Μητσοτάκης: Οι Έλληνες έχουν μονάχα μια αξιόπιστη επιλογή διακυβέρνησης. Τη ΝΔ

«Δεν είναι μόνο το δίλημμα αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Η απλή αναλογική και η κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και ένα ακόμα δίλημμα το οποίο είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό. Και αυτό είναι πολύ απλό: σταθερότητα ή χάος», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Καστοριά.

 

«Όσα χρόνια είτε παρατηρώ την πολιτική είτε συμμετέχω σε αυτήν, πρέπει να σας πω ότι είναι οι πρώτες εκλογές όπου τρεις μέρες πριν από τις εκλογές συμβαίνει το εξής παράδοξο: από τη μια υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης: ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό πρεσβεύουμε εμείς. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

 

Μετά την κυβέρνηση ηττημένων, και την κυβέρνηση ανοχής, οι αντίπαλοί μας ξεφούρνισαν και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού

 

«Προσέξτε την αλληλουχία του τι έχουν πει οι αντίπαλοί μας. Έχουν μιλήσει για κυβέρνηση ηττημένων. Έχουν μιλήσει για κυβέρνηση ανοχής. Τώρα μας ξεφούρνισαν καινούργιο “λαγό από το καπέλο”, κυβέρνηση ειδικού σκοπού για λίγους μήνες, λέει, για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών. Προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά ο ένας δεν θέλει τον άλλον. Και ο κ. Ανδρουλάκης θέλει για Πρωθυπουργό κάποιον «άγνωστο Χ» -kinder έκπληξη- τον οποίο θα «βγάλει από το καπέλο», τον οποίο ο ίδιος ξέρει αλλά δεν μας τον λέει. Θα μας τον πει μετά τις εκλογές.

 

Κάπου σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου καραδοκεί και ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος λέει, “είμαι και εγώ εδώ για να πάρω τα ευρώ σας να τα κάνω ‘Δήμητρες’”. Τους λέμε: ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεν θα πάρουμε. Σας είδαμε, σας δοκιμάσαμε, σας ξέρουμε. Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο δεύτερη φορά στη συμφορά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία, δείτε τι γίνεται στην Τουρκία

 

«Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δείτε τι γίνεται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στη γειτονική Τουρκία. Εμείς τείνουμε πάντα χείρα φιλίας στην Τουρκία. Και θέλουμε να μπορούμε να λύνουμε την βασική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και πάντα με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.

 

Μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη ημέρα ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα επανέλθει; Ποιος, λοιπόν, είναι πιο κατάλληλος να διαχειριστεί μια επιθετική Τουρκία την επόμενη μέρα; Αυτός που ξέρει να χτίζει συμμαχίες, αυτός που ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός που μετατρέπει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά ζητήματα. Αυτός ο οποίος έχει αποδείξει ότι στις κρίσεις της εξωτερικής πολιτικής μπορεί να τοποθετεί πάντα την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν αναζητά άλλες γεωπολιτικές διεξόδους, οι οποίες θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και επιζήμιες για τα εθνικά ζητήματα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 

Ο Διονύσης Σαββόπουλος λοιδορήθηκε και στοχοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή

 

«Θέλω, όμως, να καταδείξω κάτι το οποίο μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, έκανε μία πολιτική δήλωση. Είναι ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο, δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι στη Χούντα, με αντιδικτατορικές περγαμηνές, και είπε την άποψή του. Η άποψή του ήταν ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτή μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία.

 

Λοιδορήθηκε και στοχοποιήθηκε με απόλυτα συστηματικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα τρολ τους. Ντροπή, ντροπή, ντροπή. Είναι το μόνο το οποίο μπορώ να πω για ένα κόμμα που, όταν άλλοι καλλιτέχνες εκφράζουν την άποψή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοί, αλλά όταν οποιοσδήποτε άλλος λέει «ξέρετε ρε παιδιά, το προνόμιο του προοδευτισμού δεν ανήκει μόνο στην Αριστερά, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα, εδώ, σε αυτόν τον τόπο, και που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να είναι καλύτερες για το μέλλον της πατρίδας μας», έρχονται τώρα όλοι αυτοί και τους στοχοποιούν και τους λοιδορούν».

 

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

 

Ζήτω η Νέα Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή.

 

Φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας. Ήθελα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου να βρεθώ μια ακόμα φορά κοντά σας. Να πάρω δύναμη από το χειροκρότημά σας, από το χαμόγελό σας, από τον ενθουσιασμό σας, από την αισιοδοξία σας. Φουσκώνει σε όλη την πατρίδα ένα μεγάλο γαλάζιο κύμα το οποίο θα μας φέρει μεγάλους νικητές στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Αυτό εξαρτάται από την κυρίαρχη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά είμαι σίγουρος ότι 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, θα γιορτάζει η Ελλάδα μας, η παράταξή μας. Και θα γιορτάζει βέβαια, κ. Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, θα γιορτάζει και η Καστοριά, μια περιοχή, μια πόλη τόσο ταυτισμένη με τους παραδοσιακούς αγώνες της Νέας Δημοκρατίας.

 

Φίλες και φίλοι, έχουμε εκλογές σε τέσσερις μέρες από σήμερα. Έχω γυρίσει ολόκληρη την πατρίδα μας. Βρίσκομαι ξανά, για ακόμα μια φορά, στη Δυτική Μακεδονία για δύο λόγους: ο πρώτος -σας τον είπα ήδη- θέλω να πάρω δύναμη από μια περιοχή που πάντα ήταν στην καρδιά της παράταξής μας. Η Καστοριά είναι σίγουρα μπλε. Ήταν μπλε, είναι μπλε και θα είναι πάντα μπλε.

 

Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος, αγαπητέ Γιώργο (Κασαπίδη), κ. Περιφερειάρχα, που ήθελα να είμαι σήμερα εδώ, μαζί σας. Διότι θέλω να ξέρετε ότι η Καστοριά έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση μέσα στη δική μου καρδιά.

 

Θέλω να γνωρίζετε ότι, όπως στηρίξαμε την Καστοριά, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αυτά τα τέσσερα χρόνια, έτσι θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε και την επόμενη τετραετία. Θα είμαστε κοντά σας, όπως ήμασταν κοντά σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δοκιμάστηκαν τέσσερα δύσκολα χρόνια τώρα.

 

Και καθώς, φίλες και φίλοι, ολοκληρώνεται πια αυτή η προεκλογική περίοδος, όπως σας είπα, έχω γυρίσει ολόκληρη τη χώρα και έχω κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να μιλήσω όχι τόσο για το παρελθόν, για το τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά κυρίως για το τι θέλουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Επειδή οι εκλογές πάντα αφορούν το μέλλον μας και οι εκλογές πάντα είναι μία επιλογή που αφορά τελικά τη ζωή όλων μας.

 

Εδώ, η επιλογή την οποία έχουμε να κάνουμε μπροστά μας είναι πολύ ξεκάθαρη: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μία Ελλάδα ισχυρή ή θα επιστρέψουμε στις εποχές όπου η Ελλάδα ήταν το «αποπαίδι» της Ευρώπης; Θα εξακολουθούμε να οικοδομούμε μία πολιτική που θα μειώνει τους φόρους, θα στηρίζει την ανάπτυξη, θα στηρίζει τους συνταξιούχους ή θα γυρίσουμε σε εποχές όπου η φορολόγηση τσάκιζε τη μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι πλήρωναν τις επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου;

 

Το παρελθόν, φίλες και φίλοι, μιλάει από μόνο του. Όταν με εμπιστευτήκατε και υπογράψαμε από κοινού αυτή τη συμφωνία αλήθειας στην οποία σας ζήτησα να δεσμευτούμε τον Ιούλιο του 2019, ούτε εγώ ο ίδιος φανταζόμουν πόσες κρίσεις θα χρειαστεί να διαχειριστούμε την τετραετία που μας πέρασε.

 

Θυμάμαι ακόμα πολύ έντονα τον Μάρτιο του 2020, όταν ενημερώθηκα ότι συγκεντρώνονταν πάρα πολλοί, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα στον Έβρο, οργανωμένοι τότε από την Τουρκία, για να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια και να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο πίεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

 

Τότε δώσαμε μία μεγάλη μάχη και την κερδίσαμε. Η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της. Απέδειξε ότι έχει σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα και στον αέρα. Και σταδιακά πείσαμε και ολόκληρη την Ευρώπη ότι καμία ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα εάν δεν ξεκινάμε από τη βασική παραδοχή ότι πρέπει η Ευρώπη να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Σε αυτή τη μάχη η Ελλάδα μας ήταν πρωταγωνίστρια.

 

Αμέσως μετά πήρα ίσως την πιο δύσκολη, πολιτικά, απόφαση όλης της τετραετίας, όταν αναγκάστηκα στην κυριολεξία σε μία ημέρα να κλείσω ολόκληρη τη χώρα απέναντι σε έναν ιό τον οποίο δεν γνωρίζαμε καθόλου και για τον οποίο δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης. Κλείσαμε τη χώρα με τεράστιο οικονομικό κόστος. Σταθήκαμε, όμως, και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, κοντά στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Πληρώσαμε μισθούς, πληρώσαμε επιστρεπτέα προκαταβολή, κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας.

 

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα -όταν με το καλό ξανάνοιξε η οικονομία- να συνεχίσουμε σε αυτή τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική για να μπορούμε σήμερα να είμαστε υπερήφανοι ότι, ναι, η Ελλάδα μας η οποία αντιμετωπιζόταν πάντα με τόσο καχυποψία από τους ευρωπαίους εταίρους, σήμερα μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε τους βορειοευρωπαίους γείτονές μας και να τους πούμε, «εμείς έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι εσείς. Εμείς μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που τονώνουν την ανάπτυξη. Εμείς, ναι, μπορούμε να υλοποιήσουμε μια πολιτική η οποία τελικά μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις θέσεις εργασίας».

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος δείκτης κοινωνικής ανισότητας από την ανεργία και ειδικά από την ανεργία των νέων. Είμαι υπερήφανος που αυτά τα τέσσερα χρόνια καταφέραμε και δημιουργήσαμε σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Φέραμε στην πατρίδα μας επενδύσεις και επενδυτές που ούτε θα φαντάζονταν στο παρελθόν να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

 

Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πραγματικό επενδυτικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας χρειάστηκε να διαχειριστούμε έναν πολύ ερειστικό και επιθετικό γείτονα. Εγώ γνωρίζω καλύτερα πόσες δυσκολίες περάσαμε. Ειδικά το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε «μια ανάσα» από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όμως εμείς υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εμείς ήμασταν αυτοί που -χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης- επενδύσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και τα Rafale πετούν ήδη πάνω από τους ελληνικούς ουρανούς.

 

Οι νέες μας φρεγάτες ναυπηγούνται ήδη. Θα παραλάβουμε την πρώτη το 2025. Η χώρα είναι θωρακισμένη με αμυντικές συμφωνίες με ισχυρότατες χώρες, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Η χώρα έχει γίνει γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Σήμερα είναι το φυσικό αέριο, το οποίο εισάγουμε από λιμάνια μας. Αύριο θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μεθαύριο θα είναι το υδρογόνο. Η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια στη μεγάλη ενεργειακή μετάβαση η οποία ήδη συντελείται. Με την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη γραμμή.

 

Και βέβαια δεν μας έφταναν όλα αυτά, μετά έπρεπε να διαχειριστούμε και έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, μία απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τρομερές επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας, με τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες ανέβηκαν 10 φορές επάνω. Σκεφτείτε το, 10 φορές πάνω, είναι σαν να πληρώνουμε το ισοδύναμο της βενζίνης 15 ευρώ, ας πούμε, το λίτρο.

 

Αυτό έπρεπε να διαχειριστούμε ως τιμές φυσικού αερίου και όμως και εκεί στηρίξαμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά. Θυμάστε τη μεγάλη ανησυχία η οποία υπήρχε στην αρχή της κρίσης με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήρθε η κυβέρνηση, φορολόγησε τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και επέστρεψε τα έσοδα από αυτή τη φορολόγηση στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές της ενέργειας.

 

Ταυτόχρονα να μπορέσουμε συγκρατήσουμε και τις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να είναι πιεστικά υψηλός. Είναι, όμως, πια ο δεύτερος χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Θεωρώ ότι τα χειρότερα στον πληθωρισμό τα έχουμε δει. Όμως και στον πληθωρισμό, σπεύσαμε να υποστηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από μέτρα, το «Market Pass», το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε, γιατί πάντα το μέλημά μας ήταν η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αυτών που τα βγάζουν πέρα πιο δύσκολα.

 

Θα μπορούσα λοιπόν σήμερα να σας πω: «κοιτάξτε, κάνοντας τον απολογισμό μας τέσσερα χρόνια έπρεπε να διαχειριστούμε τόσες κρίσεις, κρατήσαμε το σκάφος της Ελλάδας ασφαλές αλλά δεν προφτάσαμε να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». Δεν θα το κάνω, γιατί πολύ απλά δεν είναι αλήθεια.

 

Σας είπα ότι θα μειώσω τους φόρους και μείωσα τους φόρους για όλες και για όλους. ΕΝΦΙΑ, εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, φόρος στις επιχειρήσεις -από το 29% στο 22%-, μείωση της προκαταβολής. Κατάργηση του φόρου γονικής παροχής πρακτικά για όλους, ώστε να μπορείτε να μεταβιβάζετε την περιουσία σας στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας χωρίς να την ξαναπληρώσετε. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις μονάδες, τόσο σημαντικό για τις επιχειρήσεις μας οι οποίες αγωνίζονται να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

 

Και βέβαια, κάτι ακόμα το οποίο αποτέλεσε πάντα δέσμευσή μου: στήριξη των συνταξιούχων. Οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια δόθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ξέρω ότι εδώ κρύβεται ακόμα μία μεγάλη αδικία. Η αδικία ονομάζεται προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Την επόμενη φορά που κάποιοι θα ισχυριστούν ότι νοιάζονται δήθεν για τους συνταξιούχους, στείλτε τους παρακαλώ τον λογαριασμό στην κάλπη, γιατί οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κατρούγκαλος τσάκισαν τις συντάξεις τους.

 

Σας επέβαλαν την προσωπική διαφορά και πέρασαν το «μπαλάκι» της ευθύνης για να διορθωθεί αυτό στην επόμενη κυβέρνηση. Ακούστε το λοιπόν καθαρά: όσο υπάρχει η προσωπική διαφορά, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι να γνωρίζουν ότι θα έχουν στήριξη από αυτή την κυβέρνηση ωσότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά.

 

Κάναμε όμως πράξη το πρόγραμμά μας και σε πολλούς άλλους τομείς. Στην παιδεία, παραδείγματος χάρη -και χαίρομαι που έχουμε εδώ τόσα νέα παιδιά, ευχαριστώ την ΟΝΝΕΔ, ευχαριστώ τη ΔΑΠ, ευχαριστώ τη νεολαία μας που πάντα είναι στην πρώτη γραμμή- απελευθερώσαμε τα πανεπιστήμια από τους τραμπούκους της βίας. Γιατί τα πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και όχι στους κουκουλοφόρους.

 

Όταν έκανα την παρουσίαση του προγράμματός μας στην Αθήνα χρησιμοποίησα από πίσω μου φωτογραφίες, για να καταδείξω το πώς οραματίζομαι το μέλλον της Παιδείας μας, κι έβαλα μία φωτογραφία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από την Κοζάνη. Ρώτησα το κοινό αν γνωρίζουν πού είναι αυτό το πανεπιστήμιο. Οι πιο πολλοί νόμιζαν ότι ήταν στο εξωτερικό. Και όμως, είναι ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο το οποίο κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά, με τέσσερα τμήματα εδώ, στην Καστοριά, τα οποία θέλουμε να στηρίξουμε -εξαιρετικά και τα τέσσερα- και με καινούργιο κτίριο για το Μαθηματικό.

 

Να μπορούν να έρχονται οι φοιτητές μας σε περιφερειακά πανεπιστήμια και να κάνουν δύο πράγματα: αφενός να παίρνουν ποιοτική γνώση και αφετέρου να απολαμβάνουν μια ποιότητα ζωής που δύσκολα -ειδικά εδώ στην Καστοριά- θα μπορούν να βρουν αλλού. Φυσικά να τονώνουν και την τοπική οικονομία. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στο όραμά μας για την παιδεία της επόμενης μέρας.

 

Κάναμε παρεμβάσεις λοιπόν, φίλες και φίλοι, σε πάρα πολλούς τομείς. Παραπάνω από 400 νομοσχέδια ψηφίστηκαν παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες και αυτό το οποίο κάναμε τελικά, αν έπρεπε να το πω σε μια πρόταση, είναι ότι βάλαμε τις βάσεις για να αλλάξει, επιτέλους, πίστα η Ελλάδα. Να μπορέσει να γίνει σε όλα τα επίπεδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.

 

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτικούς πόρους τους οποίους η χώρα δεν είχε ποτέ διαθέσιμους στο παρελθόν. Το νέο μας ΠΕΠ εδώ, της Δυτικής Μακεδονίας, είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ήταν πριν. Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν για τη δίκαιη μετάβαση και οι πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι συνολικά για τη Δυτική Μακεδονία είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της περιοχής. Και η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία που πραγματικά αυτά τα χρήματα θα δείξουν το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα.

 

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο, με μεγάλα έργα, μεσαία έργα, μικρά έργα, και καταφέρνουμε επιτέλους να «ξεκολλάμε» έργα τα οποία κάποιοι τα είχαν ξεγράψει: το φράγμα του Νεστορίου, θα γίνει το φράγμα, έχω ασχοληθεί προσωπικά, η σήραγγα της Κλεισούρας, σημαντικά αναπτυξιακά έργα εδώ για την περιοχή σας, το φυσικό αέριο έρχεται επιτέλους στη Δυτική Μακεδονία.

 

Ξέρω, εμείς στην Κρήτη μπορεί να χρειάζεται να ανοίγουμε ελάχιστα το καλοριφέρ τον χειμώνα αλλά εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θέλουμε να έχετε μία εναλλακτική πηγή θέρμανσης, φθηνή, γιατί όπως βλέπετε οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει. Και ναι, αν χρειαζόμαστε και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να σας διευκολύνουμε να αλλάξετε τις συσκευές σας και να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το φυσικό αέριο, θα εξετάσουμε και αυτή την επιλογή. Όπως το κάναμε για τα προγράμματα «Εξοικονομώ», με τόσο σημαντική αποδοχή. Όπως το κάνουμε για το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα», το οποίο έχει «σπάσει τα κοντέρ» και «τρέχουμε και δεν φτάνουμε» να διαχειριστούμε τις αιτήσεις.

 

Όλα αυτά είναι σημαντικά προγράμματα. Γιατί; Διότι βοηθούν τα νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των νοικοκυριών -πολύ σημαντικό για τη συνολική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή- και στηρίζουν και την τοπική οικονομία. Διότι όλα αυτά στηρίζονται σε πρώτες ύλες που κατ’ εξοχήν παράγονται στην πατρίδα μας και φυσικά τονώνουν και όλο τον κλάδο της οικονομίας. Πάρα πολλά επαγγέλματα δουλεύουν γύρω από αυτές τις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην ενεργειακή αναβάθμιση.

 

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι λίγα από αυτά τα οποία κάναμε πράξη αυτή την τετραετία. Δεν θέλω να μιλήσω πολύ περισσότερο για τον απολογισμό μας, γιατί θέλω να συγκρατήσετε ένα πράγμα το οποίο νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία: επειδή οι εκλογές, όπως σας είπα, είναι για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, τελικά συγκρίνεται και η αξιοπιστία των βασικών πολιτικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για το μεγάλο προνόμιο, τη μεγάλη ευθύνη να κυβερνήσουν τον τόπο.

 

Εμείς αυτά τα οποία σας είπαμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα κάναμε πράξη. Οι αντίπαλοί μας, αναρωτιέμαι, μπορούν να πουν το ίδιο; Αυτοί οι οποίοι θα έσκιζαν τα μνημόνια «με έναν νόμο και με ένα άρθρο» και μας φόρτωσαν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τώρα πανηγυρίζουν. Προσέξτε, πανηγυρίζουν γιατί, λέει, είναι αυτοί που μας έβγαλαν από τα μνημόνια στα οποία πρώτα αυτοί μας έβαλαν. Είναι σαν τον πυρομανή, ο οποίος βάζει φωτιά στο σπίτι και μετά πανηγυρίζει γιατί φώναξε την Πυροσβεστική και έσβησε η φωτιά.

 

Είναι, ξέρετε, πολύ δύσκολο να μπορούμε να κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αυτή τη στιγμή, μέσα στην απελπισία τους, είναι διατεθειμένες να τάξουν τα πάντα στους πάντες. Και όταν ζητήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ «ελάτε, ρε παιδιά, να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Δεν πιστεύετε αυτό το οποίο λέμε εμείς, ότι το πρόγραμμα στοιχίζει 83 δισ., στείλτε το πρόγραμμά σας στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Βουλής, στο Γενικό Λογιστήριο, να γίνει μια ανεξάρτητη κοστολόγηση. Πόσο στοιχίζουν επιτέλους αυτά τα οποία λέτε; Τα αντέχει η ελληνική οικονομία;». Σιωπή. Γιατί πολύ απλά γνωρίζουν ότι αν το έκαναν αυτό, θα αναδεικνυόταν για ακόμα μια φορά το ψέμα τους και η υποκρισία τους. Και ο αφόρητος λαϊκισμός τους.

 

Εμείς, λοιπόν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου μιλήσαμε για το πρόγραμμά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος. Όπως θυμάστε, έχουμε βρεθεί ήδη αρκετές φορές στη Δυτική Μακεδονία. Ήρθαμε ακόμα μια φορά για να παρουσιάσουμε το περιφερειακό μας πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία του 2030.

 

Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν μέσα έργα τα οποία είναι μελετημένα, κοστολογημένα, με συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης. Και ουσιαστικά αυτό εδώ είναι το καινούργιο συμβόλαιο αλήθειας και λογοδοσίας το οποίο σας ζητώ να συνυπογράψουμε για την επόμενη τετραετία. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας, εδώ, για τη Δυτική Μακεδονία, για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε.

 

Και έχετε κάθε δικαίωμα, από εδώ και στο εξής, να μας ζητάτε τον λογαριασμό αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμά μας σε εθνική κλίμακα. Για την παραγωγική Ελλάδα, για τη δίκαιη Ελλάδα, για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, για την κοινωνική Ελλάδα, για την ισχυρή Ελλάδα την οποία οραματίζομαι.

 

Στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με αποτύπωμα, όμως, σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Γιατί ένα πράγμα στο οποίο θέλω να επιμείνω είναι ότι δεν θέλω να αισθάνεται κανείς ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλάμε δεν αφορά τελικά τους πάντες. Αυτό έχει ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία για την Καστοριά, που ξέρω ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και ιδιαίτερες προκλήσεις, και λόγω της γούνας αλλά και λόγω άλλων δομικών λόγων.

 

Εμείς, λοιπόν, μιλάμε για μια ανάπτυξη η οποία μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η οποία τελικά πρέπει να έχει ένα αποτύπωμα. Και το αποτύπωμα μετριέται σε περισσότερες θέσεις εργασίας, σημαντική μείωση της ανεργίας, που θα πλησιάζει πια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά κυρίως το αποτύπωμα της θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλες και για όλους. Κατώτατος μισθός ο οποίος θα φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσος μισθός που θα φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Είναι εφικτοί οι στόχοι. Με σημαντική διαχείριση των νέων αναπτυξιακών εργαλείων και των σημαντικών πόρων που έχουμε στην διάθεση μας.

 

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες ευθύνες της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να διαχειριστεί το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έρχεται και προσθέτει στους χρηματοδοτικούς μας πόρους 31 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν όφελος από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης το είχε η Ελλάδα και το διαπραγματευτήκαμε εμείς το καλοκαίρι του 2020.

 

Φυσικά, αυτή η ανάπτυξη, όπως σας είπα, πρέπει να έχει περιφερειακή και πρέπει να έχει και τοπική διάσταση. Ένας από τους λόγους που ήθελα να ξαναβρεθώ στην Καστοριά ήταν γιατί ήθελα να έχω μία ακόμα συνάντηση με όλους τους παραγωγούς γούνας, τους οποίους είχα την ευκαιρία να δω πριν. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν το γεγονός ότι. παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση στάθηκε κοντά τους και στη διάρκεια του κορονοϊού, αλλά και στη διάρκεια μιας κρίσης για την οποία οι άνθρωποι δεν φταίνε σε τίποτα, διότι ξαφνικά έκλεισε η βασική τους αγορά, η Ρωσία, με ευρωπαϊκή απόφαση.

 

Θέλω κατ’ αρχάς να γνωρίζετε ότι θα επεκτείνουμε τις αναστολές για τρεις ακόμα μήνες, να εξασφαλίσουμε, σε πρώτη φάση, τους εργαζόμενους στη γούνα.

 

Θα εκπονήσουμε ένα ειδικό, καλά μελετημένο πρόγραμμα με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για το πώς μπορούμε συνολικά να στηρίξουμε την απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Όχι μόνο στη γούνα αλλά και στα νέα επαγγέλματα τα οποία θα προκύψουν. Γιατί βλέπω ότι, αργά αλλά σταθερά, η Καστοριά μπορεί και πρέπει να γίνει ένας προορισμός 12 μήνες το χρόνο, μία περιοχή η οποία θα μπορεί να συνδυάσει τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα με μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και με μια μοναδική φυσική ομορφιά της πόλης της ίδιας, της λίμνης, της ευρύτερης περιοχής, μαζί με την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

 

Γιατί υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη προίκα, υπάρχει αεροδρόμιο εδώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί και θα αναδειχθεί. Να γίνει η Καστοριά πραγματικά ένας προορισμός 12 μήνες το χρόνο. Το έχουν πετύχει άλλες περιοχές της χώρας με αντίστοιχη φυσική ομορφιά, δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην μπορεί να το πετύχει και η Καστοριά.

 

Θα στηρίξουμε συνολικά αυτή την προσπάθεια και θέλω να ξέρετε ότι την επόμενη μέρα θα ασχοληθώ προσωπικά με τα ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Καστοριά. Και φυσικά με όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, με την πράσινη μετάβαση. Θα μου το θυμηθείτε, σε τέσσερα χρόνια από τώρα, όταν θα κάνουμε τον απολογισμό της επόμενης τετραετίας, θα τρίβουμε τα μάτια μας από τις επενδύσεις οι οποίες θα έχουν έρθει στη Δυτική Μακεδονία. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, υπάρχουν μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο ευνοϊκές αυτή τη στιγμή κρατικές ενισχύσεις για τη Δυτική Μακεδονία, γιατί κάνουμε αξιοποίηση και των προβλέψεων της δίκαιης μετάβασης.

 

Θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας από το λιγνίτη με πολύ καλύτερες θέσεις εργασίας, και στη μεταποίηση αλλά και στις υπηρεσίες. Η Δυτική Μακεδονία πραγματικά μπορεί και πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια, για να μπορεί να αντιστραφεί και αυτή η δημογραφική τάση, που δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει πολύ. Και θέλω να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το μόνο κόμμα το οποίο μιλάει ανοιχτά για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία.

 

Εμείς σκύβουμε πάνω στα προβλήματα των οικογενειών. Εμείς δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στη χώρα μας. Εμείς θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με παιδί. Εμείς θα στηρίξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, αυξάνοντας τα οικογενειακά επιδόματα κατά 50 ευρώ. Εμείς στηρίζουμε τις εργαζόμενες μητέρες με μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως τα ολοήμερα σχολεία, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενες οικογένειες να μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους χωρίς να έχουν την έγνοια πού θα τα αφήσουν και αν θα υπάρχει παππούς ή γιαγιά να τα φροντίσει.

 

Άρα, εμείς νοιαζόμαστε πραγματικά για την αντιστροφή του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Δεν θα αποδώσουν αυτές οι πολιτικές από τη μια στιγμή στην άλλη. Ξέρουμε, όμως, τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τη συρρίκνωση του έθνους μας που μακροπρόθεσμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

 

Ξέρω, επίσης, ότι και τα νέα παιδιά θέλουν, ειδικά οι Καστοριανοί εδώ, τα παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας, θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Ξέρω ότι υπάρχουν σήμερα χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν φύγει από την Καστοριά και έχουν πάει να δουλέψουν σεζόν στον τουρισμό. Κάθε δουλειά είναι καλή και ο τουρισμός είναι μια καλή δουλειά, αλλά είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα προτιμούσατε να μείνετε εδώ, και να δουλεύετε εδώ, και να έχετε δουλειές εδώ, και να μην κινδυνεύετε κάποια στιγμή να φύγετε από τον τόπο σας, τον οποίο τόσο αγαπάτε, για να αναζητήσετε ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον κάπου αλλού. Αυτό είναι μεγάλο μου μέλημα και μεγάλη μου έγνοια για την επόμενη ημέρα.

 

Θέλω να σας μιλήσω όμως και λίγο για την κοινωνική Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε, η οποία έχει δύο βασικές πτυχές. Για την πρώτη σας μίλησα λίγο  και είναι η παιδεία. Όπως σας είπα, είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το οποίο γίνεται  συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, ειδικά εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Είχα πει και στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου ότι πιστεύω πως δεν θα αργήσει η στιγμή που το να έρχεται κάποιος να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν θα είναι μια επιλογή ανάγκης, αλλά θα είναι μια επιλογή προτεραιότητας. Γιατί θα ξέρει πολύ καλά ότι εδώ θα συνδυάσει πολύ καλές σπουδές με μια εξαιρετική ποιότητα ζωής.

 

Πάντως οι φοιτητές μας εδώ είναι όλοι χαμογελαστοί και φαίνεται να περνάνε πολύ καλά. Θα τους φτιάξουμε και παραπάνω φοιτητικές στέγες ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ενοίκια, ειδικά για αυτούς οι οποίοι έρχονται από μακριά, έρχονται από περιοχές εκτός Δυτικής Μακεδονίας.

 

Αλλά να πω και μια κουβέντα για τα σχολεία μας. Στα σχολεία μας, φίλες και φίλοι, στα δημόσια σχολεία μας, συντελείται μία μικρή επανάσταση. Θα έχουμε τοποθετήσει μέσα στον επόμενο χρόνο 36.000 διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα τμήματα των δημοσίων σχολείων από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου.  Πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν ακόμα τέτοιους διαδραστικούς πίνακες.

 

Βρέθηκα χθες στον Πειραιά και είδα ένα μάθημα Α’ Γυμνασίου με τον διαδραστικό πίνακα. Μάθημα Ιστορίας όπου ο μαθητής σηκωνόταν στον πίνακα και έβλεπε διαδραστικά πώς ήταν η Ακρόπολη σε τρισδιάστατη απεικόνιση και μπορούσε το ίδιο το παιδί να λύνει ασκήσεις πάνω στον πίνακα. Μιλάμε για ένα άλλο μάθημα. Μιλάμε για μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε τη γνώση στα παιδιά μας. Έπρεπε να δείτε το χαμόγελο των παιδιών και των δασκάλων και των καθηγητών γι’ αυτές τις νέες τεχνολογίες. Γιατί έτσι οραματιζόμαστε το σχολείο του μέλλοντος. Και έτσι οραματιζόμαστε βέβαια και την επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Ερχόμενος σήμερα το πρωί, ξεκίνησα την περιοδεία μου από την Κεντρική Μακεδονία και πέρασα από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Γιατί εγώ θέλω να δίνω έμφαση και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά κατ’ ανάγκη στο πανεπιστήμιο. Τα Δημόσια ΙΕΚ μας, τα οποία και πάλι μπορούν να προσελκύουν πολλά νέα παιδιά, μπορούν να προσφέρουν απολυτήρια και πτυχία με πολύ μεγαλύτερη αξία στην αγορά εργασίας και με δουλειές οι οποίες και καλά πληρώνουν και προσφέρουν καλή επαγγελματική διαδρομή.

 

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Το ίδιο φυσικά ισχύει για την υγεία. Η υγεία, φίλες και φίλοι, θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Στην πανδημία αναγκαστήκαμε να παίξουμε άμυνα, τώρα ήρθε η ώρα να παίξουμε επίθεση. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές την επόμενη τετραετία. Έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι έργα τα οποία ήδη τρέχουν αυτά για τα οποία σας μιλάω. Γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν απορροφηθεί το αργότερο μέχρι το 2026.

 

Θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας, θα ξαναφτιάξουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε παραπάνω από 80 νοσοκομεία. Θα στηρίξουμε τον θεσμό του «Προσωπικού γιατρού» και θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στις πολιτικές πρόληψης για τις οποίες είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος. 500 εκατομμύρια θα δώσουμε για πολιτικές πρόληψης, διότι αυτές οι πολιτικές δεν είναι μόνο οικονομικά συμφέρουσες. Σώζουν ζωές στην κυριολεξία.

 

Ειδικά για τις εξετάσεις, για τις γυναίκες οι οποίες είναι μαζί μας, για τον καρκίνο του μαστού, εμείς για πρώτη φορά εισάγαμε ένα πρόγραμμα, το ονομάζουμε «Φώφη Γεννήματα», 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, από 50 έως 69 ετών, πήραν ένα μήνυμα από το κράτος που τους προσφέρει μία δωρεάν μαστογραφία. Πολλές γυναίκες -ειδικά στην περιφέρεια- δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους μαστογραφία. Και από αυτές τις μαστογραφίες που ήδη έχουμε κάνει, έχουμε εντοπίσει παραπάνω από 7.000 γυναίκες που έχουν πρώιμο καρκίνο του μαστού. Θα σωθούν οι ζωές τους. Είναι μία σημαντικότατη παρέμβαση. Διότι αν προλάβεις τον καρκίνο στην αρχή, μπορείς να τον θεραπεύσεις.

 

Άρα, όταν μιλάμε για υγεία δεν μιλάμε μόνο για τα νοσοκομεία μας. Μιλάμε για όλο το φάσμα της υγείας. Από την υγιεινή διατροφή, από τα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας, μέχρι την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα, τον Προσωπικό Γιατρό, τα νοσοκομεία μας. Και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να κάνουμε πραγματικά την Ελλάδα μία χώρα με ποιοτική, ευρωπαϊκή υγεία.

 

Δύο κουβέντες για τα ζητήματα της ενέργειας, τα οποία τόσο μας απασχολούν εδώ, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση. Και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε τόσο πολύ στο να έχουμε περισσότερα φωτοβολταϊκά, περισσότερα αιολικά, περισσότερα υδροηλεκτρικά, περισσότερη γεωθερμία, είναι και οικονομικός -είναι πιο φθηνές πια αυτές οι μορφές ενέργειας-, αλλά και γεωπολιτικός. Δεν θέλω να ξαναβρεθούμε ποτέ στην δυσάρεστη θέση να είμαστε εξαρτημένοι από οποιονδήποτε για τις εισαγωγές της ενέργειας, όπως δυστυχώς έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο διάστημα.

 

Αλλά θέλω και όλοι, και οι τοπικές κοινωνίες, να έχουν όφελος από τα έργα αυτά. Γι’ αυτό και η επόμενη φάση θα αφορά πολλά περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες. Θα αφορά φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, για να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους. Σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυά μας, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε την ενέργεια. Και βέβαια, επένδυση στο μέλλον της ενέργειας -γιατί πρέπει να το σχεδιάζουμε από τώρα-, που δεν είναι άλλο από το υδρογόνο.

 

Το υδρογόνο είναι τρόπος αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην αλυσίδα του υδρογόνου, η οποία ήδη χτίζεται τώρα στην Ευρώπη και επιδοτείται, με πολύ σημαντικούς πόρους.

 

Και τέλος, δύο λόγια για την ισχυρή Ελλάδα, έτσι όπως την οραματίζομαι. Φίλες και φίλοι, οι εκλογές της Κυριακής δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τα τοπικά περιφερειακά ζητήματα, την υγεία. Αφορούν και την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Όπως έχετε διαπιστώσει ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο, γεμάτο απρόοπτα, με συνεχείς γεωπολιτικές αναταράξεις, με πολλούς κλυδωνισμούς.

 

Το ποιος θα κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δείτε τι γίνεται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, στη γειτονική Τουρκία. Εμείς τείνουμε πάντα χείρα φιλίας στην Τουρκία. Και θέλουμε να μπορούμε να λύνουμε την βασική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και πάντα με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.

 

Μπορούμε, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη ημέρα ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα επανέλθει; Ποιος, λοιπόν, είναι πιο κατάλληλος να διαχειριστεί μια επιθετική Τουρκία την επόμενη μέρα; Αυτός που ξέρει να χτίζει συμμαχίες, αυτός που ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός που μετατρέπει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά ζητήματα. Αυτός ο οποίος έχει αποδείξει ότι στις κρίσεις της εξωτερικής πολιτικής μπορεί να τοποθετεί πάντα την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν αναζητά άλλες γεωπολιτικές διεξόδους, οι οποίες θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και επιζήμιες για τα εθνικά ζητήματα.

 

Άρα, ναι, οι εκλογές οι οποίες έρχονται έχουν και αυτή τη διάσταση. Τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, της συνέχισης της ενίσχυσης της χώρας, της συνέχισης της δίκαιης αλλά αυστηρής μεταναστευτικής μας πολιτικής. Δεν θέλω να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή όπου εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα μπαίνουν στην Ελλάδα χωρίς κανέναν έλεγχο. Ούτε εσείς το θέλετε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

 

Οπότε, φίλες και φίλοι, καθώς πλησιάζουμε πια προς τις εκλογές, τα διλήμματα και οι επιλογές αποκρυσταλλώνονται με απόλυτη σαφήνεια. Εμείς έχουμε παρελθόν αλλά έχουμε και μέλλον. Έχουμε ένα παρελθόν συνέπειας και αποτελεσματικότητας και έχουμε ένα μέλλον ελπίδας και αισιοδοξίας για το οποίο θέλουμε να μιλούμε.

 

Οι αντίπαλοί μας βρίσκονται -δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για εμάς, ευτυχώς για τη χώρα θα έλεγα- σε ένα διαρκές πολιτικό βέρτιγκο. Παρατηρώ τις πολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του ’80 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδινε το δικό του αγώνα κόντρα στο τότε ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

 

Και όσα χρόνια είτε παρατηρώ την πολιτική είτε συμμετέχω σε αυτήν, πρέπει να σας πω ότι είναι οι πρώτες εκλογές όπου τρεις μέρες πριν από τις εκλογές συμβαίνει το εξής παράδοξο: από τη μια υπάρχει μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης: ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό πρεσβεύουμε εμείς. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς.

 

Προσέξτε την αλληλουχία του τι έχουν πει οι αντίπαλοί μας. Έχουν μιλήσει για κυβέρνηση ηττημένων. Έχουν μιλήσει για κυβέρνηση ανοχής. Τώρα μας ξεφούρνισαν καινούργιο «λαγό από το καπέλο», κυβέρνηση ειδικού σκοπού για λίγους μήνες, λέει, για να διερευνήσει το ζήτημα των υποκλοπών. Προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά ο ένας δεν θέλει τον άλλον. Και ο κ. Ανδρουλάκης θέλει για Πρωθυπουργό κάποιον «άγνωστο Χ» -kinder έκπληξη- τον οποίο θα «βγάλει από το καπέλο», τον οποίο ο ίδιος ξέρει αλλά δεν μας τον λέει. Θα μας τον πει μετά τις εκλογές.

 

Κάπου σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου καραδοκεί και ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος λέει, «είμαι και εγώ εδώ για να πάρω τα ευρώ σας να τα κάνω “Δήμητρες”». Τους λέμε: ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεν θα πάρουμε. Σας είδαμε, σας δοκιμάσαμε, σας ξέρουμε. Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο δεύτερη φορά στη συμφορά.

 

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά, ένα απίστευτο κρεσέντο τοξικότητας, χυδαιότητας, λάσπης, παραπληροφόρησης και fake news. Δεν μου κάνει εντύπωση. Εγώ ανάλωσα πρακτικά όλη την ομιλία μου μιλώντας γι’ αυτά που έχω κάνει και αυτά που θέλω να κάνω. Δεν χρειάζεται να ασχολούμαι πολύ με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τους ξέρετε εξάλλου πολύ καλύτερα. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω εγώ ποιος είναι ο κ. Τσίπρας.

 

Θέλω, όμως, να καταδείξω κάτι το οποίο μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση και δεν μπορώ να μην το σχολιάσω. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, έκανε μία πολιτική δήλωση. Είναι ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο, δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε απέναντι στη Χούντα, με αντιδικτατορικές περγαμηνές, και είπε την άποψή του. Η άποψή του ήταν ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτή μπορεί να την εγγυηθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία.

 

Λοιδορήθηκε και στοχοποιήθηκε με απόλυτα συστηματικό τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα τρολ τους. Ντροπή, ντροπή, ντροπή. Είναι το μόνο το οποίο μπορώ να πω για ένα κόμμα που, όταν άλλοι καλλιτέχνες εκφράζουν την άποψή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοί, αλλά όταν οποιοσδήποτε άλλος λέει «ξέρετε ρε παιδιά, το προνόμιο του προοδευτισμού δεν ανήκει μόνο στην Αριστερά, υπάρχουν και άλλες παρατάξεις που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα, εδώ, σε αυτόν τον τόπο, και που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να είναι καλύτερες για το μέλλον της πατρίδας μας», έρχονται τώρα όλοι αυτοί και τους στοχοποιούν και τους λοιδορούν.

 

Ας είναι, όμως. Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, γιατί τα διλήμματα των εκλογών πια έχουν αποκρυσταλλωθεί. Και δεν είναι μόνο το δίλημμα αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Η απλή αναλογική και η κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και ένα ακόμα δίλημμα το οποίο είναι ίσως ακόμη πιο σημαντικό. Και αυτό είναι πολύ απλό: σταθερότητα ή χάος.

 

Η χώρα, σήμερα, χρειάζεται επειγόντως σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Δεν χρειάζεται ανίερες κομματικές συμμαχίες. Παράγοντες αστάθειας, παράγοντες, θα έλεγα, σχεδόν στα όρια της πολιτικής αποσταθεροποίησης ορισμένα από τα σενάρια τα οποία διακινούνται.

 

Διότι τελικά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν ξέρουμε τι θέλουν, γιατί δεν μας το λένε. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ξέρουμε μόνο τι δεν θέλουν: δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι, φίλες και φίλοι. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει, όχι αυτοί. Και το βράδυ της Κυριακής θα κάνουμε το «ταμείο» και θα δούμε ποιον θέλει τελικά ο ελληνικός λαός.

 

Σας ζητώ, λοιπόν, φίλες και φίλοι, καθώς πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της πολύ όμορφης προεκλογικής περιόδου -γιατί κάθε προεκλογική περίοδος είναι για μένα πολύ όμορφη και πάντα πολύ δημιουργική και πολύ ουσιαστική- σας ζητώ να κάνουμε την τελευταία μεγάλη προσπάθεια. Να διεκδικήσουμε όλες εκείνες τις ψήφους οι οποίες ακόμα μπορεί να είναι διεκδικήσιμες. Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό συμπολιτών μας που σε όλες τις μετρήσεις δηλώνουν αναποφάσιστοι. Να τους πούμε «κοιτάξτε να δείτε, μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά ελάτε να ενωθούμε σε ένα πλατύ ποτάμι προοδευτικού εκσυγχρονισμού και δημιουργικού πατριωτισμού».

 

Και να απευθυνθώ ειδικά εδώ, από την Καστοριά, σε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να «αλληθωρίζουν» προς κόμματα και κομματίδια τα οποία κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Να τους ζητήσω να σκεφτούν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και ποιοι είναι οι πατριώτες του «γλυκού νερού» στα λόγια. Διότι εγώ υπερασπίστηκα τα εθνικά μας συμφέροντα, με αποτελεσματικότητα και με αξιοπρέπεια.

 

Ελάτε, λοιπόν, να δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα. Να τερματίσουμε δυνατοί στο σπριντ των τελευταίων ημερών. Να διεκδικήσουμε όλες εκείνες τις ψήφους οι οποίες ακόμα είναι διεκδικήσιμες, ώστε -και αυτός είναι ο στόχος μου και με αυτό θέλω να κλείσω- το βράδυ της Κυριακής να μην υπάρχει σε κανέναν καμία απολύτως αμφιβολία: η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια και αυτή που θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία.

 

Πάμε, λοιπόν, μαζί γι’ αυτό το μεγάλο αγώνα, γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη, για μία ακόμα νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει εδώ, από την Καστοριά, από τη Δυτική Μακεδονία. Για την Ελλάδα που θέλουμε. Σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλό αγώνα, πάμε για την τελική νίκη.

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα συνομιλήσουμε τώρα, όπως προαναγγείλαμε, με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίσατε κ. Πρόεδρε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ευχαριστούμε που είστε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

 

Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τη γειτονική Τουρκία και το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Erdoğan φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά πλέον στην επανεκλογή του στην Προεδρία της χώρας. Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγα 24ωρα στην «Καθημερινή», ότι «θα φέρει νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ή αν, αντίθετα, ανησυχείτε ότι τώρα που θα νιώσει πολύ ισχυρός και έχοντας μία πενταετία μπροστά του και με τη Βουλή υπό τον έλεγχό του στη γειτονική χώρα, θα μας επαναφέρει στο σκηνικό των προκλήσεων και των απειλών.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για λόγους αρχής κ. Χατζηνικολάου δεν μπορώ να κάνω καμία τοποθέτηση για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αν και φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος Erdoğan έχει ένα σαφές προβάδισμα. Θα σας έλεγα ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές περιπτώσεις.

 

Ακούω τη δήλωσή του κ. Erdoğan και είμαι ο πρώτος ο οποίος θα τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε ήρεμα και πολιτισμένα και πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο τη μία βασική διαφορά την οποία έχουμε, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Αστερίσκος, είπατε θαλασσίων ζωνών.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Για να το διευκρινίσω, γιατί βλέπω διάφοροι πιάνονται…

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε γιατί το ρωτώ; Μιλούν για «Πρέσπες του Αιγαίου» τα τελευταία 24ωρα, ιδίως από την άκρα Δεξιά, και στοχοποιούν και τα τρία κόμματα -και τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- λέγοντας ότι «είστε έτοιμοι, όλο το πολιτικό σύστημα, να εκχωρήσετε εθνικά δικαιώματα στην Τουρκία».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για «Πρέσπες του Αιγαίου» θα πρέπει να μιλήσουν άλλοι, εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό και ούτε και θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου να κάνω μία τέτοια αναλογία.

 

Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω, κ. Χατζηνικολάου, για να έρθω στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι ότι εγώ διαχειρίστηκα μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία εδώ και μία τετραετία και πιστεύω ότι το έκανα αποτελεσματικά. Κρατώντας τη χώρα ασφαλή, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζοντας πανίσχυρες συμμαχίες, καθιστώντας την Ελλάδα ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα, φυσικά, ενισχύοντας και την εθνική οικονομία, διότι χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει και ισχυρή άμυνα.

 

Άρα, γνωρίζουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την Τουρκία και σε περίπτωση που επιστρέψει στη λογική του αναθεωρητισμού της «γαλάζιας πατρίδας». Εύχομαι για το καλύτερο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας έχουν και μία σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

 

Δεν ψηφίζουμε μόνο για καλύτερους μισθούς, για καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ψηφίζουμε και για το ποιος θα κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας για την επόμενη τετραετία. Γι’ αυτό και επιμένω ότι απέναντι σε μία Τουρκία που πιθανόν να βρει έναν Πρόεδρο Erdoğan πιο ισχυρό, χρειάζεται εξίσου ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην πατρίδα μας. Και για να μπορέσει να υλοποιήσει μια πολιτική αποτροπής -εφόσον αυτό χρειαστεί- αλλά και για να μπορέσει να καθίσει και να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με την Τουρκία, γνωρίζοντας όμως απόλυτα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και τα όριά μας.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, έρχομαι στην εσωτερική επικαιρότητα, κ. Πρόεδρε. Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μία αλλαγή τακτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στοχοποιεί εσάς προσωπικά.

 

Μιλώ για το διαφημιστικό, το τηλεοπτικό, το οποίο ξεκινά λέγοντας, «αυτός ο άνθρωπος της γνωστής οικογενείας». Μιλώ για το βίντεο που ανέβασε στο TikTok ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, όπου μιλά για τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες, συγκρίνοντας εσάς και την κυβέρνηση με τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Μιλώ για μία σειρά από προσωπικές επιθέσεις. Θέλω την απάντησή σας, το σχόλιό σας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν βλέπω καμία αλλαγή τακτικής, κ. Χατζηνικολάου, διότι επί επτά χρόνια, από τότε που εξελέγην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2016, ο κ. Τσίπρας και το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ με έχει στοχοποιήσει, προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

 

Βέβαια, θα έλεγα ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο έφτασε σε νέα επίπεδα μαύρης προπαγάνδας. Είδα κι εγώ τα σποτ αυτά, προσωπικά με αφήνουν παντελώς ανεπηρέαστο.

 

Ξέρετε, όποιος αισθάνεται καλά με τον εαυτό του και με αυτά τα οποία έχει να πει στους Έλληνες πολίτες, όποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον, για το πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, δεν σπαταλά πολύτιμο χρόνο να επιτίθεται κατά του αντιπάλου του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύτιμος σε μια προεκλογική περίοδο.

 

Άρα, εμείς, όπως είδατε, δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας, και ως κόμμα αλλά και εγώ προσωπικά, να μιλώ για το πρόγραμμά μου για την επόμενη τετραετία. Γι’ αυτό θα μας κρίνουν τελικά οι πολίτες, για το μέλλον.

 

Αξιολογούν το παρελθόν, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα σε τέτοιου είδους μαύρη προπαγάνδα. Δεν το έκανα επτά χρόνια, δεν θα το κάνω τώρα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ωστόσο, σήμερα προστέθηκε πραγματικά ένα νέο στοιχείο πολιτικής τακτικής από τον κ. Τσίπρα. Πριν από λίγη ώρα, στη συνέντευξη που έδωσε, τη διακαναλική συνέντευξή του, μίλησε για πρώτη φορά για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

 

Αν δεν μπορέσει να τα βρει με τον κ. Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στις ενστάσεις του για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συζητηθεί μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, μία κυβέρνηση δηλαδή που θα κάνει κάθαρση για το θέμα των παρακολουθήσεων και για το θέμα των Τεμπών. Θέλω το σχόλιό σας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είδατε που λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες; Όταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους διαύλους επικοινωνίας -για μια κυβέρνηση ηττημένων- αυτό ακριβώς εννοούσα.

 

Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ, κ. Χατζηνικολάου, ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα γινόταν και κυβέρνηση των απελπισμένων, διότι αυτό το οποίο συζητάμε αυτή τη στιγμή θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μία κυβέρνηση η οποία δεν είχε άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

 

Αναρωτιέμαι εάν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη Δικαιοσύνη, γιατί το σκάνδαλο είναι στην Δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά, όποιος θέλει μπορεί και στην επόμενη Βουλή να συστήσει ακόμα μία Εξεταστική Επιτροπή, έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το κάνει.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ζητώ συγγνώμη για τη διακοπή. Ο κ. Τσίπρας σήμερα, απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι κακώς ζητά δεύτερη εξεταστική, πρέπει να ζητήσει προανακριτική.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία για να το κάνει. Αυτό το οποίο δεν μπορεί να κάνει είναι να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια.

 

Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές- δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία. Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι, κάποιους, φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη, «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε».

 

Λοιπόν, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Είπε, όμως, και ο κ. Ανδρουλάκης, κ. Πρόεδρε, στο ντιμπέιτ…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα και για τον κ. Ανδρουλάκη τα λέω. Και ο κ. Ανδρουλάκης καλά θα κάνει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα αυτό, για να ξέρουν όλοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τελικά τους προκύπτει Τσίπρας από την «πίσω πόρτα».

 

Γιατί εγώ θέλω να σας θυμίσω, κ.  Χατζηνικολάου, ότι για τα σενάρια αυτά έχω μιλήσει από την Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν γίνεται να παραβιαστεί η θέληση του ελληνικού λαού. Το πρώτο κόμμα, εκ των πραγμάτων, θα σχηματίσει τελικά κυβέρνηση. Θα χρειαστεί μία κάλπη; Μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Αλλά το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο.

 

Θέλω να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια, τους σκεπτόμενους πολίτες, και να τους πω ότι ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν αυτά τα σενάρια καταστροφής για τη χώρα για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους: δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην κάλπη της Κυριακής, στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Σας άκουσα να λέτε «μπορεί να χρειαστεί μία ή μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη κάλπη». Μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις; Σας ρωτώ, κ. Πρόεδρε, γιατί με το νόμο που εσείς ψηφίσατε, εννοώ το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, ο πήχης για την αυτοδυναμία είναι ψηλά. Είναι πάνω από το 38%. Αν δεν το πιάσετε, τι θα γίνει; Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο; Τρίτες εκλογές;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, εδώ δεν έχουμε καλά-καλά κάνει τις πρώτες εκλογές και όπως βλέπετε ήμουν πάντα πάρα πολύ προσεκτικός στο να τοποθετηθώ για το τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη, διότι θα παραβιάζαμε ουσιαστικά και την ίδια την εντολή του ελληνικού λαού.

 

Εγώ πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως εκτιμώ, μπορεί να είναι ισχυρή, πολύ ισχυρή. Τι σημαίνει πολύ ισχυρή; Πρώτη και με διαφορά. Δεν θα σας πω ποια είναι η διαφορά. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει το «πρώτη και με διαφορά από τον δεύτερο». Τότε, πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρούν τη θέση τους και νομίζω ότι η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα.

 

Έχω πει όμως, με απόλυτη σαφήνεια, ότι και στο ενδεχόμενο μαθηματικά να προκύπτει μία κυβέρνηση μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος, έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Αφενός γιατί δεν δέχεται για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, αφετέρου γιατί έχουμε σημαντικότατες διαφωνίες σε μία σειρά από καίρια πολιτικά ζητήματα.

 

Δεν θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη υπηρετεί σήμερα μια πραγματικά εκσυγχρονιστική πολιτική, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Θεωρώ, επίσης, ότι μια τέτοια κυβέρνηση που θα μπορούσε να έχει -ένα τυχαίο παράδειγμα- 153-154 βουλευτές, μία κυβέρνηση δύο κομμάτων, θα ήταν μία εγγενώς ασταθής κυβέρνηση η οποία δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Επομένως, κ. Πρόεδρε, την εντολή που -αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία- θα σας δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στις 22 Μαΐου, θα την επιστρέψετε;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε να κρατήσω και κάποια χαρτιά κλειστά, κ. Χατζηνικολάου. Εγώ αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να είμαστε νικητές, καθαροί νικητές το βράδυ των εκλογών.

 

Το τι θα γίνει από την Δευτέρα θα έχουμε όλο τον χρόνο να το συζητήσουμε κατά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συζήτηση θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Σας άκουσα να λέτε «το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη». Γιατί το λέτε αυτό με έμφαση; Υπάρχει και άλλο ΠΑΣΟΚ εκτός από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, εμείς με τους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε πολλές φορές σε αυτή τη δύσκολη δεκαετία. Ήμασταν απέναντι στις πλατείες της οργής, «στην πάνω και στην κάτω πλατεία». Ήμασταν απέναντι στο κύμα του λαϊκισμού που σάρωσε τη χώρα. Κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη μετά τις τραγικές διαπραγματεύσεις του κ. Τσίπρα. Ήμασταν απέναντι στη σκευωρία της Novartis.

 

Άρα, έχουμε συναντηθεί σε έναν κοινό τόπο. Κι όπως έχω ξαναπεί, μπορεί εμείς να βλέπουμε το ποτήρι της χώρας μισογεμάτο, κάποιος που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ να το βλέπει μισοάδειο, όμως δεν το βλέπει τελείως άδειο και θρυμματισμένο όπως το βλέπει ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος παρουσιάζει την εικόνα μιας χώρας η οποία περίπου είναι στα πρόθυρα της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Γι’ αυτό και κάνω αυτή την διάκριση.

 

Πιστεύω, επίσης, αν διαβάζω καλά και τις μετρήσεις -γιατί δεν με ενδιαφέρουν συνήθως, ξέρετε, τα ποσοτικά στοιχεία στις μετρήσεις, αλλά νομίζω ότι τα ποιοτικά στοιχεία έχουν ένα ενδιαφέρον- υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που μας λένε ότι «θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ», που δεν έχουν κακή γνώμη ούτε για εμένα, ούτε για την κυβέρνηση μας.

 

Θεωρούν ότι έχουμε κάνει ένα καλό έργο και θεωρούν και εμένα πιο κατάλληλο Πρωθυπουργό, στο ερώτημα αυτό. Κατά συνέπεια, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει τον κ. Ανδρουλάκη.

 

Ναι, πραγματικά πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει χαράξει μια πορεία που φέρνει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, κυρίως, είναι μια πορεία που στρέφει το βλέμμα του ΠΑΣΟΚ μακριά από το μέλλον και στο παρελθόν. Όταν τσακώνονται, κ. Χατζηνικολάου -εμείς είμαστε περίπου και της ίδιας ηλικιακή γενιάς…

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Είμαι λίγο μεγαλύτερός σας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν τσακωνόμαστε για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, προφανώς αυτή την παρακαταθήκη τη διεκδικούν όμοροι πολιτικοί χώροι.

 

Δεν έχω εγώ κανένα ενδιαφέρον να διεκδικήσω καμία παρακαταθήκη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον σέβομαι και τον τιμώ ως πολιτικό αντίπαλο, αλλά με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στα δύο θέματα για τα οποία έγινε και η νύξη για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Έρχομαι στο θέμα των παρακολουθήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από αυτήν την ιστορία;

 

Πώς θα προφυλάξετε τη χώρα από το να ξαναβρεθεί μπροστά σε μία τέτοια υπόθεση, σε ένα τέτοιο σκάνδαλο; Θέλω επίσης να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, γιατί επιμένει η Νέα Δημοκρατία η εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να είναι στον Πρωθυπουργό; Δεν προέκυψε από αυτήν την υπόθεση που ζήσαμε ότι ίσως ήταν καλύτερο το προηγούμενο, η προηγούμενη εποπτεία από την αρμόδιο Υπουργό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία όμως θα έχει και εκείνα τα εχέγγυα διαφάνειας ώστε ένα μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν. Θέλω να πιστεύω ότι, με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, αναγνωρίσαμε τα λάθη τα οποία έγιναν και κινηθήκαμε για να τα διορθώσουμε.

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αλλάξαμε το πλαίσιο διορισμού του Διοικητή της ΕΥΠ. Χρειάζονται τώρα δύο υπογραφές Εισαγγελέα για οποιαδήποτε παρακολούθηση. Αν η παρακολούθηση αφορά πολιτικό πρόσωπο χρειάζεται και η συναίνεση του Προέδρου της Βουλής. Είναι, δηλαδή, εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθηθεί πια, νόμιμα, ένα πολιτικό πρόσωπο.

 

Αυτό ως προς τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Τα παράνομα συστήματα είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Μόνη η Ελλάδα -προς το παρόν- είναι η μόνη χώρα που έχει απαγορεύσει το εμπόριο τέτοιων λογισμικών.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο κ. Τσίπρας χθες συνέδεσε το Μέγαρο Μαξίμου με το Predator, θα τον ακούσατε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα έχω ακούσει πάρα πολλές φορές.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Και είπε, μάλιστα, ότι αυτές τις μέρες, λέει, έχετε πολύ δουλειά γιατί μαζεύετε τα στοιχεία που οδηγούν…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και «τα καλώδια». Κοιτάξτε, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Τσίπρα -όπως σας είπα και πριν- στη χυδαιότητά του. Αλλά, επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα…

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ποινικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν για την υπόθεση αυτή;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφόσον υπάρχουν, βεβαίως και πρέπει να αποδοθούν.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, αλλά αυτή είναι δουλεία της Δικαιοσύνης, κ. Χατζηνικολάου, και δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δουλειά ούτε του κ. Ανδρουλάκη, ούτε δική μου, ούτε του κ. Τσίπρα να υποδείξει τις ποινικές ευθύνες.

 

Ξέρετε, μέχρι στιγμής, ποινικές ευθύνες έχουν αποδοθεί για μία υπόθεση που αφορά το κράτος δικαίου: στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάστηκε ο κ. Παππάς 13-0, το ξεχνάμε αυτό. Εκεί λειτούργησε η Δικαιοσύνη και υπήρξε αμετάκλητη καταδίκη του κ. Παππά.

 

Άρα, αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο για θέματα κράτους δικαίου ας κοιταχτούν λίγο στον καθρέφτη και ας αναλογιστούν τι συμβαίνει στη δική τους αυλή, όταν ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε τελικά για χειραγώγηση του μιντιακού τοπίου, γιατί περί τούτου επρόκειτο η υπόθεση αυτή.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Να γυρίσουμε στην εποπτεία, γιατί από τον Πρωθυπουργό;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει πρωτίστως να ασχολείται με θέματα εξωτερικής ασφάλειας.

 

Διότι, ναι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μου παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, όπως μου παρείχε πολύτιμες πληροφορίες καθ’ όλη αυτή την τετραετία. Και θεωρώ ότι, όπως και στα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη, πρέπει να αναφέρεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός να είναι αποδέκτης αυτών των πληροφοριών.

 

Αυτό το μοντέλο το οποίο σας περιγράφω είναι το μοντέλο το οποίο υιοθετούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στον βαθμό που ασχολείται πρωτίστως με εξωτερικούς κινδύνους, όπως πρέπει να ασχολείται. Τα υπόλοιπα, λοιπόν, μπορεί να τα διαχειριστεί μια χαρά και η Ελληνική Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική.

 

Σε αυτό το σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον επιμένω ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού και του Πρωθυπουργικού Γραφείου, όμως με άλλες δικλίδες ασφαλείας από αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Μάλιστα. Έρχομαι στα Τέμπη. Έχουμε απεργία των σιδηροδρομικών σήμερα, οι οποίοι λένε ότι στους 2,5 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την τραγωδία αυτή δεν έχει αλλάξει τίποτα, ότι εξακολουθούν τα πράγματα να κινούνται με τον ίδιο τρόπο, με αυτόν τον τρόπο που μας οδήγησε στην τραγωδία.

 

Επίσης, είχαμε σήμερα και την μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου και μιλούν και για ευθύνες πολιτικών προσώπων διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών.

 

Θέλω να σας ρωτήσω, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από το θέμα αυτό; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για να αλλάξει η κατάσταση εκεί και τι σκοπεύετε να κάνετε στο άμεσο μέλλον για να βελτιωθεί αυτή η πολύ άσχημη εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 

Πολλά έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομο και γι’ αυτό το πρώτο το οποίο είπαμε είναι ότι πρέπει τα τρένα να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και γι’ αυτό έχουμε ένα πολύ, θα έλεγα, λεπτομερές σύστημα εποπτείας, με την τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Και, φυσικά, έχουμε δεσμευτεί ότι η περιβόητη σύμβαση πλήρους σηματοδότησης της βασικής μας γραμμής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Το έργο προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Αν μερικές φορές -το τονίζω αυτό- μας λένε «κινούνται τα τρένα σε μονή γραμμή», μα για να κάνεις τη σηματοδότηση πρέπει ενίοτε να διακόψεις την κυκλοφορία σε μία γραμμή. Όμως, αυτή η κίνηση γίνεται πια με απόλυτη ασφάλεια.

 

Και αυτή είναι η δέσμευσή μας, να μπορούμε να έχουμε σιδηροδρόμους οι οποίοι να είναι απολύτως ασφαλείς και ευρωπαϊκά τρένα, τα οποία εμφανώς δεν είχαμε.

 

Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά έχω μιλήσει πολύ διακριτικά με αρκετούς συγγενείς θυμάτων, καταλαβαίνω απόλυτα την οργή τους και είμαι ο πρώτος ο οποίος θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, το τονίζω πάλι, η δικαιοσύνη αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη. Ούτε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε από τρίτους κριτές.

 

Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί γρήγορα στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και γνωρίζετε βέβαια ότι έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο. Εάν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών προσώπων, τονίζω, ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων…

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε, κ. Πρόεδρε, γιατί ξαναβάλετε τον παραιτηθέντα Υπουργό, τον κ. Καραμανλή, στα ψηφοδέλτια.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι ένα ζήτημα, θέλω να κάνω τη διάκριση μεταξύ της ποινικής ευθύνης η οποία αποδίδεται από τη Δικαιοσύνη και της πολιτικής ευθύνης που αποδίδεται τελικά από το λαό.

 

Αν, λοιπόν, προέκυπταν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει διαδικασία απόλυτα προδιαγεγραμμένη από το Σύνταγμα για το πώς η Βουλή εμπλέκεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, πάμε στην οικονομία. Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμά του είναι πολύ ακριβό. Μιλάτε για ένα πρόγραμμα 83 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λέει ότι το πρόγραμμά του είναι 5,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή συνολικά 22. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη απόσταση.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Και οι πολίτες πρέπει να σας πω ότι έχουν μπερδευτεί για το τι ισχύει από τα δύο και πού βρίσκεται η αλήθεια.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί, λοιπόν, να μην αναθέσουμε σε έναν τρίτο ανεξάρτητο αξιολογητή την κοστολόγηση των προγραμμάτων μας; Επαναλαμβάνω και από το δελτίο σας την πρόταση αυτή. Υπάρχει χρόνος να γίνει, αν όχι για τις πρώτες εκλογές εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερες εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.

 

Θα το κάνουμε και μόνοι μας, να στείλουμε είτε στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στο Γενικό Λογιστήριο το πρόγραμμά μας να ζητήσουμε να κοστολογηθεί. Και εκεί θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια.

 

Γιατί αρνείται ο κ. Τσίπρας μετ’ επιτάσεως να κάνει αυτή την άσκηση; Εγώ έχω εδώ την άσκηση της κοστολόγησης του προγράμματός του. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός στα θέματα των δημόσιων οικονομικών για να υπολογίσει πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, πόσο στοιχίζει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Απλά μαθηματικά είναι, ξέρετε, απλές πράξεις είναι, οι οποίες μπορούν να γίνουν εύκολα. Αλλά σε αυτή τη συγκυρία χρειάζονται, νομίζω, για να μπορούμε να είμαστε πιστευτοί, τη σφραγίδα κάποιου τρίτου ανεξάρτητου οργάνου.

 

Πρέπει να σας πω ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυτό είναι κάτι το οποίο είναι θεσμοθετημένο και προτίθεμαι -εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες- την επόμενη τετραετία να το θεσμοθετήσω. Να κάνω τι δηλαδή; Να αναθέσω αυτή την αρμοδιότητα σε κάποιο τρίτο ανεξάρτητο όργανο ώστε να μην ξαναπεράσουμε από αυτή την δυσάρεστη για τους πολίτες διαδικασία, να λέμε εμείς «Α» και οι αντίπαλοί μας να λένε «Ω».

 

Προσέξτε, όμως, γιατί αισθάνεται την ανάγκη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει παρέμβαση…

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ήμουν έτοιμος να σας ρωτήσω, όχι μόνο για αυτό κ. Πρόεδρε, γιατί διπλή παραίνεση έκανε ο κ. Στουρνάρας. Αλλά είδα και μία επιστολή του πρώην Υπουργού Οικονομικών, του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία διατυπώνει ανησυχίες για το ενδεχόμενο, αν ξεφύγουν τα πράγματα την επόμενη περίοδο, να ξαναπάμε σε χρεοκοπία.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, σέβομαι τον Αλέκο Παπαδόπουλο, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπηρετήσει με συνέπεια τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν συμφωνώ με όλη την επιχειρηματολογία του και θα σας έλεγα ότι αν υπήρχε ανησυχία για εκτροχιασμό στα δημόσια οικονομικά οι πρώτοι που θα χτυπούσαν το καμπανάκι θα ήταν οι ευρωπαίοι εταίροι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι δεύτεροι -ενδεχομένως και πριν από τους ευρωπαίους εταίρους μας- θα ήταν οι αγορές.

 

Σήμερα βρισκόμαστε μισό βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει μία καθολική αναγνώριση της μεγάλης προόδου που έχει πετύχει η χώρα μας στα οικονομικά. Αναγνωρίζω απόλυτα, κ. Χατζηνικολάου, ότι αυτή τη μακροοικονομική πρόοδο δεν την αισθάνεται ακόμα ο πολίτης στο πορτοφόλι του στον βαθμό που θα ήθελα. Γι’ αυτό και το στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων και κυρίως η αύξηση των μισθών, γιατί πρέπει να υπάρχει μέρισμα ανάπτυξης για όλους.

 

Αν, όμως, υπήρχε πραγματικός κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, να είστε σίγουρος -και σίγουροι οι συμπολίτες μας- ότι κάποιοι θα το είχαν ήδη επισημάνει.

 

Θέλω να θυμίσω ότι τέτοιες φωνές ακούω εδώ και καιρό από διάφορους φιλελεύθερους «illuminati», οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στη διάρκεια της πανδημίας και στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ξόδεψε πολλά. Εγώ είμαι υπερήφανος γιατί στηρίξαμε την κοινωνία, στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας, μειώσαμε την ανεργία και κάναμε και κάτι σημαντικό: μιλάει ο κ. Τσίπρας για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι ψέμα. Είναι ψέμα διότι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι ακριβώς αυτή η στήριξη στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας επέφερε μείωση των ανισοτήτων.

 

Τονίζω και πάλι: είμαστε στο σημείο που θα θέλαμε; Όχι. Πρέπει να μειωθούν και άλλο οι ανισότητες. Αλλά δεν μπορεί επιτέλους σε αυτή την προεκλογική περίοδο το άσπρο να γίνεται μονίμως μαύρο.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, ορισμένα από αυτά που προτείνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σας πω ότι ακούγονται ευχάριστα. Για παράδειγμα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα ακούγονται ευχάριστα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Για παράδειγμα, η 13η σύνταξη προς τους συνταξιούχους, το να πέσει ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ή ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα όλα ακούγονται ευχάριστα. Πάμε να τα πάρουμε, λοιπόν, ένα-ένα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει σήμερα στη διακαναλική συνέντευξη ότι κακώς αντιδράτε στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, για παράδειγμα, ενώ τον έχετε μειώσει στην οικοδομή ή σε άλλες δραστηριότητες για να βοηθήσετε την ανάπτυξή τους.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, να τα πάρουμε με τη σειρά.

 

Για τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Διότι ο ίδιος, μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο, τσάκισαν τις συντάξεις. Ο νόμος Κατρούγκαλου και η προσωπική διαφορά θα φέρνουν πάντα τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Να δείχνει, λοιπόν, τώρα ο κ. Τσίπρας ότι κόπτεται για τους συνταξιούχους, επιτρέψτε μου, νισάφι πια. Γνωρίζουν οι συνταξιούχοι πολύ καλά ποιος τους έκοψε τις συντάξεις. Γνωρίζουμε επίσης, και θυμόμαστε, πώς κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος έστελνε επιστολές στο Εurogroup, ισχυριζόμενος ότι «τα βοηθήματα τα οποία δίνουμε είναι έκτακτα και δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς κυβέρνησης να μονιμοποιήσουμε την 13η σύνταξη», η οποία δόθηκε, θυμίζω, ένα μήνα πριν τις εκλογές, ως έκτακτη παροχή.

 

Δεν είμαστε χθεσινοί. Τα θυμόμαστε όλα αυτά. Και, κυρίως, δεν τα θυμόμαστε μόνο εμείς, τα θυμούνται και οι συνταξιούχοι.

 

Τώρα, για τον ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα στοιχίσει 1,5 δισ. Ενάμιση δισεκατομμύριο είναι το 70% του ΕΝΦΙΑ. Θα έχει αποτέλεσμα; Ελάχιστο ή καθόλου, κατά την άποψη μας. Γιατί το λέω αυτό; Δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες. Ξέρετε, όταν είμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνομιλούμε. Όλοι θέλουμε να ρίξουμε τις τιμές. Και έχω συζητήσει με πολλούς ομολόγους μου από άλλες χώρες που το δοκίμασαν. Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι τιμές δεν μειώθηκαν και έχασαν χρήματα. Αν είχα, λοιπόν, 1,5 δισ. αυτή την στιγμή, ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας πει πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα.

 

Και να σας πω και κάτι ακόμα; Απτό παράδειγμα: μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ -κατ’ εξοχήν καταναλωτικό είδος- και στα σινεμά. Είδατε καμία μείωση των τιμών; Καμία.

 

Αν θέλουμε σήμερα να πριμοδοτήσουμε τους μεσάζοντες, μειώνουμε τον ΦΠΑ. Αν θέλουμε να στηρίξουμε τους πολίτες, χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία. Να το ξαναπώ: τα εργαλεία, όπως το «Market Pass», είναι προσωρινά εργαλεία. Δεν θεραπεύουν το πρόβλημα, είναι μια ανακούφιση, είναι μια «ασπιρίνη».

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει επιδοματική πολιτική.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μία διαφορά: ότι εμείς βρεθήκαμε να διαχειριστούμε δυο πρωτοφανείς κρίσεις. Και είμαι υπερήφανος που μία φιλελεύθερη κυβέρνηση έκανε αυτά τα βήματα και στήριξε την κοινωνία. Όμως η μόνιμη λύση στο πρόβλημα, κ. Χατζηνικολάου, δεν είναι τα επιδόματα, είναι οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών.

 

Βρέθηκα στην Κρήτη και στη Ρόδο τις τελευταίες μέρες. Και με μεγάλη χαρά μπορώ να σας πω ότι εκεί έχουν υπογραφεί κλαδικές συλλογικές συμβάσεις οι οποίες κρίθηκαν επεκτάσιμες από το Υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή δεσμεύουν πια όλους τους εργοδότες, με μισθούς για καμαριέρες, για προσωπικό στη ρεσεψιόν, πολύ υψηλότερους από τον βασικό μισθό.

 

Όσο μειώνεται η ανεργία, όσο γίνονται επενδύσεις και όσο αναζητούμε εργαζόμενους με παραπάνω δεξιότητες, οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν μεγαλύτερους μισθούς. Και όταν ακούω παράπονα από επιχειρηματίες, «δεν βρίσκω εργαζόμενους», η απάντηση μου είναι, «πληρώστε περισσότερα και θα τους βρείτε». Αυτό γίνεται ήδη στην πράξη.

 

Αυτή, λοιπόν, είναι η μόνιμη απάντηση. Δεν είναι η λύση τα επιδόματα. Τα επιδόματα είναι ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης. Είναι καλό, καλοδεχούμενο, γι’ αυτό και τα πήραν οι άνθρωποι. Αλλά δεν είναι μόνιμο μέτρο.

 

Από εκεί και πέρα, επίσης, μόνιμο μέτρο είναι να δούμε την διάρθρωση της αγοράς. Θα σας έλεγα ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δούλεψε. Γιατί; Γιατί δημιούργησε παραπάνω ανταγωνισμό και μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Δεν είχαμε διαφάνεια στις τιμές των σούπερ μάρκετ.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Έλεγχοι γίνονται επαρκώς, κ. Πρόεδρε, για την αισχροκέρδεια;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έλεγχοι γίνονται και θα πρέπει να γίνονται και περισσότεροι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. Αλλά από εκεί και πέρα, σε μια αγορά η οποία δουλεύει, ανταγωνιστική, το καλύτερο εργαλείο που έχουμε είναι η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός.

 

Είδατε ότι το «Καλάθι» δούλεψε γι΄ αυτόν τον λόγο πρωτίστως, διότι οι τιμές έγιναν συγκρίσιμες και ο καταναλωτής που είχε πραγματικό ενδιαφέρον να ψάξει για την καλύτερη τιμή, μπορούσε εύκολα να τη βρει.

 

Άρα η μόνιμη λύση δεν είναι άλλη από τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, τους καλύτερους μισθούς, οι οποίοι θα είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από την ευρωπαϊκή.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, έχετε μιλήσει για αναδιάταξη της κυβέρνησης, στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές. Θέλω να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός. Εννοείται ότι δεν ζητώ να μου δώσετε ονόματα και διευθύνσεις, ζητώ όμως να μου πείτε σε ποιους τομείς σκέφτεστε να κάνετε παρεμβάσεις και τι τύπου παρεμβάσεις;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρεις παρατηρήσεις, σύντομες.

 

Πρώτον, το επιτελικό κράτος θεωρώ ότι είναι μία κατάκτηση για τη χώρα, αλλά μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο. Τι σημαίνει επιτελικό κράτος; Ένα ισχυρό συντονιστικό κέντρο, το οποίο παρακολουθεί τη δουλειά των Υπουργών και συντονίζει πολιτικές οι οποίες απαιτούν τη συνεργασία πέραν του ενός Υπουργείου -και είναι πάρα πολλές αυτές.

 

Φανταστείτε, αν δεν είχαμε επιτελικό κράτος αν θα μπορούσαμε, ας πούμε, να οργανώσουμε την Επιχείρηση «Ελευθερία» του εμβολιασμού, για να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα μόνο, όπου εμπλέκονταν πολλά διαφορετικά Υπουργεία. Άρα, το επιτελικό κράτος είναι μια κατάκτηση, πρέπει να ισχυροποιηθεί περισσότερο.

 

Δεύτερο, ναι, θα υπάρξει αναδιάρθρωση και στην ίδια τη συγκρότηση των Υπουργείων. Θέλω να δημιουργήσω ένα Υπουργείο Στεγαστικής και Δημογραφικής Πολιτικής, γιατί αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στα θέματα της στέγης και στο δημογραφικό, που είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο έχουμε σήμερα ως χώρα. Κι έχουμε πολλές πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Το οποίο, όμως, κ. Πρόεδρε -να κάνουμε αυτή την παρένθεση και να επανέλθετε μετά- το οποίο δημογραφικό πρέπει να πω ότι απουσιάζει από τον προεκλογικό διάλογο.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από τον δικό μας.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ενώ είναι πράγματι το πρώτο μας εθνικό θέμα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, κ. Χατζηνικολάου, όταν ας πούμε η αντιπολίτευση αναλώνεται σε μαύρα σποτ, πώς θα συζητήσουμε το δημογραφικό; Εμείς ενδιαφερόμαστε για το δημογραφικό κι έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης των οικογενειών. Να σας δώσω δύο παραδείγματα μόνο: εμείς αυξάνουμε το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αυξάνουμε τα οικογενειακά επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά.

 

Έχουμε δώσει 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται στη χώρα, θέλουμε να επεκτείνουμε τα ολοήμερα σχολεία μέχρι τις 17:30, για να διευκολύνουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Φτιάχνουμε 120 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε εργαζόμενοι γονείς να μπορούν να παίρνουν μαζί το βρέφος τους στην επιχείρηση όπου δουλεύουν και να ξέρουν ότι κάποιος θα το φροντίσει και θα περνάει ποιοτικό χρόνο.

 

Όλες αυτές είναι πολιτικές στήριξης της οικογένειας. Όλα αυτά είναι εδώ μέσα, υπάρχουν όλα αυτά στο πρόγραμμά μας. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας και μακάρι, έστω και τις τελευταίες μέρες, να μιλάμε περισσότερο γι’ αυτές τις πολιτικές.

 

Σας διαβεβαιώνω ότι οι πολίτες, αισθάνομαι ότι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο γι’ αυτά, παρά για την κλασική «κοκορομαχία» μεταξύ υποψηφίων ή μεταξύ κομμάτων.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Να γυρίσουμε, ήμασταν στην αναδιάταξη της κυβέρνησης.  Μου είπατε για τη στεγαστική πολιτική και έμεινε ένα ακόμη που θα μου λέγατε.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.  Και τρίτον, προφανώς θα υπάρξουν και μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα.  Γιατί το λέω αυτό;

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν κάνατε ανασχηματισμό κατ’ ουσίαν, διορθωτικές κινήσεις.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έκανα δραστικούς, ναι.  Ε, ήρθε η ώρα να γίνουν.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Γιατί; Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε σε μια κυβερνητική τετραετία…

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει ένας Υπουργός. Αλλά τώρα προφανώς θα γίνουν πολύ πιο μεγάλες αλλαγές.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Που σημαίνει ότι έχετε βαθμολογήσει στη διάρκεια των τεσσάρων ετών τα πρόσωπα.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς, προφανώς. Και βέβαια έχω δεσμευτεί ότι θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση. Αυτές είναι δεσμεύσεις, οι οποίες θα τηρηθούν.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Κλείνω, σας άκουσα να λέτε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα σε μια τελευταία συνέντευξή σας, «όποιος κερδίσει μένει, όποιος χάσει φεύγει». Και θέλω να γίνετε πιο αναλυτικός. Θεωρείτε ότι όποιος ηττηθεί από τους δύο σας πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, χρησιμοποίησα αυτή τη φράση στα Τρίκαλα, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο μία ψηφιακή εφαρμογή του Δήμου Τρικκαίων δίνει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να «κλείνουν» γήπεδα μπάσκετ.

 

Είπα ότι εγώ στην Αμερική, όταν έπαιζα μπάσκετ, ίσχυε ότι «όποιος κερδίζει μένει, όποιος χάνει φεύγει». Αυτό ερμηνεύτηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

 

Κοιτάξτε, εγώ δεν σκέφτομαι την ήττα σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Αλλά μπορώ να σας πω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσίπρας, ότι «εάν χάσει ο Μητσοτάκης πρέπει οπωσδήποτε να φύγει», αλλά «αν χάσω και εγώ, δεν τρέχει και τίποτα γιατί με εκτιμούν εμένα στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει σε περίπτωση που χάσει. Εξάλλου ο ίδιος έχει ήδη χάσει και έχει παραμείνει στη θέση του.

 

Και πάλι, τονίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα προσωπικά δεν με αφορά, δεν με ενδιαφέρει. Αλλά σίγουρα είναι μια συζήτηση που μετά τις εκλογές σε όλα τα κόμματα ανοίγει, από τη στιγμή που όλοι κρινόμαστε για το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Λοιπόν, κλείνω με ένα ερώτημα που έρχεται από τη δεκαετία του ’80, μια που αναφερθήκαμε πριν στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη μάχη των τελευταίων ημερών για το ποιος είναι πιο κοντά στην πολιτική του παρακαταθήκη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τότε εγκαινιάσει μια τακτική προεκλογική να μας λέει τι θα κάνει τις 100 πρώτες μέρες της εξουσίας του αν κερδίσει τις εκλογές. Θέλω να σας απευθύνω αυτό το ερώτημα και με αυτό να κλείσουμε: αν κερδίσετε, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, ποιες είναι οι βασικές σημειώσεις στην πολιτική σας ατζέντα για τις πρώτες 100 μέρες;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε 100 μέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα. Όχι στο τέλος του χρόνου, σε 100 μέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Λέτε ότι θα παίξει τέτοιο καταλυτικό ρόλο;

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τη στιγμή που θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, σε 100 μέρες θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα κι αυτό θα είναι μια τεράστια ανακούφιση για την ελληνική οικονομία.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Για τους πολίτες τι σημαίνει αυτό, κ. Πρόεδρε; Μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαμηλότερο κόστος δανεισμού, είναι τόσο απλό. Σήμερα υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται από το γεγονός ότι έχουν ανέβει τα επιτόκια στα στεγαστικά τους δάνεια και πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτό δεν είναι μια εθνική πολιτική, είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική συγκράτησης του πληθωρισμού.

 

Όμως τα ελληνικά επιτόκια παραμένουν υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά, γιατί δεν έχουμε ακόμα την επενδυτική βαθμίδα. Άρα, είναι απολύτως κρίσιμη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα την έχουμε εντός 100 ημερών.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την συνέντευξή του.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στη Νάουσα Ημαθίας

«Μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. Άρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε πολίτες που τον υποδέχτηκαν στη Νάουσα. «Θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών», σημείωσε.

«Τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάσει θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αστάθεια και πειραματισμοί

«Οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες “ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο ‘άγνωστος Χ’, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές”», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, φίλες και φίλοι, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, σας ευχαριστώ για αυτή την καταπληκτική υποδοχή σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδος.

Ξέρετε πόσο αγαπώ τα μέρη σας, τη Νάουσα, την Ημαθία, πόσες φορές την έχω επισκεφτεί, όχι μόνο στη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου αλλά και πριν, όταν σας ζήτησα το 2019 να υπογράψουμε από κοινού μια συμφωνία αλήθειας και να ενωθούμε σε μια πλατιά προοδευτική συμμαχία για να αλλάξουμε τον τόπο. Και κάναμε τις δεσμεύσεις μας, πράξεις.

Είναι, ξέρετε, μεγάλη η ικανοποίησή μου όταν τέσσερα χρόνια μετά περιοδεύω σε όλη την επικράτεια και μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και να σας λέω, ναι, εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς που σας κοροϊδέψαν και σας εξαπάτησαν.  Εμείς αυτά που σας είπαμε, τα κάναμε πράξη.

Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους, και τους μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις εισφορές, και τις μειώσαμε. Σας είχαμε πει ότι για πρώτη φορά θα δείτε αυξήσεις συντάξεων, και τις είδατε επί Νέας Δημοκρατίας.

Και επειδή ακούω πολλά παράπονα από παντού, για το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, φροντίστε στις εκλογές να στείλετε τον λογαριασμό σε αυτούς που πετσόκοψαν τις συντάξεις, σε αυτούς που έρχονται τώρα να σας εξαπατήσουν και πάλι, τάζοντάς σας ακριβώς τα ανάποδα από αυτά τα οποία έκαναν όταν ήταν στα πράγματα.

Είχα δεσμευτεί και για κάτι ακόμα όμως: ότι η ισχυρή Ελλάδα θα φυλάει τα σύνορά της, και τα φυλάξαμε, στη θάλασσα, στη στεριά και στον αέρα. Και είχα δεσμευτεί ότι η φωνή της Ελλάδος θα ακούγεται και πάλι ισχυρή, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «ουραγός» των ευρωπαϊκών εξελίξεων, θα κάθεται στο πρώτο τραπέζι της Ευρώπης και θα μπορεί να διεκδικεί προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων αυτά που τους αξίζουν, αυτά που σας αξίζουν.

Γιατί θέλω να γνωρίζετε ότι εν μέσω της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που πήγαμε στις Βρυξέλλες, χτίσαμε ουσιαστικά εξ αρχής το Ταμείο Ανάκαμψης. Διαπραγματεύτηκα και εγώ μερόνυχτα, όχι όπως κάποιοι άλλοι που διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες και σας έφεραν πίσω ένα μνημόνιο που μας φόρτωσε 100 δισεκατομμύρια. Εγώ διαπραγματεύτηκα πέντε μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εξασφάλισα όλους τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη. Εξασφάλισα αυξημένους πόρους για την περιφέρειά μας. Έχουμε μαζί μας και τον καλό μου φίλο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που ξέρετε πόσο σημαντικό έργο έχει επιτελέσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πολλά επίπεδα.

Αυτά και πολλά άλλα, φίλες και φίλοι, κάναμε αυτή την τετραετία. Αλλά  ταυτόχρονα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και πάρα πολλές κρίσεις. Θυμάμαι ακόμα τις δύσκολες αποφάσεις, όταν χρειάστηκε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τη χώρα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πανδημία όμοια της οποίας ο κόσμος ολόκληρος δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά εδώ και 100 χρόνια.

Κι όμως, τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους Έλληνες αγρότες, τον κόσμο της εργασίας. Ήμασταν κοντά σας σε κάθε δυσκολία.

Βέβαια θέλω να ξέρετε ότι οι δύο πιο ωφελημένοι νομοί σε όλη την ελληνική επικράτεια από τη στήριξη την οποία παρείχαμε στους αγρότες μας ήταν ο νομός Πέλλας και ο νομός Ημαθίας, με παραπάνω από 300 εκατομμύρια.

Ξέρω, δεν ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα, αλλά όλοι οι έντιμοι παραγωγοί θα αναγνωρίσουν ότι ικανοποιήσαμε τα περισσότερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Και το κάναμε, προσέξτε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί; Διότι όταν η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, φίλες και φίλοι. Yπάρχει πλεόνασμα για να μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έδωσε αυτά τα τριάμισι χρόνια αποζημιώσεις παραπάνω από  1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε όλη την επικράτεια. Μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν από δικές σας εισφορές. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ήταν από πόρους του προϋπολογισμού. Tα δώσαμε τα χρήματα αυτά ακριβώς επειδή η ανάπτυξη μάς επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εδώ στο νοσοκομείο της Νάουσας. Θα στηρίξουμε κι άλλο την υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας, θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Όπως σημαντικό είναι ότι ξανάνοιξε η σχολή της Αστυνομίας εδώ στη Νάουσα, όπως σας είχα πει. Έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα, τις δεσμεύσεις μας να τις τηρούμε.

Οπότε, εμείς είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία. Και ζητούμε πάντα, αντί να τσακωνόμαστε στα παράθυρα, να συγκρινόμαστε βάσει επιχειρημάτων.

Αλλά να κάνουμε και κάτι ακόμα, να μιλάμε για το μέλλον, κυρίως για το μέλλον αυτής της νέας γενιάς. Εγώ χαίρομαι που βλέπουμε τόσα νέα παιδιά σήμερα μαζί μας. Τους ευχαριστώ που είναι σήμερα εδώ, γιατί οι εκλογές είναι κυρίως για την επόμενη γενιά και κυρίως είναι για αυτά τα οποία θα κάνουμε.  Το τι θα κάνουμε στην παιδεία μας.

Πριν από λίγο ήμουν στην Κρύα Βρύση και καθώς έφευγα σταμάτησα -προσέξτε- σε ένα Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο. Καινούργια δομή την οποία φτιάξαμε εμείς, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι δεν θέλουν όλα τα παιδιά ντε και καλά να πάνε στο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει και τα παιδιά που τελειώνουν ένα Επαγγελματικό Λύκειο να ξέρουν ότι αποκτούν δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν στην συνέχεια να βρουν μια καλή δουλειά, όπου και αν αυτοί το επιλέξουν.

Πηγαίνω σε όλη την επικράτεια και αρχίζω και βλέπω κάτι εντυπωσιακό στα σχολεία μας: 36.000 διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε όλες τις δημόσιες σχολικές τάξεις, από την Ε’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Ήμουν χθες στον Πειραιά και έβλεπα το καινούργιο μάθημα πώς γίνεται, σε παιδιά της Α’ Γυμνασίου.  Έβλεπα τον Παρθενώνα τρισδιάστατο, να μπορείς να περιηγείσαι μέσα και έλεγα, «τι επανάσταση είναι αυτό για την εκπαίδευση του μέλλοντος;».

Γιατί εμείς έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον. Δεν έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο παρελθόν. Θέλουμε να μιλάμε για τα προβλήματα τα οποία πραγματικά σας  απασχολούν. Για το πώς η χώρα, πρώτα και πάνω και από όλα, θα μείνει σε μια τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τους ευρωπαϊκούς, αξιοποιώντας, αγαπητέ μου Δήμαρχε, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.

Ξέρετε πόσο χαίρομαι όταν πηγαίνω στο εξωτερικό και πηγαίνω σε καλά εστιατόρια και ζητώ την λίστα των κρασιών και βλέπω κρασιά Νάουσας, ξινόμαυρα Νάουσας. Τα καλύτερα. Τα καλύτερα και στις καλύτερες τιμές. Διότι εδώ γίνεται κάτι πολύ σημαντικό πια στο κρασί.

Αλλά το κρασί εμείς το στηρίξαμε. Εμείς μειώσαμε τον Ειδικό Φόρο, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Εμείς κάναμε τον οινοτουρισμό πιο προσβάσιμο. Εμείς στηρίζουμε μια τουριστική ανάπτυξη 12 μήνες τον χρόνο.

Και, προσέξτε, εδώ η πόλη σας έχει πάρα πολλά ακόμα να αποκομίσει από μια τέτοια ανάπτυξη. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα, τα «3-5 Πηγάδια» είναι ίσως το καλύτερο χιονοδρομικό της χώρας. Θα έχει πάντα την στήριξή μου, για να μπορείτε να έχετε τουρισμό και χιονοδρομικό το χειμώνα. Και έτσι θα έρθουν και επενδύσεις και θα έρθουν και καλύτεροι μισθοί.

Γιατί τι σημαίνει να έχουμε καλύτερους μισθούς, φίλες και φίλοι; Σημαίνει ότι όσο η ανεργία μειώνεται τόσο οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Και σε κάθε επιχειρηματία ο οποίος μου λέει -το ακούω συχνά και στον πρωτογενή τομέα- «μα δεν βρίσκω εργαζόμενους», ξέρετε ποια είναι η απάντηση μου; «Πλήρωσε περισσότερα για να βρεις». Έτσι ανεβαίνουν οι μισθοί τελικά, από εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία, από εργαζόμενους με περισσότερες δεξιότητες, περισσότερες θέσεις εργασίας, άρα καλύτεροι μισθοί.

Είναι κεντρική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία, φίλοι και φίλες, να αυξήσουμε τους μισθούς στην πατρίδα μας. Ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ και μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ.

Σας είχα πει πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό. Τότε είχα πει ότι θα τον πάω στα 730 ευρώ. Τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Γιατί; Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ακόμα σήμερα ένα ζήτημα με το κόστος ζωής.

Η ακρίβεια -η εισαγόμενη ακρίβεια, κρατήστε το αυτό- δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικά υψηλών τιμών στην ενέργεια που είδαμε τον περασμένο χρόνο.

Ξέρω ότι πιέζει το μέσο νοικοκυριό. Και ξέρετε ότι σταθήκαμε κοντά σας όσο περισσότερο μπορούσαμε με μια σειρά από μέτρα. Όμως κρατήστε αυτό που θα σας πω: ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει. Ήδη αρχίζει και πέφτει. Όμως οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις μισθών ήρθαν για να μείνουν κι αυτός τελικά είναι ο τρόπος που θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα σε βάθος χρόνου.

Για όλα αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι επιχείρησα, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, να μιλήσω όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Όπως βλέπετε, ασχολήθηκα ελάχιστα και ασχολούμαι ελάχιστα με το τι λέει η αντιπολίτευση για εμάς.

Νομίζω ότι κάνω πολύ καλά, διότι τους ξέρουμε, τους μάθαμε, τους δοκιμάσαμε. Δεν θέλουμε δεύτερη φορά στη συμφορά. Εμείς μιλάμε για το μέλλον και το πώς το κοινό μας σπίτι, η Ελλάδα, μπορεί πραγματικά να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Συχνά χρησιμοποιώ αυτήν την παρομοίωση, ότι η Ελλάδα την οποία οραματίζομαι είναι σαν ένα μισοχτισμένο σπίτι. Έχουμε φτιάξει τα θεμέλια. Ποια είναι τα θεμέλια; Η δημοσιονομική σταθερότητα, η αξιοπιστία της χώρας. Αρχίζουμε και χτίζουμε τους πυλώνες της Ελλάδας που θέλουμε, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ανάπτυξη, στον πρωτογενή τομέα.

Όμως το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θέλουμε μια τετραετία ακόμα για να πούμε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει θα ριζώσουν. Γι’ αυτό και η κάλπη της Κυριακής έχει τόσο μεγάλη σημασία και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία ή με απαξίωση.

Προσέξτε, τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάση θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της.

Και βλέπετε ότι σήμερα, ουσιαστικά, στη χώρα υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είναι αυτοδύναμη Ελλάδα. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι το τι ζητάμε από τον ελληνικό λαό.

Εξηγούμαι ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν είναι κάποια έκφραση κομματικής αλαζονείας. Εγώ έχω αποδείξει ότι με ένα κόμμα μπορούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, να υποδεχθούμε φίλους από άλλα κόμματα. Είμαι σίγουρος ότι και μαζί μας σήμερα είναι πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι δεν στήριζαν πάντα τη Νέα Δημοκρατία αλλά έχουν συμπορευτεί μαζί μας. Έχουμε φέρει στην κυβέρνηση στελέχη που δεν ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία.

Άρα δεν θέλουμε ντε και καλά μια κυβέρνηση ενός χρώματος. Όμως θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών.

Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία η οποία μόλις είχε εκλογές, έχει δεύτερες εκλογές. Δεν θα κάνω πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Erdoğan να επανεκλεγεί.

Εγώ ξέρω πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστούμε την επιθετική Τουρκία. Τα καταφέραμε όμως. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίσαμε συμμαχίες, καταστήσαμε την Ελλάδα γεωπολιτικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδείξαμε το ρόλο μας ως ενεργειακού κόμβου.

Αλλά, προσέξτε, οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες «ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός, ο “άγνωστος Χ”, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές».

Ασχολούμαι με την πολιτική, θυμάμαι την πολιτική. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -έφηβος ήμουν τότε- όταν έδινε τους μεγάλους αγώνες την δεκαετία του ’80. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς συμμετείχατε.

Προσέξτε, όσα χρόνια είμαι στην πολιτική, για πρώτη φορά βλέπω μια κατάσταση όπου τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. Άρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό.

Πιστεύω ότι για τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ακόμη καταλήξει τι θα ψηφίσουν σίγουρα όμως την επόμενη μέρα θέλουν κάποιον στο τιμόνι της χώρας, θέλουν σταθερότητα, θέλουν κυβέρνηση. Όχι έναν «προοδευτικό» αχταρμά που δεν ξέρουν πού θα σταθούν και πού βρίσκονται και κάθε μέρα αλλάζουν άποψη.

Τώρα μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται. Μόνο ένα πράγμα τους ενώνει: η εξουσία και το μίσος τους για τη Νέα Δημοκρατία και για εμένα προσωπικά. Τίποτε άλλο.

Μέχρι και τον Βαρουφάκη έβαλαν στο κόλπο για να σας κάνει την επόμενη μέρα τα ευρώ σας «Δήμητρες». Θα ήταν πολύ αστείο, θα ήταν πραγματικά αστείο αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και τόσο επικίνδυνο.

Γι’ αυτό και επιμένω ότι το στοίχημα αυτών των εκλογών είναι πραγματικά υπαρξιακό για τη χώρα.

Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια, πρώτος εγώ αναγνώρισα τα λάθη μας, όποτε αυτά έγιναν. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, φίλες και φίλοι, το πιστοποιούν όλοι, το πιστοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές, διάβαζα τους «Financial Times», την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο, να μιλάει για «οικονομικό θαύμα» της χώρας μας. Δεν μπορεί όλοι να το λένε και κάποιοι να βλέπουν ότι όλα στη χώρα μας είναι μαύρα και να βγάζουν συνέχεια γκρίζα σποτ.

Είμαι και σε αγροτική περιοχή, είδα και ένα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με ένα αγρότη με ένα ημιφορτηγό. Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες ήταν που έδειχναν. Μα δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Δεν είναι παράδεισος η Ελλάδα αλλά είναι πολύ καλύτερη χώρα από ό,τι ήταν το 2019.

Λοιπόν, επειδή οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και επειδή τοπίο στην ομίχλη δεν χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά σταθερότητα, πάμε να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Να πείσουμε και τους συμπολίτες μας, να πείσουμε και τα νέα παιδιά -ξέρετε, συχνά καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι απέναντι στην εξουσία, είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο- να ψηφίσουν όμως και τα νέα παιδιά με γνώμονα τελικά τι είναι καλύτερο για τα ίδια. Πώς θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο πραγματικά της προκοπής, με πτυχία τα οποία θα αξίζουν. Αν δεν θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο, τι εναλλακτικές έχουν στην τεχνική εκπαίδευση για να μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες.

Αν θέλουν να γίνουν αγρότες, να δουν ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα προγράμματα των νέων αγροτών και έδωσαν τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε νέους αγρότες, να σκεφτούν το ίδιο τους το μέλλον και να μας κρίνουν αυστηρά, όπως πάντα η νεολαία ξέρει να κάνει.

Είμαι σίγουρος, όμως, φίλες και φίλοι, ότι όταν με το καλό οι κάλπες κλείσουν, Κωνσταντίνου και Ελένης, αυτή τη μεγάλη γιορτή που θα γιόρταζε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα γιορτάσει και η Νέα Δημοκρατία, θα γιορτάσει και η Ελλάδα μία μεγάλη νίκη. Μία μεγάλη νίκη η οποία μας γεμίζει και θα μας γεμίσει με μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα.

Αλλά ένα θέλω να ξέρετε: είμαστε όλοι μας πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι, πιο δοκιμασμένοι. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου τέσσερα χρόνια, ξέρουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Ξέρουμε ότι μπορούμε ταυτόχρονα να πετύχουμε και ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία.

Έχουμε πια την εμπειρία να κάνουμε το όραμά μας, που είναι και το δικό σας όραμα, για μια καλύτερη Ελλάδα, με καλύτερα εισοδήματα, πιο κοινωνικά δίκαιη, με καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούμε όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη. Σας ζητώ και εδώ, από την Νάουσα, να με εμπιστευτείτε. Θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη, καλό αγώνα και με τη νίκη. Και πάλι εδώ νικητές και πριν πέσουν τα πρώτα χιόνια θα ξαναέρθουμε εδώ να δούμε το ωραίο χιονοδρομικό όλοι μαζί.

Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ.

Best Of

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του,...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο,...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Κασσελάκης που θεωρεί… κρατίδιο και “βόρειο τμήμα” την Κατεχόμενη Κύπρο, μιλάει περί πατριωτισμού

Στην ομιλία... σούπα για τα βαφτίσια του κόμματος του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο "πατριωτισμός". Κεντροαριστερό, συμμετοχικό και πατριωτικό... Έτσι το...

Δεν γέμιζαν… ούτε ταξί. Η απογοητευτική προσέλευση “πιστών” στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη

Όπως αναμενόταν, η προσέλευση "πιστών" στα βαφτίσια του κόμματος Κασσελάκη ήταν απογοητευτική. Μίζερες εικόνες, συμβατές με τη συνολική παρουσία του πρώην... έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,...

Το κόμμα… μπαλαντέρ (της διαπλοκής) και ο υπονομευτής της Δημοκρατίας

Κίνημα Δημοκρατίας... Το κόμμα Κασσελάκη δεν είναι πλέον αβάπτιστο, παραμένει ωστόσο... περιθωριακό. Όπως ο εμπνευστής του. Ο παγκοσμίως άγνωστος ομογενής εφοπλιστής, με το Πόθεν Έσχες...