Του Νίκου Φυλάγγελου
Στο ερώτημα του τίτλου, κάθε απάντηση δεκτή, επειδή πολύ απλά… έχουμε ξεχάσει τις σχετικές δημοσκοπήσεις.
Με τη μελαγχολική συμπλήρωση ενός έτους από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την στην Ισπανία, δείχνουν ότι η κοινή γνώμη σε αυτές τις χώρες βιώνει συναισθήματα… κόπωσης.
Οι πολίτες δεν δηλώνουν υποστηρικτές της συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία, με τα μεγάλα ποσοστά που καταγραφόταν μια τέτοια επιθυμία τους πρώτους μήνες του πολέμου. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ξαφνικά οι λαοί… τρελάθηκαν και λάτρεψαν τον βάρβαρο εισβολέα Πούτιν. Όσο περνάει ο καιρός, όλο και λιγότερο εξηγείται λογικά το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των πολιτών κυρίως στην Ευρώπη.
Οι δημοσκοπήσεις σε αυτές τις χώρες εμφανίζουν την πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης για τη λήξη του πολέμου, αντί για τη συνεχιζόμενη αποστολή όπλων. Και όσο περνάει ο καιρός, οι σχετικοί αριθμοί αυξάνονται.
Στην Ελλάδα έχουμε πολύ καιρό να δούμε δημοσκόπηση στην οποία να υπάρχει ερώτημα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ουκρανική κρίση, και το τι θέλει η ελληνική κοινωνία να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την αποστολή πρόσθετης οικονομικής κα στρατιωτικής βοήθειας.
Έχουν… κουραστεί οι δημοσκόποι, και δεν προσθέτουν τα σχετικά ερωτήματα στις έρευνές τους;