Γράφει ο Τάσος Παππάς
Συνεδρίασε, λοιπόν, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η ρήτρα εμπιστευτικότητας; Αστεία υπόθεση. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Είναι δυνατόν -στην Ελλάδα ζούμε- να μη μάθουμε τίποτα από τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ τριάντα ατόμων και, μάλιστα, για μια βρόμικη ιστορία όπου εμπλέκονται ο πρωθυπουργός, στενοί συνεργάτες του και μπόλικοι κρατικοί παράγοντες;
Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρό, αφορά τη λειτουργία των θεσμών, είναι ζήτημα πάνω απ’ όλα δημοκρατίας. Βεβαίως, οι εξουσίες και ειδικά αυτές που φλερτάρουν με την εκτροπή (κακή ώρα σαν τη δική μας), σε τέτοιες περιπτώσεις επικαλούνται θέματα εθνικής ασφάλειας για να βγουν από τη δύσκολη θέση και προειδοποιούν όσους ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο να μην μπουν στον πειρασμό να μιλήσουν, γιατί θα υποστούν τα πάνδεινα.
Δυστυχώς γι’ αυτές, ευτυχώς για τους πολίτες, τα ένοχα μυστικά τους και οι αντισυνταγματικές πρακτικές τους, μερικές φορές, βγαίνουν στη φόρα. Είτε γιατί κάνουν χοντροκομμένα λάθη, όπως η δική μας επιτελική κυβέρνηση, είτε γιατί εμφανίζονται τολμηροί άνθρωποι που αποφασίζουν να πράξουν το καθήκον τους. Να ξεφτιλίσουν τις υποκριτικές κορόνες των κυβερνήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους υπηκόους τους ως αυθεντικά ηλίθιους. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν ο Σνόουντεν και ο Ασάνζ να μας ανοίξουν τις πόρτες (τα μάτια και τα αυτιά) και να μας βάλουν στα άδυτα, μπορεί να πιστεύαμε (όχι όλοι, αλλά αρκετοί) ότι οι μηχανισμοί των μυστικών υπηρεσιών των υποτίθεται δημοκρατικών κρατών δουλεύουν με τον σταυρό στο χέρι, υπηρετούν το Σύνταγμα, σέβονται τους νόμους και δεν εφαρμόζουν πολιτικές σαν κι αυτές των δικτατορικών καθεστώτων.
Το καλαμπούρι αυτό σάρωσαν ο Σνόουντεν και ο Ασάνζ. Για την αποκοτιά τους πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά, για να μη γίνει το παράδειγμά τους μεταδοτικό. Ο ένας στην εξορία και μάλλον δεν πρόκειται να ξαναδεί την πατρίδα του, ο άλλος φυλακισμένος στην Αγγλία, απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατασκοπεία. Η ποινή του έχει προαναγγελθεί. Σε κελί για καμιά …150αριά χρόνια!
Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών; Σε άλλο οι βουλευτές της συμπολίτευσης, σε άλλο οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουδέν πρόβλημα υπάρχει, ισχυρίστηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν μιλούν για σκάνδαλο αλλά για υπόθεση, ενώ χαρακτηρίζουν νόμιμες επισυνδέσεις τις υποκλοπές, ο πρωθυπουργός κατά την κρίση τους ήταν αμέτοχος, δεν ήξερε και δεν είχε εγκρίνει, παρενέβη αμέσως και εκπαραθύρωσε τους υφισταμένους του, έκανε αλλαγές στην ΕΥΠ, ζήτησε από την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις. Οπότε η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Αλλωστε, τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι και οι προπροηγούμενοι και, γενικώς, όλες οι κυβερνήσεις. Για όργιο παρατυπιών και παρανομιών έκαναν λόγο οι πολιτικοί αντίπαλοί τους και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο.
Τι έμαθαν οι πολίτες; Εξαρτάται από τις πηγές που επιλέγουν για να ενημερωθούν. Αν προτιμούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, τότε πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Η κυβέρνηση δεν διέπραξε κάτι παράνομο. Το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, πρώην και νυν, επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην απαντήσουν σε ενοχλητικές ερωτήσεις δεν πρέπει να προκαλεί ερωτήματα. Ηταν φυσιολογική η στάση τους. Πάνω απ’ όλα η εθνική ασφάλεια. Για την ακρίβεια, πάνω απ’ όλα η σωτηρία της κυβέρνησης και η προστασία του πρωθιερέα της. Τι θέλετε δηλαδή, να επιστρέψουν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές, παρέα τούτη τη φορά με τον παρασυρμένο από τις σειρήνες τους πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να επαναφέρει στην επικαιρότητα το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τη σημαίνει Δεξιά»;
Ανάγωγα
Η παραπομπή των πολιτικών αντιπάλων στο Ειδικό Δικαστήριο είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο και πιο κρίσιμο είναι η καταδίκη τους. Η κυβέρνησή μας, που… σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, φροντίζει γι’ αυτό.