“Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αμαυρώσει την ιδέα της συγκυβέρνησης” παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη, στην εκπομπή “Βάλε καφέ να στα πω”.
“Το να συγκυβερνάμε δεν είναι αναγκαίο κακό, είναι στοίχημα, δεν μας τρομάζουν οι προγραμματικές συγκλίσεις”, προσέθεσε η ίδια. “Η σημερινή εκδήλωση όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας, της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής Γης, “δεν είναι κρίκος σε επικοινωνιακή καμπάνια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά εντάσσεται στο σύνολο των προτάσεών μας για την ανάταξη της οικονομίας, για το ΕΣΥ, το περιβάλλον”. “Εμείς, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν ως σήμερα, δεν λειτουργούμε με τη λογική του ώριμου φρούτου ή κάποιων ευχολογίων αλλά με θέσεις και προτάσεις, πλήρως εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές”.
Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης “μας έχει προετοιμάσει για τοξικό μέλλον χωρίς αλληλεγγύη, όπως είναι και το τοξικό μας παρόν χωρίς κοινωνική συνοχή, με τις διχαστικές του πολιτικές”. “Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα κάνουν προσπάθεια να μην υπάρξει κανενός είδους προγραμματική κουβέντα, επειδή θέλουν να φανεί ότι όλοι ίδιοι είναι”. “Εμείς προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση κάναμε από την πρώτη ημέρα”.
Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί συστηματικά το διχασμό, την οργή, τον ανορθολογισμό
“Ο διχασμός, η οργή ο ανορθολογισμός έχουν τροφοδοτηθεί από τον κ. Μητσοτάκη με τον ίδιο συστηματικό τρόπο που ξήλωσε τα πάντα, την Επιθεώρηση εργασίας, το ΕΣΥ, τις δημόσιες δομές ενέργειας”.
“Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν αν η χώρα θα πάψει να βυθίζεται στη φαυλότητα, τη διαφθορά, την υποχώρηση του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας”. “Στις 21 Μαΐου δεν θα κριθεί μόνο ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση αλλά το παρόν και το μέλλον όλων μας”, προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές “θα κρίνουν το μέλλον όλων μας, θα κρίνουν αν οι νέοι μας δεν θα εγκαταλείψουν και αυτοί τη χώρα για το εξωτερικό. Θα κρίνουν αξιοπρέπεια των ζωών μας”.
“Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο κυβερνητικό κόμμα, από το 1974, που, αφού παρέδωσε την κυβέρνηση, προέβη σε κυβερνητικό απολογισμό”. “Είναι το μόνο κόμμα που είχε ψηφισμένες προγραμματικές θέσεις από τον περασμένη Ιούλιο”. Οι δε προτάσεις του, όπως αυτές “δεν είναι γραμμένες από κάποιους τεχνοκράτες πέριξ της Κουμουνδούρου”. Το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “έχει πάρει υπόψη τα συνδικάτα, τα κινήματα και τα εργατικά κέντρα”. “Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έθεσε ειδικά το θέμα της στεγαστικής πολιτικής για τους νέους”.
Το νερό δεν είναι απλά κοινωνικό αλλά ανθρώπινο δικαίωμα
“Τα πράγματα αλλάζουν στον τόπο. Και όχι προς την κατεύθυνση που θέλει το σύστημα εξουσίας που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι αισιόδοξη. Θα μιλήσω με δύο παραδείγματα. Παράδειγμα πρώτο, η κοσμοπλημμύρα το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, για το αυτονόητο δικαίωμα που η κυβέρνηση, ύπουλα αμφισβητεί. Το δικαίωμα στο νερό, το δικαίωμα στη ζωή. Χιλιάδες πολίτες έβγαλαν κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν είναι απλά κοινωνικό αλλά ανθρώπινο δικαίωμα όπως λέει ο ΟΗΕ. Είχα καταθέσει σχετική πρόταση στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο κ. Μητσοτάκης όμως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση”.
“Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από το 2018, για όσους παρακολουθούσαμε τι έλεγε, μιλούσε περί στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, με τοποθέτηση εποπτικής αρχής που δήθεν θα “διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης”. “Όμως το ΣτΕ δεν επιτρέπει την εποπτεία, ούτε Ρυθμιστική αρχή”.
“Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε γνωστή εταιρία ντιλίβερι, την Wolt, πραγματικά είναι ένα κίνημα εργαζομένων από τα κάτω. Και δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν την απουσία ελέγχων των συνθηκών εργασίας. Μια μεγάλη κινητοποίηση για την οποία όμως δεν ακούμε τίποτε στα συστημικά Δελτία Ειδήσεων γιατί κατέχει τυχαία η χώρα τη θέση… 108”.
Τα ζητήματα δημοκρατίας και οικονομίας είναι αλληλένδετα
“Για να έχουμε ανάπτυξη και σταθερότητα χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη”. “Έχουμε διμέτωπο. Αφενός τα ζητήματα της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και αφετέρου εκείνα της οικονομίας, της πρώτης κατοικίας, της στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, της αγροτικής πολιτικής, είναι αλληλένδετα”.
Σχολιάζοντας την υπόθεση του φράχτη στον Έβρο, η Ρένα Δούρου θύμισε την τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, το 2015, με αφορμή τον φράχτη μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, που προειδοποιούσε ότι η κατασκευή του φράκτη εντείνει το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί έμμεση επιδότηση για τους διακινητές, αφού θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα τους ανθρώπους που μεταφέρουν ώστε να τον παρακάμψουν. “Ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει επειδή μετατρέπει την Ελλάδα σε δεσμοφύλακα και αποθήκη ψυχών”, επισήμανε η Ρένα Δούρου.