Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο Κανάλι Ένα 90.4 , το ΝΕΤ 24 και τον Βασίλη Ταλαμάγκα. Ο επικεφαλής της παράταξης στάθηκε σε ζητήματα οικονομίας, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, στην επόμενη μέρα των εκλογών (και στις πολιτικές διεργασίες που πρέπει να γίνουν πριν από αυτές), στα ελληνοτουρκικά αλλά και στη σχέση του με τον… Ανδρέα Παπανδρέου.
Οικονομία και ακροδεξιά, με φόντο την Ευρώπη
Ο κος. Βαρουφάκης τόνισε αρχικά πως την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις τις υφίσταται ο λαός, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα του σχετικού λαϊκού συνθήματος. Είπε, μάλιστα, πως το φαινόμενο αυτό της ακρίβειας είναι μεν διεθνές, αλλά δεν γίνεται αισθητό στον ίδιο βαθμό μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών.
Ακόμη, ο γ.γ. του ΜέΡΑ 25 κατακεραύνωσε τα ακροδεξιά μορφώματα που εμφανίζονται με αυξημένα ποσοστά στη γηραιά Ήπειρο, με σαφείς αναφορές και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως για το φαινόμενο αυτό η Αριστερά έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. «Η Αριστερά ηττήθηκε το 1991», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτή η χρονιά – ορόσημο δεν σήμανε μόνο την κατάρρευση του Κομμουνισμού αλλά και την αλλοτρίωση της σοσιαλδημοκρατίας.
Τι είπε για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Ο Γ. Βαρουφάκης ήταν αρκετά σαφής όσον αφορά την πιθανότητα συμμετοχής του σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Είπε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει μέρος σε ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα, είναι να «συζητηθούν τα πράγματα από πριν». Δηλαδή, να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα αρκετά συμπαγές, ώστε να μετουσιωθεί σε προοδευτική δράση. Ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχει κοινός τόπος με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κάτι τέτοιο, αφού «η ρήξη με τα ολιγαρχικά συμφέροντα χρειάζεται το αντίστοιχο πρόγραμμα».
Ελληνοτουρκικές σχέσεις και διεθνοποίηση των διαφορών.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Β. Ταλαμάγκα, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε πως το Αιγαίο για την Τουρκία είναι μόνο μια από τις ευρύτερες επιδιώξεις της, ενώ για εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο. Δήλωσε δε κάθετα αντίθετος στις διμερείς διαπραγματεύσεις, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει παράλογες διεκδικήσεις τις οποίες η χώρα μας δεν μπορεί να δεχθεί και έτσι θα δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση εις βάρος μας. Ως βέλτιστη λύση, αντίθετα, προέκρινε τη διεθνοποίηση του ζητήματος.
«Όλοι παρακολουθούν όλους».
Για «κατάργηση του κοινοβουλίου», προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο κος. Βαρουφάκης, μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Θύμισε, μάλιστα, τη θέση που είχε εκφράσει ανοικτά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, πως δεν νοείται η Ε.Υ.Π. να υπάγεται στον Πρωθυπουργό. Σκωπτικά, τέλος, τόνισε πως παλαιώθεν στη χώρα μας όλοι οι πατριώτες έπεφταν θύματα παρακολουθήσεων.
Μέρα 25 και στην Ιταλία.
8.000 μέλη πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το Ιταλικό ΜέΡα 25, στο πλαίσιο τα πανευρωπαϊκής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2016. Αυτή ήταν η «είδηση» από τα όσα είπε ο κος. Βαρουφάκης σχετικά με την πορεία του κόμματος στο οποίο ηγείται. Ωστόσο, στάθηκε ιδιαίτερα στην παράταξη όταν ακόμη αυτή βρισκόταν «στα σπάργανα», αλλά και στην πορεία της ρήξης που ξεκίνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς από το 2015. Όταν, δηλαδή, ήταν ακόμη υπουργός οικονομικών.
«Οφείλω πολλά στον οικονομολόγο Ανδρέα Παπανδρέου».
Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, ο Γ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον αείμνηστο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, επ’ αφορμή της επετείου της νίκης του 1981. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ μίλησε για τη γνωριμία του με τον Παπανδρέου και το πώς ο τελευταίος τον ώθησε στο να σπουδάσει οικονομικά, όταν ακόμη ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ένας πολιτικοποιημένος μαθητής. «Έχω επηρεαστεί ως οικονομολόγος από τον Ανδρέα», κατέληξε ο επικεφαλής του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής.