Της Μαρίκας Λυσιάνθη
Μια γυναίκα που δεν κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες της ότι άξιζε να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματός της και στη συνέχεια της χώρας της, προφανώς συνιστά ατελές… αφήγημα, αναφορικά με το αποτύπωμα προσόντων. Και χρησιμότητας για τους πολίτες που υπηρετεί.
Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης, μίζερη και μελαγχολική. Η Ευρώπη που θα έπρεπε να ηγείται της μάχης των ιδεών στην ανθρωπότητα, αντιγράφει τα τελευταία χρόνια την αντίστοιχη, ετήσια ομιλία του Αμερικανού εκάστοτε Προέδρου. Χωρίς το αντίστοιχο ειδικό βάρος, χωρίς την αντίστοιχη σπουδαιότητα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού επιλεγεί και… διοριστεί στο αξίωμά της, μετά από συμβιβασμούς, παζάρια και παρασκηνιακές ζυμώσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων, όχι δηλαδή των Ευρωπαίων πολιτών, είχε αποτύχει να διεκδικήσει τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, που θα την οδηγούσε στη συνέχεια στην Καγκελαρία.
Κάπως έτσι, η Ευρώπη μας κατάντησε να διοικείται από τα… δεύτερα των Γερμανών. Από μια πολιτικό επιλεγμένη από το… κάτω ράφι. Πόσο λογικό είναι λοιπόν να περιμένει κανείς από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει… κάτι άλλο; Να γίνει ηγέτης; Δεν είναι λογικό.
Ο πυρήνας όσων είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και τη συνέχιση των κυρώσεων της Ευρώπης προς τη ρωσική οικονομία. Κυρώσεων που πλήττουν πρωτίστως και κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, όλους εμάς, και όχι τους Ρώσους. Και μάλιστα, χωρίς κανείς να μας ρωτήσει αν συμφωνούμε…
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η υπόλοιπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, λειτουργούν ως “εχθρός εντός των τειχών”, που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών λαών και οδηγούν τους Ευρωπαίους πολίτες σε φτωχοποίηση. Σε σοκαριστική υποβάθμιση της ποιότητάς ζωής τους, με τα φώτα να σβήνουν, τα σπίτια να παγώνουν, την αγοραστική δυνατότητα για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα απολύτως απαραίτητα, να συρρικνώνεται.
Περί Δημοκρατίας λοιπόν, όπως μας είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυταπόδεικτη υστέρηση ιστορικής συνείδησης. Η Ευρώπη μεγαλούργησε, επειδή έγινε μια ήπειρος ενσωμάτωσης ιδεών και ανθρώπων, που επέτρεψε στους πολίτες της να ευημερούν. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευμάρειας, για τον δυτικό άνθρωπο, απέναντι στην κλειστοφοβική Ανατολή.
Η Ευρώπη μεγαλούργησε επειδή σεβάστηκε την ταυτοτική ιδιότητα της κληρονόμου των ιδεών του Διαφωτισμού. Και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία επιβίωσε, επειδή είναι το πολίτευμα που επιτρέπει στο σύνολο των πολιτών της να ευημερούν. Όχι να δυστυχούν, από τις αποφάσεις κάποιων λίγων, ολίγιστων, μοιραίων.