«Η Αθήνα μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει. Επιστρέφει με μία νέα αυτοπεποίθηση, με έναν νέο δυναμισμό και δίνει το μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή για τον ρόλο της Ελλάδος», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Open και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, για τη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων που διοργανώνεται από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 66 Δημάρχων από δέκα βαλκανικά κράτη.
«Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, συνεργασίας και συνεννόησης. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε, όμως, ότι αξίζει τον κόπο», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης αναδεικνύοντας την αξία της διπλωματίας των πόλεων.
Σε ζωντανή σύνδεση από το πάρκο Βουτιέ, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων, αναφέρθηκε, επίσης, στο ευρύτερο έργο που συντελείται τα τελευταία τρία χρόνια, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου της Αθήνας.
Για το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων και τη Σύνοδο Β40 στην Αθήνα
Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για τη διοργάνωση της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40 από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, κατά την οποία η Αθήνα θα πάρει την σκυτάλη της προεδρίας από την Κωνσταντινούπολη.
«Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού, συνεργασίας και συνεννόησης. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε όμως ότι αξίζει τον κόπο», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κι εγώ ξεκινήσαμε εδώ κι έναν χρόνο μία κοινή προσπάθεια να συστήσουμε ένα Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος ευρύτερα στον εξισορροπητικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι πόλεις, σημείωσε: «Σκεφτείτε ότι οι δήμοι είναι σαν τα αμορτισέρ τα οποία απορροφούν τους κραδασμούς. Αυτό το Δίκτυο είναι ευρύτερο. Δηλαδή δεν είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα ή η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη. Θα συγκεντρωθούν 66 δήμαρχοι από όλα τα Βαλκάνια και αυτό είναι σημαντικό, καθώς είναι η πρώτη Σύνοδος αυτού του Δικτύου. Η Αθήνα μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει με μία νέα αυτοπεποίθηση, με έναν νέο δυναμισμό και δίνει το μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή για τον ρόλο της Ελλάδας».
Για τα μικρά και μεγάλα έργα στους χώρους πρασίνου
Με φόντο τη μεγάλη ανάπλαση στο πάρκο Βουτιέ στα Πετράλωνα ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα μικρά και μεγάλα έργα πρασίνου σε όλη την πόλη: «Είμαστε στο πάρκο Βουτιέ. Εδώ βλέπετε μία εικόνα από την Αθήνα του “αύριο”. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την πόλη είμαστε πολύ στριμωγμένοι, δεν έχουμε αρκετά τετραγωνικά ελεύθερων χώρων και είναι μέλημά μας να δουλέψουμε το πράσινο. Αναγεννιούνται, λοιπόν, οι χώροι πρασίνου, γίνονται προσβάσιμοι, φιλικοί και ασφαλείς. Αποκτούν νέες υποδομές, νέα φύτευση και νέα φώτα. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στα Πατήσια, στον Νέο Κόσμο, στους Αμπελόκηπους, στα Σεπόλια. Πρόκειται για πάρκα, τα οποία αναμορφώνουμε γιατί ήταν εγκαταλελειμμένα για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τα “πάρκα τσέπης”, τα οποία δίνουν πολύτιμες ανάσες στις πυκνοδομημένες γειτονιές της πρωτεύουσας, ο Δήμαρχος είπε: «Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο από πάρκα τσέπης σε όλη την πόλη. Χώροι που ήταν σκουπιδότοποι, σήμερα γίνονται μικρές αστικές οάσεις. Παράλληλα, όμως, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέα μεγάλα πάρκα, στο Παγκράτι, στα Σεπόλια. Για παράδειγμα στο Κοροπούλη στα Σεπόλια ένα νέο πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων, θα είναι έτοιμο σε 2-3 μήνες».
Η αναστήλωση της Βίλας Κλωναρίδη
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εμβληματική Βίλα Κλωναρίδη, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι πρόκειται για ένα υπέροχο κτίριο, μια «κιβωτό μνήμης» στα Πατήσια, που δυστυχώς, όπως πολλά αντίστοιχα κτίρια στην Αθήνα, είχε εγκαταλειφθεί για πολλές δεκαετίες. «Εμείς τώρα αναστηλώνουμε αυτή τη Βίλα. Έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα σωστικά, έχουμε προσθέσει και μια στέγη και προχωράμε στη μελέτη για να μπορέσουμε να την ανακαινίσουμε». Εστιάζοντας στον αρχιτεκτονικό πλούτο τη Αθήνας, ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο ιστορικό κτίριο που έζησε η Μαρία Κάλλας, στην οδό Πατησίων, το οποίο με την φροντίδα του Δήμου Αθηναίων θα ανακαινιστεί.
Καθημερινότητα και γειτονιές
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στις υποδομές και τα “έργα-ανάσες” που υλοποιούνται σε όλη την Αθήνα ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: « Οι γειτονιές μας είχαν μείνει πίσω εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό κι εμείς εστιάζουμε τις παρεμβάσεις μας εκεί. Ηδη έχουμε ασφαλτοστρώσει περισσότερους από 800 δρόμους. Έχουμε ανακατασκευάσει πάνω από 55 πεζοδρόμια και συνεχίζουμε».
Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του τομέα της καθαριότητας, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων σταδιακά σε ολόκληρη την πόλη. «Αν κάνετε μία βόλτα στην Αγ. Κωνσταντίνου θα δείτε ότι εγκαταστήσαμε δοκιμαστικά τον πρώτο. Συνεχίζουμε. Έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσουμε τους 40, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Πιστεύουμε ότι μέσα στον ενάμιση χρόνο, θα έχουμε πετύχει. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε αλλάξει όλο τον εξοπλισμό της καθαριότητας. Πλέον η Αθήνα δεν έχει απλώς νερό, έχει σαπούνι και απολύμανση. Δεν αδειάζουμε απλά τον κάδο, προσπαθούμε να δουλέψουμε συστηματικά και οργανωμένα και τολμώ να πω ότι η Αθήνα σήμερα είναι πιο καθαρή από ποτέ». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου, το έργο προχωράει, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη φυτευτεί τα πρώτα πλατάνια, ενώ προχωρούν και οι πρώτες πλακοστρώσεις. «Θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, όπως ολοκληρώθηκε η Ομόνοια και το Σύνταγμα” είπε ο Κ. Μπακογιάννης.