Μιχάλης Ψύλος: Τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο η ΕΚΤ, «δογματικά», σφίγγει όλο και περισσότερο τη νομισματική πολιτική

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Επιτέλους επιβραδύνεται ο πληθωρισμός! O γενικός δείκτης στη χώρα μας αποκλιμακώνεται και είναι ο 5ος βραδύτερος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Μεγάλη επιβράδυνση έχουμε και στο πεδίο των τροφίμων. Η αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα είναι 11,8% η τρίτη βραδύτερη στην Ευρωζώνη.

 

Μήπως πρέπει να ζητωκραυγάσουμε τώρα; Στα βιομηχανικά αγαθά, όμως, η αύξηση του πληθωρισμού είναι η δεύτερη ταχύτερη μεταξύ των 20 της Ευρωζώνης! Με απλά λόγια; Οι πιέσεις στην αγορά διαχέονται. Η παραγωγή έχει γίνει πιο ακριβή ακόμη και ανεξάρτητα από το κόστος της ενέργειας. ΌΛΟΙ οι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι τιμές δεν θα σταματήσουν να αυξάνονται σύντομα. Οι τιμές του Μαρτίου 2023 συγκρίνονται με αυτές του Μαρτίου 2022, αυτές του Φεβρουαρίου 2023 με αυτές του Φεβρουαρίου 2022 κ.ο.κ.

Το σημείο εκκίνησης είναι πάντα διαφορετικό. Δεδομένου ότι πέρυσι ο πληθωρισμός αυξήθηκε πολύ, ιδίως από τον Μάρτιο και μετά. Λόγω της τεράστιας ανόδου των τιμών της ενέργειας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα οι τιμές της ενέργειας έχουν επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλά, η σύγκριση είναι μόνο στατιστικού χαρακτήρα. Οι καταναλωτές δεν ξεγελιούνται άλλωστε: Οι τιμές ακριβαίνουν στα σούπερ μάρκετ. «Παλιότερα αλλάζαμε τιμές μία φορά το δίμηνο. Τώρα, μία φορά την εβδομάδα» λέει στη «Ν» ένας διευθυντής σούπερ μάρκετ.

Η αγορά αναμένει όμως και άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Η διεθνής τιμή του brent ανακάμπτει καθώς μειώνονται οι διεθνείς ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα, μετά την κρίση με τη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse.

Ήδη η βενζίνη στα πρατήρια κατέγραψε μικρή άνοδο, στο 1,912 ευρώ το λίτρο. Ίσως να «φλερτάρει» και με τα 2 ευρώ στην έξοδο του Πάσχα. Οι τιμές των καυσίμων επηρεάζονται από το γεωπολιτικό και διεθνές οικονομικό σκηνικό. Η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές του brent μπορεί ακόμη και να ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το 2023.

Δυστυχώς, τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο η ΕΚΤ, «δογματικά», σφίγγει όλο και περισσότερο τη νομισματική πολιτική. Αυξάνοντας τα επιτόκια, για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός οφείλεται όμως κυρίως στην έλλειψη προσφοράς. Σε αντίθεση με τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος οφείλεται στην υπερθέρμανση της ζήτησης.

Οι ειδικοί δεν βλέπουν μάλιστα κανέναν λόγο να αλλάξει ριζικά η θέση της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη μπορεί να φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο. Και να παραμείνει εκεί για πολλούς μήνες, καθιστώντας και το χρήμα πολύ πιο ακριβό.

Προσδεθείτε λοιπόν…

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...

Λευτέρης Κουσούλης: Η διοικούσα Εκκλησία ήταν πάντα διαθέσιμη στην εξουσία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Για τους... διαφορετικούς κόσμους της Εκκλησίας μίλησε...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε να περάσει απέναντι. Και αντί της παραδοσιακής, σκοτεινιασμένης και πένθιμης εικόνας του, να μας χαρίσει...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει, αλλά... το αρνείται. Μιλώντας σε μαθητές σχολείου, στο μεταίχμιο της μετάβασής τους στο Κολλέγιο, η Μισέλ...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Μαρία Δεναξά έκανε ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο για τη θλιβερή κατάσταση στα...