συζητούσαν για την ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα αυτό. Μας προσβάλλει να λέει για τη χώρα μας «ανεξάρτητη έρευνα».
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου ότι η Αριστερά και γενικότερα η δημοκρατική και προοδευτική Παράταξη της χώρας ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης θα υποστηρίζει, χωρίς κομματική εκμετάλλευση, τα πατριωτικά συμφέροντα και τις εθνικές γραμμές, θα αξιοποιεί τη γραμμή του διεθνούς Δικαίου, γιατί αυτό πολλαπλασιάζει τη δύναμη της χώρας μας, και θα στέκεται πάντα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις και απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τα εθνικά συμφέροντα για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.
Κύριε Μητσοτάκη, σας άκουσα σήμερα να βάζετε μετεκλογικά τα θέματα του δικαιώματος στην επιλογή και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αναρωτιέμαι: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο, γιατί είπατε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το φέρνετε τώρα μετεκλογικά; Υπάρχει ένα ερώτημα. Το ερώτημα βέβαια είναι εύλογο. Σε θέματα ισότητας χωρούν αοριστίες ή να κρύβετε κάτι προεκλογικά και να το λέτε μετεκλογικά; Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζονται ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, για όλους τους ανθρώπους. Και η καιροσκοπική εκμετάλλευση είτε του πατριωτισμού είτε εθνικών θεμάτων είτε ακόμα και του θρησκεύματος είναι επικίνδυνη. Δίνει χώρο σε ακροδεξιές αντιλήψεις, αυξάνει τις ανισότητες. Και μάλιστα, όταν αυτό προχωρά μαζί με την αφαίρεση του ρόλου της επιστήμης, είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να μην το πούμε.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι αυτή η πορεία στο επίπεδο των ιδεών συνδυάστηκε με την αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία. Και αυτό ήταν επιλογή σας. Γιατί εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στον δρόμο της επιστήμης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ατομικών δικαιωμάτων.
Και όλα αυτά μαζί, όλα όσα σας ανέφερα, αποδεικνύουν μια μεγάλη ανησυχία, ότι απομακρύνεται η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με σκληρούς αγώνες και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη. Όμως, εμείς θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη και θέλουμε να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς, και στο επίπεδο μισθών και στο επίπεδο διαδικασίας ανάπτυξης και στο επίπεδο των πολιτικών των δικαιωμάτων υπάρχουν κίνδυνοι και σας τους επισημαίνουμε.
Επειδή, λοιπόν, οι αναμετρήσεις είναι ιδεολογικές και τα κόμματα υπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια, εμείς θέλουμε να σας πούμε ότι ξέρουμε πολύ καλά ποιο θα είναι το επίπεδο της δικής μας αντιπαράθεσης σε αυτή τη θητεία. Εμείς είμαστε με μια ισχυρή, σύγχρονη πολιτεία, με κοινωνικό κράτος. Και εσείς είστε με ένα «Far West», με αποθέωση της αγοράς. Σε αυτό θα αντιπαρατεθούμε.
Εμείς θα έχουμε ένα βλέμμα σταθερό, που θα κοιτάει την κοινωνία. Θα επιχειρήσουμε να ενεργοποιήσουμε κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευτεί, που έχουν ιδιωτεύσει και να επαναφέρουμε την αξία της πολιτικής. Γιατί πρέπει να σας πω ότι το «γκριζάρισμα» της πολιτικής, την απαξίωση της πολιτικής, τη λογική του «όλοι ίδιοι είναι», του «τίποτα δεν γίνεται» τα χρησιμοποιήσατε και τα χρησιμοποιεί και το σύστημα οικονομικής εξουσίας για να μην έχει αντίπαλο, γιατί έτσι τελικά θίγονται τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Εμείς, λοιπόν, θα στηρίξουμε τον αγώνα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και της αναδιανομής προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κανονικοποίηση, που μπορεί να γίνεται έμμεσα ή άμεσα, σκοταδιστικών, αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών. Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα τα οποία κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και έχουν αξία και ανάγκη για την κοινωνία μας και τον λαό μας. Και θα το κάνουμε αυτό με ευθύνη και με όραμα για τους πολίτες και την πατρίδα.
Προφανώς, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Προφανώς! Αλλά, έχουμε εμπειρία και από μια τετραετία η οποία πολλαπλασίασε τα βάρη στην κοινωνία. Θα τα λάβουμε και αυτά υπόψη μας.
Εμείς, λοιπόν, σας το ξεκαθαρίζουμε: Θα στηρίξουμε την πρόοδο, θα στηρίξουμε τη Δημοκρατία. Όμως, θα μας βρείτε απέναντι και κοινοβουλευτικά και κινηματικά, αλλά πάντα δημοκρατικά, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της οικονομίας, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας, σε κάθε προσπάθεια ή κίνδυνο υποβάθμισης της χώρας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή, είναι υψηλή δέσμευση. Και εμείς θα είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη δέσμευση για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη και τα ατομικά δικαιώματα. Και η Δημοκρατία θα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ελληνική Βουλή και τους κοινωνικούς αγώνες.
Σας ευχαριστώ θερμά.