Ο… πειρασμός Αναθεώρησης της Ιστορίας

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

 

Μια διαρκής αναμέτρηση των διαφορετικών εκδοχών ενός ανθρώπου, με ελκυστικό διακύβευμα τη συνθηκολόγηση με τη συμμετρία της γαλήνης, που προσφέρει αβίαστα την ψυχική ολοκλήρωση, χωρίς την οποία, το ταξίδι που αναγόρευσε σε προορισμό ο Καβάφης, φαντάζει ατελές. Ανολοκλήρωτο. Άδειο.

 

Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη της προόδου, για κάθε άνθρωπο, με την παραδειγματική εμπειρία από κάθε πτυχή της διαδρομής, να λειτουργεί σωρευτικά και λυτρωτικά, υπό την αίρεση της εσωτερικής ισορροπίας. Να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου.

 

Όπως βέβαια μας αφυπνίζει άγαρμπα η κλινική ψυχολογία, οι πειρασμοί δεν ξεριζώνονται. Παραμερίζονται και τιθασσεύονται, συνήθως για πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν εκεί, και αναζητούν υπομονετικά μια ευκαιρία να ξεπροβάλλουν από το περιθώριο. Και να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού σεναρίου ζωής για τον… κομιστή τους.

 

Όσα ζήσαμε, είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε στη σκιά του θανάτου τους τέως, έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου, επιβεβαιώνουν παθιασμένα τη γοητεία που ασκεί σε κάθε άνθρωπο η ευκαιρία Αναθεώρησης της Ιστορίας. Να πειράξει κανείς συμπεράσματα. Να αλλοιώσει υστεροφημίες. Να περιπλέξει τη φυσική συνέχιση της ιστορικής διαδρομής, ώστε οι γενιές που έρχονται και σηκώνουν την πεσμένη σκυτάλη, να χάσουν χρόνο, με συζητήσεις που η Ιστορία και η… ζωή έχουν ολοκληρώσει.

 

Το «σίριαλ τέως» μας έδειξε ωστόσο και κάτι ακόμη. Πόσο αφόρητα εξοργιστική είναι η προδιάθεσή μας να διχαζόμαστε. Από τα πολύ μικρά και ασήμαντα, μέχρι τα πολύ μεγάλα και σημαντικά. Δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε με ευγνωμοσύνη την κανονικότητα. Την υπεραξία της κοινωνικής ηρεμίας που προσφέρει η σύνθεση, η συνεννόηση, η συμφιλίωση, η ισοτιμία γνώμης και παρουσίας.

 

Το Γένος των Ελλήνων. Περήφανο και συναρπαστικό, μέσα στις θυελλώδεις αντιφάσεις ενός γενετικού κώδικα, που ιστορικά αλλοιώθηκε σε αυταπόδεικτα υπερθετικό βαθμό, σε σχέση με την προγονική ηγεμονία εκείνων που εμπνεύστηκαν και ταχυδρόμησαν στο ιστορικό μέλλον της ανθρωπότητας, τις θεμελιώδεις ιδέες που μας διαχώρισαν από το… ζωικό βασίλειο.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...