Πόσο δίκιο είχε ο Κώστας Καραμανλής, όταν ζητούσε να έρθουν “όλα στο φως” για το σκάνδαλο των υποκλοπών…

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Πολιτικά, η κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με το φαινόμενο της “τέλειας καταιγίδας”. Τρία μέτωπα που, αθροιστικά και σωρευτικά μπορούν από μόνα τους να δημιουργήσουν γεγονότα, προδικάζουν επιδείνωση της κοινωνικής ψυχολογίας και μετατόπιση των πολιτικών δεδομένων, στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Το σκάνδαλο Πάτση, διαπερνά οριζόντια το θυμικό της κοινωνίας, επειδή συνδέει τους πλειστηριασμούς με την απώλεια ακόμη και της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερους, συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων να συνεχίσουν να είναι… συνεπείς. Και επομένως, θα κινδυνεύσουν να χάσουν και εκείνοι το σπίτι τους.

Το καλάθι του νοικοκυριού δεν έτυχε καλοπροαίρετης υποδοχής, και φυσικά, ακόμη κι αν λειτουργούσε, δεν θα μπορούσε να ανακουφίσει την τσέπη του νοικοκυριού, που βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται διαρκώς και την ποιότητα της ζωής του να υποβαθμίζεται, ως συνέπεια και της αλλοπρόσαλλης στάσης της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση, με μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ να θυμίσει… ταινία τρόμου.

Οι νεώτερες αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική που συνδέει το ποδόσφαιρο με την ποιότητα της Δημοκρατίας, λειτουργούν ως “χαριστική βολή”, επιδεινώνοντας την εικόνα της Ελλάδας ως “Failed State” και διαμορφώνοντας αίσθηση παρακμής και σήψης στη χώρα, που υπονομεύει το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του Πρωθυπουργού ενόψει των εκλογών.

Πόσο δίκιο είχε ο Κώστας Καραμανλής, όταν πριν από μερικούς μήνες, στον πρόλογο του ξεσπάσματος του σκανδάλου των υποκλοπών, είχε ζητήσει να έρθουν “όλα στο φως”. Για να μην κλονιστεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, επομένως και προς την κυβέρνηση.

Τότε, διάφοροι ενσωματωμένοι, περαστικοί από τη Νέα Δημοκρατία και πρόθυμοι να… παπαγαλίσουν τα πάντα, τον είχαν κανιβαλίσει. Σήμερα, η πραγματικότητα τους εκθέτει.

Best Of

Η (νέα) πόρτα που… έφαγε η Διαμαντοπούλου για είσοδο στην κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλαπλασιάσει τις...

Το TikTok μιας… κουρασμένης

Πηγή: OnceVoice Μαύρη Λίστα   Ποιος Μιχαλολιάκος και ποια αποφυλάκιση του;  Για τα...

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (επόμενη) Ευρώπη στα χέρια της…

Από τη στιγμή που η τάση αποδοκιμασίας της γραφειοκρατίας...

Αντώνης Καρακούσης: Η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Το 2022, σε...

Η αγορά τιμωρεί την Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Έργο Μεγάλου. Μπράβο, Χρηστάρα, τα κατάφερες. Βάλε τους...

Η (νέα) πόρτα που… έφαγε η Διαμαντοπούλου για είσοδο στην κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα η Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλαπλασιάσει τις...

Το (ιστορικό) κατάντημα της Ευρώπης (μας) να… εκλιπαρεί την Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ ως... βασιλιάς του κόσμου, που θα...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η (επόμενη) Ευρώπη στα χέρια της…

Από τη στιγμή που η τάση αποδοκιμασίας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών επιβεβαιωθεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, δυο... κυρίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της...

Αντώνης Καρακούσης: Η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Το 2022, σε χρόνο κατά τον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να τελεί υπό έλεγχο και οι...

Η αγορά τιμωρεί την Τράπεζα Πειραιώς

Πηγή: OneVoice Μαύρη Λίστα   Έργο Μεγάλου. Μπράβο, Χρηστάρα, τα κατάφερες. Βάλε τους αργυρώνητους γραφιάδες σου να σε υμνούν. Ξανά και ξανά. Μπορείς, επίσης, σήμερα που σε κράζω άγρια να...