Γιώργος Πλειός: Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, διακυβεύεται πολύ σοβαρά η όποια αξιοπιστία είχε απομείνει στα ΜΜΕ

Πηγή: Αθήνα 9.84

 

O καθηγητής Γιώργος Πλειός, ένας από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Επικοινωνίας και Μέσων, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μοιράστηκε τις σκέψεις και τις απόψεις του, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ καλύπτουν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μεταξύ άλλων, εντόπισε δομικά προβλήματα τα οποία μαστίζουν μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ , εκτιμώντας ότι απομακρύνονται από την αποστολή τους που είναι να ασκούν κριτική και έλεγχο στην εξουσία.

«Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, διακυβεύεται πολύ σοβαρά η όποια αξιοπιστία είχε απομείνει στα ΜΜΕ. Και μπορεί να μην μας εκπλήσσει το ότι οι πολιτικοί προσπαθούν να επινοούν δικαιολογίες προκειμένου να μπορούν να αιτιολογούν κάποιες αποφάσεις, αβελτηρίες ή καθυστερήσεις, όμως τα ΜΜΕ πρέπει να είναι άτεγκτα και να εστιάζουν μόνο στα γεγονότα», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη «φάνηκε σε μεγάλη κλίμακα ότι πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, απλά, συστοιχήθηκαν με την κυβέρνηση και την ακολούθησαν στο αφήγημά της ενώ την ίδια στιγμή, τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ στέκονται με μεγαλύτερη κριτική διάθεση απέναντι στη διαχείριση της πληροφορίας».

«Προφανώς ό,τι μαθαίνουμε είναι μέσω των ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία πως το νοηματοδοτούμε και τι συμπεράσματα βγάζουμε για τις ευθύνες του ενός ή του άλλου. Αυτή ακριβώς είναι η μάχη που γίνεται τώρα, για την απόδοση ευθυνών αλλά δεν συζητάμε καθόλου για το αύριο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλειό «το κυβερνητικό αφήγημα για την εκδοχή του ανθρώπινου λάθους δεν φάνηκε να πείθει την κοινή γνώμη αλλά ούτε και η τακτική της συγνώμης που υιοθετήθηκε στην πορεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, παρατήρησε αλλαγή πλεύσης από πλευράς εκείνης της μερίδας των ΜΜΕ που εμφάνιζαν φιλοκυβερνητική κατεύθυνση.

«Πλέον διαπιστώνω ότι τις τελευταίες μέρες και εκείνα τα ΜΜΕ υιοθετούν το λόγο, την κριτική και την προσέγγιση αυτών που μέχρι πρότινος είχαν μια αντιπολιτευτική στάση, κυρίως επειδή αντιλήφθηκαν πως με την προηγούμενη στάση τους, χάνουν πολύ μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους και πως μπορεί να διακυβεύεται ακόμα και η ύπαρξή τους», τόνισε.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Δυστυχώς στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους, τα ΜΜΕ εξαρτώνται βαρύτατα από την πολιτική εξουσία και αυτό καθιστά ένα μέρος των δημοσιογράφων προπαγανδιστές. Γι’ αυτό και ορισμένες φορές κάποιοι εμφανίζονται πιο φιλοκυβερνητικοί και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Προφανώς ένας δημοσιογράφος πρέπει να έχει άποψη και να είναι ελεύθερος να την εκφράζει. Οφείλει όμως να φιλοξενεί όλες τις απόψεις, να μην κρύβει τα γεγονότα και από εκεί και πέρα υπάρχει το κοινό που κρίνει. Το να προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν δια της αποκρύψεως ή της επινοήσεως γεγονότων στο κοινό τη δική τους θέση είναι κάτι που δεν μας τιμά ως χώρα».

Best Of

Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με την Εκκλησία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένας τουρισμός προσβάσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

Κώστας Μπακογιάννης: Θέλουμε να πετύχει ο Δήμος. Για το καλό της πόλης και των κατοίκων της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επέστρεψε...

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ'...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για...

Άρης Πορτοσάλτε: Οι κήρυκες του μίσους και του φανατισμού δεν θα σταματήσουν εδώ

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Στην τελική ευθεία προ των...

Μιχάλης Ψύλος: Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα με την ίδια νοοτροπία που το δημιούργησε

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   «Η ΕΕ κινδυνεύει να πεθάνει»: Με...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (μοιραία) εθνική απουσία του Χριστόδουλου

  Η σχέση του καθενός με τη θρησκεία είναι εν πολλοίς υποκειμενική και αμιγώς προσωπική υπόθεση. Γύρευε, τι, σε τι, και γιατί πιστεύει κάποιος. Δεν τίθεται ωστόσο...

Ο Κασσελάκης ως απάντηση στις… προσευχές Μητσοτάκη

Ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, εξ' αντικειμένου... προσεύχεται να έχει αντιπάλους οι οποίοι δεν θα μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση...

Μανώλης Κοττάκης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο βρασμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία"   Ηταν ευχάριστη έκπληξη για μένα η διαπίστωση ότι η ΕΡΤ2 μεταδίδει αυτή την εποχή σε επανάληψη μια σειρά που...